Airpang

Alla inlägg under november 2012

Av Johnny Ottosson - 1 november 2012 10:00


Effekten hos Webley Tracker


  Min andra egna Webley & Scott Tracker


De flesta som har fallit för vår klassiska Tracker har förr eller senare funderat på vilka möjligheter det finns att öka effekten hos detta charmiga och smidiga vapen. Tyvärr så är dock inte Trackern så lämpad för högre effekt eftersom konstruktionen dels är baserad runt laddning med en tvärställd laddtapp och dels har en liten inre svepyta. 


Den tvärställda laddtappen saknar konventionell tätning (typ O-ring) och tätar enbart igenom sin mekaniska passform, metall mot metall. Detta betyder att om man ökar trycket så kommer en hel del av trycket att läcka ut igenom laddtappen utan att göra nytta till att driva fram projektilen. Man eldar alltså för kråkorna.


Den lilla svepytan inuti (alltså liten diameter på cylindern och kort slaglängd på pistongen) betyder att det är förhållandevis lite luft som komprimeras till att driva projektilen. Även om man monterar en vassare fjäder så kommer denna inte att kunna öka trycket på en speciellt stor volym med luft och då blir effektökningen sparsam.


Om man trots allt dristar sig till att sätta in en vassare drivkälla så kommer den ökade kraften att innebära en större påfrestning på den luftkudde som pistongen driver framför sig vid avfyrningen. Denna luftkudde har ju till uppgift att bromsa pistongen men den inbromsningen reduceras när systemet inte är tätt och en del av kudden kan smita ut via den tvärställda laddtappen. Resultatet blir en hårdare rekyl som direkt sänker skjutbarheten och därmed den praktiska precisionen som en skytt kan få ur sitt vapen. En ökad rekyl betyder också en större påfrestning på kikarsikte och kikarsiktesfäste eftersom rekylens massakrafter stiger. Samma sak gäller den mekaniska påfrestningen på övrig mekanik, såväl stockskruvar som vapnets grundläggande konstruktion (svetsfogar etc).


Vad är då en acceptabel effekt hos en Tracker, vad tål den...?


Webley & Scott uppger själva i instruktionboken till vapnet att modellen ger "550 fps" hos kaliber 22, den i Sverige vanligaste kalibern. Dessa 550 fps motsvarar alltså 167 mps och om man räknar med en diabol som väger 14.50 grains så blir då anslagsenergin 9.75 fpe. I metriska mått mätt 13.20 joule!


Det är naturligtvis inte mycket, anser många, men detta är den nivå man bör utgå ifrån. Allt över 13 joule är alltså "mycket" hos en Tracker och en effekt på nedåt 11 joule eller lägre bör anses som lågt. Håller man sin Tracker någonstans mellan 11-13 joule så får man ett mycket fint vapen så skjutbart som modellen maximalt kan anses vara. Accepterar man inte den måttliga effektnivån så får man helt enkelt kolla på en annan modell...

ANNONS

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se