Airpang

Alla inlägg under augusti 2012

Av Johnny Ottosson - 21 augusti 2012 21:00


Silverkulan läggs ner


  Tillverkade av HN under varumärket "Silverkulan"


Idag kom bud från HN att man lägger ner tillverkningen av den udda projektilen Silverkulan på 5.40 mm, den enda passande ammunitionen till flertalet modeller av luftgeväret Excellent.


Med tanke på att pumpgeväret har varit ur produktion sedan början av 1970-talet så kan man förstå att volymerna för HN på denna udda projektil har minskat såpass mycket att man inte längre bedömmer en produktion som lönsam.


(Tipstack, Tobbe Hurricane, bild stulen från Vildmarkcity.se)

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 20 augusti 2012 21:45


Sandlådan


Som en del har noterat så har kommentarerna runt inlägget om enighet i hobbyn påvisat förekomsten av det motsatta, imponerande (skrämmande?) 55 st kommentarer har kommit in i skrivande stund. Bortsett ifrån att detta klart visar att våra två forum inte duger som arenor för dessa diskussioner så är jag troligtvis inte ensam om att ta mig för pannan över detta otroliga engagemang i grenen "kasta bajs på andra"...


Nu är det inte min sak att döma vem som har rätt eller fel i sak, däremot så lyfter jag på hatten av uppskattning för de deltagare som faktiskt använder sina "riktiga" namn och därmed ger lite kredibilitet bakom sina inlägg. Profan som jag är så tror jag dessvärre inte att Jehova himself mfl är den som de facto deltar i debatten utan bara någon som vill skänka lite sakral glans över sitt val av nickname.


Jag har även fått några upprörda mail där några anser sig vara beskylda såsom lögnare/smygtrimmare/uppviglare och uttryckt önskemål att jag ska korrigera detta igenom att radera önskad kommentar.


Detta har jag inte gjort.


Den enkla anledningen till det beslutet är att jag omöjligen kan veta vem som talar sanning och vem som inte gör det. Sålunda så får respektive sagesperson själv stå för sina påståenden.


Om detta är ett problem i praktiken så finns det en funktion som add-on där man kan kräva att den som skriver en kommentar identifierar sig med sin Facebook login, så att vi får riktiga namn på den som skriver.


Finns det ett allmänintresse för att jag implementerar en sådan funktion för kommentarerna till den typen av inlägg?



ANNONS
Av Johnny Ottosson - 16 augusti 2012 23:45


Kaliber 30 sprider sig...


  John Bowketts version av en kaliber 30 BSA Ultra..


JB har skapat ett av Englands mest sålda PCP och naturligtvis så har han även lekt med tanken att utveckla en version av denna modell för stora kaliber 30. John himself berättar följande:


"Over twenty years ago now I used to make large calibre pump-up, air, CO2 and even spring air rifles and pistols mainly for the US market. Mostly to sunny California. These were anything up to .740” calibre. I carried on making them in ever smaller numbers into the 1990s until design and development of pcps etc. for BSA took over my time. There was a small flurry of bigbore activity when I made the Puma range of big bore air rifles for Stalker rifles and then it stopped. When BSA thought about going into the US market with PCPs using a distributor called Compasseco I came up with a simple high power .22” air rifle for them which they named the Techstar and it had a full retail price of only $300 complete with open sights and a simple stock similar to the Lightning/Spitfire. At the same time I investigated a big bore, high power, version. Thirty calibre is a very much liked size in the US so I developed a simple self regulating valve system to suit a Techstar which was an export Hornet action without the regulator. This never saw the light of day which was a good thing because whilst big bore air rifles can be exceedingly accurate they need in my experience to be to be at least 9mm and the best in .45” and .50”. This was because of the ammunition available. Pistol bullets cast in pure lead worked very well in them.


Now there is a thirty calibre pellet made by JSB I wondered what a 12ft/lbs Ultra would be like? I took an old Ultra and fitted a Walther thirty calibre barrel cut down to 12” in the old breech block I had made to develop the self regulating valve system back then. I modified this for 12ft/lbs use with the Ultra Ultra! Not having any pellets of the correct size I used H&N round lead ball to set it up. Charged to 2800psi produced 60 shots with regulator type performance. I then sent it down to my friend Malcolm to play with. It will be interesting to see if the pellets suit the barrel but even if they don’t he will still have buckets full of fun which is what airgunning should be about. From my point of view I have learnt quite a bit of very useful information which will prove to be of value in the future."
 
 

Av Johnny Ottosson - 15 augusti 2012 17:02


Rapid Air Weapons TM 1000


  Uppenbarligen något för Harry Fuller


I veckan kom nyheten att Harry har lagt en order på en TM1000 #0082 från Martin Rutterford (fd Theoben) i Tennessee, USA. Vapnet blir en 177 ställd till fulla 20 fpe för F/T. Harry kommer dock, såvitt jag förstår, att använda den främst till långhållsskytte samt en och annan tävling i benchrest.


Som det ser ut nu så har Harry fått ihop en imponerande kompetent vapensamling; .22/25 FX Airguns Elite, .22 FX Airguns FX2000 (eg Rapier), BSA Hornet, både standard (.22) och JB Special (.25). Dessa vapen är sedan kompletterade med en .177 Feinwerbau 300 samt en .200 Sheridan Blue Streak.


Det ska bli spännande att höra vad han får ur sin RAW TM1000 framöver...

Av Johnny Ottosson - 13 augusti 2012 15:50


Uppropet som blev ett avrop....


Den gode Anders Gunther har med stigande förtvivlan försökt få ihop lite skytteklubbar runt om i landet för att skapa ett riksförbund, något som har bemöts med ett, i bästa fall, avmätt gäspande av entusiasterna. Frustrerat så har han naturligtvis beklagat saken och retoriskt frågat varför?


Min personliga gissning är att entusiasterna överlag är rätt så lata och dessutom tämligen ointresserade av den klassiska formen av 16J Field Target i sann brittisk anda med rumpkudde och allt.


I Sverige så är klubbar för många entusiaster "ett nödvändigt ont" för att man ska få ut licenserna. Visst, det är kul att komma på tävling ibland, om den inte ligger för långt borta och om vädret är tillräckligt bra. Då är det ju skönt med en klubb som löser det praktiska runt detta arrangemang. I övrigt så betraktas klubbarna i bästa fall som en tillgänglig skjutplats för de närboende lägenhetsinnehavarna som inte kan skjuta hemmavid. 


Nu kan man naturligtvis fortsätta att raljera lite över dessa ljumma och bekväma entusiaster men en del av ansvaret ligger även hos mindre lyhörda fantaster som envisas med att driva en målsättning som inte delas av den stora massan. 


Det primära syftet med klubbverksamheten är och ska vara att lösa licensproblematiken.


Löser man detta, då får man automatiskt ett underlag i sin klubb. Försöker man sträva efter en internationell standard för att skjuta 16J F/T av klassisk manér - ja, då blir responsen avslagen. Det är lite som man frågar så får man svar - målar man upp en vision av skogsskytte med rumpkudde och vänsterhandske av typen hockeymålvakt så ÄR de svenska entusiasterna fåtaliga när det väl gäller.


Alltså måste man rätt mun efter mål, lyssna av vad gräsrötterna önskar och förverkliga detta. Skrinlägg de egna visionerna av nischade uddasporter som i bästa fall möjligtvis tänder en handfull likasinnade. Tänker man i det perspektivet så kan man bygga upp en volym av gräsrötter vilket är det första steget till att skapa en anslutning till förbund meden riktigt livkraftig styrka. 


Skäms alltså inte för nationella uddaregler anpassade för vår egen verksamhet. Skapa benchrest för kaliber 25 på längre avstånd, utveckla benchrest för 10J/25m samt 45J/50m - det är där de intressanta vapnen finns och det är där vi har ett licensbehov. Utvecka och förvalta får nationella HFT och satsa mer på publicitet, exempelvis annonser i jaktpressen etc inför våra större tävlingar.


Där har vi idéer som gräsrötterna efterfrågar och står bakom och detta är långt viktigare än 3-4 kufar med Nick Jenkinson som husgud...

Av Johnny Ottosson - 8 augusti 2012 10:00


Ännu en ny video och uppdatering från FX Airguns


Länk:  http://www.youtube.com/watch?v=wsLJVCIs7us


(Tyvärr så hade uppladdaren svårt att få till videon korrekt, därav en länk istället för en direktlänk)


På forum runt om i världen så har Daystates prestationer med sin nya Wolverine 303 tyvärr inte imponerat. Jag fick tillfälle att prata lite med Fredrik Axelsson om saken häromdan och eftersom han är den i Sverige som har absolut störst praktisk erfarenhet av den nya kalibern så var det mycket spännande att lyssna in hans åsikter i frågan.


Naturligtvis så poängterade han det uppenbara; det vi ser är ett vapen med en enda typ av diabol och inget säger ju att just denna diabol är optimal för just den pipan på det vapnet. Vi vet ju själva alla att vi ifrån övriga mindre kaliber är oerhört beroende av att få till rätt kombination av projektil/pipa/vapen för att praktisk precision på "rätt" nivå ska uppstå.


Samma projektil i en annan pipa, exempelvis en ST-pipa, kan inte helt osannolikt ge ett helt annat resultat. Fredrik himself är för övrigt nöjd med det hittils uppkomna resultaten med sina prototyper men understryker också att dessa vapen är ställda på 80 fpe istället för Daystates ca 95 fpe - bara det en skillnad som kan innebära en stor betydelse.


Just effekten är ju lite av pudelns kärna när det gäller kaliber 30. Tyvärr är det så att vi som bäst ser vapen med knappa 100 fpe eller i fallet med FX Airguns ytterligare en bit lägre och för svenskt vidkommande så duger inte detta på långa vägar. Vi måste ju som bekant nå minst 120 fpe för att kunna få ut licenserna. Även på målskytte så kan den här typen av effektuttag utgöra problem eftersom fallmålsskyttet har en begränsning på 45 joule vilket kan innebära att en handläggare får rätt mycket på fötterna när det gäller att vägra en licens till målskytte för fallmål med den här typen av vapen. 


Ett vapen med kaliber 25 kan ju fungera som strypt till 45 joule, om än med nöd och näppe, något som inte är fallet för kaliber 30, den kommer säkerligen på 45 joule att upplevas ungefär som kaliber 25 med 10 joule...


Detta sagt så kommer troligtvis Royale med kaliber 30 att bli en export only modell, precis som Verminator Xtreme, åtminstonde i sitt nuvarande utförande med dito effekuttag. Lite trist för oss entusiaster som hade hoppats på ett vapen med klass IV för legal svensk jakt men samtidigt så måste man ju förstå att FX Airguns måste lägga fokus där marknaden finns - främst då USA. Inte ens som ett klass IV vapen så hade det handlat om några större volymer på hemmaplan och prioritet nummer ett måste vara perfekt skjutbarhet snarare än en specifik effekt.


Annars då? 


Jodå, bloggandet ligger fortfarande relativt stilla, denna vecka och nästa vecka kommer att vara fullt upp med flytten. Jag har dock beställt ett splitt nytt luftgevär som jag väntar leverans av inom ett par veckor och denna kommer naturligtvis att porträtteras frekvent här i bloggen, det är ett vapen som jag har har sett fram emot rätt så länge...



Av Johnny Ottosson - 5 augusti 2012 18:00


Besten från Hatsan


  Bild stulen av BAR (www.airgunbuyer.com)


Tycker ni att BSA Scorpion från slutet av 1970-talet känns som en liten smidig fickpistol och önskar ni istället något mera fullsize så har Hatsan lösningen till er - The Behemoth. För blott £399 så får ni möjligheten att äga en sällsynt grotesk skapelse med obscena dimensioner. Killen på bilden är representant för importören Edgar Brothers i UK och en synnerligen reslig herre, över två meter i strumplästen.

Av Johnny Ottosson - 4 augusti 2012 10:28


Inget skräp, tack !


Kommentarsfälten här på Airpang har under det gångna dygnet blivit spammat av en massa kommentarer som inte förmår att imponera på mig i varken ämnesval eller kvalité. Vänligen, låt bli att kommentera en massa skräp, jag har inte tid/lust/ork att sitta o blockera  besökare hela tiden.


Funkar inte detta så tar jag istället helt enkelt bort möjligheten för ALLA att kommentera bloggen.


I veckan sker nu slutfasen av min flytt och sedan så kommer jag att ta tag i bloggen igen på allvar och då vill jag inte har en massa skräp i vägen.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se