Airpang

Direktlänk till inlägg 4 oktober 2012

Vad krävs för 100 meter...?

Av Johnny Ottosson - 4 oktober 2012 10:00


 

Luftskytte på riktigt långa avstånd..


Inspirerad av en tråd på Airgun så funderade jag lite över vad som egentligen krävs för framgångsrikt skytte på 100 meter, en distans som förhoppningsvis även kan komma att bli tävlingsform här i Sverige. Lite förenklat så kan man säga att det enda som krävs är en projektil med så hög BC som bara är möjligt liksom en skytt som kan sända av nyss nämnda projektil på ett sådant sätt att den träffar rätt. Idag ska vi fokusera på det förstnämnda.


Låter det enkelt?


Tyvärr så är det betydligt mer komplicerat än så och det blir inte heller bättre av alla de spekulationer, gissningar och fria fantasier som ofta florerar runt just vad som krävs eller inte. Om vi börjar med den hetaste potatisen så är detta självfallet kalibern. Dock så har kalibern faktiskt mindre betydelse än vad man tror, teoretiskt sett. Det väsentliga var ju att projektilen har så hög BC som möjligt. Detta innebär omvänt att om man får en högre BC med en projektil som har kaliber 22 så är kaliber 22 ett bättre val än om man får en lägre BC med kaliber 25, trots att den sistnämnda av de flesta entusiaster anses vara ett gjutet bättre val.


I praktiken om man generaliserar så är dock alltid kaliber 25 bättre än 22, liksom kaliber 22 är bättre än kaliber 20 osv. En större (läs, grövre) kaliber har som regel alltid en bättre formfaktor än en klenare kaliber och får därmed ett högre BC. Sedan, ju blåsigare det är utomhus, ju viktigare blir den högre BC:n jämfört med en klenare kaliber.


Betänk dock att ett specifikt vapen med kaliber 22 inom en given hastighet inte sällan kan leverera en diabol med högre verklig BC än ett specifikt annat vapen med kaliber 25 som arbetar i ett ogynnsamt hastighetsintervall. Som vi tidigare vet så kan ju BC variera beroende på kaliber, projektilvikt, projektilform samt levererande utgångshastighet. Detta för oss in på nästa styrande faktor, utgångshastigheten.


Många tror att en högre utgångshastighet är absolut nödvändig för bra praktisk precision på längre avstånd men detta är inte alls med automatik sant. En högre utgångshastighet ger först och främst en kortare bantid, projektilen får alltså en kortare tid på sig att påverkas av väder och vind innan den når sitt mål. Problemet är att en högre utgångshastighet inte sällan sänker projektilens BC och då äts föredeln av en kortare bantid upp av den nackdel som en lägre BC innebär. Kom ihåg - en hög BC är det ABSOLUT viktigaste för en projektil och alltid mera "värt" än den hastighet med vilken man kan förmå projektilen att färdas.


Vad avgör då en projektils BC?


Förutom att BC beror på hastighet och diabolens fysiska form, som naturligtvis kan vara både bättre eller sämre, så är det av yttersta vikt att diabolen behåller så god kondition som möjligt när den lämnar pipan. Det gäller alltså att diabolen misshandlas så lite som det bara är möjligt av såväl vapnets mekanism liksom dess pipa. Vapen vars mekanismer och företrädelsevis då magasinsystem, som misshandlar diabolen vid normal repetering, ger alltid sämre BC åt sin projektil. Diaboler som laddas för hand in i pipan, alltså transfertunnelvapen, ger alltid diaboler med bättre BC än projektiler som med milt våld laddas in i pipan via en brysk matarpinne. Projektilen måste alltså alltid lämna pipan så intakt som möjligt och så uniformt som möjligt ifrån skott till skott. Därvidlag är det naturligtvis fundamentalt att pipans kröning är välformad liksom att räfflar och bommar är lagom blyade och av god finish/kvalité. 


Som ni säkert förstår så här långt så är det ofattbart svårt att generalisera, det handlar alltid om unika vapenindivider och inte sällan om vapen som byggs ihop av unika element. Alltså gevär som specialkomponeras med en unik pipa till en unik låda med ägarens favoritventil etc. Detta ser man ofta exempel på i USA där bänkskytte med luftgevär har etablerat sig som en mer mogen tävlingsform. Inte sällan så har toppskyttarna där en speciell pipa som är den bästa man har träffat på och denna anpassas då till den bästa mekanismen som man har fallit över igenom åren osv. Det är därför man ibland kan stöta på vapen som Theoben Rapid med pipor från BSA etc. Sedan vilka fabrikat eller komponenter som dessa "hybridvapen" besitter är i sak inte intressant. Det väsentliga är alltid att exempelvis pipan är BRA, sedan vem som har tillverkat den är totalt ointressant. Samma gäller mekanismer och så vidare.


Bra saker helt enkelt, oavsett tillverkare.







 
 
Ingen bild

Tepe

5 oktober 2012 21:26

Dessa faktorer kan kanske förklara mysteriet med att kulorna från mitt gamla bsa meteor cal 22 trots ett v/o på knappa 170 m/s träffar läskburkar på 80 meters avstånd åtta gånger av tio.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards