Airpang

Alla inlägg under juli 2012

Av Johnny Ottosson - 19 juli 2012 18:00


Utvecklingen framöver


Som några av er känner till så har jag hamnat i en skilsmässa med allt vad detta innebär. Saken är dessutom ytterligare komplicerad av att vi har två små barn tillsammans, liksom hus, företag och vår kennel med ett stort antal hundar som vi nu måste hitta nya ägare till.


Detta sammantaget har gjort att jag varken har haft tid, ork eller intresse att pyssla med Airpang den senaste tiden.


Som det ser ut nu så har jag hittat ett nytt boende, ett parhus i den mindre lokala metropolen Ucklum. Jag lämnar alltså centralorten Ödsmål med dess 608 invånare för det lite mer avsides belägna Ucklum med blott 255 invånare. Både mitt gamla boende likväl som det nya måste dock göras o ordning lite, det förstnämnda för att ge så bra pris som möjligt i den vikande marknaden vid dess försäljning, så att jag förhoppningsvis kommer ut skuldfri och den sistnämnda så att jag får den som jag önskar, det är ju som bekant enklare att tapelsera, måla och liknande innan man flyttar in en massa möbler och liknande än efteråt.


Trots semester så blir det alltså en hel del att göra och desto värre så har jag ännu inte hittat någon bra lösning för skyttet hemmavid, vilket naturligtvis är en stor nackdel jämfört med de suveräna möjligheter som jag har haft i Ödsmål. Vi får se om jag kan hitta någon lösning för detta framöver. Tills dess så är jag ju medlem hos Onsala LGK och kniper det så är det inte värre än att jag får sätta mig i bilen och köra ända dit ner för att skjuta lite.


Av utrymmestekniska skäl och på grund av mindre möjligheter att skjuta framöver så kommer jag också att avyttra ungefär drygt hälften av min vapensamling och därtill en del optik/tillbehör. När detta blir aktuellt (läs, efter bodelningen) så kommer detta att presenteras här på bloggen. Ett bra tillfälle för de som brukar ha ögonen öppna för lite fynd.

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2012 20:30


Officiell presentation av Daystate Wolverine


Ni har säkert sett den tidigare men här är den här videon igen...


Så, nu har den officiella presentationen av Daystate Wolverine ägt rum och ifrån det tillfället är videon ovan gjord. Vi ser en glad och nöjd Tony Belas som håller låda i början och därefter så får diverse utvalda gäster provskjuta det nya underverket. Jag ska inte föregå videons innehåll utan bara flika in med några kommentarer som slog mig när jag såg den.


1. Effekten och antal skott


I videon så presenterar man 100 fpe och man anger att kalibern som sådan erbjuder möjligheter till effekter som med god marginal (150 fpe) överstiger de för Sverige intressanta 150 joulen. Problemet är antalet skott. Förmodligen bara 2-3 på riktigt hög effekt och med "måttliga" 100 fpe så anger man endast 12-15 st inom okänd spridning. Detta då ifrån en ny typ av tub som är angiven till 300 cc. Max tryck från denna tub anges till imponerande 250 Bar.


Jag har själv haft ett vapen med relativt hög effekt (45 fpe) och förhållandevis liten tub (154 cc) som även den gav 10-15 bra skott på en fyllning ifrån ett högt starttryck (235 Bar), detta var min BSA Lonestar. Detta var förvisso ett mycket välskjutande vapen men det var sällan jag sköt med det eftersom jag var tvungen att fylla det stup i kvarten. Med ett såpass högt starttryck så blev även turerna till Räddningstjänsten många och täta. Mycket "jobb" och lite skjuta med andra ord. I samma ögonblick som min Elite kom så försvann min Lonestar eftersom båda vapnen gav snarlik effekt i samma kaliber, med den lilla skillnaden att Elite levererade 100 skott inom en lägre spridning ifrån 500 cc - det var en riktig befrielse!


Med andra ord så tycker jag personligen att man ska vara vaksam mot konstruktioner som ger ovanligt få skott på en fyllning (även min BSA Ultra lider av detta), det förtar mer av skjutglädjen än vad man tror. 


Detta sagt så tror jag att ett vapen med sådan effekt, o det räcker som alla vet inte med 100 fpe i Sverige, här gäller oundvikligen 150 joule för att man ska få ut en licens, så borde man valt en större tub. Med en 65% större tub, 500 vs 300 cc, så hade man erhållit (givet allt övrigt lika) 15 x 1.65 = 25 skott, vilket är en klart märkbar förbättring. Tänkvärt är dock att en ökning ifrån 100 fpe till nödvändiga 120 fpe innebär att antalet skott sjunker ytterligare. En Wolverine på 150 joule kommer säkert inte att ge mer än två magasin (10 skott) på en fyllning, under bästa tänkbara förhållanden. 


Det är alltså ingen slump att FX Airguns jobbar med 500 cc för sitt vapen i grova kaliber 30. Jag hade helst sett att man ifrån 250 Bar kunde pressa ut åtminstonde 25, helst 30, skott på nödvändiga 120 fpe. Detta ställer naturligtvis höga krav på den tekniska utformningen av vapnets hårdvara och om man som FX Airguns enbart arbetar med en rent mekanisk drivkälla så tangerar man säkerligen det möjligas gräns ifall man får fram ett sådant vapen med den typen av specifikationer - enkelt blir det dock inte under några som helst omständigheter.


2. Ändrade hanteringsförfarande


Alla som har kört en högerstyrd bil vet hur störande det är när man vänder på invanda hanteringsmönster och självklart råder inget undantag när det gäller skjutvapen. Gamla FX2000 fick på sin tid mycket kritik på grund av sin udda anspänning framåt i en tid då industristandarden redan hade börjat utvecklas mot anspänning bakåt. Till råga på allt så hade man ingen konventionell säkring utan bara en halvspännskåra i stocken. Här är Daystate på väg att falla lite i samma fälla med Wolverine. Argumentet är att kapitalstarka krutvapenköpare företrädelsevis i USA ska bli mera villiga att öppna plånboken men detta är lite som att gå över ån efter vatten. Självfallet så är det enklare att lära dessa individer hur ett PCP fungerar än att konstruera enbart en modell på ett sätt som imiterar krutvapen. Blir dessa köpare sedan (förhoppningsvis) kommande luftvapenentusiaster så kommer de ändå att konfronteras med högst konventionella PCP ifrån andra tillverkare och då har Wolverine i sak inte tillfört någonting. Det ska bli mycket intressant att se om man tänker tillämpa detta spegelvända tankesätt även på de enklare Wolverine som företrädelsevis ska hitta sin marknad i Europa och då helst England.


3. Prisläget


Med $2700 på huvudmarknaden i USA så hamnar den i en mycket intressant prisklass, långt bortom vanliga entusiaster. En Royale med valnötstock kostar i USA $1800 vilket gör en skillnad på 50%. Dock så tror jag inte att man kan komma över en Wolverine här i Sverige för blott 14.000 kr. Då en vanlig Air Rangler går på 19.000 kr där den i USA kostar $2000 så skulle jag gissa någonstans runt 25.000 kr för en .303 Wolverine hos en svensk handlare. Detta då att jämföra med kanske runt 10.000 kr för FXs uppkommande motsvarighet. Visst är säkerligen Wolverine mycket påkostad, liksom de flesta Daystate, men - tja, ni fattar ju själva....









Av Johnny Ottosson - 3 juli 2012 18:00


Supersportserien reviderad


  Foto BAR, UK


Idag kom bilder på den tidigare påannonserade revideringen av Supersportserien från BSA. Som tidigare annonserats så har man ersatt spiralslagfjädern med en sluten gasfjäder (typ AWT), lånad från Gamos lagerhyllor samt även givit BSAs fjädervapen en mera "organisk" formgivning av stocken, liksom ny laseretsad "nätskärning".


Överst är BSA Lightning XL SE med gasfjäder och därmed nödvändigt nytt avtryckarsystem, samt ny stock

Mitten är BSA Lightning XL Mk II, likvärdig ovanstående fast med vanlig spiralstålslagfjäder, samt ny stock

Nederst är BSA Supersport SE, vår gamla trotjänare fast nu mer fiberoptiska sikten av plast


En komplett lineup med klara drag av Gamo, dessutom fortfarande tillverkade i Spanien...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards