Airpang

Direktlänk till inlägg 6 september 2012

Viktigt...

Av Johnny Ottosson - 6 september 2012 10:00


Montering och förvaring


  Mitt eget vapenskåp med två av dess sex bultar, kapade o putsade...


Idag är temat vapenskåp, en juridisk förutsättning för legalt innehav av tillståndspliktiga skjutvapen i Sverige. Mera specifikt så vill jag idag betona vikten av att vapenskåpet är korrekt monterat och att en eventuell nyckel är ansvarsfullt förvarad.


Tyvärr så slarvas det mycket med just detta. Statistik visar dessvärre att av de stölder som äger rum i privata hem så sker dessa till 40% på grund av att tjuven har hittat en "säkert" gömd nyckel och till 45% att tjuven helt enkelt har stulit hela skåpet. Resterande 15% är ganska jämnt fördelade mellan att tjuven bryter upp skåpet på plats, att vapnen överhuvudtaget inte förvaras i vapenskåp eller att vapnen stjäls under paus vid transport.


(Källa: Håkan Spuhr, sakkunnig som konsult åt försäkringsbolagen)

 

Omvänt så kan man alltså säga att om skåpet är korrekt monterat och nyckeln inte finns tillgänglig för tjuven så är sannolikheten relativt stor att man får behålla sina vapen vid ett vanligt bostadsinbrott. Därför så har både polis och försäkringsbolag skärpt sin praxis för att förebygga slarv på dessa punkter.


Exempel: http://www.jaktojagare.se/tjuvarna-hittade-nycklar-till-vapenskapen


Som synes så kan man vid en stöld räkna med att bli utan ekonomisk ersättning för de stulna vapnen och, oftast värre, så kan man även kallt räkna med att få samtliga vapentillstånd (licenser) återkallade. Blir de återkallade så är praxis i många län att man även får en spärrtid på upptill 5 år innan man får omprövat sina tillstånd igen.


Skulle dessutom slarvet med nyckelförvaringen vara så uppenbart att en åklagare känner att denne kan jämnställa detta med att skåpet inte alls kan ha ansetts vara låst (ex nycklarna i låset) så finns numera möjlighet att åtala händelsen för brott mot förvaringsbestämmelserna vilket kan ge upptill 6 månaders fängelse - IMHO, med all rätt.


Så, var finns då egentligen problemet?


Egentligen så är det ju ganska självklart, skåp i allmänhet bör och i synnerhet de under 150 kg måste bultas fast i byggnadens bärande struktur. Lämpligtvis så bultar man då samtliga de hål som finns i skåpet (vanligtvis fyra i botten och två baktill) med så grova bult som de förborrade hålen i skåpet tillåter. Själv har jag använt M12 expander både baktill och nedtill eftersom min lägenhet har betong åt båda hållen. Efter fastbultandet så har jag dessutom slipat av överflödande gängor. 


Väljer man inte kodlås på sitt skåp och kodlås är inte vanligt på enkla billiga skåp som är populära bland rena luftvapenägare, så måste man förvara sina två nycklar på ett "betryggande" sätt. Detta sker igenom att den ena nyckeln står under "ständig tillsyn", man har alltså den på sin vanliga knippa med bil- o husnycklar etc varpå denna ständigt bärs med dagen lång, i arbete såväl som fritid. Med dagens korta moderna nycklar (typ Norlyx) så är detta avsevärt enklare än forna tiders två decimeter långa "kassaskåpsnycklar".


Återstår gör "den andra" nyckeln, alltså reservnyckeln. Denna måste juridiskt sett förvaras lika säkert som det som den avser att skydda (alltså vapnen). Man kan sålunda inte bara låsa in den i en skrivbordslåda och man får inte heller låna ut den till någon som saknar behörighet för de vapen som nyckeln skyddar.


Min personliga lösning är att jag har nyckeln inlåst i ett bankfack. Detta kräver då signatur av den som vill in i facket och som då måste legitimera sig såsom skåphyraren eller visa fullmakt som ombud för denne, samt att all trafik in till facken filmas och arkiveras som en del av bankens egen säkerhetspolicy.


Om man inte har ett bankfack då?


Tja, antingen hyr man ett eller så får man lösa det på något annat sätt. Är man villig att offra skåpet så kan man ju alltid tejpa fast nyckeln på insidan skåpet på en plats som man själv känner till och sedan limma en liten ask som spånuppfångare runt densamma. Behövs då nyckeln så skär man upp sitt eget skåp på den punkt man känner till och tar sedan ut nyckeln. Skåpet går då åt skogen men vapnen räddas. I skenet av ett sådant scenario så är kanske ett bankfack ändå en vettig investering. Som regel så har man ju oftast andra viktiga saker som man gärna vill rädda och hålla säkra undan inbrott och brand vilka också med fördel kan placeras i bankfacket och därmed motivera dess kostnad.


Det viktiga är dock, vilket statistiken tydligt visar, att man bultar fast sitt skåp och att man förvarar sin nyckel säkert. Gör man inte detta och har oturen att drabbas av ett inbrott så blir det mycket tråkigt. Har man sedan ett vapen utan tillstånd men som anses tillståndspliktigt och som kommer på vift vid ett inbrott så har man inte bara åtal för vapenbrott att se fram emot utan man lär även hamna inför skranket på grund av brott mot förvaringsbestämelserna. Man blir kort sagt - kokt i sitt eget bajs.









 
 
Ingen bild

Emil

6 september 2012 12:51

Jaha, vad gör vi då som inte har betongväggar utan bor i trähus? Skall vi förvara våra vapen på närmaste polisstation kanske? För att vara säkra? Förresten sker det inbrott i polisstationer också så man åker väl dit iallafall.

Skall vi skaffa betongkasun nedgrävd i trädgården? Typ 5 ton eller så? Om jag är på semester och tjyvarna kommer med grävmaskin och tar upp skåpet och spränger sig in i kasunen? Åker jag dit då?

Ja, inte vet jag?
;=)

 
Ingen bild

Rosén

6 september 2012 19:19

Emil, du gör precis som Johnny skriver. Du bultar det i husets bärande struktur. Sen att Johnny har betong på båda håll är ju bara en fördel.

 
Ingen bild

Sergeanten

7 september 2012 08:22

I Rikspolisstyrelsens författningssamling står att skåpet ska vara fäst i byggnadsstommen. Bor man i trähus får man bulta fast det i träbjälklaget. Det står ingenting om att det måste bultas fast i betong. Skåp som väger över 150 kg behöver inte bultas fast.

Johnny Ottosson

8 september 2012 11:01

Korrekt tolkning, som jag ser saken.

Däremot så får man av naturliga skäl inte bulta fast i en gipsvägg etc.

Det får vara en limträbalk eller annat solitt virke och då inte med genomgående bult som kan kommas åt från andra sidan.

Sunt förnuft råder.

 
Ingen bild

Ogster

7 september 2012 21:49

Sista delen fattar jag inget av, hur ska polisen veta att man fått ett olagligt vapen stulet?

Johnny Ottosson

8 september 2012 10:58


Det olagliga vapnet finns inuti det stulna skåpet.

Då har man bevisligen innehaft ett olagligt vapen (funkar dåligt o hävda att tjuven lade till det inuti skåpet) samtidigt som man uppenbarligen har slarvat med förvaringsreglerna eftersom skåpet inte har suttit fast.

Visst låter det udda, men tro det eller ej - det har faktiskt hänt i verkligheten.

Dock så var det inget luftvapen utan ett gammalt salongsgevär från 40-talet som var oregistrerat.

Skåpet stals från en jaktstuga där det inte var fastbultat trots vikt under 150 kg och när skåpet påträffades i ett dike (tjuvarna hade blivit störda av förbipasserande när de skulle öppna det och dessa ringde då polisen).

Polisen öppnade då skåpet och hittade tre reggade vapen på samma ägare samt det svarta vapnet.

Vederbörande fick aldrig återse varken vapnen eller licenserna efter detta..

 
Ingen bild

Rosén

7 september 2012 22:42

Ogster.
Dom vet det ifall du inte har skåpet fastsatt och det blir stulet. Hittar dom sedan skåpet och det finns vapen i som du inte har licens på så blir det jobbigt.

Johnny Ottosson

8 september 2012 10:59

Precis.

O det har dessutom redan hänt i verkligheten...

 
Ingen bild

Superbee

7 september 2012 22:52

mig veterligen behöver som sagt inte skåp över 150 kg bultas, mig veterligen får man vikta upp skåp med vikter, dock räknas inte vapen och ammunition in.

Kanske har ändrats?

Johnny Ottosson

8 september 2012 10:58


Så har jag också uppfattat de nu gällande regelverket.

 
Ingen bild

Superbee

7 september 2012 22:57

Verkar som sagt fortfarande gälla enligt FAP 51-3 RPSFS2009:13 kap 17 §6:
"Ett skåp som utan vapen har en vikt som understiger 150 kg ska vara
förankrat i byggnadsstommen. Ett sådant skåp kan som alternativ till förankring förses med tyngder så att vikten 150 kg uppnås."

 
Ingen bild

Superbee

7 september 2012 22:58

edit: FAP 51-3 ska vara FAP 551-3

 
Ingen bild

Regulatorn

8 september 2012 00:57

ser ut som han tänker använda vapenskåpet till äggförvaring

Johnny Ottosson

8 september 2012 11:03

Det är faktiskt en original Norlyx-matta.

Anledningen till hyllan är att vapnet ska rymma:

Ruger 1022
FX Airguns Elite
BSA Ultra Mk I
BSA Ultra Mk III

De två sistnämnda kräver en hylla för att nå upp till piphållarna på grund av sin korta höjd.

I gengäld så får jag ju ett utrymme under Ultra och dessutom (skåpet är 150 cm högt) en hylla ovanför, för ammunition etc.

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

8 september 2012 23:52

om man har lust kan man montera in ett lutningslarmlarm från tex en mc,kan vara svårt att förklara för en inbrottsjuv varför vapenskåpet tjuter så förskräckligt när dom konkar ned det i spiraltrappen från 5 våningen , säker mer än 1 granne som blir intresserad av signalen .

 
Ingen bild

Superbee

9 september 2012 18:34

BRA TIPS!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards