Airpang

Direktlänk till inlägg 6 april 2013

Ett riktigt bra tillbehör...

Av Johnny Ottosson - 6 april 2013 10:00


 

Bönpåse



  Nej, inte en knäskyddskudde för fromma människor..



I takt med det ökade intresset för benchrest och de grova kalibrarna för de långa avstånden så har allt fler entusiaster börjat få upp ögonen för "beanbags", alltså skjutstödskuddar, på vilka en skytt vilar sitt vapen vid precsionsskytte över långa avstånd.


Detta är mycket praktiska tillbehör inte bara för tävling utan också vid vanligt precisionsskytte för skojs skull. Man kan alltså säga att bönpåsen till stora delar ersätter bipoden vid företrädelsevis liggande eller sittande skytte. Nackdelarna ligger främst i att dessa tillbehör kan vara tunga och dessutom ofta en smula skrymmande. Fördelarna är att de kräver inget montage i vapnets stock samt att de, under vissa förhållanden, erbjuder en bättre form av stöd än en bipod.


Den modell som vi ska titta på först är en Caldwell , modell Deadshot, som består av två enheter. En större som placeras under förstocken och en mindre som sätts under kolvhälen. Prislappen är ungefär en hundralapp på Ebay men tyvärr med ungefär lika mycket i fraktkostnad. Vill man hellre köpa den på svensk mark så finns den även hos Hurricane för leverans dagen efter beställning men då dock till en något högre kostnad.


  I användning...


Tyvärr så levereras bönpåsarna, av frakttekniska skäl, tomma och det ankommer därför på köparen/användaren att hitta något lämpligt fyllningsmaterial. Här brukar mycket fantasifulla förslag florera, inte minst av de utomstående som själva inte använder den här typen av skjutstöd. Sagt o gjort, jag kastade in en order på Ebay och ett par dagar senare anlände ett paket till den facila kostnaden av totalt 219 kr.


Själva påsarna är tillverkade av ripstop nylon och den större av dem är försedd med en ovandel av ett mockaliknande material, vilket tjänstgör som kontaktyta mot förstockens undersida. Båda enheterna har plastkopplingar av typen karbinhake som gör att man kan koppla ihop den för att exemeplvis underlätta transport. Öppningen för fyllningen består av en "hals" och denna viks sedan ihop och fälls in under en bärhandtagsrem på ett mycket finurligt sätt. På detta vis så är det enkelt att fylla samtidigt som öppningen är ordentligt säkrad så att fyllningen inte rinner ut. Den lilla påsen har dessutom en meshförsedd öppning som släpper ut luft och därmed underlättar fyllningen.


Återstår gör alltså att hitta lämpligt fyllnadsmaterial. En del föreslår sand, exempelvis mursand ("leksand") eller (oanvänd) kattsand. Problemet med detta är tyngden och att i synnerhet kattsand är högst fuktkänslig för kondens, vilket får sanden att klumpa sig till betong. Någon hade prövat hampfrö (fågelmatfrö) då dessa är lätta, relativt hårda i strukturen och fria för risken att klumpa sig. Nackdelen är prisbilden, ca 250 kr för 5 kg, så detta alternativ går bort av den anledningen. Jag har även hört förslag på majs men det är en smula grovkornigt och även det väldigt dyrt (här i Sverige).


Då hampfrö, förutom priset, föreföll vara den idealiska lösningen så letade jag runt lite i våra silos efter något annat spannmålsslag som till egenskaperna mest liknade hampför men till en lägre kostnad. Lösningen blev då korn, mer noga maltkorn. Just maltkorn har de goda egenskaperna att de har mycket lite eller tunnt skal som motverkar att packningsbart skräp följer med ner i påsarna samt att de är rundare och mer sfäriska i formen. Det ger alltså en mer formbar bönpåse. Själva fyllningen gick lätt och smidigt och vikten blev acceptabelt låg, lagom helt enkelt.


Förhoppningsvis så kan jag pröva lösningen i praktiken under helgen och återkommer då med en rapport.



 
 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

6 april 2013 14:56

Var får man tag på maltkorn om man inte har en silo med det hemma?

http://www.nordbornas.se

 
Ingen bild

Tobbe

6 april 2013 19:32

Ris funkar bra och skulle det knippa i slutet av månaden är det bara att ha en reserv
Ha en bra helg

Tobbe

 
Ingen bild

gubbe

6 april 2013 20:01

Är inte tanken egentligen att det lilla stödet ska vara i fram och det stora i bak. Det lilla spänns fast på ett ställbart ben stöd.

 
Ingen bild

Kaffekokaren

6 april 2013 21:24

Det enda material som är godkänt enligt internationella BR-regler är tyvärr sand. Om man tänker sig att tävla i BR vill säga annars kan man använda vad man tycker passar bäst. Själv avskyr jag detta krav på just sand, det dräller ut sand och dammar och sand är ju inte precis vad de flesta bössor tycker är så himla bra att ha i mekanismen.

 
Ingen bild

Markus

6 april 2013 21:51

När man skjuter bänskytte med krut (6mmbr, 6xc , 6ppc osv) brukar man ha mekaniskt stativ med liten platt påse fram och en lite större påse med kaninöron bak.
Det här verkar vara ett portabelt kit med stor påse fram och liten bak. Är det det som gäller inom luftgevärsbänkskytte?

 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

7 april 2013 00:20

Tack för tipset Tobbe ;)

http://www.nordbornas.se

 
Ingen bild

hotshot

7 april 2013 13:19

Ris i sekk er billigst (etter sand, men ikke OK i regnvær).
Jeg bruker:

http://www.clasohlson.com/se/Pärlor-i-hink/Pr349259000

 
Ingen bild

NL

7 april 2013 17:59

Popcorn funkar fint! (Ej poppade...)

Johnny Ottosson

7 april 2013 18:52


Opoppade popcorn brukar kallas för majs..

 
Ingen bild

Tobias

7 april 2013 19:07

Har dessa och har använt dom under drygt 2 år nu och de fungerar kanonbra! Har fyllt dom med billigt ris och det har fungerat perfekt hela tiden!

 
Ingen bild

Snajper

7 april 2013 19:35

Stoney Point Skjutkuddar levereras fyllda med polypropylen-pellets och dom är både billiga 199kr och utmärkta som stöd under framstocken

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards