Airpang

Direktlänk till inlägg 18 november 2012

Ett problem vi måste lösa på något sätt...

Av Johnny Ottosson - 18 november 2012 10:00


 

Luften vi andas...


Det är samma luft vi använder som drivmedel...Luft är alltid ett angeläget bekymmer för oss som skjuter PCP. Luften är absolut nödvändig men tenderar alltid till att skapa någon form av bekymmer, blir man inte tyngd av svett för att bära runt tunga dykarflaskor så blir man tyngd av arbetet att handpumpa sina vapen.


Med dagens trend mot allt mer effektstarka vapen och allt större vapentuber så ökar bekymmret ytterligare, stora tuber är otroligt tunga att handpumpa och hög effekt som ger färre skott på fyllningen tömmer vapnets tuber fortare än vad man först tror.


En tredje lösning mellan den fullstora dykarflaskan och den svettdrivande handpumpningen är att använda en så kallad buddy bottle - med fyllkit! En buddy bottle är lätt och portabel, den är bekväm att transportera och den är, relativt en dykarflaska etc, rimligt billig - prismässigt ungefär som en bra handpump. Vi talar om i runda tal strax under 2000 kr inköpt hos en svensk handlare som exempelvis Hurricane, Vittsjö.


Nackdelar då?


Jo, givetvis så har de en liten volym och ger då ett relativt måttligt tillskott av luft. Detta betyder att principen med buddy bottle bara passar för vissa vapentyper, helst sådana med små tubvolymer och måttliga maxtryck. Själva buddy bottlen har ett maxtryck på 250 Bar, vilket kräver fyllning ifrån en 300 Bar dykflaska. Den effektiva volymen är 500 cc. 


Så, hur långt räcker den?


Jag har räknat lite på saken, eftersom min egen buddy bottle sats inte har kommit ännu, och mina beräkningar visar att jag erhåller 3 stycken fyllning från buddyn till min 67 cc stora BSA Ultra. Fyllningarna kommer då att ge starttryck på 236 Bar, 226 Bar och slutligen 217 Bar. Egentligen så fyller jag alltid vapnet från 230 Bar varpå jag får 20 st bra skott (inom 20 fps) och ytterligare 5 st "användbara" nödskott med acceptabel spridning. Detta betyder 20+19+18=57 st skott (att lägga till tubens egna 20 st (tuben transporteras ju givetvis också ut fylld)). Summa 77 st skott. 


Nu har jag bara kvar 217 Bar och dessa kan jag använda för att fylla min andra Ultra, den med 10 joule och kaliber 177. Den ger 40 skott ifrån 210 Bar så här erhåller jag 208 Bar efter en överfyllning och sedan 201 Bar och vidare 194 Bar. I skott räknat så blir det 39+38+37=114 skott, och till detta kommer vapentubens egna 40, summa 154 skott.


Om jag har räknat rätt och uppskattat de fysiska dimensionerna hos buddy bottlen korrekt så borde jag kunna få in två vapenmekanismer (Ultra), samt en stock tillsammans med buddy bottlen i en vanlig FX koffert. Här ska jag även kunna klämma in lite småverktyg, två sorters ammunition, licenspapper etc. Alltså två vapen med möjlighet till 230 skott i en och samma väska.


I den andra vapenväskan så kan jag ta med Elite som med sin 400 cc tub ger 75 st skott, fylld till 240 Bar. Dessutom har jag lyckats byta till mig en likadan sådan och med den inuti väskan så får jag 150 skott (över 65 joule st). Två väskor är smidigt att transportera, både bära och frakta i bil. Trots detta så får jag med tre vapen och luft nog för 380 skott ifrån tre olika kalibrar.


Jag har ju igenom livets omständigheter hamnat i en sådan situation att jag måste frakta mig ifrån hemmet för att hitta en bra plats för att skjuta. Ska man sedan åka till en riktig bana då o då under den kommande säsongen, exmpelvis Onsala 80 km bort (enkel väg) så vill man naturligtvis kunna skjuta en hel dag eller kväll utan att släpa med 25 kg dykarflaska eller vara beroende av andras luft. I detta läge så är en smidigt bärbar buddy bottle en stor tillgång. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Klabbis

18 november 2012 18:31

Detta visar väl med all önskvärd tydlighet varför fjädervapnen fortfarande är överlägsna. Visst man får inte samma höga effekt och riktigt lika bra precison men handen på hjärtat vilken hobbyplinkare behöver 50 joule och kunna träffa en enkrona på 100 meter även om det förstås är lockande med mycket joule. Men smakar det så kostar det både i form av pengar och möda. Vågar nog påstå att man har minst lika roligt med ett bra fjädervapen som med ett pcp och om inte annat så gör det livet lite enklare så man hinner skjuta några skott mer istället för att fumla med trilskande pumpar och pysande flaskor.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se