Airpang

Direktlänk till inlägg 30 januari 2013

Spännande....

Av Johnny Ottosson - 30 januari 2013 08:00


 

Tävling i Mörrum !


På det i övrigt närmast stillastående forumet Airgun så kan jag glatt konstatera att entusiaster i Mörrum erbjuder till en unik tävling den 28:e april 2013. Tävlingen kommer att skilja sig ifrån tidigare hållna tävlingar på två väsentliga sätt och dessa är såpass intressanta att jag därför har beslutat att fronta tävlingen även här på bloggen.


1. Rekylfria fjäderluftvapen tävlar i klassen PCP

2. Man tillämpar en klass med fri effekt


Det förstnämnda kan tyckas förbluffande självklart, rekylfria vapen tävlar mot andra rekylfria vapen istället för rekylerande, men detta har underligt nog faktiskt aldrig varit normen utan tvärtom - gamla matchgevär har fått möta helt normala fjädervapen och resultaten har därför tyvärr alltid varit helt förutsägbara. Utan ett matchgevär typ FWB-300 etc så har man överhuvudtaget aldrig kunnat placera sig bra i tävlingsresultaten för fjäderklassen under 10J.


Fri effekt är också minst lika revolutionerande, tidigare arrangörer har alltid haft en effektgräns uppåt på 45 joule men nu tänker uppenbarligen Mörrum nytt och fräscht när man även öppnar upp för kraftfulla PCP i främst kaliber 25 till en vanlig FT-tävling. Enligt inbjudan så är enda kravet "över 16 joule" och det ska bli väldigt spännande att se hur vapen på 60-70 joule placerar sig jämfört med de mer välkända vapnen i klassen, PCP med kaliber 22 och 40-45 joule.


Härligt att någon klubb vågar pröva nya idéer och bara detta gör att tävlingen i Mörrum får en hög prioritet i min egen kalender.

 
ANNONS
 
Ingen bild

gubbe

30 januari 2013 11:22

Att man inte skulle kunna placera sig i toppen i fjäder 10J utan en rekylfri bössa stämmer absolut inte.Det hänger på skytten inte bössan, det är thorgus ett bra bevis på.

 
Ingen bild

Snajper

30 januari 2013 16:37

jag vet inte vem thorgus är men jag håller naturligtvis med föregående gubbe :)

 
Ingen bild

Silwer

30 januari 2013 17:19

Han skjuter knätavlor på över 40m som ser ut som sittavlor och med en hw98a.
Gubbe själv är vass på 18m stående, det enda med det är väl att den ställningen inte är nt för tex FT tyvärr.

 
Ingen bild

Superbee

30 januari 2013 17:44

Instämmer med föregående jag skjuter minst lika bra med en vältunad hw97k som med fwb 300s. Personligen anser jag att FT i Sverige bör sträva efter enade regelverk, min övertygelse är att sporten gagnas av detta. Men så länge man ser till att hålla isär klasserna och koncepten så är jag nöjd. Det viktigaste är trots allt att det anordnas tävlingar och event öht. Får se om jag dyker upp i mörrum och om det blir med hw97 eller 300s :)

 
Ingen bild

Silwer

31 januari 2013 05:07

Daystate mct .25 med 500cc tub har jag tittat på kronade kjutkurvor, extreme spread är ofta mellan 15-20fps de sjunker fort mot slutet så det varierar när folk drar gränsen i 50fpe, men 70 till strax över 80 skott då från 230 bar som rekomenderas.

Eliten är ingen simpel bondgrep som det gärna ska försöka framstå som utan måste heltenkelt vara bra i hög effekt iaf i jämnhet och antal användbara skott.

Och som sagt inga elektriska ventiler i Mk4orna, dock ingen regulator utan mappade effektkurvorefter olika tryck i flaskan för hur länge solenoiden ska släppa ur luft, jämf mot mekaniska Air Ranger jämnare sk effektkurva.

Paradgrenen imo är 16j vapnen .177 150 användbara skott ur 144cc, 190 ur .22, där omkring verkar konstruktionslösningarna med e elektronik vara som bäst, ja förutom musklicksavtryck och obefintlig locktime.

Varför skriver jag detta?
Jo för att trots att Johnnyär kunnig o luftvapen märker jag att han inte riktigt greppat vad som är vad på Daystate, i utlandet är Elite så väl som en Airwolf dyra bössor som folk ställer motvarandra, alternativt även Royalen.

Att vi tycker allt är lite snett beror på bra priser på FX vapen och i detta fall inga priser på Daystate, importerat dock är priskillnaden runt 2500, med de priser Hammer Arms visar är det inte att tänka på.

Det är inte en magisk bössa, inte allt för överraskande är inte mekaniska bössor utslagna.

 
Ingen bild

Silwer

31 januari 2013 05:14

Föregåendeskulle ligga under bloginlägget om skott per fyllning, körfrån platta så jag tryckte fel.

 
Ingen bild

k

31 januari 2013 11:01

Det är max 45J, de hade missat att skriva det. Mer intressant är väl incitamentet att skaffa en licens på 16J, när de tävlar i samma klass som 10J..

 
Ingen bild

kaffekokaren

31 januari 2013 11:54

Det mest intressanta tycker jag är att man hoppat över den vanligt förekommande 10 J-klassen, betyder ju att dessa licensfria gevär inklusive gamla och nya matchvapen nu får stångas med 16 J-gevär i sina respektive klasser pcp/fjäder. Fördelen man kan ha av de effektsvagare mer eller mindre rekylbefriade matchgevären uppvägs åtminstone delvis av de kraftigare 16 J vapnens rakare kulbana, och dominansen av tex FWB300s kommer förmodligen att minska automatiskt på så sätt.

Att "rekylfria" fjädermatchvapen som fwb300 får tävla i PCP-klassen i Mörrum kan väl förmodas minska framgångschanserna med det vapnet ännu litet ytterligare eftersom det finns specialiserade FT-riggar pcp i 16 J. Men är inget att hänga upp sig på tycker jag. En duktig skytt kan säkert hävda sig väl med en fwb300 även i den klassen som en slags licensfri "fattigmans-pcp" och på det viset öppnar det nya spännande möjligheter med detta gamla matchvapen.

Så det är väl troligt att fwb300s storhetstid är förbi när det gäller de absoluta topplaceringarna på FT-tävlingar i fortsättningen om man slopar 10 J och kör helt enligt de internationella reglerna. Fortfarande kommer det att vara ett utmärkt instegsvapen i denna och andra luftgrenar.

Ska bli kul att se vad som ramlar ut som resultat av dessa internationella anpassningar! Tror inte det dröjer länge tills folk skaffar 16 J-vapen för att maxa sina chanser, detta är ju trots allt den effekt som satt normen för hela FT-sporten internationellt.

 
Ingen bild

kaffekokaren

31 januari 2013 12:00

Ja exakt k! Missade din kommentar. Inte bara incitament att skaffa licens för dom som inte har det utan även att skaffa sig 16 J vapen, de lär inte vara så vanligt förekommande eftersom man haft så stor fördel av att ligga i övre kanten på effektregistret enligt de gamla nationella reglerna.

 
Ingen bild

Silwer

31 januari 2013 21:19

Givetvis 45J är inte rolls royceklassen utan helt enkelt den lättaste FT klassen, att höjja effekten på samm abnor ytterligare försämrar bara allt ännu mer.

Måmnga vapen går det idag tat få lite vad man vill ur och gårdagens FX standardvapen med runt 40J är inte allrådande längre att sätta tävlingsgränser kring.

Sen givetvis vil man skjuta 100m osv så in med de större kanonerna men inga .25or i FT, det är ju bara löjligt som tanke ens.

 
Ingen bild

Silwer

31 januari 2013 21:23

10J blir kvar som egen klass och tillförs i PT, då all inte kan få eller har licens, så nej jag tror inte de behöver slåss mot annat än just licensfria vapen, tufft nog imo.

Är inte så imponerad av det här med effekter som närmar sig krut då det iofs säkert är kul för de rika eller nåt men har tappat en hel dle av vad luftvapen är om i mina ögon.

Men är det intressant så är det väl bara att köra men hitta nånting där de passar då inte BR på 25m eller FT på banor tänkta för 16J.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se