Airpang

Alla inlägg under april 2012

Av Johnny Ottosson - 7 april 2012 14:00


Årets aprilskämt..


Tydligen då blev detta skämt lite väl effektivt. Förutom en del mail med frågor om när det här vapnet kommer ut så har både AA själva och importören i USA blivit uppringda med frågor om den dagens stora nyhet. Här kommer ett exempel på den här typen av funderingar:


http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1333702495/JSB+production+.25+rifle+...+No+one+interested-++Air+Arms+sold---


För tydlighetens skull så får jag väl understryka att detta faktiskt bara var ett aprilskämt..

Av Johnny Ottosson - 7 april 2012 10:00


Idag så var det dags för ännu en session med CZ200T..


Lugnt och fint väder gjorde det möjligt att göra en komplett fyllning (eg 40 skott) med 45 skott över uppmätta 50 meter med fullt stöd. Utfallet blev mycket gott med de kalibertypiska avvikelser som man får räkna med när man använder den mer vindkänsliga kaliber 177. Resultatet blev som följer:

Ringen är ritad runt en vanlig enkrona, alltså 25 mm

Många av träffbilderna ovan (2, 3, 6 & 9) visar just fenomenet med 4 bra skott och en flyer. När denna saknas så blir träffbilderna avsevärt bättre (1, 5, 7 & 8). Framförallt träffbild nummer 7 var exceptionellt god. Detta är en sådan träffbild som man ofta ser på internationella forum där någon vill visa hur bra deras vapen skjuter. Inte sällan så är en sådan grupp utvald ifrån ett större antal skjutna, precis som jag har gjort ovan - något som emellertid inte alltid berättas. Sanningen har ju som bekant många sidor...

Träffbilden nummer 7 men hur bra är den egentligen..?

Nästa fenomen är att många mäter träffbildernas storlek med skiftande skicklighet och då tenderar många av dem att krympa ordentligt. För att på ett vettigt och rättvist jämförbart sätt kunna mäta träffbildens storlek så bör man antingen tolka den med en handtolk eller låta datorn göra detsamma med hjälp av ett speciellt program för uppgiften. Själv använder jag OnTarget som har visat sig fungera bra nog för mina behov.

Screenshot från OnTarget  

Programmet fungerar på så sätt att man först fyller in avståndet till målet samt projektilernas diameter och sedan så markerar man ut varje träff med en av programmets markörer. Därefter så beräknar OnTarget alla nyckelvärden för träffbilden. På detta sätt så kan man rättvist mäta en träffbild och även jämföra mot andra entusiasters resultat över Internet långt borta i andra länder...

Av Johnny Ottosson - 6 april 2012 22:00


Harry Fullers FX Airguns Elite


Harry har nu gjort fler tester med sin FX Airguns Elite #007 och fått fram mycket intressanta - o imponerande, resultat.

Länk: http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1333679371/Review+of+FX+Elite+performance+and+characteristics

+of+its+ST+barrel+...+long. 


Intressant är även hans resultat med MOA 1.11 över 167 meter. Träffbilden mäter 54 mm. En duktigt skytt med ett sådant vapen kan alltså bevisligen klara gränsen för MOA på faktiska 150 meter!


Det ska bli mycket intressant att se vilka resultat han får fram på 200 meter och bortom... 







Av Johnny Ottosson - 6 april 2012 10:00


Mera Walther LGV


Competition Ultra, tja - något måste den ju heta...


Nu har det kommit lite mera information om nya Walther LGV. Modellerna är en traditionella brytbössor med aktivt piplås av samma typ som Anschutz 335 och Webley Omega/HW35 etc. Intressant nog så har man använt exakt samma piplås som på 1964 års modell av LGV. Varför återanvänder inte fler tillverkare sina goda idéer från sin tidigare produktion? Modellen finns ännu bara presenterad med kaliber 177 och 22 samt stock av bok men förhoppningsvis så kommer vi att få se både kaliber 25 och en valnötsstock framöver.


Formatet talar för möjligheter till rejält med effekt, kanske rentav en premium HW80 på uppseglande och en värdig germansk efterträdare till den legendariska Pro-Elite? Vapnet ska tillverkas i Tyskland och ha utsökt finish, passning och övergripande kvalité enligt de som har bekantat sig med förproduktionsexemplaren och talat med representanter för Umarex på IWA-mässan, där vapnet presenterades.

Precis som AA TX-serien så kommer LGV 2012 att utrustas med syntetiska glidlager inuti och ingen del av metallytan på pistongen vidrör själva kompressionstuben. Vi som har skjutit med TX-serien och ProSport vet att den här tekniken fungerar och gör rejält skillnad för upplevelsen av att skjuta fjäderluftgevär. Slagfjädern är härdad och slipad i ändarna och balanserad så att fjädern ska vrida sig så lite som möjligt när den dekomprimeras.

Matchavtryck (typ CD/Rekord) ingår liksom fjädervibrationsdämpare, troligtvis någon form av liner i pistongen. Det enda pris som jag hittils har sett är £595 för UK marknaden. Det ska bli mycket spännande att följa den här modellen på marknaden framöver, kanske är det den nytändning som den stagnerande marknaden för premium fjädervapen behöver? Låt oss hoppas att detta blir bra och en modern motsvarighet till klassiker som Webley Tomahawk etc.  

Själv är jag mycket sugen på underversionen Master, det enda som skämmer modellen är tidsenligt apfula nätskärningar samt ett sluttande bakstycke på cylindern precis som Gamo Maxima och BSA Airsporter.


Umarex nya katalog: http://www.ste-sidam.fr/home/8.1008_Walther%20LGV%20en.pdf

Av Johnny Ottosson - 5 april 2012 19:30


Felrapport i media


Under dagen så har det cirkulerat uppgifter i media, både Aftonbladet och Expressen mfl, om att ett barn i Frankrike har blivit ihjälskjuten av en luftpistol. Ett skott ska ha avfyrats och sedan studsat mot en vägg för att slutligen passera rakt igenom offret.


Tyvärr så har media sprungit iväg och publicerat dessa uppgifter utan att kontrollera de faktiska förhållandena och de rapporter som nu har kommit från polisen visar tydligt att barnet blev skjuten av en automatpistol med kaliber 22 LR.


Det var alltså inget luftvapen inblandat i incidenten utan bara sedvanligt usel journalistik.


Källa: http://www.lhrtimes.com/2012/04/04/a-child-killed-by-a-firearm-two-minors-in-custody/



Av Johnny Ottosson - 5 april 2012 10:00


Dags igen !


Så har det blivit dags att damma av min CZ200T igen, ett av mina absoluta favoritgevär i den lägsta prisklassen. 


Priset idag ligger på €539 kr vilket blir 5200 SEK med frakt.


Detta är ett enastående vapen för sina pengar, inte minst om man betänker att det inte bara handlar om ett vapen utan i priset ingår även riktmedel (dioptersikte) samt ett komplett fyllkit. Det enda man behöver komplettera med är själva luftkällan, kanske en handpump för 1695 kr då vapnets låga systemtryck (170 Bar max) och stora mängd skott per fyllning gör handpumpande rimligt. 


   Kallt men friskt där ute...


Till skillnad från många andra vapen i prisklassen under 4000 kr (värdet CZ200T minus uppskattat värde av fyllkit & dioptersikte) så är CZ200T ingalunda ett lågprisvapen i traditionell mening. Detta är en kompetent precisionsprodukt som i tekniska termer kan matcha precis vilket annat vapen på 10J som helst i prisklassen under 10.000 kr.


För den som är intresserad av en licens och vill få ut mera effekt så är CZ200 ett utmärkt utgångsläge. Borrar man pipans transferport och ersätter hammarfjädern med en från UK-versionen (£3.90) så kan man, som tidigare visats här på Airpang, lätt få ut över 18 joule för ca 25 skott. Med en pipa i kaliber 22 så handlar det istället om runt 30 joule! 


En mycket mångsidig modell med andra ord.


   Ett utsökt kikarsikte..


Jag började min återbekantskap efter vintervilan med att montera mitt Light Stream på bössan och efter lite justeringar så kunde jag få följande utfall över uppmätta 50 meter:


   Totalt 30 skott på 50 meter med JSB 8.44 gn


Tyvärr så hade jag en liten vind som låg på åt höger, något som är avsevärt mera påtagligt med kaliber 177 än med den grova kaliber 25, som jag är mera inskjuten på just nu. Likaså kröp trycket under 100 Bar på de sista två tavlorna eftersom jag förbrukade ett tjugotal skott på inskjutningen och vid den effekt jag har justerat nu så får jag bara 40 skott på en fyllning 150-100 bar.

Av Johnny Ottosson - 4 april 2012 20:30


Monsoon Bullpup


Monsoon i en bullpupstock från GINB  

Av Johnny Ottosson - 4 april 2012 10:00


Hundra meter för skojs skull...


.  100 meter är inga större problem med ett modernt PCP



Tidigare i veckan så fick jag tillfälle att pröva Elite över fulla mätta 100 meter. Det var en vacker lugn vårkväll med öppet fält och bra stöd ifrån min altan. Som måltavla använde jag en bit papper med konturen av 5 x 5 cm i vars mitt jag ritade av en enkrona (25.40 mm).

Vidare så laddade jag upp med 10 stycken okulärt besiktigade Exterminators (otroligt bra ammunition) och testade ett förstaskott, detta slog lågt ner och var sedan det enda som hamnade utanför den uppritade ramen.

Även nästa skott tog lågt, precis ovanför den lägsta linjen men resten av skotten kunde jag sedan resa upp till en mycket trevlig träffbild. Trots det mycket dryga avståndet så samlade träffarna inom dessa 5 cm i höjdled och i sidled så rör det det sig om bara lite drygt 3 cm. 

Till belackarna som påstår att det inte går att skjuta långt med klen förstoring så kan jag fylla i att jag sköt ovanstånde träffbild med x9 i förstoring på mitt 32 mm kikarsikte...

Tänk egentligen vilken underbar tid vi lever i som har tillgång till den här typen av överkomlig prestanda för luftvapenskytte. Tänk hur enkelt och smidigt det var att lägga en träffbild som ovanstående, tyst, rekylfritt och utan ansträngning. Utvecklingen de senaste 15 åren har sannerligen varit fantastisk, eller hur?













































Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards