Airpang

Alla inlägg under mars 2013

Av Johnny Ottosson - 21 mars 2013 09:30


Lite nytt från omvärlden...


  GINB saluför nu även stockar för benchrest


Dessutom vill jag knuffa för Pekator som har mycket grejor till ex Hatsan:


http://pekator.com/content.php?cms_id=18&lang=eng&p=p1

Av Johnny Ottosson - 18 mars 2013 19:30


Tävlingarna säsongen 2013


Idag vill jag bara som hastigast knuffa för de nya reglerna som Anders Gunther mfl har arbetat fram på ett mycket förtjänstfullt sätt. Reglerna kan nu studeras här:


http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_65781/cf_104/Field_Target_2013.PDF


Apropå Field Target så tänkte jag också påminna om tävlingarna i Mörrum. Mer info om dessa tävlingar, som är uppdaterad nu, finner vi på våra två forum.

Av Johnny Ottosson - 18 mars 2013 13:00


Med enkla medel..


  En omskulpterad syntetstock i en udda färgsättning och helshroud av kolfiber gör att vapnet sticker ut...


Idag ska vi titta lite på udda och enkla lösningar som på ett ekonomiskt billigt sätt förändrar eller förbättrar ett vapen. Den första bössan för dagen började sin tillvaro som en vanlig hårdplast syntetstock men igenom kreativt färgval och en omstrukturerad kolvbotten så har kreatören skapat ett unikt vapen som verkligen sticker ut.


  Notera också den vackra kolfiberfinishen på helshrouden..

 

Nästa vapen bor nu i Australien och ägs av den berömde Harry Fuller. När man bor såpass avsides så kan det ofta vara svårt att köpa färdiga konstruktionslösningar och då blir det till att uppfinna själv. Den gode Harry ville ha en Atlasbipod på sin FX Airguns Elite och problemet här är ju att Atlas fäster mot en Picatinnyrail, något som saknas undertill på förstocken till Royale/Elite.


  Notera bristen på shroud, specifikt för vapen till Australien


Lösningen för hans del var att köpa en bit plastavloppsrör och sedan kapa/måla detta på ett lämpligt sätt till ändamålet. Röret klövs sedan med ett snitt i längsriktningen och säkrades med en likaledes målad slangklämma.


  Smart tänkt..


Röret fick sedan en inskruvad kort Picatinnyrail på undersidan i vilken själva bipodfästet monterades på sedvanligt sätt. En enkel, billig och mycket smart lösning.


  Snabbfästet till bipoden...



Av Johnny Ottosson - 15 mars 2013 18:00


 

Colibri - en Cricket i fickformat...

 


  Lätt, liten och semiautomatisk !


Nu har teamet bakom Cricket släppt de första bilderna på den mindre modellen, passande nog kallad Collibri. Vapnet har regulator, ett fylltryck på hela 300 Bar samt matas av 16-skotts magasin.


  Magasinen


Prestanda och pris är ännu okända, produktionen ska gå i gång under våren 2013.





  

Av Johnny Ottosson - 14 mars 2013 19:00


FX Airguns nya lokaler...


  Över 6000 kvm !!



Av Johnny Ottosson - 14 mars 2013 10:00


 

Outers Rock Mount


  En riktigt bra bipod till kanonpris


Jag fick en fråga om vilken bipod som är att föredra och varför, liksom var man köper den. Min absoluta favorit är Rock Mount från Shooters Ridge, en billig och bra klon på berömda Harris Bipod. Priset är oslagbart, just nu kan man beställa dem via Ebay för 286 SEK ($44.99) och tillkommer gör då international shipping worldwide för ytterligare 102 SEK ($16). En original Harris kostar på Midway.se motsvarande 1495 kr (+frakt). Mycket pengar att tjäna med andra ord.


Den modell jag föredrar är 6-9", alltså den lägsta versionen. Anledningen till detta är att den blir oerhört smidig, den går lätt att få med i en vapenväska eller bakfickan på ett par jeans samtidigt som den dessutom kan sitta monterad på vapnet utan att skrymma alltför mycket. Nackdelen är naturligtvis att den är låg och liten även vid användning men eftersom man kan dra ut benen från 6 till 9 tum så fungerar den helt utmärkt för liggande skytte eller vid skytte ifrån bordsittande. Tillkortakommandet är främst vid frisittande då den helt enkelt är för kort.


En annan viktig sak att tänka på är att man väljer en ledbar bipod, alltså en med pivot. Detta gör att man kan kompensera för ojämnheter i underlaget på ett enkelt och smidigt sätt. Köp alltså ingen bipod utan pivot!


Nackdelar då?


Ja, en och en mycket plågsam sådan. Tyvärr så är benen fjäderbelastade åt fel håll. När man trycker på knappen som sitter på varje ben så skjuts den yttre delen in teleskopiskt in i den inre delen. Detta går fort och sker med en kraftfull snärt. Den som då håller med fingrarna runt den inre delen kommer ögonblickligen att inse vad den vassa plåtkanten på den yttre delen gör med fingerspetsarna då den slår ihop likt en råttfälla med hjälp av fjäderkraften.


Självfallet så skulle fjäderkraften gå åt andra hållet, alltså att man snärtar ut bipodens ben och inte ihop den med hjälp av fjädern. Bortsett ifrån detta så är jag utomordentligt nöjd med mitt eget exemplar som jag har haft i ett decennium nu och på ett flertal olika vapen. En billig, robust och slitstark konstruktion med bra finish och passning.






  



Av Johnny Ottosson - 13 mars 2013 10:00


Lite affärer..


  En kopia på Dr Bobs tubklämma..


Igår skulle jag äntligen sälja den stocken som jag har haft "över" till en Royale. Ironiskt nog så dök det upp en köpare flera månader efter att jag först lade ut en annons och dessutom två dagar efter att jag hade lånat ut den till en vän för att denne skulle kunna måtta av den inför ett eget stockprojekt.


Nåväl, låntagaren var vänlig nog att returera stocken fortare än vad jag hade vågat hoppas och var dessutom färdig med den så allt var upplagt för affär.


När köparen sedan ankom så var det ju småprat om luftgevär i mängd och jag förevisade min Elite varpå köparen raskt hellre ville köpa den stocken jag själv använde. Tja, allt är ju till salu för rätt pengar så nu blev det jag som fick bruk av reservstocken istället. Något som slog mig då var ju att jag plötsligt saknar rembyglar igen så då tänke jag skaffa en Dr Bob tubklämma istället eftersom jag inte har någon mer rembygeldubbsats liggande.


  Lika bra som orignalet?


En original Dr Bob kostar strax under 700 kr över disk här i Sverige så jag började scanna av Ebay eftersom klämman är både liten och därmed lätt att frakta liksom tillståndsfri. Strax så fick jag napp i England på en klon (!) av orignalet. Med tanke på att min klon av Harris bipod var väldigt bra så varför inte testa med en klon även av klämman, resonerade jag? Priset var ju högst överkomligt, ungefär hälften inklusive frakt, så nu är den på väg till Ucklum där jag kommer att återkomma med en test av densamma.

Av Johnny Ottosson - 9 mars 2013 10:00


Nytt om nyheterna...


En härlig dag på banan...


Idag så pratade jag med Fredrik om de nya nyheterna med anledning av lite frågor som jag har fått av olika bloggbesökare om dessa. Till att börja med så är Bobcat 74 cm lång (m/500 pipa, +100 mm m/600-pipa) och vikten uppges till cirka 3200 gram. Då stockarna ännu är förproducerade så är det inte helt klart vilken mängd fyllning de ska bära och detta påverkar naturligtvis densiteten och därmed stockens totalvikt.


En glad nyhet för många är att de nya railsen, som förbinder blocket med pipan, även kommer att komma i kombination med en konventionell shroud. Railsen kommer då att ansluta till konan/gaveln på shrouden och sedan bakåt mot blocket. Framför konan/gaveln så har då pipan en helt vanlig shroud av valfri längd.


De nya FT-stockarna kommer att förändras något jämfört med de tidigare. Dessa nya stockar kommer att ersätta tidigare editioner och även att saluföras som separata komponenter för den som vill uppgradera ett befintligt vapen. Det är i nuläget lite oklart när detta kommer att ske, men förhoppningsvis så vet man besked efter IWA.





Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards