Airpang

Alla inlägg under maj 2012

Av Johnny Ottosson - 15 maj 2012 22:00


Instagram och fina pungar..


För de av er som inte följer mig på Twitter så vill jag upplysa om att bloggen också förekommer på Instagram där blandade bilder då o då ramlar ut över dagens skjutningar eller andra saker i tillvaron som jag finner intressanta.


En liten trevlig film..


De flesta av er har säkert kommit i kontalt med Wilkins Pellet Pouches och de har numera både ett Twitterkonto samt en helt egen hemsida där man kan detaljstudera de snyggaste och mest ändamålsenliga pungarna i branschen.


Länk: http://www.wilkinspouches.com/

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 15 maj 2012 10:00


En ny video av Jim Ramsey


Säga vad man vill men han har hög kvalité på sina inspelningar...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 14 maj 2012 17:00


Mer på G...


Nu har jag precis lagt handen på den sista delen av en artikel till Vapentidningen och jag vill samtidigt flagga för det nya nummret som har med BSA R10 från undertecknad. Artikeln som är insänd idag blir den första som inte handlar om en renodlad vapenmodell.


Som vanligt gäller - vill ni läsa mer om luftvapen i Vapentidningen (oasett artikelförfattare), låt dem få veta detta. Skicka ett mail till redaktionen med era önskemål. 


Nu ska jag trotsa halvstormen och regnet för att skjuta lite...


Av Johnny Ottosson - 14 maj 2012 10:00


De första...


Idag så kommer det att handla om Elite och de exemplar som finns kända och som har spritts över världen utav Mk I versionen, alltså det ursprungliga originalet. Här är de olika exemplaren och lite om dem:


Serienummer 0002 - på licens, målskytte.


Detta exemplar ägs av en ägare i Sverige, ett tidigt nummer som dock kom ut sent på marknaden. Ännu i originalskick och med standard högerstock i valnöt samt 500 cc tub.

Serienummer 0005 - (troligtvis) på licens, målskytte?


Även detta vapen finns i Sverige och är i orignalskick med 500 cc tub samt standard högerstock. Det första vapnet som gick ut till konsument på marknaden.

Serienummer 0006 - på licens, målskytte.


Mitt eget exemplar, det andra exemplaret ut på marknaden, det första exemplaret på reggad licens. Har numera 400 cc tub samt modifierad högerstock i valnöt utan nätskärning på förstocken.


Serienummer 0007 - på licens, jakt.


Harry Fullers exemplar. Original högerstock numera ersatt med orignal vänsterstock, båda i valnöt. Orignallevererad för export till Australien helt utan shroud eller dämpare. Med 500 cc tub.


Serienummer 0008 - utan licens.


Detta exemplar såldes till Steve CT (som äger YF), han sålde sedan vidare den och nu ägs den av Scott i Colorado. Originalutrustad med vänster valnötsstock samt 500 cc tub.


Serienummer 0010 - på licens, målskytte.


Detta exemplar ägs av en ägare i Sverige. Original 500 cc tub samt standard högerstock av valnöt.  


De exemplar som saknas är alltså 0001 (tror den finns på fabriken), liksom 0004 (förmodligen såld i Sverige, okänt) och 0009 (förmodligen såld på export). I övrigt så är detta en lineup på de tio första Elite som har tillverkats för allmän försäljning. Det ska bli intressant att följa dessa vapen framöver, om de byter ägare, modifieras eller rent av skrotas ut - alltså vad som komma att hända med dem under de kommande åren.

För övrigt så passade jag på att rasta min egen 0006 idag med fyra serier om fem skott på uppmätta 50 meter, bara en tavla lite för skoj ifrån köksbänken ut över min egen trädgårdsbana:

En Elite accepterar det mesta och levererar precision därefter...  

Av Johnny Ottosson - 13 maj 2012 10:00


Defiant Ogives 177


  En riktigt het nyhet!


Hugh och gänget bakom PAX Airguns har nu presenterat en ny produkt från Defiant, deras ny spetsiga version av Exterminator, benämnd Ogives, med kaliber 177. Med 11 grains så blir den, till skillnad från sitt större syskon med kaliber 22/16 grains, än mer lämpad för riktigt potenta luftgevär i den klena kalibern.


Till den grövre kaliber 22


Som många av er säkert känner till så fungerar ofta Defiants ammunition helt lysande i FXs nya ST-pipor och så även i min egen FX Airguns Elite, där den är den klart bästa projektilen. Den enda verkliga nackdelen med dem är kostnaden, den är hög och på gränsen till FÖR hög i min smak. Dock så får man verkligen vad man betalar för då det är en mycket "komplett" projektil. 

Den nya Ogives är i grund och botten en variant på Exterminator-temat men försedd med en mjukt utformad spets som ska förbättra projektilens BC downrange. Hurricane i Vittsjö har redan börjat lagerföra dem och 500 st Ogives med kaliber 22 kostar 149 kr.  Pris för den uppkommande versionen med kaliber 177 är inte ännu klart.


Av Johnny Ottosson - 12 maj 2012 10:00


Walther LGV Master


Kan köpas hos Blackpool Air RIfles (www.airgunbuyer.com)


Nu har BAR presenterat priset på LGV Master och detta är satt till £450 vilket motsvarar 5300 kr (+ frakt), att jämföra med TX200 HC som med bokstock betingar £349. Närmaste jämförbar HW torde vara HW90 som kostar £409, även denna med bokstock. Andra namnkunniga konkurrenter är Diana 52 med £329 samt Theoben Evolution på £469, vilket dock inkluderar en valnötsstock.


Hur kommer då LGV Master att slå?

Svårt att säga, priset är förvisso i högsta laget för ett vapen med anonymt utseende och en enkel bokstock. Skillnaden till erkänt kompetenta TX-serien är brutal. Vad kan motivera valet av LGV, förutom orginalitet? Kanske det faktum att det är ett brytvapen, vilket inte är fallet för varken TX eller PS. Den inre tekniken är snarlik TX med glidbussningar, hög finish och passning. Den övergripande kvalitén är sannolikt också mycket hög. Ett fast piplås för upp LGV till samma nivå som den fasta pipan hos TX-serien. Återstår gör avtrycket, något som Walter lovar ska kunna matcha både Air Arms och Weihrauchs enhetsavtryck.

Vikten är för många skyttar mycket viktig men där har inte LGV något att ta mot någon av konkurrenterna, det handlar överlag om mycket tunga och lätt klunsiga fjädervapen i eller nära magnumklassen. Trots formatet så är den angivna effekten på intet sätt spektakulär, inte i skenet av exempelvis Dianas stora sidospännare.


Som jag ser saken så har man ett brytvapengevär av traditionellt snitt men med aktivt piplås, det sistnämnda ska inte direkt betraktas som någon lyx. Glidbussningarna är ju inget nytt, om detta är kundens främsta intresse så är ju TX-serien en given konkurrent. Man får mest av allt ett udda vapen och om det inte finns något dolt mervärde bortom pappersuppgifterna så är risken stor att LGV blir en dyr och kortvarig parantes i fjädervapenhistorien..

Av Johnny Ottosson - 11 maj 2012 18:30


Hillmans Vapen i konkurs


De som har varit med på den svenska luftvapenscenen några år kommer säkert ihåg Rickard Hillman som en gång i tiden grundade ProGunner i Gävle. Året var 2006 och efter några korta men intensiva år så bytte ProGunner ägare under 2010 till C. Broeng Sport & Fritid, vilka fortfarande innehar verksamheten.


I samband med försäljningen av ProGunner så öppnade Hillmans Vapen en liten affär på Kryddstigen i Gävle och började renodlat saluföra traditionell jaktutrustning med krutvapen ifrån de stora svenska leverantörerna.


Nu gick det inte längre och 120507 inledde Hillmans Vapen sin konkurs.

Av Johnny Ottosson - 11 maj 2012 10:00


HNs nya burkar samt lite vikter o en videoSnyggt och prydligt med en massa information, så ska det se ut..

HN har lyft sig ordentligt den sista tiden och har framförallt skapat betydligt bättre utformning av grafiken på sina diabolaskar. Nu kan man läsa ut en mängd nyttig information ifrån deras dekal på burkens lock. Själva burken har också en falsning som effektivt eleminterar de knivvassa kanter som finns exempelvis hos JSBs burkar. Det som återstår nu är att skapa en bättre tejp över skarven till locket/burken. HNs tejp tenderar ju att sönderfalla så att man måste skrapa loss den från ytan. Här har JSB en klart bättre lösning med en vikt V-kant som gör det lätt att avlägsna tejpen i ett distinkt stycke.

Något som jag också ska återkomma till idag är vikterna för Hunter Extreme samt Coppa/SpitzKugeln.

Först ut blir Hunter Extreme, 10 slumpmässigt plockade diaboler vägs tillsammans, snittet blir: 28.27 grains

Nästa sort är Coppa/Spitzkugeln, 10 slumpmässigt plockade diaboler vägs tillsammans, snittet blir 24.70 grains


Om vi nu jämför med de uppgivna värdena som är 28.40 grains respektive 24.54 grains så hamnar vi imponerande nära, riktigt vettig kvalité i detta hänseende för båda sorterna med andra ord.


Nu över till en kort video som presenterar lite mera av HNs breda diabolsortiment:


Från Pyramid Air

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se