Airpang

Alla inlägg under januari 2013

Av Johnny Ottosson - 27 januari 2013 14:30


 

Rembygeldubb och dess montering...


  Med monterade rembygeldubb så kan man använda både bipod och bärrem..


Nu vräker snön ner här i Ucklum så snart kommer jag att bege mig ut på snöröjning. I väntan på detta så har jag sysselsatt mig med att montera två stycken rembygeldubb som jag förvärvade ifrån min hovleverantör, Tobbe på Hurricane.


Dagen efter beställning så anlände två stycken rembygeldubb med 99 kr på prislappen. Kanske en smula dyrt tycker någon men detta var inte kinesiska noname med varierande hålstorlek och tveksam rakhet utan riktiga amerikanska kvalitétsprodukter, om man nu vågar säga något sådan om världens största U-land...


  Att få en perfekt montering är svårare än vad man först tror..


Kruxet med rembygeldubb är dock inte prisnivån utan att dessa tingestar är betydligt svårare att montera än vad gemen man tror, såvida denne inte har prövat själv. Detta då om man önskar ett perfekt slutresultat. Alla kan ju alltså skruva dit dem men jag vill ha en perfekt symmetrisk montering utan att det ramla flisor ur stocken runt hålet.


Svårigheten ligger främst i att dubben ska sitta på rätt ställe och rakt både i sidled och längsled, samtidigt som hålet måste vara perfekt ansatt utan chippningar. Personligen så brukar jag mäta mig fram till rätt placering, därefter så har jag ett borr i rätt dimension som har sexkantsinfattning för en liten batteridriven skruvdragare, i mitt fall en Bosch Ixo. När stocken ligger upp-o-ner i mitt Derben skjutstöd så använder jag libellen på en talmeter för att försäkra mig om att stocken ligger absolut rakt. Därefter borrar jag för hand, alltså med borret mellan fingerspetsarna (valnöt är mjukt!) så att jag enklare kan kontrollera vinkeln, alltså att hålet ansätts perfekt lodrätt. Förutsättningen då är naturligtvis att underlaget är absolut vågrätt.


  Dubben under kolven är svårast att få till helt perfekt


När jag har handborrat fram korrekt vinkel så får den lilla skruvdragaren göra grovjobbet. Jag finner dessa små maskiner mycket mer hanterliga och enkla att få ett bra resultat med jämfört med en stor konventionell borrmaskin. När korrekt djup har uppnåtts så fasar jag av kanten runt hålets mynning med en försänkare, detta är mycket viktigt! Det är det här som hindrar att hålet flisar sig när man skruvar i dubben.


Med hålet putsat av försänkaren så har jag en hängkrok med vass spets som jag brukar använda för att handdra gängningen i hålet. Hängkroken smörjer jag med några droppar olja för att underlätta arbetet. När detta är klart så drar jag i själva dubben, då använder jag en slagspik som hävstång i själva rembygelhålet.


Om jag har en mycket kort gänga, som under förstocken på Elite, så fyller jag först hålet med ett potent snabblim för att säkerställa ordentlig vidhäftning. Dubben under förstocken utsätts ju alltid för en hårdare belastning, inte minst när man fäster en bipod i den. När jag monterade den främre dubben så fick jag kapa den 3/4 av sin totala längd för att den inte skulle gå igenom förstocken. Till detta så använde jag min Dremel.


  Ett mycket praktiskt tillbehör









Av Johnny Ottosson - 26 januari 2013 10:00


Dags för en ny HW?


 

Finns på BAR för £409

Av Johnny Ottosson - 25 januari 2013 10:00


En dyr Ultra...


  Ett klipp?  Knappast...


BSA försöker kränga nya Ultra SE med grön färg för hårresande £529 jämfört med basversionens £329. För 2200 kr så får alltså köparen en grön färg, en manometer samt ett kinasikte och diverse billiga tillbehör såsom no-name kikarsiktesringar och en bärrem - fast lustigt nog inga rembygeldubb på vapnet!?


Inte lika dumt utan snarare lite lustigt var episoden idag när en bekymmrad entusiast ringde för att höra råd om sin FX Airguns Cyclone. - Min Cyclone har tappat trycket, sade han. Jaha, tänkte jag och motfrågade; - Var började den läcka någonstans?


Killen funderade ett ögonblick och svarade sedan; - Tror det var på skjutbanan....



Av Johnny Ottosson - 24 januari 2013 20:00


Skrot de luxe


  Så kan det gå om man avlossar en gasfjäderbössa med pipan fullt nedböjd för laddning...

Av Johnny Ottosson - 24 januari 2013 10:00


Kents udda bygge


  Mycket ska man se...


Min gode vän Kent har just färdigställt ett udda bygge, en Haenel luftvapenmekanism nedsänkt i en Mauser 94 Karbinkolv, klart udda.



  Riktigt snygg, ser helt fabrikstillverkad ut..

Av Johnny Ottosson - 23 januari 2013 10:00


Vinterskytte


  Kul men kallt..


Idag begav jag mig upp till klubben, Fuxernas Skyttegille i Göta, för att skjuta lite. Denna gång så var jag helt ensam och jag förstod fort varför - det var helt enkelt svinaktigt kallt. Med 5-6 m/s vindar och -7c grader så var det riktigt bistert och värre än sist, trots att det den gången var -8/-9c grader till en början. Säga vad man vill men de västsvenska vintrarna, när den råa havsvinden drar in över land, är verkligen inte speciellt behagliga.


Nåväl..


Jag började med en stillsam inskjutningstavla för att se om temperatur och transport hade förändrat träffbilden sedan sist:


    Ett sättskott till vänster, annars acceptabelt..


Första skottet lät lite udda och tog till vänster, annars så blev tavlan acceptabel med skott 4 & 5 riktigt bra. Efter detta så sköt jag tio skott i rak följd för att studera eventuella effekter av vinden:


  Nästan ett leende..


Som synes på den horisontella spridningen så blåste det lite och dessutom så huttrade jag av kölden redan vid början av skyttet. Efter dessa två inledande tavlor så blev det dags för den första tavla med en 25-skott serie:


  Inget vidare..


Tyvärr så blev den första 25 tavlan ingen upplyftande syn. Men, så är det ibland, alla träffbilder blir inte perfekta och kombinationen av vind, köld och frusen ringrostig skytt skapar uppenbarligen inga stordåd. På´t igen bara...


  Efter att ha filmat lite så lugnade sig vinden o då gick det bättre..


När vinden sedan tillfälligtvis mojnade så kunde jag få in de sista 25 skotten inom ramarna för ett hyfsat vettigt resultat. Totalt så sköt jag 65 skott mellan 230-130 Bar och som ni kan se på tavlorna ovan, där alla skott är representerade, så finns det större spridning i höjdled - vapnet har alltså en jämn och fin utgångshastighet med låg spridning mellan skott till skott, givet avståndet. Normalt sett så brukar regulatorn stänga ner vid 120 Bar så det fanns utan tvekan möjlighet till ytterligare 5-10 skott innan luften var såpass slut att träffbilderna började påverkas.


Idag så bytte jag aldrig tub, det var helt enkelt för kallt för att det skulle vara skoj o fortsätta att skjuta men jag är fortfarande imponerad över att man på dessa vapen kan få ut 75 skott inom 20 fps ifrån bara 400 cc där vart och ett av skotten ligger över 50 fpe (65+ joule), dessutom så är de ju helt mekaniska.


Den typen av prestanda får man inte ur något annat vapen på marknaden, inte ens de stora Daystates med sina elektroniska ventiler...


Slutligen en kort film jag gjorde på dagens besök, tyvärr filmad åt fel håll....jaja..









Av Johnny Ottosson - 21 januari 2013 09:00


 

"Vilken Royale ska man välja...?"


  FX Airguns Royale FT (Foto: AoA)


Idag fick jag ett mail om vilken version av Royale som "är bäst". Just Royale-serien har ju vuxit till en vildvuxen snårskog av olika undermodeller och jag ska därför redogöra lite över hur jag personligen ser på saken.


Royale 500


Den här modellen kännetecknas av den stora 500 cc tubflaskan, godkänd för 250 Bar. Denna sistnämnda egenskap gör att den här modellen blir optimal för att kombineras med regulatorn. Regulatorn innebär att vapnet får en oerhört flack effektkurva och kan matas med höga tryck utan problem. På oregulerade vapen så bör man inte ladda över 220 Bar startryck och med tanke på att varje Bar över 220 Bar inte sällan innebär ett extra skott på fyllningen så betyder närvaron av en regulator direkt +30 skott bara igenom högre systemtryck.


Royale 400


Med den mindre av de båda tubflaskorna så kan man med regulator ladda från 235 Bar, vilket betyder +15 skott jämfört med ett vapen utan regulator. Detta är naturligtvis en nackdel för 400 jämfört med 500 om vapnet är regulatorförsett men i gengäld så vinner man en lägre totalvikt samt möjligheten att kunna byta tuber. Den längre tuben är förvisso också möjlig att skruva loss men då tar shrouden i tubflaskans gavel, varpå pipan måste demonteras först. Vill man ha en enkelt utbytbar 500 cc tub så krävs alltså en lite framflyttad shroud som ger en totallängd över original 119 cm med den långa shrouden monterad. En 400 cc tub har inte det problemet på samma sätt då den framflyttade shrouden gör att vapnet ändå hamnar under 119 cm och vapnet går därmed in både i de låga vapenskåpen som FXs original koffert.


Royale 200/250


De versioner av Royale med smal tub är bara godkända för 220 Bar och därmed så fungerar de helt utmärkt utan regulator men med regulator så kan man ändå inte ladda mer än 220 Bar varpå man förlorar antal skott pga lägre systemtryck jämfört med de större tubflaskorna. Bortsett ifrån det så förlorar man ju även antal skott igenom det mindre fysiska formatet.


Som synes så är valet av tubstorlek mycket en fråga om hur många skott man behöver på en fyllning och huruvida man tänker använda vapnet med en regulator eller inte. Andra saker att beakta är det faktum att smala tuber tenderar till att ge ett efterklangsljud när skottet går (sk "Ping"), vilket inte finns hos tuber med stor diameter. De större tubflaskorna är dessutom kortare och ger en mer tillbaka flyttad tyngdpunkt jämfört med de långa och smala (i synnerhet 250 cc) tuberna. Tubflaskorna är emellertid på grund av sin storlek dock alltid tyngre.


10J


Om vapnet är licensfritt så rekommenderar jag kaliber 177 eftersom man då får den flackaste projektilbanan och dessutom ett magasin som rymmer 16 diaboler. Det sinsnämnda är inte dumt då Royale är fipplig att singelladda med de små diabolern hos kaliber 177. Om man funderar på att uppgradera befintligt vapen till full effekt så kan kaliber 22 vara ett alternativ, den är inte helt hopplös som 10J heller, vilket är fallet för stora kaliber 25


Full effekt


Köper man vapnet mot licens så är mitt givna val kaliber 25! Precis allting som kaliber 22 kan klara gör kaliber 25 bättre, så enkelt är det. Den enda nackdelen är tävlingsbruk i vår form av HFT där effektgränsen är 45J och då är växelsats alltså en god idé. Kaliber 22 har fördelen av marginellt billigare diaboler samt då för HFT. Ska man däremot satsa på HFT/FT så är egentligen syskonet Elite ett bättre val på grund av sin bättre utformade singelladdning samt att man enklare kan växla mellan kaliber 22/25. Nackdelen för Elite är ju bristen på magasin och avsaknaden av fartomställare, något som de flesta dock sällan använder i praktiken.


Bortsett ifrån kaliber, effekt och lufttuber så kan man numera också välja mellan inte mindre än fyra olika stockar. Dessa vapen är sannerligen luftvapenvärldens LEGO. Som ni säkert har sätt så kör jag just nu en poll på bloggen om de olika stockarna och jag ska därför avhandla dem lite kort i den nuvarande popularitetsordningen;


Standard valnöt


Detta är originalstocken för Royale, ända sedan tillverkningsstarten, och därtill en ergonomiskt fulländad och mycket genomtänkt stock. Med rätta det mest populära valet. Vi har ett smart uttänkt tumhålsgrepp som tillåter skytten att skjuta med tummen upp mot lådstjärten eller tummen igenom runt själva pistolgreppet. Dessutom så har den en bred platt undersida på förstocken, idealisk för skytte på en skjutpåse eller som fäste för en bipod. Vidare så finns en bra nätskärning och en i höjdled justerbar bakkappa. Valnöten håller också riktigt bra genomsnittskvalité, om en ofta något torr direkt ifrån fabrik. Jag vet att det finns en del som önskar även en justerbar kolvkam men i skenet av kostnaden för detta (lös stock kostar redan nu 3995 kr!) så känns inte det behovet motiverat. Den kolvkam som finns är ju redan hög ordentlig för alla rimliga behov. Stocken är en ren höger eller vänstermodell, ej ambi.


Standard Syntet


Här finns två generationer, dels originalversionen med hårdplastfinish och dels den nya Soft Touch som ger en gummiliknande ytfinish a la Houge. Den nya "gummistocken" är dessutom inte helsvart utan lätt antracit ("gråaktig") med nästan lite silverglitter insprängt. Den ger ett betydligt mera sobert och exklusivt intryck jämfört med den tidigare. Ytskiktet innebär också att stocken bättre tål mindre stötar då den "självreparerar" sig i viss utsträckning. Syntetstockarna finns som rena högerstockar för 400 & 500 cc samt ambi till 200 & 250 cc. Samtliga med i höjdled justerbar bakkappa.


AoA Sporter


Detta är en lite udda stock som Airguns of Arizona har tagit fram för den amerikanska marknaden. Lägre, mer strömlinjeformad och lite mer organsisk formgivning jämfört med originalstockarna. En mycket elegant men kanske inte lika praktiskt formgiven stock. Här finns vita spacerplattor till pistolgreppsbotten och bakkappan liksom en tät nätskärning i ett paket snarlikt Daystates Wolverine. Om versionen överhuvudtaget saluförs i Sverige eller inte vet jag faktiskt inte.


AERON FT


Den senaste tävlingsstocken pryder huvudbilden i dagens inlägg, en modern matchsstock för HFT/FT som är justerbar överallt och lite till. Dyr och påkostad, dess pris som lös reservdel är ännu inte känt då de bara saluför stocken som en del av kompletta vapen. Sannolikt så kommer det dock att handla om åtminstonde 4000 kr. En högst specialiserad stock som är riktad till den hängivne tävlingsskytten eller möjligtvis den välbärgade entusiasten med mycket avvikande anatomi.


Slutligen så kan man ju också välja mellan Royale och Elite. Som tidigare nämnts så är skillnaden att Elite saknar magasinmöjlighet och fartomställaren men är i gengäld enklare att singelladda och att byta kaliber med. Vilken utav dessa fördelar som känns viktigast överlämnar jag till läsaren att personligen avgöra. Min erfarenhet är dock att ganska få personer utnyttjar fartomställaren i verkligheten och ännu färre pysslar med att ofta byta kaliber på sitt vapen. Till mångt och mycket så är alltså frågan i grunden huruvida man vill ha ett vapen med magasinmöjlighet eller inte. Skjuter man bara singleskott så är Elite att föredra och föredrar man magasin så väljer man Royale.






Av Johnny Ottosson - 20 januari 2013 11:00


Hur mycket är lagom?


  Ser trångt ut men det är minst en cm "frigång" runt allt, tuberna är dessutom lindade vid transport..



För att slippa släpa runt min nästan 20 kg tunga dykarflaska så har jag anskaffat några lösa tuber som passar till min FX Airguns Elite. Förutom originalets 500 cc tub så har jag nu också två stycken 400 cc enheter. En var original från FX Airguns och den andra kom ifrån en Theoben Rapid, en enhet som jag bytte till mej mot en ny 500 cc. Totalt så kan jag alltså transportera med mig 400 x 2 + 500 cc luft på ett enkelt portabelt sätt. Inalles alltså 1300 cc med luft. I antal skott räknat så motsvarar det ca 250 skott.


Hur mycket är då detta?


Tja, om man räknar med att man kan skjuta ungefär 100 skott per timma så betyder detta mellan 2.5-3 timmars skytte. Borde rätt väl motsvara en kväll på skjutbanan. När man sedan är där så tillkommer det ju alltid sociala kontakter, småprat, och liknande som i praktiken innebär att man oftast klarar sig ganska väl med några hundra skott på en outing. De båda 400 cc enheterna skruvar jag loss och på vapnet när bössan behöver "fyllas" medan jag däremot använder mitt minifyllkit för att överföra luften från den lösa 500 cc enheten till vapnet. Denna 500 cc enhet använder jag även till mina två små Ultror när dessa är ute o rastas på exempelvis en tävling.


Visst kan det kännas lite lyxigt, inte minst med tanke på att varje tub går på en bit över tusenlappen (beroende på inköpsställe) men väl förvärvade så är de oerhört bekväma jämfört med att handpumpa eller bära runt dykarflaskan. Att använda fler enheter på detta sätt är faktiskt inte så ovanligt i England men ganska udda här hemma och i USA där vapen med hög effekt innebär att luften tar slut fort nog ändå. För att detta förfarande ska fungera smidigt så bör man ju ha ett rimligt luftsnålt vapen, exempelvis en Rapid med 25-30 skott ur 400 cc handikappas ju direkt här jämfört med en regulerad Royale som lätt kan ge det dubbla.


Ska man åka några mil för att skjuta en kväll så vill man ju inte ha luftångest för om luften ska räcka eller inte, samtidigt så vill man ju inte pumpa sig svettig eller kånka runt 25 kg dykarflaska. Definitivt inte det sistnämna om skjutbanan dessutom ligger en bit bort i skog o mark där man inte kan parkera i direkt anslutning till banan.


Hela paketet blir dessutom mycket portabelt. Min egen Elite, som ju är ett fysiskt stort PCP med 119 cm totallängd, kan ändå transporteras smidigt i en vanlig standard FX plastkoffert tillsammans med två lösa tubflaskor, varv den hela har fyllkit samt ammunition. Alltså allt man behöver i en relativt hanterlig väska.


Förhoppningsvis så tillåter vädret en tur till banan i morgon, det ska bli härligt...



Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards