Airpang

Direktlänk till inlägg 18 juli 2012

Mera info...

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2012 20:30


Officiell presentation av Daystate Wolverine


Ni har säkert sett den tidigare men här är den här videon igen...


Så, nu har den officiella presentationen av Daystate Wolverine ägt rum och ifrån det tillfället är videon ovan gjord. Vi ser en glad och nöjd Tony Belas som håller låda i början och därefter så får diverse utvalda gäster provskjuta det nya underverket. Jag ska inte föregå videons innehåll utan bara flika in med några kommentarer som slog mig när jag såg den.


1. Effekten och antal skott


I videon så presenterar man 100 fpe och man anger att kalibern som sådan erbjuder möjligheter till effekter som med god marginal (150 fpe) överstiger de för Sverige intressanta 150 joulen. Problemet är antalet skott. Förmodligen bara 2-3 på riktigt hög effekt och med "måttliga" 100 fpe så anger man endast 12-15 st inom okänd spridning. Detta då ifrån en ny typ av tub som är angiven till 300 cc. Max tryck från denna tub anges till imponerande 250 Bar.


Jag har själv haft ett vapen med relativt hög effekt (45 fpe) och förhållandevis liten tub (154 cc) som även den gav 10-15 bra skott på en fyllning ifrån ett högt starttryck (235 Bar), detta var min BSA Lonestar. Detta var förvisso ett mycket välskjutande vapen men det var sällan jag sköt med det eftersom jag var tvungen att fylla det stup i kvarten. Med ett såpass högt starttryck så blev även turerna till Räddningstjänsten många och täta. Mycket "jobb" och lite skjuta med andra ord. I samma ögonblick som min Elite kom så försvann min Lonestar eftersom båda vapnen gav snarlik effekt i samma kaliber, med den lilla skillnaden att Elite levererade 100 skott inom en lägre spridning ifrån 500 cc - det var en riktig befrielse!


Med andra ord så tycker jag personligen att man ska vara vaksam mot konstruktioner som ger ovanligt få skott på en fyllning (även min BSA Ultra lider av detta), det förtar mer av skjutglädjen än vad man tror. 


Detta sagt så tror jag att ett vapen med sådan effekt, o det räcker som alla vet inte med 100 fpe i Sverige, här gäller oundvikligen 150 joule för att man ska få ut en licens, så borde man valt en större tub. Med en 65% större tub, 500 vs 300 cc, så hade man erhållit (givet allt övrigt lika) 15 x 1.65 = 25 skott, vilket är en klart märkbar förbättring. Tänkvärt är dock att en ökning ifrån 100 fpe till nödvändiga 120 fpe innebär att antalet skott sjunker ytterligare. En Wolverine på 150 joule kommer säkert inte att ge mer än två magasin (10 skott) på en fyllning, under bästa tänkbara förhållanden. 


Det är alltså ingen slump att FX Airguns jobbar med 500 cc för sitt vapen i grova kaliber 30. Jag hade helst sett att man ifrån 250 Bar kunde pressa ut åtminstonde 25, helst 30, skott på nödvändiga 120 fpe. Detta ställer naturligtvis höga krav på den tekniska utformningen av vapnets hårdvara och om man som FX Airguns enbart arbetar med en rent mekanisk drivkälla så tangerar man säkerligen det möjligas gräns ifall man får fram ett sådant vapen med den typen av specifikationer - enkelt blir det dock inte under några som helst omständigheter.


2. Ändrade hanteringsförfarande


Alla som har kört en högerstyrd bil vet hur störande det är när man vänder på invanda hanteringsmönster och självklart råder inget undantag när det gäller skjutvapen. Gamla FX2000 fick på sin tid mycket kritik på grund av sin udda anspänning framåt i en tid då industristandarden redan hade börjat utvecklas mot anspänning bakåt. Till råga på allt så hade man ingen konventionell säkring utan bara en halvspännskåra i stocken. Här är Daystate på väg att falla lite i samma fälla med Wolverine. Argumentet är att kapitalstarka krutvapenköpare företrädelsevis i USA ska bli mera villiga att öppna plånboken men detta är lite som att gå över ån efter vatten. Självfallet så är det enklare att lära dessa individer hur ett PCP fungerar än att konstruera enbart en modell på ett sätt som imiterar krutvapen. Blir dessa köpare sedan (förhoppningsvis) kommande luftvapenentusiaster så kommer de ändå att konfronteras med högst konventionella PCP ifrån andra tillverkare och då har Wolverine i sak inte tillfört någonting. Det ska bli mycket intressant att se om man tänker tillämpa detta spegelvända tankesätt även på de enklare Wolverine som företrädelsevis ska hitta sin marknad i Europa och då helst England.


3. Prisläget


Med $2700 på huvudmarknaden i USA så hamnar den i en mycket intressant prisklass, långt bortom vanliga entusiaster. En Royale med valnötstock kostar i USA $1800 vilket gör en skillnad på 50%. Dock så tror jag inte att man kan komma över en Wolverine här i Sverige för blott 14.000 kr. Då en vanlig Air Rangler går på 19.000 kr där den i USA kostar $2000 så skulle jag gissa någonstans runt 25.000 kr för en .303 Wolverine hos en svensk handlare. Detta då att jämföra med kanske runt 10.000 kr för FXs uppkommande motsvarighet. Visst är säkerligen Wolverine mycket påkostad, liksom de flesta Daystate, men - tja, ni fattar ju själva....

 
ANNONS
 
Johan

Johan

24 juli 2012 01:08

Ja det verkar vara ett fint vapen men troligen inte många som är beredda att lägga 25000 på en luftbössa. Hoppas att FX cal .30 kan släppas snart till ett rimligt pris.

http://www.skyddsjakt.n.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 20 jan 16:00


FX Airguns Wildcat Mk II     Nu med FX Airguns nya Smooth Twist X   Efter ett par framgångsrika år på marknaden så har nu FX Airguns populära modell Wildcat blivit mogen för en omfattande revision och blir i samband med detta en Mk II. För...

Av Johnny Ottosson - Fredag 19 jan 21:30

Stulet vapen!     Stulen FX Airguns Royale 300 med Hawke kikarsikte och ett brunt gevärsfodral.   En entusiast har tyvärr fått sitt vapen stulet. Detta inträffade den 11/1 2018. Håll ögonen öppna på nätets olika handelsplatser om ni ser nå...

Av Johnny Ottosson - Fredag 19 jan 07:00


    En riktigt billig bullpup!   Är det detta som Hatsan behöver för att vinna marknadsandelar?   ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 18 jan 20:30

    Två stora och en liten..     Egentligen en Evanix under Winchesters varumärke ryktas det om...   Bland säsongens övriga nyheter från Shot-Show i USA kan man hitta några rejäla bigbores samt en liten charmig pistol. Överst har vi Winch...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 18 jan 07:30


  Diana Skyhawk !      Till sist så har även Diana presenterat en bullpup!   För ett par år sedan så blev bullpups populära och nästan alla tillverkare började tillverka sådana. Nu har äntligen även Diana hängt på trenden och deras nya mode...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se