Airpang

Direktlänk till inlägg 21 januari 2013

En fråga ifrån läsekretsen...

Av Johnny Ottosson - 21 januari 2013 09:00


 

"Vilken Royale ska man välja...?"


  FX Airguns Royale FT (Foto: AoA)


Idag fick jag ett mail om vilken version av Royale som "är bäst". Just Royale-serien har ju vuxit till en vildvuxen snårskog av olika undermodeller och jag ska därför redogöra lite över hur jag personligen ser på saken.


Royale 500


Den här modellen kännetecknas av den stora 500 cc tubflaskan, godkänd för 250 Bar. Denna sistnämnda egenskap gör att den här modellen blir optimal för att kombineras med regulatorn. Regulatorn innebär att vapnet får en oerhört flack effektkurva och kan matas med höga tryck utan problem. På oregulerade vapen så bör man inte ladda över 220 Bar startryck och med tanke på att varje Bar över 220 Bar inte sällan innebär ett extra skott på fyllningen så betyder närvaron av en regulator direkt +30 skott bara igenom högre systemtryck.


Royale 400


Med den mindre av de båda tubflaskorna så kan man med regulator ladda från 235 Bar, vilket betyder +15 skott jämfört med ett vapen utan regulator. Detta är naturligtvis en nackdel för 400 jämfört med 500 om vapnet är regulatorförsett men i gengäld så vinner man en lägre totalvikt samt möjligheten att kunna byta tuber. Den längre tuben är förvisso också möjlig att skruva loss men då tar shrouden i tubflaskans gavel, varpå pipan måste demonteras först. Vill man ha en enkelt utbytbar 500 cc tub så krävs alltså en lite framflyttad shroud som ger en totallängd över original 119 cm med den långa shrouden monterad. En 400 cc tub har inte det problemet på samma sätt då den framflyttade shrouden gör att vapnet ändå hamnar under 119 cm och vapnet går därmed in både i de låga vapenskåpen som FXs original koffert.


Royale 200/250


De versioner av Royale med smal tub är bara godkända för 220 Bar och därmed så fungerar de helt utmärkt utan regulator men med regulator så kan man ändå inte ladda mer än 220 Bar varpå man förlorar antal skott pga lägre systemtryck jämfört med de större tubflaskorna. Bortsett ifrån det så förlorar man ju även antal skott igenom det mindre fysiska formatet.


Som synes så är valet av tubstorlek mycket en fråga om hur många skott man behöver på en fyllning och huruvida man tänker använda vapnet med en regulator eller inte. Andra saker att beakta är det faktum att smala tuber tenderar till att ge ett efterklangsljud när skottet går (sk "Ping"), vilket inte finns hos tuber med stor diameter. De större tubflaskorna är dessutom kortare och ger en mer tillbaka flyttad tyngdpunkt jämfört med de långa och smala (i synnerhet 250 cc) tuberna. Tubflaskorna är emellertid på grund av sin storlek dock alltid tyngre.


10J


Om vapnet är licensfritt så rekommenderar jag kaliber 177 eftersom man då får den flackaste projektilbanan och dessutom ett magasin som rymmer 16 diaboler. Det sinsnämnda är inte dumt då Royale är fipplig att singelladda med de små diabolern hos kaliber 177. Om man funderar på att uppgradera befintligt vapen till full effekt så kan kaliber 22 vara ett alternativ, den är inte helt hopplös som 10J heller, vilket är fallet för stora kaliber 25


Full effekt


Köper man vapnet mot licens så är mitt givna val kaliber 25! Precis allting som kaliber 22 kan klara gör kaliber 25 bättre, så enkelt är det. Den enda nackdelen är tävlingsbruk i vår form av HFT där effektgränsen är 45J och då är växelsats alltså en god idé. Kaliber 22 har fördelen av marginellt billigare diaboler samt då för HFT. Ska man däremot satsa på HFT/FT så är egentligen syskonet Elite ett bättre val på grund av sin bättre utformade singelladdning samt att man enklare kan växla mellan kaliber 22/25. Nackdelen för Elite är ju bristen på magasin och avsaknaden av fartomställare, något som de flesta dock sällan använder i praktiken.


Bortsett ifrån kaliber, effekt och lufttuber så kan man numera också välja mellan inte mindre än fyra olika stockar. Dessa vapen är sannerligen luftvapenvärldens LEGO. Som ni säkert har sätt så kör jag just nu en poll på bloggen om de olika stockarna och jag ska därför avhandla dem lite kort i den nuvarande popularitetsordningen;


Standard valnöt


Detta är originalstocken för Royale, ända sedan tillverkningsstarten, och därtill en ergonomiskt fulländad och mycket genomtänkt stock. Med rätta det mest populära valet. Vi har ett smart uttänkt tumhålsgrepp som tillåter skytten att skjuta med tummen upp mot lådstjärten eller tummen igenom runt själva pistolgreppet. Dessutom så har den en bred platt undersida på förstocken, idealisk för skytte på en skjutpåse eller som fäste för en bipod. Vidare så finns en bra nätskärning och en i höjdled justerbar bakkappa. Valnöten håller också riktigt bra genomsnittskvalité, om en ofta något torr direkt ifrån fabrik. Jag vet att det finns en del som önskar även en justerbar kolvkam men i skenet av kostnaden för detta (lös stock kostar redan nu 3995 kr!) så känns inte det behovet motiverat. Den kolvkam som finns är ju redan hög ordentlig för alla rimliga behov. Stocken är en ren höger eller vänstermodell, ej ambi.


Standard Syntet


Här finns två generationer, dels originalversionen med hårdplastfinish och dels den nya Soft Touch som ger en gummiliknande ytfinish a la Houge. Den nya "gummistocken" är dessutom inte helsvart utan lätt antracit ("gråaktig") med nästan lite silverglitter insprängt. Den ger ett betydligt mera sobert och exklusivt intryck jämfört med den tidigare. Ytskiktet innebär också att stocken bättre tål mindre stötar då den "självreparerar" sig i viss utsträckning. Syntetstockarna finns som rena högerstockar för 400 & 500 cc samt ambi till 200 & 250 cc. Samtliga med i höjdled justerbar bakkappa.


AoA Sporter


Detta är en lite udda stock som Airguns of Arizona har tagit fram för den amerikanska marknaden. Lägre, mer strömlinjeformad och lite mer organsisk formgivning jämfört med originalstockarna. En mycket elegant men kanske inte lika praktiskt formgiven stock. Här finns vita spacerplattor till pistolgreppsbotten och bakkappan liksom en tät nätskärning i ett paket snarlikt Daystates Wolverine. Om versionen överhuvudtaget saluförs i Sverige eller inte vet jag faktiskt inte.


AERON FT


Den senaste tävlingsstocken pryder huvudbilden i dagens inlägg, en modern matchsstock för HFT/FT som är justerbar överallt och lite till. Dyr och påkostad, dess pris som lös reservdel är ännu inte känt då de bara saluför stocken som en del av kompletta vapen. Sannolikt så kommer det dock att handla om åtminstonde 4000 kr. En högst specialiserad stock som är riktad till den hängivne tävlingsskytten eller möjligtvis den välbärgade entusiasten med mycket avvikande anatomi.


Slutligen så kan man ju också välja mellan Royale och Elite. Som tidigare nämnts så är skillnaden att Elite saknar magasinmöjlighet och fartomställaren men är i gengäld enklare att singelladda och att byta kaliber med. Vilken utav dessa fördelar som känns viktigast överlämnar jag till läsaren att personligen avgöra. Min erfarenhet är dock att ganska få personer utnyttjar fartomställaren i verkligheten och ännu färre pysslar med att ofta byta kaliber på sitt vapen. Till mångt och mycket så är alltså frågan i grunden huruvida man vill ha ett vapen med magasinmöjlighet eller inte. Skjuter man bara singleskott så är Elite att föredra och föredrar man magasin så väljer man Royale.


 
ANNONS
 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

21 januari 2013 11:35

Tack för bra information. Geväret var snyggt också för att vara ett field target ;) När vi har tid ska vi träna lite sånt och sen kan vi åka till Laxå och vara med där ocb komma sist :P Field target verkar vara en mycket trevlig tränings och tävlingsform. Ett bra sätt att träffas och umgås på om det är fint väder. Det är alltig kul att "skjuta och träffa nya människor"... ;)

http://www.nordbornas.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 11 feb 14:00

American Classic!         Den har varit med i över 70 år nu - här modell 1949   Få vapen klarar att vara i produktion under sju decennier och dessutom fortfarande vara storsäljare. En av dessa är Crosmans multi-pump pistoler som har sål...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 feb 16:30

    From Russia with love!   Perfekt anpassad för marknader med begränsad effekt.   En av de främsta fördelarna med en bullpup är ju att de tillåter användandet av en riktigt lång pipa i ett relativt kompakt format, sett till vapnets t...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 20:00


    Nu närmar det sig!     Snart är det bara att ta med sig licensen och handla...   Nu börjar EUs vapendirektiv att bli verklighet även för svensk vapenlagstiftning och den mest glädjande nyheten är att dämparna äntligen blir tillstånd...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:30


  Anschutz 9015H      Visst är 20.000 kr mycket pengar för ett luftgevär men inte värre än en Steyr.   Vill man sticka ut lite från mängden så kan Anschutz vara ljuset i Steyr-mörkret, ibland så är det ju roligt med något annorlunda utan ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:00


  Still going strong !     BSA Supersport   En riktig klassiker som fortfarande saluförs till måttliga pengar (£199) och som har funnits med på marknaden i mer än tre decennier. Ska sanningen fram så är den konstruktivt sett en arvtagare...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se