Airpang

Direktlänk till inlägg 16 januari 2013

Säkerhet - del 2

Av Johnny Ottosson - 16 januari 2013 10:00


Mina egna lösningar


  När jag flyttade in så var det bara en trappa och ett hörne..


Idag ska jag presentera lite om hur jag har löst min egen förvaring, förhoppningsvis som tips och inspiration till andra entusiaster. Då jag flyttade in i huset så letade jag efter en lämplig plats för att placera mitt vapenskåp samt alla de prylar som hör till skyttehobbyn.


Den ideala placeringen är utom insyn men ändå lätt att nå och med gott om utrymme samt ur vägen för husets övriga aktiviteter. Självfallet så hade också säkerhetsaspekten stor betydelse. Efter lite funderande så hittade jag ett skrymsle under trappan till nedervåningen. Detta var ett utrymme som inte naturligt användes till något annat utan en lite "överbliven" plats.


Jag började med att måtta in placering för vapenskåpet och kunde då konstatera att skåpet hamnade med betong både nedåt golvet och bakåt väggen, helt perfekt för en ordentlig fastbultning. Även i höjdled så hade jag turen med mig, skåpet smet precis in under trapporna. När skåpet var på plats och ditbultat (mer om detta senare) så köpte jag två bokhyllor från IKEA ("Ivar") för att använda till förvaringsutrymme för tillbehör etc. Då jag också hade placerat ut dessa och förankrat dem i väggarna så kunde jag ana konturerna av den inbyggnad som skulle inkapsla alltsammans.


För inbyggnaden så använde jag enkla träreglar från Bygg-Max, med formatet 2x2". Runt detta "skelett" så satte jag upp pärlspånt från samma leverantör. När dörren återstod så scannade jag av Blocket och där hittade jag en udda garderobsdörr till salu på min hemort för blott 200 kr, ink gångjärn och handtag. Trots att dörren var av solitt trä så var den ändå relativt lätt och smidig, formatet blev 150x50 cm.


  Slutresultatet med lasyr och låssatsen monterad.


Vidare så fick jag köpa en låssats för "garderobsdörr" vilken betingade 250 kr, liksom en hörnlist och några täcklister. En av de dyrare posterna var också lasyrfärgen, där 0,50 liter kostade 150 kr. Jag har själv ingen som helst erfarenhet av snickerier, det enda jag har gjort tidigare är att montera en gör-det-själv friggebod och de verktyg jag använde var en liten skruvdragare, en hammare, en "smygvinkel" (praktisk pryl som jag lånade av farsan), ett vattenpass och en tumstock. Det hela gick över förväntat smidigt och tog grovt räknat en helg att bygga. Totalsumman blev ca 2000 kr, ink bokhyllorna.


Låset som sitter på dörren är naturligtvis inget inbrottskydd i egentlig mening men den håller åtminstonde undan barnen och deras kompisar ifrån knivar och andra prylar som jag förvarar inuti förvaringskammaren.


  Fotat i dörröppningen och inåt..


Som man kan se på bilden ovan så har jag en bokhylla direkt till vänster, därefter vapenskåpet med plats för två upprättstående vapenkoffertar på ömse sidor om detsamma. Mitt för står ännu en bokylla, dock nedkapad för att få plats under trappan. Översta hyllan är täckt med vågskumgummi för att man ska kunna lägga ifrån sig ett vapen etc. Här förvarar jag tillbehör (lösa tuber etc) samt litteratur och en mindre knivsamling mm. Den något skrymmande golvlampan ska framöver ersättas med en LED-belysning som styrs av en rörelsevakt.


  Ordentligt låst.


Som ni kan se så har jag även skruvat fast ett en vapenhållare på den högra väggen. Denna sitter då inte i regelverket utan i själva trappan och dess betydligt grövre gods. Den här typen av "väggringar" var också populära fram till slutet av 80-talet även för licenspliktiga vapen innan krav på vapenskåp tillkom. Jag använder min egen enhet för två vapen, min egen Diana 25 och min sons Diana 23. Tyvärr så kan jag inte använda den översta positionen på grund av trappans utformning, detta då förutsatt att jag hellre vill ha vapenhållaren fastsatt i trappan snarare än reglarna, vilket jag föredrog.


Lagstiftningen stadgar ju att licensfria vapen ska förvaras "under lås" och till detta ändamål fungerar dessa äldre vapenhållare helt utmärkt. Numera så kan man köpa dem relativt billigt på Tradera etc, inte sällan för bara några hundralappar. Bakom trappan, skymtandes lite på bilden ovan, så har jag hängt min compoundbåge. Den frihänger helt enkelt i en krok som jag har satt fast under trappan och som bär bågen i dess övre kamhjul.


  Interiören av mitt vapenskåp (beklagar den dåliga bildkvalitén)


När det gäller de licenspliktiga vapnen så förvaras dessa givetvis i ett SS 3492 godkänt vapenskåp. Viktigt o tänka på är att vapenskåp generellt sett bör bultas fast och när det gäller "lätta" skåp under 150 kg så är detta också ett uttryckligt lagkrav! Anledningen är uppenbar, största delen av vikten på ett vapenskåp finns i dörren och om man snabbt slänger upp dörren till ett högt och smalt skåp så är det lätt hänt att skåpet helt enkelt tippar mot öppnaren. Till sunt förnuft hör också att man inte förvarar juridiskt tveksamma prylar eller värdesaker som pass, kontanter, smycken eller liknande i skåpet. Precis som på det minst insynsskyddade fönstret på huset så förser man lämpligtvis även vapenskåpet med en skylt som förkunnar att ägaren minsann har tänkt på stöldrisken och därmed inte har något "värdefullt" inuti skåpet.


Notera min ombyggda skohylla vilken nu tjänstgör som vapenhylla inuti skåpet. Dels en nödvändighet då mina båda BSA Ultra är väldigt korta jämfört med Rugern och FX Airguns Elite och dels väldigt praktiskt eftersom det frigör utrymme även för extra förvaring av ammunition och liknande.


  Måste bultas fast !!


När man sedan bultar fast sitt skåp så är det viktigt att använda samtliga fästpunkter och exempelvis inte bara de i golvet på skåpet. Gör man detta så kan en tjuv använda skåpets egen höjd och tyngd som "hävstång" för att påverka bultarna. Igenom att även fästa skåpet bakåt, mot en vägg etc, så motverkar man den saken. Använd så grova bultar som skåpets hål tillåter och gärna hårda bultar av typ "pinnbultstål" (12.9). De betongexpandrar som jag själv använde, av Hiltis fabrikat, dras åt som vanligt och sedan slår man på dem med exempelvis en hammare varvid de blir frigående och därmed inte kan skruvas loss igen. När de väl var fastsatta så skar jag av överflödig gänga, som framgår av bilden ovan.


Slutligen lite om nycklar. Som ni säkert vet så är de ett ofog att "gömma nycklar" och även om detta är ganska vanligt förekommande så ska man också ha klart för sig att om vapnen tillgrips på grund av att tjuven har hittat gömda nycklar så kan man se i stjärnorna efter sina vapenlicenser. Tyvärr så är det också ganska vanligt att vapen stjäls av just den här anledningen. Jag har löst saken igenom att ständigt bära den ena nyckeln samtidigt som den andra nyckeln förvaras i mitt bankfack. Inuti skåpet så har jag dock lagt nyckeln till stället för de licensfria vapnen, vilket i det läget inte har någon juridisk betydelse.





 
 
Ingen bild

kj

16 januari 2013 15:12

bra gjort har mitt ss3492skåp i källaren bär alltid nyckeln på mig och den andra i plånbokens myntfack för ve och fasa tänk om fan är framme och man inte får upp skåpet med ena nyckeln textappat knippan o sabbat den DÅ vill inte ja ha den inlåst i skåpet mvh kj

 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

16 januari 2013 19:22

Bra jobbat. Jag ska göra likadant i vårt hus. Vi har ett utrymme i hallen där trappen går upp nu. Då vi ska ha trappen till övervåningen på ett annat ställe så ska jag bygga en garderob där för två vapenskåp, hyllor för ficklampor, pannlampor och laddare samt en massa annat som hör till. Jag ska ha ett till skåp också för bara ammo. Vad gäller de licensfria så ska jag lösa det på likande sätt. Allt byggs in snyggt och bultas fast som du gjort.

http://www.nordbornas.se

 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

16 januari 2013 19:24

Kan tillägga att vi bultar fast även 150 kg skåp. Jag funderar även på att dra ihop dem med bult med varandra. Då sitter de i både golv, vägg, och ihop. Det blir knepigt för den som ska försöka bryta loss och bära ut då ;) Flera hundra kg.

http://www.nordbornas.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards