Airpang

Direktlänk till inlägg 9 januari 2013

Framtiden närmar sig..

Av Johnny Ottosson - 9 januari 2013 10:00


 

 

Brytningstid...


Jag kommer ihåg 2004-2005, det var en brytningstid. Gammalt ersattes av nytt och mycket av det som vi idag så väl känner igen var då helt nytt. Efter fem år i mörker så började RPS på nytt att utfärda licenser för luftvapen, jag grundade forumet Airgun som var nytt, fräscht och revolutionerande, FX Airguns hade fått fart på Cyclone-serien och PCP blev till stor del därigenom var mans egendom på ett helt annat sätt än under 90-talet. Våra tävlingar hade fått ungefär den struktur som de har än idag, Hurricane hade börjat dominera över Hammer AE och Vildmarkcity som den stora handlaren i landet. Allt detta välbekant idag men det tillkom under ett par korta år i mitten av 2000-talet.


Jag tror att vi nu är i ungefär samma situation. Vår hobby står på tröskeln till att förändras på ett genomgripande sätt, i vissa aspekter kanske än mer än vad den hittils har gjort. Nätet av klubbar börjar bli mer finmaskigt än någonsin, spännande nya vapenmodeller står inför dörren och vi kommer att få uppleva många fler positiva förändringar än någonsin tidigare.


Anledningen till detta är att vi har eldsjälar. De är inte många och många av dem är inte ens högljudda men de arbetar envist och målmedvetet för att göra vår hobby roligare, mera legitim och mera tillgänglig för de stackare som ännu inte har upptäckt den. Många av dem sitter på nyckelpositioner i vår hobby och då tänker jag inte bara på Fredrik som tillverkare eller Tobias som handlare utan på de gräsrötter vars arbete kanske inte märks i så stor utsträckning innan det är avslutat. Inga namn nämnda, inga namn glömda men jag tror att ni själva vet vilka ni är.


Till er lyfter jag på hatten - a job well done!


Tyvärr så finns det även problemområden som måste förbättras. Våra två forum är exempel på detta. Forum fungerar som en samlingsplats för entusiasterna när man vill samlas runt sin hobby utan att skjuta. Man sprider kunskap, man samlar kunskap och man umgås - i alla fall i de bästa av världar. Tyvärr så fungerar det inte på detta sätt i verkligheten, vilka åtskilliga avhopp från forumen vittnar om. 


Vad beror då detta på?


Frågar man forumsägaren så är svaret att vissa medlemmar inte kan sköta sig, frågar man däremot den som lämnar forumet så brukar forumsledningen utpekas för bristande sociala färdigheter. Förmodligen så ligger den verkliga sanningen i de flesta fall någonstans mitt emellan - men detta är inte väsentligt. Problemet är inte att människor är olika, tänker på olika sätt och reagerar i olika mönster. Problemet är bristen på sammanhållning mot ett gemensamt mål, en fungerande kommunikationsyta. Fokus ligger inte på hobbyns bästa utan på personliga mål som prestige, makt och kontrollbehov som tar överhanden. Makt korrumperar som bekant.


Jag har tyvärr ingen patentlösning på detta problem, men jag har gjort en del iaktagelser under åren. Till att börja med så uppskattar de flesta människor frihet och då främst friheten att skriva om det man än önskar. Det kan vara från de mest vitt skilda ting som marknadens bästa rakskum till olika sportresultat. En del människor skriver för att förmedla något, andra för att berätta något och en del skriver för att interagera med andra, vilket av andra deltagare kan betraktas som provokationer.


En sak som alltid är viktigt att tänka på är att människor skriver alltid av en anledning och man kan alltid utgå ifrån att den anledningen är viktig, om inte annat så för den personen som skrev den.


"Tänk innan du postar", brukar präktiga moderatorer och administratörer alltid mässa men jag skulle vilja vända på situationen - "Tänk innan ni kritiserar eller redigerar". Det handlar om en avvägning, hur viktigt än inlägget? Alltså värdet av inlägget ifrån den person som skrev inlägget vägt mot värdet av att någon annan inte blir förolämpad eller provocerad av det. När jag agerar i de situationerna så brukar jag alltid sätta inläggets värde som absolut, utgångsläget är alltså att ett skrivet inlägg alltid ska få ligga. Även om inlägget inte synbart tillför något så är det uppenbarligen viktigt för den som skrev det, annars hade denne inte bemödat sig om saken. Därefter så får man titta på den som "drabbas" av inlägget, är det en rimligt tolkning av texten att bli förolämpad eller provocerad av den? Kan den som läser inlägget passera det utan att bry sig om det?


Det är lätt som moderator/administratör att värdera alla inlägg utifrån sina egna värderingar av rätt och fel men jag tycker att man istället bör hala fram sin empatiska sida och stanna upp lite, där man frågar sig varför ett "olämpligt" inlägg uppstår? Inlägg som är "olämpliga" kommer inte upp utan anledning, oftast mycket goda anledningar eftersom folk generellt sett har bättre saker för sig än att medvetet ställa till bråk för andra. 


När entusiaster träffas i verkligheten så brukar många reagera över den goda stämning som råder, en koncentrerad förbrödring runt hobbyn, socialt småprat och smått absurda situationer där mer eller mindre "dödsfiender" på diverse forum helt problemfritt umgås runt hobby - alltså i verkliga livet. Hemma framför skärmen däremot så växer hornen ut på de flesta människor och de mest smaklösa beteenden uppstår.


Jag tror att människor i grund och botten är de människor som de är men att situationen skapar beteendet. I den relativa anonymiteten på ett forum, inte sällan under antaget namn, så upplever många att de inte behöver "stå" för vad som sägs och görs. Som jag ser saken så är det därför viktigt att förmänskliga karaktärerna på skärmen och det var en av anledningarna till att jag, då jag var med och drev Airgun, krävde att alla moderatorer skulle presentera riktigt namn och inget alias. 


En lösning som intresserar mig, i den händelse att jag i framtiden skapar ett nytt forum, är att använda Facebook login. Nu vet jag att alla människor inte gillar Facebook och jag har den största respekten för detta, även om det inte hör till saken principiellt sett. Poängen med Facebook login är att individern presenteras i detalj för de övriga deltagarna. Man får dennes verkliga och fulla namn, ett foto, lite kort bakgrundsfakta etc. Man förmänskligar kort sagt motparten. Utan det raster som en dataskärm, den trånga plåtlådan av en personbil i rusningstrafiken eller andra avskärmningar utgör så möter vi istället varann som medmänniskor och när vi gör det så blir det genast mycket svårare att bete sig illa eller beskära andra människors friheter.


Detta är en fundamental skillnad mot hur dagens forum fungerar, forum där deltagarna istället anonymiseras. Det är denna typ av nyskapande tankebanor som jag tror behövs för att man ska kunna komma åt forumsproblematiken och därmed skapa en vettigt fungerande kontaktyta på hobbyn.



 
 
Ingen bild

Sergeanten

9 januari 2013 10:52

Det stämmer säkert att tonen hade blivit mer återhållsam om medlemmarna framträtt med rätta namn. Men det går säkert att genomföra förbättringar även med nuvarande system. Man kan jämföra med andra forum där man aldrig ser personangrepp eller avvikelser från ämnet. Men det kräver mycket arbete av ägarna och moderatorerna. Det handlar om att sätta ner foten så fort någon skriver olämpliga inlägg. Men efter ett tag hade säkert läget förbättrats.

Airgun.se är personangrepp vanliga. Tyvärr tillhör ägaren dom som ägnar sig åt detta. Jag kommer särskilt ihåg en diskussion om licens för några år sedan.

Luftvapen.info är bättre eftersom ägaren eller moderatorerna verkar vara bättre på att stoppa olämpliga inlägg. Ägaren var nästan för restriktiv i början. Men även här förekommer påhopp, särskilt när det gäller frågor om licens.

 
Ingen bild

hotshot

9 januari 2013 20:08

Vi er mange som ikke ønsker et internett hvor privatadresser, nettbankkonti, forretningsforbindelser og familiemedlemmer skal presenteres åpent på torget gjennom chattemedier som Facebook, Twitter og Linkedin og assosieres med enkelte av de personligheter og synspunkter som av og til dukker opp på diskusjonsfora. Det er en jungel der ute og jeg sier pent nei takk til alle slike invitasjoner........

 
Ingen bild

kaffekokaren

9 januari 2013 21:18

Håller med hotshot och sergeanten. När det gäller forum så är det nog en förutsättning för de flesta att man ska kunna få delta under forumets spelregler utan att hänga ut sig som privatperson med allt det kan innebära. Det betyder också att det hör till spelets regler att de som sköter typiska internetfora måste kunna tampas med diverse illasinnat folk som vill förstöra diskussionen och kanske har en egen dold agenda under användande av flera identiteter. Ibland blir folk trampade på tårna i den hanteringen, trist men det är bara att spotta i nävarna och gå vidare. Jag har själv hamnat i kläm ibland i synnerhet på litet större forum, blivit något förbannad över det men förstår att det är priset man får betala för att kunna bevara privatlivets helgd i de diskussioner man vill blanda sig i.

 
Ingen bild

jazz

10 januari 2013 00:56

Vi är rätt många med en hel del vapen. Jag tror de flesta av oss inte gärna skyltar med namn och var vi bor på grund av inbrotts risk. Vapen är ju ganska stöld begärliga och ännu mer om man kanske berättar på ett forum att man har vapen för något eller några hundra tusen.

 
Ingen bild

Spettets vänner

10 januari 2013 23:46

Medlemsproblem på publika forum,och i synnerhet då på forum som liknar luftvapenforum är mer en regel än undantag . Tex har man tydligt sett att när den allmänna kunskapen hos vanliga medlemmar är högre än kunskapen hos moderatorer och admin så uppstår det problem av liknande slag som vi kan se på Airgun.se och Luftvapen.info .

Kontentan : I och med att nya moderatorer tagit plats på Luftvapen.info så avstå kunskapsmässigt väl initierade personer från aktivt deltagande medan nybörjare och lågintellektuella individer har fått lättare att känna sig hemma i den förändrade forummiljön .

/Spettets vänner

 
Ingen bild

kaffekokaren

11 januari 2013 01:15

Ja Spettets Vänner, nog är det så att vi kunniga och högintellektuella inte gärna befattar oss med sådana härna forum där uppenbart okunniga och lågintellektuella nykomlingar satts att styra och ställa.

Tacka vetja hur det var på de gamla hederliga forumen.

 
Ingen bild

herr pucko

11 januari 2013 20:18

Vem som är tillgjort högintellektuell här är inte svårt att inse när man läser inläggen, lycka till då med din rocket science o du begåvade vi är såå imponerade!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards