Airpang

Alla inlägg under december 2012

Av Johnny Ottosson - 2 december 2012 12:30


Terminal ballistik med låg effekt


På Yellowforum så går det just nu en intressant diskussion om terminal ballistik, alltså vad som händer när ett mål träffas av en projektil. En deltagare där har studerat och skapat förundring över det faktum att en diabol i en längre anslagshastighet vid målet skapar större skada i målet än en snabbare projektil med samma kaliber.


Man har beskjutit ett antal burkar och konstaterar att den burk som träffas med lägst anslagsenergi tar mest skada.


För många amerikaner och nybörjare så ter sig detta som en obegriplig paradox, ungefär på samma nivå som att en större diabol som regel har en bättre BC än en mindre (givet allt annat lika), men många andra entusiaster har varit varse o detta sedan lång tid tillbaka. Orsaken till fenomenet är tvådelat, varav den första delförklaringen är den mest kända och spridda. 


1. En projektil som rör sig långsammare igenom ett mål överför mer av sin energi till målet.


Ju mer energiöverföring från projektilens rörelseenergi till målet, desto större destruktiv förmåga. En effekt av detta är att ju snabbare en projektil passerar målet desto grövre kaliber bör den ha för att ge lika destruktiv effekt. Kan man inte skada igenom att överföra energi så måste man istället göra det igenom att stansa ett grovt hål i målet och satsa sina kort på en rejäl utblödnad. Redan här ser man en problembild mot verkligheten - normalt sett så färdas en liten diabol snabbare än en stor och då en hög hastighet (pga en kort bantid) är önskvärd för den primära ballistiken så råder det exakt omvända förhållandet för den terminala motsvarigheten. Här kan man också hitta en del av förklaringen till varför ett luftvapen med kaliber 22 som regel dödar snabbare och effektivare än sin motsvarighet med kaliber 22 LR. De flesta som har jagat fågel med kaliber 22 eller grövre har ju säkert hört det välbekanta och torra ljudet *S-M-A-C-K* när en fågel har tagit en direktträff av en långsamt flygande diabol, ett läte snarlikt det hos en fullträff av ett brännbollsrack mot en spänstig tennisboll. DET är energiöverföring som är till duga..


2. Terminalt instabila diaboler gör större hål än vad man tror.


Nästa del av fenomenet är det faktum att diaboler tenderar till att wobbla eller kantra när de slår in i målet om de har avlossats i låg till måttlig hastighet. Man får alltså in en träff på "bredsidan" och då handlar det inte längre om 5.50 mm ingångshål i målet för kaliber 22! Instabilitet vid anslaget ger helt enkelt fruktansvärda sårskador och tillhörande chockeffekt i målet, något som har varit känt av olika miltärmakter sedan tidigt 60-tal. Då det inte är tillåtet att använda expanderande projektiler i krigföringen så har en del krigsmakter gått runt regelverket igenom att använda medvetet instabila projektiler som vältrar sig vid anslaget till målet och skapar stora skador trots att de använda kulorna är helmantlade. Samma princip finns även inom luftvapenvärlden och tenderar till att bli som mest tydligt om man skjuter långa och tunga diaboler i låg till måttlig hastighet.


Själv så har jag ibland mött denna effekt med min BSA Ultra som skjuter den långa och tunga HN Baracuda om 21.10 grains med bara ca 190 mps. På avstånd bortom 25-30 meter så tenderar de till att kantra och skapa nyckelhålsformade hål i måltavlor av papp samt riva upp brutala hål hos burkar och andra mer dynamiska mål. Ibland har jag till min förvåning noterat samma hålstorlek på 50 meter vid skott mot oöppnade hundmatsburkar när jag har använt Ultran som med min många gånger mer potenta och klart grovkalibrigare FX Airguns Elite. Effekten är häpnadsväckande!


En bekant till mej, låt hans namn vara onämnt, monterade en gång en 25-pipa från en BSA Supersport på sin Meteor Mk VI och fick då ett vapen med mycket måttlig utgångshastighet, jag tror den knappt nådde 130 mps ens med de absolut lättaste diabolerna i kvartstumskalibern. När vapnet däremot riktades mot duvor, skator, kajor och annan så kallad skräpfågel så föll de likt käglor, trots att man bokstavligt talat kunde se diabolens färd i luften mellan mynningen och målet. På avstånd ut till 25 meter och när uppgiften var att rensa bort oönskade fåglar ifrån industritomter så fällde detta i övrigt anspråkslösa vapen sina mål på ett närmast magiskt sätt.


Så, underskatta inte prestandan som man kan få fram ur annars synbarligen anspråkslösa vapen, det finns effekter bakom kalkylpapprets sifferbläddrande som de faco kan ge oandade effekter vid praktiskt skytte..







Av Johnny Ottosson - 1 december 2012 08:00


Extreme Benchrest USA


Nu kommer videon (Video: AoA)

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards