Airpang

Direktlänk till inlägg 18 juli 2012

Mera info...

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2012 20:30


Officiell presentation av Daystate Wolverine


Ni har säkert sett den tidigare men här är den här videon igen...


Så, nu har den officiella presentationen av Daystate Wolverine ägt rum och ifrån det tillfället är videon ovan gjord. Vi ser en glad och nöjd Tony Belas som håller låda i början och därefter så får diverse utvalda gäster provskjuta det nya underverket. Jag ska inte föregå videons innehåll utan bara flika in med några kommentarer som slog mig när jag såg den.


1. Effekten och antal skott


I videon så presenterar man 100 fpe och man anger att kalibern som sådan erbjuder möjligheter till effekter som med god marginal (150 fpe) överstiger de för Sverige intressanta 150 joulen. Problemet är antalet skott. Förmodligen bara 2-3 på riktigt hög effekt och med "måttliga" 100 fpe så anger man endast 12-15 st inom okänd spridning. Detta då ifrån en ny typ av tub som är angiven till 300 cc. Max tryck från denna tub anges till imponerande 250 Bar.


Jag har själv haft ett vapen med relativt hög effekt (45 fpe) och förhållandevis liten tub (154 cc) som även den gav 10-15 bra skott på en fyllning ifrån ett högt starttryck (235 Bar), detta var min BSA Lonestar. Detta var förvisso ett mycket välskjutande vapen men det var sällan jag sköt med det eftersom jag var tvungen att fylla det stup i kvarten. Med ett såpass högt starttryck så blev även turerna till Räddningstjänsten många och täta. Mycket "jobb" och lite skjuta med andra ord. I samma ögonblick som min Elite kom så försvann min Lonestar eftersom båda vapnen gav snarlik effekt i samma kaliber, med den lilla skillnaden att Elite levererade 100 skott inom en lägre spridning ifrån 500 cc - det var en riktig befrielse!


Med andra ord så tycker jag personligen att man ska vara vaksam mot konstruktioner som ger ovanligt få skott på en fyllning (även min BSA Ultra lider av detta), det förtar mer av skjutglädjen än vad man tror. 


Detta sagt så tror jag att ett vapen med sådan effekt, o det räcker som alla vet inte med 100 fpe i Sverige, här gäller oundvikligen 150 joule för att man ska få ut en licens, så borde man valt en större tub. Med en 65% större tub, 500 vs 300 cc, så hade man erhållit (givet allt övrigt lika) 15 x 1.65 = 25 skott, vilket är en klart märkbar förbättring. Tänkvärt är dock att en ökning ifrån 100 fpe till nödvändiga 120 fpe innebär att antalet skott sjunker ytterligare. En Wolverine på 150 joule kommer säkert inte att ge mer än två magasin (10 skott) på en fyllning, under bästa tänkbara förhållanden. 


Det är alltså ingen slump att FX Airguns jobbar med 500 cc för sitt vapen i grova kaliber 30. Jag hade helst sett att man ifrån 250 Bar kunde pressa ut åtminstonde 25, helst 30, skott på nödvändiga 120 fpe. Detta ställer naturligtvis höga krav på den tekniska utformningen av vapnets hårdvara och om man som FX Airguns enbart arbetar med en rent mekanisk drivkälla så tangerar man säkerligen det möjligas gräns ifall man får fram ett sådant vapen med den typen av specifikationer - enkelt blir det dock inte under några som helst omständigheter.


2. Ändrade hanteringsförfarande


Alla som har kört en högerstyrd bil vet hur störande det är när man vänder på invanda hanteringsmönster och självklart råder inget undantag när det gäller skjutvapen. Gamla FX2000 fick på sin tid mycket kritik på grund av sin udda anspänning framåt i en tid då industristandarden redan hade börjat utvecklas mot anspänning bakåt. Till råga på allt så hade man ingen konventionell säkring utan bara en halvspännskåra i stocken. Här är Daystate på väg att falla lite i samma fälla med Wolverine. Argumentet är att kapitalstarka krutvapenköpare företrädelsevis i USA ska bli mera villiga att öppna plånboken men detta är lite som att gå över ån efter vatten. Självfallet så är det enklare att lära dessa individer hur ett PCP fungerar än att konstruera enbart en modell på ett sätt som imiterar krutvapen. Blir dessa köpare sedan (förhoppningsvis) kommande luftvapenentusiaster så kommer de ändå att konfronteras med högst konventionella PCP ifrån andra tillverkare och då har Wolverine i sak inte tillfört någonting. Det ska bli mycket intressant att se om man tänker tillämpa detta spegelvända tankesätt även på de enklare Wolverine som företrädelsevis ska hitta sin marknad i Europa och då helst England.


3. Prisläget


Med $2700 på huvudmarknaden i USA så hamnar den i en mycket intressant prisklass, långt bortom vanliga entusiaster. En Royale med valnötstock kostar i USA $1800 vilket gör en skillnad på 50%. Dock så tror jag inte att man kan komma över en Wolverine här i Sverige för blott 14.000 kr. Då en vanlig Air Rangler går på 19.000 kr där den i USA kostar $2000 så skulle jag gissa någonstans runt 25.000 kr för en .303 Wolverine hos en svensk handlare. Detta då att jämföra med kanske runt 10.000 kr för FXs uppkommande motsvarighet. Visst är säkerligen Wolverine mycket påkostad, liksom de flesta Daystate, men - tja, ni fattar ju själva....

 
ANNONS
 
Johan

Johan

24 juli 2012 01:08

Ja det verkar vara ett fint vapen men troligen inte många som är beredda att lägga 25000 på en luftbössa. Hoppas att FX cal .30 kan släppas snart till ett rimligt pris.

http://www.skyddsjakt.n.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Av Johnny Ottosson - Söndag 25 feb 12:00

Game over!   En närmast förkrossad Ted Bier ser sina kanaler glida ur händerna..   Precis som var påannonserat sedan åtminstonde den 23:e februari så försvann i natt mängder av Youtube-kanaler och inlägg som berör skjutvapen i allmänhet...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se