Airpang

Direktlänk till inlägg 25 november 2012

Ang diskussionen på Luftvapen Info...

Av Johnny Ottosson - 25 november 2012 16:00


 

Att skjuta en människa..

   Penetration av mänskling vävnad från ett PCP med 68 joule i kaliber 25
På Luftvapen Info så pågår just nu en intressant diskussion om vad som händer ifall en människa blir påskjuten av ett modernt tillståndspliktigt luftvapen, typ ett PCP med från 40 joule och uppåt.


Jag kommer personligen inte att lägga någon värdering i frågeställningen som sådan utan betraktar det hela som en högst hypotetisk diskussion. Alltså, ur en rent fysiskt perspektiv - vad kommer att hända?


Jag har tidigare författat två inlägg med praktiska prov över vad som kan tänkas hända, de återfinnas här:


http://airpang.bloggplatsen.se/2011/08/21/6078778-nagot-att-bita-i/


http://airpang.bloggplatsen.se/2011/08/22/6084170-mera-att-bita-i/


Som synes av av detta försök så spräckte projektilen benet, med omfattande bensplitter som resultet. Om vi nu hade tänkt oss att träffen istället tog i ett mänskligt kranium på samma avstånd så hade vi förmodligen fått ett genomslag. Som man kan se på videon i inlägget ovan så slås testobjektet bort av kraften i träffen - något som inte hade varit fallet mot ett mänskligt huvud eftersom detta inte hade flyttat på sig, Mera kraft från projektilen hade därför fokuserats rakt in i målobjektet.


Mitt tuggben var 8.00 mm grovt och nu vet jag inte hur grovt benet är i ett mänskligt kranium, men jag gissar på att det är avsevärt klenare än skenbenet av en ko. Detta då med tanke på att benet ska bära 4-600 kg vikt. Tunnare material och ett målobjekt som inte flyttar sig och därmed absorberar anslagsenergin på samma sätt får åtminstonde mig att misstänka ett genomslag. I vilket fall som helst så lär det olyckliga offret riskera ett spräckt skallben. Noterbart är också att mitt provben var helt torrt, ett mänskligt huvud däremot är ju täckt av hud, hår (i förekommande fall) liksom bindväv på insidan. Detta minskar naturligtvis risken för splitter eftersom dessa, nyss nämnda, omständigheter talar för att hålla ihop träffområdet. Resultatet hade troligtvis blivit en betydande huvudvärk (hjärnskakning?) av själva energifortplantningen igenom träffområdet.


Om vi däremot träffar mjukvävnad, exempelvis ett skott i bålen, så kan man enkelt föreställa sig resultatet av träffen bara av att studera grafen högst upp på dagens inlägg. Där ser vi att man kan räkna med en penetration av åtminstonde 15 cm, en "räckvidd" som utan tvekan är tillräcklig för att nå alla vitala organ inuti en människa, inklusive hjärtat. Sårkanalen hos en projektil med över 6 mm diameter är därtill ansenlig så även här torde en träff mycket lätt kunna bli fatal.

 
ANNONS
 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

25 november 2012 20:33

https://www.google.se/search?q=man+killed+by+air+rifle&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Självklart kan man döda någon med ett kaliber 25 med bra effekt på nära håll. En 22lr är dödlig upp till 100 meter om det tar rätt.

Jag googlade lite, du har direkt tre artiklar om män som blivit skjutna till döds med ett kraftigt luftgevär ;)

http://www.nordbornas.se

 
Ingen bild

Kiru

25 november 2012 22:21

Behöver absolut inte vara cal 25, det finns flera exempel på dödsfall med cal 177 och 22 bla från England och i USA dog ett barn efter en träff i huvudet med cal 177. Det sägs inget om kraften men tio joule på fel ställe på nära håll är naturligtvis livsfarligt. Några jätteeffekter krävs definitivt inte. Kroppens vävnader är mjuka och skallbenet på vissa ställen mindre än 5 mm. En liten kula som tränger in i en kropp skapar stora blödningar som måste stoppas snarast, tex lungorna sitter ganska nära ythuden, behövs inte många centimetrars inträngning för att ge allvarlig skada där om det inte tar i revbenen och kanske även då. I ljumskarna går stora artärer som blöder ur kroppen på några minuter vid en punktering. En närstående blev för flera år sedan skjuten i handen av en luftpistol, resultat en skadad nerv som fortfarande ger smärtor till och från trots läkarhjälp. Detta visar tydligt att även klenare luftvapen ska tas på allvar och inte ses som ofarliga leksaker.

 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

25 november 2012 23:33

Ser man på... Tur att en annan då fått säker vapenhantering med sig från barndomen. Min far präntade in i mig att aldrig rikta ett luftgevär mot någon och allt annat som hör vapenhantering till. Ni vet vad det är ;) Det är preskiberat nu men jag fick gå runt själv med en 22lr och skjuta fiskmås på hans minkfarm, ibland även låna en 12 gauge, side by side, för samma ändamål då jag var bara 13 år gammal. Han litade på mig.

http://www.nordbornas.se

 
Ingen bild

Per S

26 november 2012 20:44

Kul att se att du vågar beröra ämnet. Uppenbarligen censurerades ämnet på forumet. Trots att det måste vara en mycket vanlig fundering.

Själv har jag till och med många gånger funderat på hur man skulle genomföra det perfekta mordet. Förövrigt en fundering som jag sett att jag delar med många deckarförfattare och kriminologer bl.a Men tänk er om någon skulle starta den tråden på Luftvapen.nu. Jag tror att moderatorerna skulle bli så vilda att... ja jag vågar nästan inte fullfölja tanken.

 
Ingen bild

kj

26 november 2012 21:18

perS fundera inte på såna saker?uppfinn hellre det perfekta luftvapnet

 
Ingen bild

Per S

26 november 2012 21:35

kj,

Jag vet att jag är lite speciell som tänker på sådant och brott m.m Det är för att vi är så få i världen som tänker så som gör att det är omöjligt att sälja deckare. Gå till vilken bokhandel som helst och fråga efter deckare och du kommer få ett frågetecken som svar. Eller har jag fel? Kanske är det fullt normalt att fundera och till och med vilja läsa om det?

Förresten, varför öht fundera på luftvapen när man kan fundera på hur man på bästa sätt kan optimera världens tillgångar för att minska det lidande som många människor lever med i u-länder.

Jag ber om ursäkt för min sarkasm redan på förhand... men raljerande över vad man ska fundera på och inte roar mig och jag får svårt att inte kommentera :D.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se