Airpang

Alla inlägg under december 2012

Av Johnny Ottosson - 17 december 2012 13:30


Rimligt att förvänta?


Ytterligare en bra video från Ted


Idag kom det ut en ny video från Ted som på ett intressant sätt indirekt visar skillnaden mellan ett fjädervapen och ett PCP.

Av Johnny Ottosson - 16 december 2012 17:00


 

BSA Western en gång till...?

  Nu kallad Scorpion T10 FAC


Den minnesgode läsare kommer säkert ihåg att BSA för ett par år sedan presenterade en prototyp benämnd BSA Western. BSA har ju en lång och stolt tradition att saluföra rejält kraftfulla men samtidigt väldigt prisbilliga PCP, i första hand riktade till den viktiga marknaden i USA.


Vi kommer ju alla ihåg modeller som Techstar, Lonestar och inte minst Sportsman HV som säkerställde en god försäljning för BSA i detta segment. Den sista inkarnationen av dessa modeller benämnde man Western men den kom aldrig i produktion, dels på grund av bytet av generalagent för fabrikatet i USA och dels på grund av BSAs strul med Multishotsystemet och dess krånglande magasin till den första R10-serien.


Nu finns emellertid ett väl fungerande Multishot-system, det finns pålitliga Mk II versioner av magasinen till kaliber 25 och dessutom så gör den dåliga ekonomin för USA att prisbilligare vapen får ett bättre genomslag. Allt sammantaget innebär att det finns bättre förutsättningar för att dra nytta av en ny modell på detta tema.


De första uppgifterna är mycket knapphändiga men vad det handlar om är egentligen en Lonestar med T-10 magasinsystem och full shroud, allt förpackat till lägsta tänkbara pris. Aktuella kalibrar kommer då att vara 22 samt 25 med effekter mellan 36-45 fpe, beroende på kaliber. Magasinen kommer att rymma 10 diaboler till kaliber 22 och 9 stycken till kaliber 25. Priset är inte fastställt ännu men troligtvis hamnar man någonstans runt £499 eller liknande här i Europa ifall man köper av exempelvis en handlare i Tyskland.





Av Johnny Ottosson - 11 december 2012 08:30


Handlare långt borta...


Ibland så hör man synpunkter på våra forum om att det inte finns någon lokal handlare där inläggskrivaren befinner sig, alternativt att den lokale handlaren har ett för dåligt sortiment och/eller för höga priser. Jag kan inte gör annat än att konstatera sanningshalten i detta, det är ju så som det i de flesta fall förhåller sig för de flesta av oss.


Men är detta då ett problem?


Vi kan i de flesta fall köpa det mesta online via exempelvis Hurricane eller ProGunner. Räknar man sedan med en radie av trettiotalet mil ifrån dessa båda orter (Vittsjö resp Gävle) så täcker man över 80% av landets befolkning. De allra flesta kan alltså göra en tripp, åtminstonde en gång o året, till någon av dessa handlare för ett eventuellt större inköp. En tur väl värd att ta inför exempelvis en investering i tiotusenkronorsklassen.


För de mer vardagliga behoven så brukar postorder eller handel online fungera utmärkt, det handlar då oftast om några burkar diaboler eller något mindre tillbehör. I dessa fall så blir vanligtvis frakten helt överkomlig. Som regel så är dessa större handlare också välsorterade och ligger bra till prismässigt. Deras lägre pris kan i många fall kompensera fraktkostnaden jämfört med att handla hos sin lokala jakthandlare.


Den utvecklingen som vi ser nu med allt färre jakthandlare och allt större jaktaffärer är definitivt här för att stanna. Runt Göteborg så har vi egentligen bara två "mindre" handlare (JGs och Björns), andra mindre handlare (Augusts) har gått omkull eller blivit uppköpta. Istället så ser vi stora kedjor som etablerar sig (Jaktia Kållered och XXL).


De stora aktörerna satsar på lönsamma volymvaror, helst crossovers som kan fungera till andra kundgrupper än vanliga jägare, till exempel friluftsmänniskor generellt. Udda varor med lägre marginaler och usel omsättningshastighet, exempelvis vapen, håller man på lägsta tänkbara nivå.


I skenet av den utveckligen så tycker jag det är en god investering för framtiden att stödja våra riktiga entusiasthandlare, även om de ligger långt borta och när deras varor kostar lite i frakt..

Av Johnny Ottosson - 9 december 2012 12:00


Billigt o bra


  KJs trevliga vapenställ..


Idag så fick jag ett mail ifrån den alltid så jovialiske KJ (aka UNO) som ville berätta om ett billigt och smart vapenställ. Själva konstruktionen är en spöhållare för fritidsfiskespö som enkelt kan konverteras till pipstöd för exempelvis ett hemmagjort ställ som ovan.


 

Utgångsmaterialet. Skumfyllningen tog KJ bort...


Priset på satsen ovan var blott 89 kr och den kan köpas hos EL-GE i Götebort. Fabrikatet är Berkley.





Av Johnny Ottosson - 8 december 2012 10:00



Ultra med R10-shroud


  Precis i min smak....


En bekant i England har utrustat sin Ultra med en shroud från R10 och resultatet blev mycket tilltalande. BSAs R10 har ju precis samma pipa som Ultran, båda med 12 tums längd. Monterar man shrouden på en Ultra Multishot så är detta heller inga problem eftersom R10-shrouden har ett uttag till magasinspärren då R10 använder samma magasinslösning.


  Magasinspärren


Priset på en komplett lös shroudenhet från JKI, England, är £81 (+ frakt).




Av Johnny Ottosson - 6 december 2012 10:00


Pistol Grande


Paul Capello testar TalonP


Jag är ett stort fan av Capellos olika vapentester, som de flesta förstår eftersom de relativt ofta förekommer här på bloggen, men en del av hans filmer har lite mer att berätta än vad man först kan tro. Notera filmen ovan om TalonP, ett mycket kompakt vapen med osedvanligt hög effekt, hela 50 fpe. I slutet av filmen så berättar han om vapnets ljudnivå liksom antalet skott per fyllning.


Filmen visar klart låga 103 dBa och ca 20 skott från dess 213 cc tub. Vad som däremot bara omnämns i förbifarten är att dessa tester sker på effektnivå 8 av tretton möjliga! Vapnets effekt, i början av filmen, mäts däremot på full effekt (steg 13). Hur ser då sanningen ut?


Samstämmiga rapporter från diverse US-form däremot talar om 10 skott på full effekt, med ungefär så usel spridning som förevisas i filmen. Ljudnivån däremot är det svårare att få rapporter om. Min egen gissning är att man troligtvis får värden gott och väl över 110 dBa. Lite försynt så nämner Paul att man kanske skulle kunna vilja ha hörselskydd på sig när man skjuter även utomhus och detta är troligtvis en mycket god idé..


Ser man sedan på vapnets effektivitet, eller brist därav, så förstår man snabbt varför man kan få ut såpass mycket effekt som imponerande höga 50 fpe ifrån en så kort pipa som bara 12 tum - man har ett gigantiskt luftflöde. Det enorma flödet ger, förutom stor pendlande spridning ifrån skott till skott, ett väldigt slöseri med luften. Räknar man om till normalstora 400 cc så betyder luftförbrukningen hos en TalonP ungefär 20-25 skott, att jämföra med 75 skott ifrån min jämnstarka Elite som dessutom har halva spridningen. Hade TalonP haft en 500 cc tub så hade det maximalt handlat om kanske 30 skott...





Av Johnny Ottosson - 5 december 2012 20:00


Tre år..


Som den skarpögde läsaren redan har noterat så har bloggen idag firat tre år online. Det enklaste sättet att se detta är att vi numera i den vänstra spalten kan läsa dagens inägg ifrån inte bara ett och två år tillbaka utan nu även tre år.


I morgon så blir det Talon.

Av Johnny Ottosson - 4 december 2012 10:00



Avluftningsventiler


  Den vanligaste avluftningsventilen...


Alla former av fyllkit för dykarflaskor har avluftningsventiler som möjliggör en smidig losskoppling av slangen från vapnet efter fyllningen. Ett problem som kan förekomma med dessa är att de läcker varvid man slösar luft och dessutom drabbas av ett förargligt pysande under processen. Det absolut vanligaste skälet till problemet är att man helt enkelt har dragit fast själva skruvdelen för hårt under tidigare fyllningar, varvid dess säte har skadas.


När skadan väl har inträffat så måste man tyvärr som regel byta antingen skruven eller hela enheten men problemet går att undvika igenom att man helt enkelt inte drar åt skruven så hårt redan från början. Mild fingerkraft räcker helt utmärkt.


En del kritiker menar dock på att det är dumt att använda mjuk mässing till detta ändamål och det finns faktiskt fyllkits med andra lösningar nämligen automatreturerande avluftningsventiler.



  Automatreturerande avluftningsventil


Dessa avluftningsventiler fungerar på så sätt att man trycker ner en liten knapp varpå luften pyser ut. När man därefter släpper knappen så automatlåser den direkt av sig självt. Nackdelar då? Pyset på den här modellen kommer väldigt häftigt vilket kan vara både överraskande och lite obehagligt, i synnerhet med 300 Bar bakom.


De mer traditionella skruvade ventilerna är enklare att tömma succesivt på ett mjukare och mera kontrollerat sätt. Vilken man väljer är till stor den en smaksak men glöm inte att skruvade ventiler måste behandlas med försiktighet, man får alltså inte dra åt dem för hårt. Den som sedan köper ett begagnat fyllkit bör självfallet kontrollera detta innan man köper så att man inte råkar förvärva ett redan läckande kit.







Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards