Airpang

Direktlänk till inlägg 30 september 2012

Stölderna..

Av Johnny Ottosson - 30 september 2012 10:00


Problem som inte finns...


Med anledning av mitt inlägg tidigare om "gömma nyckeln" och vapenskåpsstölder så har jag gjort lite mera research och hittat följande fakta:


Antalet stölder av moderna licensbelagda vapen är mycket lågt, både i absoluta tal och i relation till antalet vapenägare, antalet legala vapen och till antalet inbrottsstölder. Vapen stjäls vid i genomsnitt 4 promille av inbrottsstölder i bostäder och fritidshus vilket ska ställas i relation till att det (baserat på antagandet om det normalt är en vapenägare i hushållet) i genomsnitt fanns vapen i storleksordningen 16 procent av bostadshushållen. Antalet vapenstölder där moderna licensbelagda vapen tillgreps var i genomsnitt 105 per år i hela riket, omfattande i genomsnitt 269 vapen per år. Trenden är också fallande.

 

De skärpningar av förvaringskraven som gjorts sedan mitten av 1990-talet har inte haft någon effekt på vapenstölder. Trenden faller i samma takt över hela den undersökta perioden 1995–2010. Detta trots att vapenskåp (även för den som är ointresserad av vapen) kan antas vara attraktiva för tjuvar eftersom det är vanligt att folk förvarar kontanter eller andra värdeföremål i dem. Sannolikt kan detta förklaras med att civila jakt- och målskyttevapen är tämligen ointressanta för kriminella (det är även resultatet av BRÅ:s studie ”Brottslighet och trygghet i Malmö, Stockholm och Göteborg: En kartläggning” (BRÅ 2012)) och med att de legala vapenägarna redan före krav på förvaring i vapenskåp SS3492 hade en fullgod förvaring (många hade sannolikt redan då skåp som uppfyllde SS3492).


Det finns allvarliga brister i polisens rapportering av vapenstölder. Cirka 16 procent av rapporter kodade som ”vapenstölder” avser fall där inga moderna licensbelagda vapen stulits. Detta är konsistent med BRÅ:s utredning som visar att det är ett generellt problem att kvaliteten på polisens rapportering är så låg (Färnström 2012, Användningen av brottskoder: En kvalitetsstudie inom kriminalstatistiken, BRÅ). Bristerna kan ha gjort att man tidigare överskattat problemet med vapenstölder från privatpersoner.

 

När det gäller förvaring så är den idag godtagbar hos i princip alla (det vill säga alla har godkänt skåp). De skärpningar som gjordes beträffande låsen är meningslösa eftersom det under en hela den undersökta perioden endast finns ett säkert fall där man forcerat låset (dessutom utfört av en låssmed). Det vanligaste är att man tar hela skåpet eller hittar nyckeln (man kan vidare konstatera att ”gömma nyckel” inte fungerar).Eftersom den svenska politikern bygger på att man genom hårda krav för att bevilja licenser ska undvika att olämpliga personer får tag på vapen och hårda förvaringskrav för att förhindra att legala vapen genom stöld kommer i händerna på kriminella är det viktigt att känna till att det, om man studerar faktiska fall, finner att inte bara brott begångna med legala eller tidigare vapen (ex Hagelin 2012), utan också stölder av legala vapen, är ytterst få.

 
ANNONS
 
Ingen bild

SverigeDemokraten

30 september 2012 19:54

den primära avsikten hos de allra flesta inbrottstjuvar är nog annan än att börja bryta och baxa på ett tungt vapenskåp oavsett om det har SS 3492 eller SS-EN 1143-1 Grade 0 eller inte,den lilla % åtkomst för tjyven till vapen där vapenskåp finns har naturligtvis andra orsaker.

Problemet med den"gömda nyckeln"botas med att endast vapenskåp med kodlås får säljas,den som inte klarar av att tex ha en sjusiffrig kod i minnet är heller inte lämpad till innehav av licenspliktiga vapen.

Lätt som en plätt !

Johnny Ottosson

30 september 2012 21:57

Problemet med kodlås är att många låter default kod ligga kvar, typ 0000 eller 1234 som tillverkaren tilldelar.

Sedan så är det svårt o bevisa att skåpet verkligen var låst när det tömdes.

Nyckellås är enkla eftersom de antingen är upplåsta (ägaren får f-n) eller uppbrutna (ägaren klarar sig) - det är alltså svart eller vitt och inga tveksamheter.

 
Ingen bild

U-båt

1 oktober 2012 02:43

Hörrö du,töms skåpet av någon så kan det orimligen varit låst,så det är ingen mening att försöka slingra sig som vapenägare om man slarva med låsningen,det är precis lika enkelt förklarat med kodlås som nyckellås, att skåpen är upplåsta (ägaren får f-n) eller uppbrutna (ägaren klarar sig) - det är alltså svart eller vitt och inga tveksamheter.

 
Ingen bild

R. Hillman

1 oktober 2012 06:35

Den som tror att man tar sig in enklast via dörren har fel. En vanlig kaprondell från Rusta duger fint att ta sig in från baksidan.... SS3492 är ett en låstandard som inte säger något om tjockleken på godset i skåpet.... Enligt RPS så vill jag minnas att tjockleken skall vara minst 4mm... Men även det är ju ett skämt....

 
Ingen bild

dorro

1 oktober 2012 07:59

Research.... är det ett annat ord för plagiat?
Klippt och klistrat härifrån: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/09/Vapenstolder-ett-extremt-ovanligt-brott-1.35559/

Johnny Ottosson

1 oktober 2012 21:27


Javisst..?

 
Ingen bild

Glen

1 oktober 2012 19:56

Dorro,och so what!? jag är väldigt tacksam att Johnny förmedlar informationen till mig och andra som inte läser jägartidningar.
Jag skiter fullständigt i om det är plagiat eller research,är tacksam för att kunna läsa bloggen till nytta för mig.

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

2 oktober 2012 00:03

Jag har också jag gjort lite mera research och hittat följande fakta.

Det finns ytterligare en variant av låsning på säkerhetsskåp.

Låsning med KORT !

Dom här skåpen registrerar de senast 100 inloggningarna med kortet,det blir svårt att svära sig fri från sitt ansvar om du blir bestulen.

Sedan var det visst någon läsare som retade upp sig på Johnnys sammanställning av uppgifter,tänkte ge dej lite mer huvudbry kring temat klippa o klistra !

Eftersom jag själv inte har lust att göra åverkan på mina egna säkerhetsskåp för att sedan lägga upp resultatet från detta på den här bloggen så tar jag i all enkelhet den modärna lösningen och friheten att länka till några som redan gjort detta.

Önskar alla kassaskåpsförbrytare lycka till när de skall sno någons vapen .
Prova gärna ett bryt i hyreshus med denna taktik !

http://www.youtube.com/watch?v=3NImUUnfvs8&feature=player_embedded#!

 
Ingen bild

Markus

2 oktober 2012 12:01

Även den här läsaren blev ganska paff när artikeln dök upp på en annan webbplats. Det brukar höra till god ton att hänvisa till sin källa - både när man skriver referat och när man skriver citat. Utelämnar man källan kan man förvänta sig att ens text betraktas som ett plagiat. Rätten att citera regleras för övrigt i den svenska upphovsrättslagen paragraf 22: "Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet". Om det är så att man vill återge stora delar av eller en hel artikel och har upphovsrättinnehavarens tillstånd till det så kan man nämna detta i sin egen text för att slippa bli anklagad för plagiering.

Oavsett om Johnny väljer att följa dessa gängse normer eller inte så kommer jag att fortsätta att följa denna informativa och trevliga blogg, och är tacksam för det jobb som Johnny lägger ner.

Johnny Ottosson

2 oktober 2012 23:03


Varför skulle jag vilja undvika att bli anklagad för plagiering när texten är ett plagiat?

Kul att du gillar bloggen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se