Airpang

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2012

The chosen few...

Av Johnny Ottosson - 30 oktober 2012 10:00


 

Totalt 461 stycken...


  Min gode vän Tom och hans ögonsten...


Så många är dom, de få som har glädjen att äga en Whiscombe. Detta mytiska fabrikat som hos luftvapenfantaster har ungefär samma status som en Brough Superior har bland motorcyklister. Parallen är faktiskt slående på många sätt; tillverkad av en entusiast till förmån för andra (välbemedlade) entusiaster med lika delar fet plånbok som stort knowhow runt ämnet som sådant. Precis som Brough Superior så hade Whiscombre tiden mot sig, när de kom så var de mekaniska mästerverk men bara några få år senare så ställdes deras prestanda i skuggan av modernare teknik.


Kulten och varumärkesmagin har de dock behållit under åren och visst blir man lika hänförd varje gång man skjuter med en Whiscombre liksom när man betraktar en Brough Superior, den sistnämnda en maskin som jag tyvärr aldrig har provkört och som jag troligtvis heller aldrig kommer i närheten av att köra.


  En av 97 kvarvarande exemplar (2012) ifrån 348 st tillvarade. Denna tillhörde fö T.E Lawrence


Åter till den magnifika Whiscombre. Som ni säkert vet så tillverkades dessa vapen under tjugotalet år från mitten av 1980-talet och framåt av den brittiske entusiasten John Whiscombre. Samtliga vapen var handgjorda och då John numera har gått i pension så har produktionen avslutats. När Whiscombre tog fart, under slutet av 80-talet, så var modellen den absoluta Apexmodellen i vårt luftvapensortiment. Detta var på en tid då de stora fjädervapnen regerade och då PCP snarare förknippades med drogmissbruk än potenta luftgevär. 


Webley hade sin groteska Patriot, Theoben sin förbluffande (med rätt skytt) skjutbara Eliminator och jättevapen ifrån U-länder som Turkiet, Kina och Spanien var ännu helt okända. Så mycket mera fanns faktiskt inte när kunden önskade ett vapen över "drömgränsen" på rykande 30 fpe! 


Eliminatorn i all ära, visst kunde den tämjas av en tränad och skicklig skytt, men det var ändå i grund och botten ett fjäderluftgevär, om än i förfinad form, o stum såsom alla andra jättelika fjädervapen. Den praktiska precisionen var alltså i högsta grad beroende på skyttens egen förmåga.


  JW-75 med sina fyra pipor, en till varje kaliber...


Fjädervapen har nämligen två tunga nackdelar - dess fysiska format står alltid i direkt proportion till effektuttaget och ju mer effekt man tar ut ur ett fjädervapen desto mer svårskjutet blir det. Skulle man därför konstruera ett top-of-the-pile luftgevär av fjädervapendesign så var man på något sätt tvungen att lösa dessa båda bekymmer. John Whiscombe angrep problemställningen igenom att tänka utanför lådan, klart inspierad av Dianas GISS-system ett par decennier tidigare. 


För att kunna skapa rekylfrihet så hade Dianawerke på 60-talet börjat erbjuda vapen med GISS-teknik, dessa vapen hade då två stycken pistoner, en som drev diabolen på sedvanligt sätt och en som gick "tom" åt andra hållet, agerande såsom en balansvikt. Då pistongerna var synkroniserade mot varann så "nollade" de ut massakrafterna från  varandra varpå all rekyl försvann - trots att mekaniken var stumt monterad i stocken, till skillnad från Diana 54/56 samt Feinwerkbaus 300-serie där mekaniken var "flytande" upphängd i en "släde" som vilade i stocken.


  En Whiscombe anspänns med en underspännare, i två eller tre steg...


Prototypen tillverkade John av två kapade och ihopsvetsade BSA Mercurys. Det geniala i hans idé var att låta pistongerna slå mot varann, istället för från varann. Tack vare den konstruktionen så dubblades cylinderns svepyta vilket gav en enorm kraft samtidigt som de synkroniserade pistongerna balanserade ut varandras massakrafter.


Resultatet blev ett förunderligt vapen, jag har själv skjutit med ett sådant och känslan är mycket speciell. Själva geväret anspänns stegvis med en underspännararm men vapnet har ändå en brytpipa, där laddningen sker. Själva avfyrningen är sedan tyst som ett fjädervapen, rekylfritt som ett PCP och med rejäl kraft - över 30 fpe!


Men..


Så blev det 90-tal... Med Theoben Rapids segertåg med början av 93 och framåt så slogs succesivt benen undan för Whiscombes tid på tronen som rekylfri prestandakung. De välbeställda entusiasterna noterade även den likaledes snordyra Sportsmatch GC-2 och i takt med att åren gick så kom det ut allt fler PCP på marknaden. De var alla billigare än Whiscombres och Sportsmatch mästerverk men ändå rekylfria, välskjutande och elegant utformade - till en bråkdel av priset. De få kvarvarande fjäderfantasterna fortsatte dock att tråna efter Whiscombe men insåg allt mera att de helt enkelt köpte ett samlarobjekt direkt över disk snarare än bara ett prestandamonster. Whiscombes mästerverk hade blivit tekniskt frånåkt med besked. 


Så kom vi in på 2000-talet och produktionen saktade in till ett stilla stopp. Idag är Whiscombe en del av vår luftvapenhistoria och vi som var med redan på den tiden kommer klart ihåg den otroligt dyrbara och mäktiga jättebössan från de brittiska öarna som både kunde ge perfekt precision och dundereffekt på en närmast otrolig nivå... 
ANNONS
 
Ingen bild

gubbe

30 oktober 2012 21:52

Intressant läsning.

 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

30 oktober 2012 22:11

Mycket intressant. Tack för det blogginlägget.

http://www.nordbornas.se

 
Johan

Johan

31 oktober 2012 08:39

Ja bra artikel!

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

Ogster

2 november 2012 22:08

Det är verkligen fina bössor det där, provade en för några år sedan och den glömmer jag inte i första taget.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se