Airpang

Alla inlägg under april 2012

Av Johnny Ottosson - 22 april 2012 18:30


Ännu en intressant film...


Våra amerikanska jägare som många älskar att hata...


Jim Ramsey & Co är i farten igen med ännu en jaktfilm. Som vanligt hög teknisk kvalité, riktigt långa skott i styv kuling med tillhörande talrika skadeskjutningar. Precis som sist så ligger filmen ute på YF utan att någon reagerar över just skadeskjutningsfrekvensen - tvärtom filmen hyllas unisont i kör...


Intressant att en sådan film kan betraktas så helt olika.

Av Johnny Ottosson - 22 april 2012 10:00


Efter ett år...


  Med 400 cc tub, 600 mm pipa samt tillbakaflyttad shroud


Nu har det snart gått ett år sedan jag tog leverans av min FX Airguns Elite då nu kan det vara dags för ett bokslut. Jag har under året byggt om bössan lite eftersom jag tyckte att den var lite för lång till min smak. Likaså ersatte jag den stora tuben på 500 cc mot en mindre på bara 400 cc. Visserligen så tappar jag 20 skott på grund av mindre volym samt ett starttryck på 235 Bar istället för de 250 Bar som den större tuben är godkänd till men i gengäld så blir vapnet lättare och dessutom kortare då jag har kunnat flytta tillbaka shroudröret en bit utan att röret tar i tuben. Den mindre tuben har ju samma diameter men en kortare längd.


Effektkurvan skjuten med 30.90 gn Baracuda

 Som vapnet står nu så ger den 70 st skott på 50 fpe, alltså 900 fps med King och 850 fps med Exterminators, allt räknat inom 20 fps spridning. Med den kortare pipan i kaliber 22 så får jag istället ca 995 fps med 16.00 gn JSB.

En kort film från bilden ovan...

Den totala längden på vapnet är nu 114 cm med en total vikt, inklusive kikarsikte, på 3630 gram. Förutom den mindre tuben så har jag dessutom valt ett lättare kikarsikte för att hålla nere vikten. Det Clearidge RM som jag använder nu väger blott 373 gram. Dessa förändringar är jag mycket nöjd med, trots att längden bara skiljer 50 mm mot orignal så upplevs vapnet som betydligt kortare och smidigare, har man inte en Royale sida vid sida för att jämföra mot så hade man nog spontant gissat på snarare 150 mm skillnad.

Viktskillnaden med den kortare tuben gör bara 130 gram men Clearidge istället för det massiva Light Stream som jag inledesvis använde sparar över 250 gram. Allt sammantaget skapar faktiskt ett smidigare vapen än vad siffrorna först ger vid handen.

Vapnet har trots förändringarna samma prestanda som tidigare, fulla 50 fpe samt samma ljudnivå på något enstaka decibell när. I fråga om praktisk precision så har jag hittat fyra välpresterande diaboler som alla duger för skytte bortåt 50 meter. Dessa är i fallande skala; Defiant (Hurricane) Exterminators, JSB Kings, HN Baracuda samt Benjamin Domes. Förutom dessa traditionella rundnosdiaboler så presterar även JSB Predator Pellets förbluffande bra på 50 meter. 

De starka korten för Elite när det handlar om praktisk precision ligger främst i den extremt goda acceptansen för olika diaboler samt hur bra den presterar på 80-100 meter. När det gäller bästa resultat med bästa diabol på 50 meter så kan jag inte påstå att denna Elite presterar bättre än exempelvis den standard Royale som jag jämför mot. En annan lustig detalj är hur olika de fyra mest välskjutande diabolerna uppträder i växlande väderförhållanden. JSB King kan prestera otroligt bra om det råder absolut vindstilla förhållanden men den ger märkbart sämre resultat än främst Exterminators men även Baracuda om det råder lite tuffare förhållanden med blåst.

Elites främsta styrka, den skjuter bra med mycket på väldigt långa avstånd - här 80 meter..

Konstruktivt sett så förlorar man fartomställaren och möjligheten till magasin med Elite jämfört med Royale. Till fördelarna hör möjligheten att snabbt och smidigt byta pipa till kaliber 22, vilket också fungerar väldigt bra i verkligheten men en inskjutning krävs dock. Även med kaliber 22 så är Elite mycket ammunitionsförlåtande. Den extremt breda laddöppningen gör vapnet smidigt att handaha vid laddning och man blir snabbt bortskämd med detta när man försöker enskotssladda en Royale utan att behöva använda magasinet.  

I fråga om den tekniska kompetensen så står fortfarande Elite i en särställning, ännu idag så finns igen konkurrent som kan prestera något jämförbart med Elite, inte ens den elektroniskt styrda AirWolf från Daystate klarar av så många skott ifrån en jämförbar tubvolym med så liten spridning till den fulla effekten av 50 fpe. 

Ser man till kombinationen av fysiskt format, antal skott, verklig effekt och praktisk precision samt finish, passning och övergripande kvalité när man dessutom väger in pris, teknisk livslängd, service och support/garantier så finns det, som jag ser saken, inget annat vapen på marknaden som kommer i närheten av FX Airguns Elite - den är helt enkelt vår tids supervapen och en modell som kommer att bli historisk i framtiden som en viktig teknisk nydanare.

Nackdelar då? Den kräver naturligtvis licens för att komma till sin rätt, något som tyvärr ännu på 2010-talet kan vara knepigt i vissa län. Vidare så fungerar den dåligt att använda i källaren på 10 meter vintertid. Den kan bli smidigare i formatet, som mitt privata exemplar, men den kan till sin natur aldrig bli riktigt liten. Man ger upp fartomställaren, om man nu ändå hade uppskattat/använt en sådan, och man ger upp magasinet (som är en större eftergift). En del kan uppleva avsaknaden av magasin som Elites riktigt stora tillkortakommande och jag har full förståelse för detta, även om jag själv aldrig skulle byta Elites behagliga matning direkt in i pipan mot ett vanligt magasin.

Av Johnny Ottosson - 21 april 2012 14:00


CZ200 Field Target


Kanske en CZ till Field Target...?  

Av Johnny Ottosson - 21 april 2012 10:00


Lagförändring föreslagen


En minikpist, sk "rattlare", open bolt fullauto - relativt enkel för många att tillverka själv..  


Idag så kan man inte straffas om man i sitt eget hem besitter komponenter som ihopmonterade kan utgöra ett tillståndspliktigt vapen. Detta är ett förhållande som en del personer vill förändra, inte minst kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.


Huvudanledningen till detta är att kriminella gäng sitter på halvfärdiga vapen, vilka monteras ihop vid "behov" varpå man fram tills dess inte kan straffas för sitt innehav av de lösa komponenterna. En 32-årig vapensmed som tillverkade hemmatillverkade minikpistar åt Bandidos åkte i fängelse för innehav av 5 färdigtillverkade vapen, så kallade "rattlare", men frikändes helt för de 30 stycken omonterade och inkompletta vapen som dessutom påträffades.

Med bakgrund av detta så vill man nu kriminalisera innehav av föremål som ihopmonterade kan utgöra ett tillståndspliktigt vapen eller en tillståndspliktig vapendel. För oss inom luftvapenvärlden så kan vi påverkas på två sätt, dels igenom att det då blir kriminellt att äga/importera ett fjädervapen och samtidigt vara i besittning av en slagfjäder som monterat i det aktuella vapnet gör det tillståndspliktigt, samt dels de en gång så populära ljuddämparbyggsatserna typ Mikado. Dessa torgfördes ju som licensfria eftersom de levererades omonterade.

Givetvis så påverkar en sådan förändring även ventilpinnar till PCP liksom lösa större transferportar, hammarfjädrar osv.

Nästa bekymmer för statsmakten är den omfattande importen av vapen som i hemlandet är licensfria men som i Sverige anses vara tillståndspliktiga, exempelvis signalvapen och startvapen. Det är inte helt ovanligt att dessa vapen konverteras till att skjuta vanlig ammunition eftersom dessa vapen är enkla att bygga om. Även här ser man över möjligheten att reglera importen exempelvis igenom ett krav att avsändaren tydligt deklarerar försändelsen med "skjutvapen" så att alla paket med (i avsändarlandet) licensfria vapen kontrolleras av tullen innan de ramlar in över landets gränser. För oss i luftvapenvärlden så kan detta betyda dyrare och mer tidskrävande privatimporter av våra licensfria luftvapen.

Av Johnny Ottosson - 20 april 2012 10:00


Glädje eller bekymmer..?


Regulatorer har varit ett populärt samtalsämne på olika forum den senaste tiden och som ett resultat av att regulatorer har uppstått som tillval för de olika vapnen ifrån FX Airguns så har många entusiaster också börjat greja med dem. Precis som man alltid har trixat med borrningar av transferportar, utbyte av hammarfjädrar och liknande så är det lika logiskt att regulatorer blir nästa komponent som utsätts för modifieringar och omjusteringar.


Ett problem är dock att regulatorer är inte speciellt förlåtande för hobbyskruvande..

Om vi tänker oss ett vanligt PCP utan regulator så tänker vi oss vidare tre olika variabler, hammarfjädern (dess förspänning), transferporten (dess olika storlekar) och arbetstryck (min- o maxtryck). Tänk nu att varje variabel har 5 parametrar, vi kan alltså exempelvis ställa hammarfjädern i fem fasta lägen. I verkligheten så har ju justermånen helt steglös och bjuder därmed betydligt fler och mer diffusa lägen än i just detta exempel.

På det här fiktiva vapnet så finns det alltså 5 x 5 x 5 = 125 olika justeringslägen.

Tänk er nu en regulator därtill, den erbjuder i sig självt tre olika variabler (maxtryck, minimumtryck & flöde).

Nu ser vi på 5 x 5 x5 + 5 x 5 x 5 olika inställningslägen, jag antar att ni börjar se poängen...?

Nu är som sagt justeringen inte en fråga om givna fasta lägen utan en glidande skala vilket gör antalet justeringsmöjligheter nästan obegränsade. Det är med andra ord enormt svårt att ställa in allt rätt, detta trots att man igenom erfarenhet och kunskap kan utesluta en stor del av de mest osannolika justeringslägen.

De regulatorer som FX Airguns nu använder är inställda ifrån fabrik med hjälp av en mycket sofistikerad utrustning, antalet regulatorer är inte fler än att Fredrik själv ställer in dem. Förutom sin utrustning så använder han mer än tjugo års erfarenhet av regulatorer och saluför därför sina produkter över hela världen med detta bakom sig.

Hur kan då en mekarglad klåpare och tillika hemmaskruvare som har svår att överhuvudtaget identifiera mer eller mindre vad som är fram eller bak på en regulator tro att denne kan "tuna" regulatorn till att fungera bättre än vid leverans?!?

Sunt förnuft här, mina vänner - sunt förnuft!

Av Johnny Ottosson - 19 april 2012 20:15


Hurricanes nya T-shirt


Hurricanes nya T-shirt  

Av Johnny Ottosson - 19 april 2012 10:00


Steyrs nya..


Tja, vad ska man säga om detta utseende...?


Idag har jag fått tag på lite bättre bilder på Steyr Hunting5, som modellen kallas. Prisläget är lite oklart för svenska förhållanden men i England så progonserar man €1495, vilket bör lägga den mellan 18-20.000 kr i Sverige.


Vågar man tro på kanske 14-15.000 hos en tysk handlare? 

Av Johnny Ottosson - 18 april 2012 10:00


En lång och en kort..


En skillnad på 100 mm syns tydligt...  


Idag så skiftade jag åter en gång över från kaliber 22 till originalets kaliber 25 varpå 22-pipan ånyo hamnade på Royale. Det är väldigt intressant att växla hastigt mellan dessa båda pipor på samma vapen med en mekanism som är ställd för precis samma effekt.


Jag har tidigare konstaterat att 50 fpe betyder 35 fpe bara igenom den kortare pipan och den trängre kalibern. Likaså var det intressant att laborera med de två olika shroudrören, en original för 400 och en original längre för 500 modellen. Shroudrörets placering har stor betydelse inte bara för den praktiska precisionen utan även för ljudnivån.

En annan sak som står klart fort är att den tyngre diabolen hos kaliber 25 ger en märkbart större rekyl. Man tror/tycker lätt att dessa vapen är "rekylfria" men detta är en sanning med modifikation, i synnerhet på effektstarka vapen. Något som också skiljer märkbart är flyktljudet när diabolen skär luften under sin färd mot målet, en grov kaliber kan här aldrig bli lika tyst som en mindre kaliber. Slutligen så har vi den kanske mest tydliga skillnaden, anslagsljudet! Kaliber 25 slår HÅRT jämfört med kaliber 22, skillnaden är mycket större än vad man först tror, trots att man är väl medveten om skillnaden "på pappret". 

Ljudeffekten vid anslaget är rejäl hos kaliber 25 och effekten står inte heller långt efter, stora sjok av bark slits loss på trädet bakom måltavlan där kaliber 25 bara smätter in. Trots att man är van vid kaliber 25 sedan tidigare så frapperas man av den övertydliga skillnaden mellan kalibrarna trots att kaliber 22 ingalunda är klen med 45 joule.

Nästa intressanta iaktagelse var att när jag sköt en dot upp på 80 meter jämfört med rakt på vid 50 meter så träffade jag rakt på målet både med kaliber 22 och kaliber 25. Detta trots att kaliber 22 skickar av en 16 gn JSB med 995 fps när kaliber 25 skjuter en 30 gn Exterminator med blott 850 fps...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards