Airpang

Alla inlägg under mars 2013

Av Johnny Ottosson - 7 mars 2013 19:00


Årets nyheter från FX Airguns !


  Notera tingesten på bordet i förgrunden...


Nu har teamet på FX Airguns kommit på plats till IWA 2013 i Tyskland och nu har de första bilderna anlänt som visar årets nyheter lite mera i detalj. Min absoluta favorit i kategorin fräcka detaljer och typiskt geniala FX lösningar är den nya barrelsupporten som finns på Bobcat. Det är den prylen som ni ser monterad på vapnet ovan.


Eller inte?


Poängen är nämligen att man inte ser den och det är detta som har fått många till att tro att nya Bobcat har en helt frihängande pipa utan support till den överliggande railen. På nedanstående bild, vilken visar en prototyp, så kan man lätt se hur barrelsupporten är designad.


  Klarnar det nu..?


Kolla nu på den första bilden igen, överst på detta inlägg. Shrouden är alltså delad och består av två korta rör och inte ett långt. En del börjar vid blocket och går sedan framtill de två skruvar som syns längst fram på railen. Dessa två skruvar håller själva barrelsupportern och sedan så är ytterligare ett kort shroudrör gängat i barrelsupporten och går därefter framåt till själva mynningen.


Så enkelt, så snyggt och helt enkelt bara så genialt!


Har man sedan en Royale 400/500 etc med halvshroud och ändå vill ha en rail ovanpå blocket och framåt över pipan så använder man precis samma barrelsupport men då med den bakre gängan bortkapad så att barrelsupporten enbart tjänstgör som "gavel/kona" till shrouden. Tyvärr så har jag ingen bild på detta men jag tror att ni fattar principen.


  Kindstödet på FX Airguns nya bullpups


Nu har även de första bilderna kommit på det nya kindstödet till bullpupmodellerna. Detta är ett kindstöd som har friktionsfäste med hjälp av inbäddade små gummikulor på undersidan som möjliggör att man kan justera kindstödet fram och bak utan verktyg - ändå sitter det ordentligt stadigt.


  Ännu en bild på det nya kindstödet


Tillsammans med en generöst justerbar bakkappa så är målsättningen att FX Airguns ska erbjuda den bäst balanserade och mest ergonomiska bullpupen på marknaden, helt utan den "kitcarkänsla" som man annars får av andra bullpups. Modeller som i regel är ombyggda versioner av befintliga vapen med ett minimum av nya komponenter. FX bullpups är däremot harmoniska enheter, byggda för att prestera som en symbiotisk konstruktion och prestera lika bra som mer konventionella vapen.


  En sidovy med det kompletta vapnet, inklusive kindstödet..


Andra nyheter är Indy Xtreme, alltså en bullpup byggd på pipskjutarplattformen bekant ifrån Verminator Xtreme. Nya Indy har en ny pilhållare som tillåter att två pilar hålls i bredskap och snabbt kan laddas vid behov, utöver den pil som ligger redo för avfyrning.


  Indy Xtreme med snabbyte till diabolpipa, den nya pilhållaren monterad och med ett bakjusterat kindstöd..


På bilden ovan så ser vi den nya pilhållaren liksom hur stocken ser ut med tom magasinhållare för vapen baserade på Elite-systemet som ju inte använder magasin. Pipan kan, liksom hos Verminator Xtreme, enkelt och snabbt skiftas till pilpipan och vice versa helt utan verktyg.


  Ett av de nya minimagasinen tillsammans med ett vanligt som jämförelse.


Precis som bullpups så har en del skyttar efterfrågat lägre magasin än de som FX Airguns använder numera till sina T12-vapen och som ett svar på detta så har FX Airguns nu lanserat de nya minimagasinen. På bilden ovan så ser vi två magasin med kaliber 22, ett konventionellt och ett av den nya typen, som för den här kalibern rymmer 11 diaboler. Alltså ett mindre än det fullstora magasinet. Poängen med det mindre magasinet är att det nu kan kombineras med medium fäste istället för de höga fästen som krävs till de vanliga magasinen.


  En ny leverantör på 400/500-stockarna - italienska Minelli


Nya är även stockarna till 400/500-serien i valnöt. Istället för koreanska Evanix så blir det nu italienska Minelli som står för dessa. Samtidigt så har man passat på att omdesigna dem till äkta ambi istället för renodlade höger- och vänsterstockar som tidigare. Ny design på nätskärningen dessutom.


  En vacker och ändamålsenlig stock av hög kvalité.







Av Johnny Ottosson - 7 mars 2013 10:00


Grönt kort för grönt kort...


På våra forum så kan vi nu läsa att vi från och med 2014 behöver ett så kallat "Grönt kort" för att få vara med och tävla i de tävlingar som hålls i Svenska Skyttesportsförbundets regi. Jag har redan fått några frågor om vad detta gröna kort innebär och dessvärre så måste jag svara att jag inte har en susning om det.


Här vore det naturligtvis föredömligt om någon av det ansvariga förklarade saken men jag har fått intrycket att detta med "grönt kort" är såpass självklart för dem så att det inte tarvar någon ytterligare förklaring.


Det man förefaller vara överrens om är dock att borta är den tiden då en glad amatör med en nyköpt licensfri budgetbössa bara kunde ramla in på en tävling och börja skjuta. Nu krävs det en specifik acreditering, då iform av detta "gröna kort". Ifrån pistolskyttet så vet jag att man tillämpar någon form av grönt kort, liksom i golf (!), där olika prov och liknande måste avläggas för att den intresserade ska få vara med och tävla. Kan det vara någon form av motsvarighet till detta som man tänker införa även för Field Target tro?


Nu är jag inte alls så kritisk till dessa tankegångar som man lätt kan tro. Det är ju trots allt så att om man går med i en övergripande organisation så är det ju rimligt att man också motpresterar enligt de regler som organisationen har satt upp och visst är det bra med någon form av kvalifikationsbevis för att slippa ha helt vapenovana människor runt sig på tävlingar med skjutvapen i högsta hugg.


Det jag däremot tycker skulle vara spännande är att få reda på vad ett "grönt kort" egentligen innebär rent praktiskt.


Vad kostar det? Var hämtar man ut det? Hur ser det ut? Är det ens ett kort eller är det bara en registernotering? När krävs det, när krävs det inte? Hur lång varaktighet har det? När behövs det, när behövs det inte?


Frågorna är, som ni ser, många men svaren desto färre. Fast vem vet, snart kanske man får en länk till en mängd PDF-sidor regelverk av någon ansvarig med uppmaningen "läs själv", så var det ju med regelverket för benchrest, som jag fortfarande inte har fått någon vettig förklaring till...


Slutligen, tänk på att ev länkar, bilder och liknande som läggs ut på våra forum INTE är läsbara för ALLA utan bara för de som är registrerade på respektive forum. Möjligheten att bli registrerad där är ju, som bekant, högst godtycklig för det aktuella forumets ägare.


Lägg alltså ut en enkel, pedagogisk förklaring på svenska på en neutral plattform, exempelvis FT-Sveriges hemsida eller liknande, så att alla intresserade kan ta del av detta och läsa om saken.


Av Johnny Ottosson - 6 mars 2013 10:00



 

Överskattat värde


  Axsor nummer 1


Säljes i paket, bössa+pump+Leupold90 4X parallaxjusterad 30m. Suverän precision. Ljuddämpare finns, e-sökslampa proffskvalitet. Kl 4-jaktbössa eller för sportskytte, idealt för skyddsjakt. Licensplikt för både bössa och ljuddämpare! Knappt 1/2-pris för nytt. Kontant 6000 kr och licenskrav som uppfylls, ring 07063XXXX, annars inte, tack!


Idag så ska vi titta lite på andrahandsmarknaden för luftvapen och anledningen till detta är två PCP som fångade min uppmärksamhet på Blocket. Båda var gamla Webley Axsor och den intressanta delen var prisbilden, vilken närmast kan beskrivas som hårresande, i relation till omständigheterna.


Axsor nummer 1


Den här killen vill sälja ett helt paket, komplett vapen med kikarsikte, en Axsorpump samt en eftersökslampa (!). Hans intressantaste argument för prisbilden är följande komiska fras "knappt 1/2 pris för nytt". Gamla Webley Axsor var ett helt utmärkt vapen, en totalt nydanande konstruktion för sin tid - så vapnet som konstruktion sett finns det absolut inget fel på. Det remarkabla är prisbilden och dess motivation. Axsorn var lite grann som Toyota Prius, en föregångare med intressant teknik som bevisligen hörde framtiden till och när båda dessa produkter kom så var de mycket riktigt dyra att anskaffa men i båda fallen så var det 1997 - 16 år sedan.


Med handen på hjärtat - skulle du vilja betala halva nypriset för en 16 år gammal bil? Inte det? Skönt att höra. Sålunda så finns det absolut inget skäl att göra detsamma för ett luftvapen heller. Tänk er nyss nämnda Prius årsmodell 1997 till salu för sisådär 150.000 kr. Fast, det är ju kanske inte så farligt, "bara halva priset mot en ny"..


Nej, nu ska vi sluta skratta rått och titta lite mer nyktert på säljarens paket. En splitt ny bössa av motsvarande sort är självfallet totalt tekniskt överlägsen, vi talar ju trots allt om nästan två decenniers utveckling. För 7400 kr så kan man hos Hurricane köpa en splitt ny 2013 Royale 200 i valfri kaliber med fulla garantier ifrån ett företag som fortfarande tillverkar luftvapen. Komplett med effektiv shroud, repeterbar trestegs fartomställare, manometer och annat godis som inte ens existerade i mitten av 90-talet. I klartext så talar vi om 1400 kr upp på ett licensfritt vapen, jämfört med säljarens licenspliktiga erbjudande.


Men alla grejor till då? Tja, en 16 år gammal handpump är värd rätt så exakt nästan 0 kr. Det är aldrig kul att handpumpa och i synnerhet inte den första generationens tröga Axsor-historia. Handpumpar har också en begränsad livslängd och måste med jämna mellanrum renoveras. Några hundralappar som man helst inte vill ösa ner i ett gammal lik. Att köpa en flera decennier gammal handpump är som att köpa en Chrysler Voyager i samma årskull, precis vad som helst kan inträffa när som helst - o gör också det. Kikarsiktet, en Leupold för en vanlig studsare men omparallaxad, kan i bästa fall vara värd någon femhundring lös. Optik har mycket begränsat andrahandsvärde.


Avslutningsvis så skulle jag vilja säga, givet dagens marknade med prisvärda nyvapensalternativ samt objektets ålder, att paketet ovan hade varit värt ca 3500 kr om det vore licensfritt. Nu har det licens, varpå antalet tänkbara kunder minskar betydligt. De som tar sig arbetet att skaffa en licens tenderar till att spendera denna på fabriksnya vapen, inte reliker från 90-talet. För att ändå locka dessa kunder så krävs det en än mer attraktiv prisbild.


Jag skulle därför säga max 2000 kr för ovanstående tillståndspliktiga paket - o det kommer ändå inte att vara lättsålt.








  Axsor nummer 2





Ett ovanligt och superkraftigt luftgevär av absolut högsta kvalitet', som pumpas upp med medföljande pump. Bössan är i bruksskick och har en del repor och slag i kolven, dock fungerar den felfritt.Säljes i paket, gevär+originalpump sitter även en Tusco 4x32 kikare på, samt två magasin. Kl 4-jaktbössa eller för sportskytte, idealt för skyddsjakt.

Licenspliktigt
Endast avhämtning (skickas ej)
Kontant 5500 kr och licenskrav som uppfylls, maila i första hand.


Axsor nummer 2


Nästa objekt lider naturligtvis av samma tillkortakommanden som den första Axsorn, relativt tidens tand och moderna konstruktioner. Här tillkommer dock en felkälla, ägaren är antingen okunnig om PCP eller hoppas på att köparen är det - i båda fallen ett varningstecken. Hur man vrider och vänder på saken så är inte en Axsor varken ovanligt (bevisligen två stycken på Blocket samtidigt!) eller "superkraftigt", det är enkom ett helt vanligt PCP med kaliber 22. En effekt på runt 26-28 fpe är till och med under vad moderna motsvarigheter ger i samma kaliber (30-34 fpe) och rejält under vapen med kaliber 25.


Förutom detta så har vapnet antingen hanterats ovarsamt eller fått en hel del naturligt slitage, i och för sig inget konstigt, åter igen så handlar det om ett närmare 20 år gammalt vapen. Hur fräsch är exempelvis en normalt regelbundet använd 20 år gammal bil? Säljaren förklarar dock att vapnet "fungerar" och det är nog ungefär vad man kan vänta sig som en lite mer ärlig beskrivning av skicket.


Förutom licenskrav (se ovan angående detta runt Axsor 1) så följer det här också med en samtida pump men ett betydligt billigare kikarsikte, med andra ord ett skräpsikte som vi helt kan bortse ifrån. Båda originalmagasinen följer med vapnen så de har inte blivit bortslarvade och detta är naturligtvis bra, för delar till modellen kan vara lite knepiga att hitta med tanke på att den inte tillverkas av FX Airguns och att vissa delar är Axsorspecifika. En intressant detalj är att köparen måste åka till Surahammar (!) o hämta vapnet, det skickas inte. Nu vet jag inte exakt vart Surahammar ligger men det låter inte direkt nästgårds. Att kräva avhämntning kan fungera på ett mycket hett objekt om säljaren befinner sig i ett populationstätt området, exemeplvis någon av våra tre storstäder men om man bor udda/avsides till så målar man direkt in sig i ett hörn där man får stå själv och bara ha sällskap med sitt saluobjekt.


Prisbilden då?  Tja, om jag hackade på 6000 kr för ett välvårdat licenspliktigt vapen av samma typ så förstår ju alla och envar att 5500 kr för detta objekt är helt åt skogen fel. Om ägaren kan tänka sig att skicka det och om det vore licensfritt så kunde 2500 kr kännas rimligt, efter en noga besiktning på grund av skicket och säljarens annonsupplägg. Nu, med licenskrav, tja...i princip omöjligt att sälja men kanske 1000-1500 kr i bästa fall.


Avslutningsvis så finns det en hel del skojare på Blocket, liksom inte ont anande säljare som helt enkelt saknar insikt i vad de säljer och vad detta egentligen är värt. Fördelen med licensvapnen är dock att köparen som regel har satt sig in i luftvapen en hel del för att hamna i den situationen att en licens känns rimlig att anskaffa och därmed själv inser att prissättningen på många objekt är helt åt skogen.


Finns det inga bra objekt då?  Jodå, vi får väl ta ett sådan här också:


  En semirekyl Diana 54 i synbarligen mycket gott skick för 2500 kr !


Tänkte sälja mitt luftgevär, de handlar om en Diana 54 med kikarsikte och övrig option enligt bild, den är sparsamt använd och skicket är enligt bild (5,5 mm)...
Är även intresserad av att köpa eller byta mot följande luftgevär,
Webley Patriot
Diana Stutzen
Diana Magnum
ps. maila om ni har något så hör jag av mig, Tack på förhand...


Här har vi ett av de absolut bästa fjädervapnen som kan köpas nya just nu. Vapnet är i "rätt" kaliber (.22) samt licensfritt. Gott skick och diverse tillbehör. Notera detaljerna, säljaren har utrustat vapnet med varumärkeskomponenter, Sportsmatch kikarsiktesfäste och dito Spirit Level. Just den sistnämnda indikerar att det faktiskt är en luftvapenkunnig säljare och att vapnet troligtvis har hanterats därefter. Det är oklart om huruvida bipoden är en original Harris eller en klon, liksom hur rembygelmontaget har utförts. Är monteringen korrekt och bipoden en Harris så skulle jag nog kunna rekommendera säljaren att faktiskt höja prislappen ännu en tusenlapp.


Det finns alltså guldkorn att hitta på Blocket...

Av Johnny Ottosson - 3 mars 2013 20:00


 

En dag på Fuxerna..

 


  En öppen bana, en stilla söndag - visst känns det lockande?

 

Vi som bor strax norr om Göteborg har det så otroligt bra förspänt igenom tillgången till Fuxerna Skyttegille. En helt stilla och enskild bana i direkt närhet av goda kommunikationer, dessutom med en angenämnt låg medlemsavgift.


  Här kan alla pröva på att skjuta luftgevär och 22 LR..


Själva klubben är minst sagt anrik och det charmiga, rustika, klubbhuset rymmer mängder med saker som för tankarna tillbaka till svunna tider. Idag fotade jag av några av de artefakter som belyser klubbens långa historia.


  En gång i tiden...


Redan för 100 år sedan så sköt man friskt i dessa trakter och mängder av olika vapen och tävlingsformer har sedan dess avlöst varann i klubbens regi. Tänk så många människor som igenom åren har roligt på denna historiska mark.


  Brev från Konung Gustav V


Från brinnande världskrig då den dåvarande kungen skickade uppmuntrande brev till klubben för att den upplät övningsmöjligheter åt den lokala hemvärnskåren till dagens moderna mix av luftvapen och bågskytte..


  I slutet av 70-talet så sköt många med hemvärnsammunition...

 

Bandet mellan försvar och sportskytte går mycket långt tillbaka och utgör en röd tråd igenom den gånga tidens historia. Många är de som har skjutit gratis på statens bekostnad inom den här klubben..


  Även K-pistskytte var en ofarlig folksport en gång i tiden, nu snart förbjuden..


Tiden kommer dock aldrig tillbaka, nu gäller nya skytteformer och modernare vapenslag än under 1900-talet. Den gode Sören hade tillsammans med Lasse på ett förtjänstfullt sätt snickrat ihop ett stort antal ypperliga kulfång för klubbens framtida behov den kommande säsongen.


  Riktigt fina kulfång för att tillvarata och återvinna diabolresterna - luftvapen är miljövänligt skytte...

 

För den som är nyfiken och vill se fler bilder ifrån dagen så är klubbens Instagramkonto uppdaterat med nya bilder. Länk finns längst ner till vänster på bloggens huvudsida. Lägg gärna Fuxerna på bevakning så ser ni direkt när nya foton kommer upp.



Av Johnny Ottosson - 2 mars 2013 18:00


 

Lite fler bilder - idag rails..!!

 

Med den nya överskenan monterad..

 

En av nyheterna som har hamnat lite i skuggan av FXs nya bullpups är den utvecklade versionen av FT-vapnen. För maximal praktisk precision så är dessa vapen nu försedda med en överskena som säkerställer en absolut solid infästning av pipan och som dessutom ansluter till FXs helt nya öppna airstripper. Bortser man ifrån den stabiliserande effekten hos skenan så höjer den även kikarsiktesmontaget utan att man behöver använda onödligt höga kikarsiktesringar liksom den ökar vapnets vikt, om än högst marginellt.


Då skenan är försedd med kilbas hela vägen så kan man placera riktmedlet i helt valfri position samtidigt som andra tillbehör som exempelvis kornsikte enkelt kan monteras om skytten önskar bruka diopter eller någon annan form av öppna riktmedel. Pipan kommmer alltså att vara så solitt fäst vid blocket som möjligt samtidigt som den flexande lufttuben är helt isolerad ifrån pipan. Bästa möjliga stabilitet alltså, utan att man behöver förankra pipan i lufttuben, som andra tillverkare har valt att göra. En helt genial lösning och sådeles väldigt typisk FX Airguns.





 

En annan typ av rail, denna tagen ifrån FX Airguns Bobcat



Nästa nya skena är tagen ifrån helt nya Weaverskena som är placerad på undersidan av Bobcat/Indy-stocken. Här kan ägaren enkelt montera rembygeldubb, en bipod eller varför inte någon form av belysning eller lasersikte? Notera dessutom att skenan inte är hellång - man har fortfarande bekvämt utrymme för vänsterhanden vid en vanlig anläggning.

Av Johnny Ottosson - 1 mars 2013 18:00


 

Mera detaljer

 


 

En annan vy av Indyn..


När jag sitter här och sammanställer all information om de nya modellerna Bobcat och Indy så kan jag inte låta bli att förstummas över den prestanda och tekniska nivå som FX Airgun levererar på sina vapen, vilka dessutom i princip helt och hållet är tillverkade i Sverige, med svenska komponenter och av svenska industriarbetare.


Tittar man exempelvis på Bobcat så är det enklare att lista de saker som INTE är svenska, nämligen tuben (röret) som används för att tillverka pipan liksom materialet (även hör "röret") för att tillverka lufttuben.


ALLT annat är svenskt!


Nu kan man självfallet hårddra saken och korrekt påpeka att oljan som krävs för att framställa syntetmaterialet till exempelvis stocken är uppborrad utomlands etc, liksom att materialet till mässingen hos skruvar etc är kommen ifrån utlandet även om de är frästa och formade på svensk mark osv.


Men med normala definitioner så är detta vapen mer svenskt än de flesta andra "svenska" saker som vi omger oss. Man ska inte förväxla den här modellen med exempelvis ett "brittiskt" Air Arms med komplett pipa, färdig stock och liknande ifrån länder utanför England och sedan bara sammansatta där.


Nästan inget av det som FX Airguns använder i sin produktion (undantaget för närvarande Luxfers tubflaskor o vissa trästockar/tävlingsstockar) är prylar som andra tillverkare kan anskaffa på "den öppna marknaden". Sakerna är helt enkelt designade av FX, tillverkade under patent av lokala småföretagare i trakterna av Mariestad och sammansatta av svenska arbetare under svensk lagstiftning.


Det blir inte mera svenskt!


Sedan är det extra imponerande att allt "trots detta" håller absolut yppersta internationella klass, en teknisk spjutspetsnivå som inga andra tillverkare, oavsett deras betydligt större ekonomiska resurser, kan matcha.


Listan är minst sagt outstanding:


- Trestegs repeterbar fartomställare

- Autoindexerande magasinsystem

- Kan både singelladdas och skjutas med magasin

- Rostsäker löstagbar aluminiumtub med rejäl volym

- State-of-the-art regulator

- Matchavtryck

- Smooth Twist pipor med kaliber 177, 22, 25 & 30

- Kompakt format, under en meter lång

- En enkel konstruktion att meka/serva av ägaren

- Helt väderokänslig, komposit, aluminium, rostfritt och mässing

- Hel lång shroud

- Mjuk och skön sidelever som kan repeteras vi anläggning (se nedan)

- Marknadens största och bästa manometer

- Justerbar bakkappa

- Rail på undersidan av förstocken

- Prislapp väl under 10.000 kr


Mer behöver man kanske inte säga, detta måste helt enkelt vara en luftvapenjägares drömvapen.


Bullpups är dock kontroversiella, en del entusiaster påpekar ofta i tid och otid att man inte kan repetera vapentypen på ett ergonomiskt vettig sätt. Det brukar heta att "repetermekanismen sitter ju vid örat" liksom att "semiauto är det enda rätta valet för en bullpup". Hur det förhåller sig med detta i verkligheten kan man enkelt se på nedanstående video:














En demonstration av hur enkelt det är att repetera modellen under anläggning...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards