Airpang

Direktlänk till inlägg 30 januari 2013

Antal skott på fyllningen och träffbilder..

Av Johnny Ottosson - 30 januari 2013 10:00


 

"Hur många skott har den på en fyllning...?"

 

 



Inom 20 fps ger min FX Airguns Elite 70 st skott på över 50 fpe från 235-120 Bar med HN Baracuda och 400 cc. 



Detta är en inte alltför ovanlig fråga att höra. Min motfråga blir då direkt; - det beror på hur du räknar? Normalt sett så räknar jag själv med antalet skott inom 20 fps spridning ifrån det maximala systemtryck som tillverkaren rekommenderar.


Så långt inget konstigt, men hur stor inverkan har då spridningen ifrån skott till skott på träffbilderna?


  Idag sköt jag 80 skott mot den centrerade riktpunkten på varje tavla, allt inom samma fyllning..


I ganska tuffa förhållanden med skarp vind åt vänster så sköt jag idag 80 skott ifrån min fyllning, alltså med 10 skott bortom kurvan som är avbildad högst upp på dagens inlägg. Trots detta så föll bara de två sista skotten "för långt" ner jämfört med riktpunkten. Dessa två skott syns tydligt på den sista träffbilden. Här ovan är alla skott redovisade, inte ett enda borttaget.


Just det för oss dessutom in på dagens andra punkt, förutom det faktum att man som regel får ut bra många fler användbara skott i verkligheten än vad kalkylerade kurvor först ger intryck utav, nämligen redovisade träffbilder.


Redovisade träffbilder förekommer ofta, inte minst på olika forum. Ofta så kan en sådan träffbild se ut på följande sätt:


    Visst är det en enastående träffbild, men säger den hela sanningen?


När man ser en träffbild som ovan så kan man mycket väl imponeras och visst är det bra med mm på uppmätta 50 meter men hur ofta inträffar dessa träffbilder i verkligheten? Detta var den bästa 5-skotts träffbilden idag, utav inte mindre än 80 skjutna skott. Visst är den skjuten på 50 meter och visst sköt jag under mycket tuffa förhållanden med kraftig växlande vind men den visar ändå inte hela sanningen eftersom den bara är ett utdrag ur sitt sammanhang.


Träffbilder som redovisas ska alltså alltid tas med en stor nypa salt innan man känner till träffbildens sammanhang. Under dagens övningar så blev genomsnittet för 10-skott grupperna 33 mm och genomsnittet för samtliga 5-skott grupper 28 mm. Sammanfattningsvis så skulle jag därför påstå att jag och mitt vapen denna dag presterade ett totalt genomsnitt om cirka 30 mm. Den bästa gruppen för dagen blev 18 mm (5 skott) och den sämsta 39 mm, lustigt nog också med 5 skott.


Som ni vet så är det inte ovanligt att en tillverkare utfäster en generell träffbildsgaranti men precis som hästkraftsantalet i en bilbroschyr så är detta mycket allmänt hållet. Visst klarar vapnet i händerna på en duktig skytt under perfekta förhållanden av att uppfylla träffbildsgaranti men personligen så är jag mera intresserad utav vad JAG som normal skytt under annat än perfekta förhållanden kan räkna med att prestera IRL.


För precis som att antalet förväntade skott på fyllningen är en teoretisk beräkning så är träffbildsgarantierna också bara att betrakta som generella vägledningar snarare än absoluta sanningar för alla vapen och alla skyttar. Ibland så får jag kritik över publicerade träffbilder och mediokra resultat, inte sällan med tillägget "är du inte en bättre skytt än så?!" På detta är mitt svar; - Nej, uppenbarligen inte och det är jag till och med mycket tacksam över.


Hade jag kunnat skjuta som Tomaz eller någon annan exceptionellt duktig skytt så kanske det hade varit bra för att utvärdera ett unikt vapens absoluta prestanda men det är ju inte detta jag är intresserad av. Vad jag vill veta är vad ett vanligt vapen presterar med en vanlig skytt. Alltså vad läsaren som köpare kan förvänta sig när han eller hon köper ett vapen rakt över disk och börjar skjuta.


Det är DEN sanningen som jag är mest nyfiken på...



 
 
Ingen bild

Snajper

30 januari 2013 12:26

Du har inte tillgång till 50m inomhus eller i tät skog mellan träden där det inte blåser?

Står vapnet med kikarsikte på ett stadigt stöd och kulorna och pipan är överens då skall det inte vara så stor skillnad mellan en proffsskytt och en "vanlig" skytt som har skjutit några tusen skott, däremot om man har diopter blir skillnaden större mellan en duktig skytt och en "vanlig"

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards