Airpang

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2012

Reflektioner...

Av Johnny Ottosson - 2 oktober 2012 23:00


 

Ultra SE



Bilderna och lite knapphändig info om den nya Ultran har nu cirkulerat på Internet några dygn och ett antal synpunkter har samlats in av entusiasterna. Till att börja med så är prisbilden intressant. Den nya modellen anges till £455 att jämföra med vanliga Multishot Tactical som ligger vid £399.


För dessa pengar så får man, grovt räknat, en manometer samt repeterhandtag istället för MMC-systemet.


En intressant skillnad är även att Tacticalstocken för Ultra SE är ambi, där den vanliga Tacticalstocken till Ultra annars är en ren högerstock. En inte alltför avancerad gissning är därför att även vanliga Tactical kommer att få den nya stocken inom kort, kanske när antalet färdiga stockar av den första versionen är slut i lager?


Härligt logiskt på brittiskt manér är annars tanken att MMC-modellen (som är ambi) bara levereras med en ren högerstock medan Ultra SE som har ren högerrepetering bara finns med ambistock...


Nåväl...


Vidare så utlovas "improved shot count" och vad detta innebär återstår att se. Rent visuellt sett så förefaller emellertid tuberna vara lika långa så finns det någon mätbar förbättring så återfinns förmodligen denna i ventilsystemet, vilket naturligtvis skulle vara mycket spännande.


Hur ska man resonera som spekulant då? Personligen så tycker jag att en manometer är en god idé eftersom Ultran trots allt ger en hel del skott med ett lägre effekuttag. Kör man däremot en Ultra med kaliber 22 på full effekt, såsom min gamla Mk I, så spelar det ingen roll - 20 skott kan man enkelt hålla räkningen på "i huvudet". En annan fördel med SE är att manometern får en bättre placering än XTX Airs eftermarknadsmodell, vilken förutsätter att man betraktar den med pipan i riktningen mot sitt eget huvud. Manometern får också en lite mera skyddad placering mot islag, ännu bättre hade det naturligtvis varit om den dessutom hade försänkts något in i stocken.


Handtagsrepetering däremot är nog SE-modellens stora nackdel. För jakt - vilket är Ultrans konstruktiva användningsändamål - så är ändå MMC-systemet helt överlägset. Dock så har Ultran vuxit ur rollen som dedikerat jaktvapen i BSAs lineup och är nu snarare närmast att betrakta som ett universal instegsvapen till BSAs sortiment. I det perspektivet så är versionen med handtag en logisk utveckling. För mig personligen så blir dock repeterhandtaget en "dealbreaker", en Ultra ska ha MMC - punkt slut.


Istället för mekanismen till MMC så har man ersatt uttaget framtill på förstocken med en rembygeldubb. Detta är mycket bra, en rem är oumbärlig på ett riktigt jaktvapen och i synnerhet ett skapat för jakt i urban miljö. På sedvanligt brittiskt sätt så har man dock även här kombinerat en god idé med ett uselt utförande, nyss nämnda rembygeldubb är omöjlig att använda till en vanlig bipod, typ Harris.


Just att fått till en välplacerad rembygeldubb verkar vara något som närmast ter sig omöjligt för tomtarna hos BSA, jag hade samma problem med den R10 Mk II som jag lånade i våras. Där kunde man förvisso nyttja den främre rembygeldubben till bipodfäste men om man gjorde det så täckte plattan till bipoden över luftpåfyllningen samtidigt som manometern skymdes. Brittisk ingenjörskonst på hög nivå.


Min rekommendation är att göra om och göra rätt. Använd en demonterbar rembygeldubb med försänkt fäste och placera den rätt, så att bipodens platta får plats utan att skymma manometern här på Ultra SE. Då finns det dubb som kan användas för rem OCH bipod samtidigt som själva dubben kan klickas ut för att inte ligga i handen vid exempelvis fristående skytte.


En annan trist detalj är att den nya stocken tyvärr är ännu billigare gjuten, skarven efter gjutningen syns tydligt på de få ännu tillgängliga bilderna, det är som en halv millimeter hög "kam" vid stockens gjutfog. Visserligen så är Ultran ett rent lågprisvapen men något bättre finish borde man ju kanske kunna begära?















 
 
Johan

Johan

3 oktober 2012 08:30

Bra recension!

http://www.skyddsjakt.n.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards