Airpang

Alla inlägg under maj 2012

Av Johnny Ottosson - 18 maj 2012 21:30


"Det är svårare att få ut en licens än att köpa ett tillståndspliktigt vapen...."


Expressen pysslar inte bara med dålig journalistik utan uppenbarligen även med dåliga affärer. Som ni säkert vet så köpte några journalister ifrån den tidningen en hårt begagnad CZ70 för svindlande 20.000 kr på hösten 2010 och idag kom efterräkningarna iform av en fällande dom för vapenbrott.


Förutom ett hialöst överpris för en sådan pistol så fick nu den köpande journalisten 14.800 kr i böter och hans chef, som fälls för anstiftan, bötfälldes till 30.000 kr. Även en tredje person, en mellanchef, var inblandad och på hans bötesnota stod det 13.500 kr.

Vi får väl tro att Expressen sålde en hel del extra nummer för att finansiera totalt 78.300 kr i utlägg..

Vad är då sensmoralen? 


Jo, OM man får en alert åklagare på halsen så kan man få (givet man har bra inkomst) rejält höga böter även för tämligen triviala brott. Samtliga tre herrar, om domen vinner laga kraft, kan också se i stjärnorna efter att få ut en legal vapenlicens de närmaste åren. Det finns alltså dryga efterräkningar att hämta för den som blir fälld för vapenbrott, även om sannolikheten för att åtalas normalt är relativt låg såvida man inte anmäler sig själv.


Varför Expressen gjorde något så dumt är för mig en gåta. Journalistiska skäl? Knappast, varenda människa vet väl att det är bra mycket enklare att köpa ett skjutvapen i Sverige än att få ut en legal licens på detsamma.


Det jag funderar på är hur Expressen tillämpar sin undersökande journalistik när det handlar om andra brott. Vad händer när man rapporterar om exempelvis prostitution? Köper man sex och recenserar efteråt enligt samma praxis tro...?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 maj 2012 10:00


I lugnt väder..


  Inte så tokigt med tanke på vilken udda diabol det handlar om..


Idag så nyttjade jag det stilla kvällsvädret till att precisionspröva Coppa-Spitzkugel över 50 meter. Det hela gick över förväntan bra och den här diabolen presterar i min Elite bättre resultat än vad jag hade förväntat. Dock så blir jag inte riktigt klok på vad man ska ha den till? Den ger inte lika bra precision som bra rundnosdiaboler och den har inget givet syfte på samma sätt som exanderande diaboler utan den är närmast bara...udda.


Visst är den billig, men det är ju även Baracudan och den skjuter bättre, för att inte tala om JSB King. Det konkreta värdet av kopparhöljet känns också lite tveksamt, den gör säkert diabolen hårdare (vilket HN lovar) men detta är ju knappast en fördel, lika lite som att den påstås kunna ge bättre penetration. Det är ju sällan en produkt säljs igenom att tillverkaren utlovar diverse nackdelar och tillkortakommanden men tydligen så...?


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 maj 2012 08:00


Använd Like på sidan


Det effektivaste sättet att få fler människor att upptäcka bloggen samt att rekrytera fler entusiaster till hobbyn är att använda knappen för Like till Facebook som finns på vänster sida av huvudfönstret.


Använd denna så hjälper ni till att sprida vår hobby och ju fler vi är desto större genomslag får vår verksamhet.

Av Johnny Ottosson - 17 maj 2012 15:30


Rapport från Down Under


Harry Fuller håller på och trixar lite med sin FX Airguns Elite och ska nu pröva lite olika regulatorer.


Länk: http://www.network54.com/Forum/79537/message/1337257847/FX+Elite+now+with+LH+stock+and+muzzle+brake+.


Framförallt så ska det bli spännande att se hur den fungerar med 160 Bars regulatorn som innebär att man kan flytta upp kurvan till samma jämnet (fast med färre skott) med fulla 60 fpe!

Det betyder King på 1030 fps samt Baracuda på 935 fps - dryga 80 joule!Av Johnny Ottosson - 17 maj 2012 10:00


Ett mycket intressant inlägg..


Som minnesgoda läsare av Airpang känner till så har jag sedan länge konstaterat att JSB King går dåligt när det blåser samtidigt som Exterminators går bra. Vidare så har jag också noterat att om jag skjuter JSB King fort (över 900 fps) så får jag en sämre projektilbana och förlorar lite i praktisk precision.


Detta har ju varit mycket tänkvärt för de som sätter likhetstecken mellan hög hastighet och flack projektilbana. Med en högre hastighet hos King från min Elite så har jag de facto fått en mindre flack projektilbana.

Problemet har varit att jag inte har kunnat förklara eller sätta ord på varför. Jag har bara konstaterat att om det är vindstilla så laddar jag med de billigare King som (då) skjuter otroligt bra och om det blåser så har jag fått välja de dyrare Exterminators som alltid levererar (relativt) bra, oavsett yttre omständigheter.

Så, under natten så läste jag ett mycket intressant inlägg av Harry Fuller, som hade konstaterat precis samma sak:

In no wind anything up to 950 fps is probably fine. If trajectory profile is relevant - then bias towards the higher MV.

If not then 800 to 880 fps take your pick. 

In a 9:00 or 3:00 o'clock wind about 870 to 890 fps is an excellent zone. 

In head winds from 10:00 around to 2:00 o'clock a little slower is better; and the harder the wind then a slower MV may be better. 

In tail winds from 4:00 around to 8:00 o'clock a little faster is tolerated and the harder the wind the higher the MV may be. 

Mostly whether target shooting or hunting one doesn't know what wind to expect when away from the home range.

Then 875 fps MV is a good place to settle at for these pellets as wind drift may be at a minimum. 

Nu börjar jag själv förstå lite...  

Jag har satt Exterminators till 850 fps, eftersom de där fungerar bäst. Konsekvensen av detta är att King lämnar pipan med runt 950 fps. Då fungerar de bra när det är vindstilla men de flyger för fort om det börjar blåsa.

Slutsatsen är alltså att Kings inte skjuter dåligt i blåst i största allmänhet utan de är bara känsliga för blåst om de skjuts för fort! Sambandet här var en uppenbarelse (åtminstonde för mig), därav detta inlägg för att dela iaktagelsen. Kanske är det den (förhållandevis) låga vikten eller dess korta totallängd som stör prestandan i vind, jag vet inte. Men intressant är att superlätta HN Field Target & Trophy också skjuter uselt (även vid vindstilla) vilket troligtvis beror på att jag skjuter dem för fort per automatik.

Så, se över era inställningar, högre hastighet (o högre energi) behöver absolut inte betyda att man får bättre praktisk precision eller en flackare projektilbana. Ibland är det tydligt tvärtom! Notera också att en hastighet som fungerar bra under vindstilla förhållanden absolut inte behöver göra detsamma när det blåser.Av Johnny Ottosson - 16 maj 2012 21:30


Bänkskytte


Jag har fått en del frågor med anledning av bänkskyttetävlingen i Laxå. Frågorna rör alltifrån varför man inte får tävla med vanliga vapen (typ PCP 45J etc) till hur man mäter tavlor etc och övriga regler runt den här tävlingsformen.


Kort och gott så har jag ingen aning!


Jag har aldrig tävlat i tävlingsformen och jag har inte heller övervägt att göra detta, främst eftersom man inte får tävla i mer än en klass och det är ganska långt att åka ända till Laxå bara för detta. Kommer tävlingsformen närmare, läs Onsala, så skulle det iofs vara intressant att pröva om jag bara får reglerna förklarade någonstans utan att behöva läsa ett tjockt manuskript på engelska.


Tills vidare så hänvisar jag till forumet Airgun som har någon tråd om ämnet och där tävlingens eldsjäl Tomaz huserar som säkert kan ge både korrekta och omfattande informationer om allt man behöver veta om saken.

Av Johnny Ottosson - 16 maj 2012 10:00


Giveaways


   Bild skamlöst stulen från Hurricane.


Många handlare, återförsäljare och tillverkare marknadsför sina varumärken med T-shirts och liknande kläder. Ibland så frestas emellertid aktören att använda väldigt billiga prylar eftersom dessa persedlar inte sällan skänks bort som reklamvaror, sk giveaways, antingen som köpbonus eller sponsringspremier till tävlingar.

Inte sällan så väljer man då noname-produkter eller mer diffusa varumärken ("Best in Town etc") istället för de dyrare premiumfabrikaten med dess enastående god passform, hållbarhet och form/färg beständighet.

Ett glädjande undantag från detta är Hurricane som använder en riktig premium T-shirt från Fruit of the Loom för sina reklamtröjor. Dessa välkända svarta T-shirts förekommer ofta som sponsorpriser vid våra tävlingar och är mycket uppskattade för sin sköna passform och höga kvalité.

Har ni därför inte haft förmånen eller turen att vinna någon av dessa T-shirts så finns de att köpa hos Hurricanes webshop för subvensionerade (det är ju trots allt reklam) 85 kr, ett högst rimligt pris.

Något som däremot inte är lika tilltalande med dessa T-shirts är den fula och mjällvisande kulören - toksvart!


   Ytterligare en stulen bild...


Förutom att man ser ut som ett lakan på övriga kroppen av blotta kontrasteffekten av denna megasvarta färg så finns alltid risken att det dynamiska motivet och den gothtrista färgsättningen låter omgivningen missta en för death metal dyrkare eller liknande. Måste den gode Tobbe använda Uncle Fester som estetisk formgivningsrådgivare?

Andra färger önskas med andra ord. Vad är det för fel med skogsgrön eller till och med klarröd? Måste man se ut som massmördarna från Colombine när man går i skogen med Hurricanes mundering och en Cutlas i högsta hugg?

Nä, andra färger önskas. Kvalité och design (liksom pris) är kanon - bara vi slipper toksvart!

Av Johnny Ottosson - 15 maj 2012 23:00


Ny header, ingen reklam och bra tryck...   Numera ständigt på 10-i-topp..


Idag har jag testat en reklamfri månad för att se hur detta ser ut i praktiken. Dessutom har jag skapat en ny header, laddat upp en ny presentationsbild och tagit del av uppmuntrande statistik över hur bloggen utvecklar sig.


Det kan även komma andra mindre förändringar framöver under tiden jag testar lite andra inställningar etc.


Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se