Airpang

Direktlänk till inlägg 27 maj 2012

En föränderlig tid

Av Johnny Ottosson - 27 maj 2012 17:00


Mörka moln på himlen


På Airgun så diskuterar man idag mors dag och vilken ostsmörgås som är nyttigast, på Luftvapen Info så handlar dagens toppämnen om Supersport Tactical och huruvida det är en god idé att köpa från Sportwaffen-Schneider. Något som däremot inte diskuteras men som är betydligt viktigare är följande utfall i Kammarrätten Göteborg:


Målnummer: 7953-11 dag för dom 23 april 2012

Vad är då detta? Jo, en vapenägare överklagade ett beslut av Tillståndsenheten Göteborg över dess tolkning av behovskraven för att inneha ett tävlingsvapen på Målskytte. Kammarrätten har nu funnit att Tillståndsenhetens tolkning av frågan är den korrekta och vapenägarens yrkanden avslogs därmed.

Tidigare så har det varit så att om man uppfyller sedvanliga krav för innehav mot Målskytte så har sökanden utan större problem fått inneha "några stycken" vapen för sin tävlingsform, outtalad praxis har då varit 3 stycken. Ett vapen för tävling, ett för träning och ett för utveckling. Alternativt olika kalibrar, riktmedel etc för grenar/moment inom den aktuella tävlingsformen. Detta har inte ifrågasatts men om sökanden anser sig ha behov av fler vapen så har denne fått motivera detta och kraven på motivering har ökat i takt med antalet vapnen, invägt då dessutom dess vapentyp. 

Tillståndsenheten i Göteborg har dock haft en helt annan tolkning, de tillåter ETT vapen utan problem men alla efterföljande vapen måste motiveras med stigande motivationskrav i takt med antalet vapen. En vapenägare ifrågasatte då detta men fick, som sagt, korgen av kammarrätten.

Nu har denna dom blivit prejuridicerande.

Detta påverkar i allra högsta grad vårt skytte inom HFT/FT då man i praktiken bara är "garanterad" en enda licens. Önskar man fler licenser så gäller det att ens tävlingsmeriter med det tidigare vapnet är så omfattande och så framstående att handläggaren vill dela ut ytterligare en licens. 

Vi ser alltså ett scenario då sökanden efter ett halvår med ett licensfritt vapen i klubbens regi har möjlighet att få ut ett intyg för ETT styck vapen mot licens. Därefter så får denne tävla ett oklart antal tävlingar och prestera någon form av resultat, även här oklart var ribban ligger. Först därefter så är ännu en licens möjlig.

Den direkta konsekensen av detta är ju att klassen Fjäder FP kommer att få ännu mer stryk. En inte alltför avancerad gissning är ju att den som bara kan få ut EN enda licens sannolikt lägger denna på ett PCP. Detta både av praktiska och rent ekonomiska skäl, med bara EN licens möjlig (om någon) så kommer troligtvis få personer att exempelvis spendera denna på en ostrypt 177 fjäderbössa.

Nästa problem är att Tillståndsenheterna kan skruva åt kraven succesivt utan att lagen i sig självt är förändrad, detta igenom det tolkningsutrymme för lagens tillämpning som den ju avgivna domen medger. Man har alltså indirekt fått grönt ljus för krav som att sökanden exempelvis måste ha erövrat minst 3 pokaler under minst två säsonger i rad för att få ut en andralicens etc. Kort sagt - man kan kräva precis vad man själv begär, med Kammarrättens goda minne.

Nu är det kanske inte främst luftvapenskyttar som man "är ute efter" utan främst legala ägare till fullautovapen samt enhandsvapen som revolvrar och automatpistoler. Dessa vapen måste ju förnyas vart femte år och då passar man naturligtvis på att succesivt öka kraven på antalet tävlingar och vilka placeringar som skytten har presterat sedan den förra förnyelsen. Har man då inte varit tillräckligt aktiv eller tillräckligt duktig skytt så får man så snällt lämna in sitt vapen och pyssla med annat.

Som vi kan se här så är det inte bara den förändrade lagstiftningen som vi måste se upp med, även prejuridicerande domar och förändrad praxis kan ge stora skadeverkningar för vår hobby. Bortsett ifrån detta så är diskussionen om kaliberknutna licenskrav ännu inte skrinlagd, RPS önskar fortfarande få alla kalibrar över .180 tillståndsbelagda helt oavsett anslagsenergi, detta för att få bort oorganiserade Airsoftspelare samt skenstrypta highpowervapen.

Våra grannländer, Norge, Danmark och eventuellt snart även Finland har eller är på väg att drabbas av detta. Där släpper man 177 fri men kräver licens av alla övriga kalibrar, oavsett effekt. I Sverige så skulle man sannolikt behålla den aktuella gränsen men komplettera med krav om licens för de grövre kalibrarna. Ett mer externt hot är EU som önskar få en gemensam effektnivå på tillståndsfria luftvapen inom unionen. En inte alltför avancerad gissning om var den effektnivån hamnar är troligtvis 7.50 joule. Detta är en nivå som redan finns i flertalet länder och som innebär att de organiserade tavelskyttarna klarar sig undan enär deras vapen av konstruktiva skäl ligger klart under.

Hur det går med detta får vi se nästa år då EU handvapendirektiv ska börja implementeras i unionen.

Så, diskutera gärna mellanmål, högtidsdagar, bra handlare och spanska luftvapen men bli för denna skull inte hemmablind för utveckligen i omgivningen. Ingen är road av att bli överraskad med byxorna nere..

 
 
Ingen bild

POS

27 maj 2012 22:35

"Så, diskutera gärna mellanmål, högtidsdagar, bra handlare och spanska luftvapen men bli för denna skull inte hemmablind för utveckligen i omgivningen. Ingen är road av att bli överraskad med byxorna nere.."

Stora ord från han som hellre slår sig för bröstet och bloggade om bloggplatsens topplista och hurricanes nya t-shirt när sveriges förta officiella bänkskyttetävling avgjorts dagarna innan.

Blir det svårare att få målskyttelicensen så kommer efterfrågan på klass4 att öka....ta till dig det nu Fredrik. :)

Johnny Ottosson

27 maj 2012 22:41


Jag hade gärna publicerat ett inlägg om tävlingen om jag hade fått material ifrån någon arrangör/deltagare.

 
Ingen bild

POS

27 maj 2012 22:45

Då fixar jag det åt dig på nästa tävling, jag tänkte nämligen delta.
Bilder, resultat och mina personliga intryck kan jag bjuda på.

Johnny Ottosson

28 maj 2012 01:15


Det låter utmärkt, då ska jag bereda utrymme etc.

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

27 maj 2012 22:48

ha ha ha POS *L* . Men är det inte så menat att Ft skytte med luftgevär skall bedrivas med cal 25 och inget annat ? I så fall räcker det väl med ett luftgevär åt er grabbar !

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

28 maj 2012 01:54

jag mindes nästan rätt ! cal 25 eller klenare skall det vara,finns alltså anledning att motivera ett behov av ett ägande av fler vapen till Ft.

Nu ser vi hur viktigt det är att ni behåller de 5 traditionella klasserna i Ft sporten. Johnny har i sin recension om Onsalatävlingen haft funderingar på förslag till begränsningar av klasser . Om han lyckas med sitt lobbyistiska begränsningssabotage kommer det medföra att han sågar av den gren han sitter på ! det är inte smart att föregå myndigheter med begränsningar just bara för att skyttar på senare tid tillfälligt lämnat fullpowerfjädern i garderoben. Man skall således inte i framtiden ge myndigheter anledning att tro att sporten har en bättre utveckling med ev införande av begränsningar med färre klasser. Ft skyttens vapenbehov är ju dikt an kopplat till sportens klassbredd/klassindelning/effekt !

Så länge det finns tre skyttar per klass så har kvoten uppfyllts för att en tävling i klassen skall kunna genomföras . det är således bara att köra på och jobba på en nyrekrytering av skyttar inför varje säsong.

Som förslag kanske en gratiströja från Hurricane utdelas till varje förstagångsskytt !





 
Ingen bild

Rollo

28 maj 2012 18:01

Varför inte öppna en klass till, typ skjut me va du vill bara det drivs me luft då kunde man ju äntligen få användning av blåsröret o den som e extra stor i truten kan ju använda ett stuprör o tennisbollar bara nu inte det blir licensbelagt också vilket inte verkar helt otroligt i dessa tider.

 
Ingen bild

dubbel-v

28 maj 2012 22:03

Hej!

Jag delar inte din oro.

Det som prövades i målet var huruvida sökanden skulle anses ha "synnerliga skäl" att inneha ett TREDJE enhandsvapen enligt Vapenlagen 2:6 trots att han endast tävlat en gång sedan han fick de första två licenserna 2010. Synnerliga skäl är ett juridiskt begrepp och det högsta beviskravet ur en processrättslig synvinkel. Det betyder helt enkelt att något är väldigt svårt att prestera. Han hade redan lyckats två gånger...

Regeln i 2:6 gäller vidare ENDAST för enhandsvapen och helautomatiska vapen. Vi (luftgevärsskyttar) behöver aldrig visa på "synnerliga skäl" överhuvudtaget då vi inte omfattas av den regeln!

Prejudikat är i princip förbehållet våra högsta instanser (HD/HFD) och i mitt tycke är det alldeles för långtgående att prata om prejudikat efter en kammarrättsdom. En juridisk artikel sammanfattade domen ungefär som följer: "har du två revolvrar och inte tävlar så får du inte skaffa dig en tredje" -där har du det eventuella prejudiktvärdet. Dock är de subjektiva inslagen (sökandens personliga förutsättningar) helt avgörande för utgången och därför tycker jag att man ska vara försiktig med att tyda en förändrad praxis. Det krävs mer helt enkelt.

Men återigen: det ev. prejudicerande värdet gäller endast enhandsvapen och helautomatiska.

God afton!

Johnny Ottosson

28 maj 2012 22:07


Mycket intressanta synpunkter.

Jag hoppas att det är du och inte jag som har rätt när det gäller praxis framöver.

När jag sökte på min Elite förra året så fick jag iaf skicka in en hel hög med tävlingsresultat samt en separat skriftlig motivation tillsammans med klubbintyget eftersom jag redan hade ett PCP, i en annan kaliber, på licens.

 
Ingen bild

Sergeanten

29 maj 2012 11:03

Mycket bra skrivet av dubbel-v. Feltolkningar av lagar och rättsfall är tyvärr mycket vanligt inom luftvapenkretsar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards