Airpang

Direktlänk till inlägg 12 januari 2013

Nygammal skytteklubb

Av Johnny Ottosson - 12 januari 2013 19:00


Fuxernas Skyttegille


  Jag, Lasse & Sören


Idag så besökte jag Fuxerna Skyttegille och passade på att träffa Lasse och Sören som sköter anläggningen. Detta är en mycket anrik skytteklubb med rötterna ända tillbaka till 1937 då ägaren till det närbelägna bruket beslöt sig för att stödja möjligheterna till rekreation och samhällsbredskap igenom att finansiera bygget, då under det politiskt oroliga 30-talet.


  Huvudbyggnaden


Huvudbyggnaden består av en gedigen storstuga med de facliteter som en skytteklubb kan behöva. Här finns möjlighet till värme, elektricitet, toalett och allt annat som en skytt kan behöva under skyttets gång. Givetvis så finns även möjlighet till att hålla årsmöte, grilla korv och avnjuta ett allmänt samkväm i goda vänners lag.

 

  Interiör, storstugan

 

Insidan av huvudbyggnaden erbjuder en rustik miljö med gott om plats för att justera/meka med sitt vapen, käka en matsäck, vila eller bara omgås. Väggarna pryds av tidigare aktiva skyttars minnesmärken och troféer. Här kan man hitta mycket nostaligi!

 

  En annan vy..

 

 

Utblick från storstugans dörröppning

 

Om man ställer sig i dörröppningen på huvudbyggnaden så ser man skjutstallet med sina fem, kommande sex, skjutplatser. Skjutstallet erbjuder skydd från väder och vind där skjutplatserna är väl skyddade från nederbörd.

 

  Utsikt från skjutplatserna

 

Varje skjutplats är tydligt avmärkt så att varje skytt har gott om plats för sitt vapen och sin utrustning. Man kan välja om man vill sitta, ligga eller stå när man skjuter.

 

  Skjutbord

 

Klubben har nysnickrade skjutbord av tryckimpregnerat virke, mycket stabila och välutformade. Vapnet på bordet är en HW97k med kaliber 22. Ett vackert och välskjutande vapen.

 

  Mål som kan placeras på valfritt avstånd mellan 1-50 meter bort.

 

Precis som alla andra välutformade skjutbanor så har även Fuxernas Skyttegille portabla tavelhållare för A4 måltavlor. Dessa är så utformade att de fångar upp diabolerna och tar därmed tillvara blyresterna, till värn för vår miljö. Saknas på bilden gör klämman för arket, därav att tavlan ligger ner framför anslagsplåten.

 

  Målvallen..

 

På exakt 50 meters avstånd så finns målvallen, en rejäl vall som dessutom är försedd med överskjutningsskydd av timmrad slipers. Denna garanterar att eventuella projektiler inte slår igenom och försvinner utåt skogen.

 

  Dalgången..

 

Precis utanför skjutbanan så finns en naturskön dalgång som klubben kommer att använda för fallmålstävlingar enligt Skyttesportförbundets reglemente. Den kuperade terrängen erbjuder fina förutsättningar att anlägga en omväxlande och spännande skyttestig till tävlingarna.

 

  Avspärrningslinor med dito varningsskyltar

 

Området runt banan är välskött och ansat. Här finns goda möjligheter att röra sig utan att behöva vada fram igenom undervegetationen. Skjutbanan är tydligt utmärkt för eventuella omkringvandrare, på korrekt sätt.

 

Så, vad gäller då?

 

Skjutbanan är belägen i Göta, ca 45 km norr om Göteborg, ett stenkast ifrån E45. Det tar ungefär 30 minuter med bil och ca 40 minuter med buss. En busshållplats finns på bekvämt promenadavstånd ifrån banan. Medlemskap kostar 100 kr per kalenderår och medlem blir man igenom att personligen infinna sig på banan (ring o boka tid först). Man får därefter ett mail där man anger sina kontaktuppgifter samt beskrivning på vilket PlusGironummer man ska använda för att inbetala medlemsavgiften. Banan är även godkänd för 22 LR, för den som så önskar.

 

Finns det frågor eller funderingar så kontakta Lars på: 073-416 70 80

 

(Alla foton: P.Darius)

 

 

 

 

 





 
 
Ingen bild

gubbe

12 januari 2013 23:24

Det är så man blir tårögd. Tänk om det kunde bli en FT tävling i skogen där, vilken lycka.

 
Ingen bild

ubbe

12 januari 2013 23:44

Mycket trevligt .

 
Ingen bild

Thomas

13 januari 2013 09:34

Faan va fint ni har det!

 
Ingen bild

a_gunther

13 januari 2013 09:45

Det kan inte bli för många föreningar som bedriver luftvapen skytte.
Det känns som om en snöboll har börjat rulla i luftvapen Sverige.

m v h

Anders Günther
Laxå Skytteförening

Johnny Ottosson

13 januari 2013 12:45


Ja, Anders och det är till mycket stor del på grund av dig och ditt enträgna arbete för vår hobbys bästa.

Skärpning i leden av licenser samt en riktig internationell regelstruktur är en mycket bra början.

 
Ingen bild

brytpipa

13 januari 2013 11:47

Vilken bana på bekvämt avstånd, gläds med dig!

 
Ingen bild

Batistuta

13 januari 2013 12:49

Fin presentation av en fin skjutbana, hoppas man får möjlighet att besöka den någon gång i framtiden.

 
Ingen bild

Thomas1969

13 januari 2013 13:40

Fin presentation!!
Ser fint ut där med!
Önskade att det fanns mer underlag för dylikt, i denna avkrok av landet med!

 
Ingen bild

Snajper

13 januari 2013 19:35

Ja det var en trevlig och gemytlig stuga! Är det mest luftskyttar i klubben eller är det lite 50m .22lr korthållsskyttar åxå? Ja avspärrningslinor och varningsskyltar kan behövas till skydd för alla glada bär och svampplockare :)

Johnny Ottosson

14 januari 2013 14:47

Det finns både ock. Klubben äger dcok egna 22LR som är reggade på klubben. Avspärrningslinor och skyltar finns och vid den senaste baninspektionen så var det till belåtenhet.

 
Ingen bild

Martin

14 januari 2013 17:03

Mycket intressant då jag saknat vettig bana för 22LR skytte. Får nog gå med i denna :-)

Johnny Ottosson

14 januari 2013 17:43

Häng med då?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards