Airpang

Direktlänk till inlägg 21 april 2012

Aktuellt...

Av Johnny Ottosson - 21 april 2012 10:00


Lagförändring föreslagen


En minikpist, sk "rattlare", open bolt fullauto - relativt enkel för många att tillverka själv..  


Idag så kan man inte straffas om man i sitt eget hem besitter komponenter som ihopmonterade kan utgöra ett tillståndspliktigt vapen. Detta är ett förhållande som en del personer vill förändra, inte minst kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.


Huvudanledningen till detta är att kriminella gäng sitter på halvfärdiga vapen, vilka monteras ihop vid "behov" varpå man fram tills dess inte kan straffas för sitt innehav av de lösa komponenterna. En 32-årig vapensmed som tillverkade hemmatillverkade minikpistar åt Bandidos åkte i fängelse för innehav av 5 färdigtillverkade vapen, så kallade "rattlare", men frikändes helt för de 30 stycken omonterade och inkompletta vapen som dessutom påträffades.

Med bakgrund av detta så vill man nu kriminalisera innehav av föremål som ihopmonterade kan utgöra ett tillståndspliktigt vapen eller en tillståndspliktig vapendel. För oss inom luftvapenvärlden så kan vi påverkas på två sätt, dels igenom att det då blir kriminellt att äga/importera ett fjädervapen och samtidigt vara i besittning av en slagfjäder som monterat i det aktuella vapnet gör det tillståndspliktigt, samt dels de en gång så populära ljuddämparbyggsatserna typ Mikado. Dessa torgfördes ju som licensfria eftersom de levererades omonterade.

Givetvis så påverkar en sådan förändring även ventilpinnar till PCP liksom lösa större transferportar, hammarfjädrar osv.

Nästa bekymmer för statsmakten är den omfattande importen av vapen som i hemlandet är licensfria men som i Sverige anses vara tillståndspliktiga, exempelvis signalvapen och startvapen. Det är inte helt ovanligt att dessa vapen konverteras till att skjuta vanlig ammunition eftersom dessa vapen är enkla att bygga om. Även här ser man över möjligheten att reglera importen exempelvis igenom ett krav att avsändaren tydligt deklarerar försändelsen med "skjutvapen" så att alla paket med (i avsändarlandet) licensfria vapen kontrolleras av tullen innan de ramlar in över landets gränser. För oss i luftvapenvärlden så kan detta betyda dyrare och mer tidskrävande privatimporter av våra licensfria luftvapen.

 
 
Ingen bild

Sergeanten

21 april 2012 12:39

Det är redan idag licens på alla väsentliga delar till licenspliktiga vapen såsom slutstycken, lådor, stommar, pipor mm. Jag har inte läst domen men om de delar som denna person hade tillhör denna kategori, är domen fel. Men det kanske var andra delar som t ex sikten eller kolvar.

Johnny Ottosson

21 april 2012 14:01

Förvisso men det kan ju vara fråga om saker som inte är färdiga stommar, slutstycken eller pipor.

 
Ingen bild

Superbee

21 april 2012 12:48

Låter som konstig journalistik.
Enligt ovan så är vitala delar t.ex slutstycken redan licensbelagda, alltså försöker "de" göra en krångligare lag av något som redan löser behovet.
Tänk bara på vad alla i vår hobby nojjar för lösa pipor till lufvapen.
Som sagt lagarna finns redan. Börja med att tillämpa dem...

 
Ingen bild

Rolle

21 april 2012 15:54

Hjälp nu måste jag kanske slänga de extrastarka fjädrarna till alla mina bläckpennor.

 
Ingen bild

Fängelse

21 april 2012 20:42

Konstiga lagar.
Kammaråklagare har tänkt att om köra så här,det blir minska kriminell i sverige,men tyvärr alla vet att man kan köpa en krut pistol för bara tusen kronor i malmö,och kriminella användar aldrig fullpower luftgevär.
I alla fall varför de bestämmer hela tiden for oss att älskar fullpower luftgevär.
Jag är inte kriminell och älskar bara skjuta luftgevär för lång avstånd och lyssnar inte på åklagare.

 
Ingen bild

Fängelse

21 april 2012 21:38

Jag tycker att åklagare säger,om ni ska köpa knivar för köket,först måste skaffa licens,för att man kan dödar människor med detta på en gång.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards