Airpang

Direktlänk till inlägg 21 april 2012

Aktuellt...

Av Johnny Ottosson - 21 april 2012 10:00


Lagförändring föreslagen


En minikpist, sk "rattlare", open bolt fullauto - relativt enkel för många att tillverka själv..  


Idag så kan man inte straffas om man i sitt eget hem besitter komponenter som ihopmonterade kan utgöra ett tillståndspliktigt vapen. Detta är ett förhållande som en del personer vill förändra, inte minst kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.


Huvudanledningen till detta är att kriminella gäng sitter på halvfärdiga vapen, vilka monteras ihop vid "behov" varpå man fram tills dess inte kan straffas för sitt innehav av de lösa komponenterna. En 32-årig vapensmed som tillverkade hemmatillverkade minikpistar åt Bandidos åkte i fängelse för innehav av 5 färdigtillverkade vapen, så kallade "rattlare", men frikändes helt för de 30 stycken omonterade och inkompletta vapen som dessutom påträffades.

Med bakgrund av detta så vill man nu kriminalisera innehav av föremål som ihopmonterade kan utgöra ett tillståndspliktigt vapen eller en tillståndspliktig vapendel. För oss inom luftvapenvärlden så kan vi påverkas på två sätt, dels igenom att det då blir kriminellt att äga/importera ett fjädervapen och samtidigt vara i besittning av en slagfjäder som monterat i det aktuella vapnet gör det tillståndspliktigt, samt dels de en gång så populära ljuddämparbyggsatserna typ Mikado. Dessa torgfördes ju som licensfria eftersom de levererades omonterade.

Givetvis så påverkar en sådan förändring även ventilpinnar till PCP liksom lösa större transferportar, hammarfjädrar osv.

Nästa bekymmer för statsmakten är den omfattande importen av vapen som i hemlandet är licensfria men som i Sverige anses vara tillståndspliktiga, exempelvis signalvapen och startvapen. Det är inte helt ovanligt att dessa vapen konverteras till att skjuta vanlig ammunition eftersom dessa vapen är enkla att bygga om. Även här ser man över möjligheten att reglera importen exempelvis igenom ett krav att avsändaren tydligt deklarerar försändelsen med "skjutvapen" så att alla paket med (i avsändarlandet) licensfria vapen kontrolleras av tullen innan de ramlar in över landets gränser. För oss i luftvapenvärlden så kan detta betyda dyrare och mer tidskrävande privatimporter av våra licensfria luftvapen.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sergeanten

21 april 2012 12:39

Det är redan idag licens på alla väsentliga delar till licenspliktiga vapen såsom slutstycken, lådor, stommar, pipor mm. Jag har inte läst domen men om de delar som denna person hade tillhör denna kategori, är domen fel. Men det kanske var andra delar som t ex sikten eller kolvar.

Johnny Ottosson

21 april 2012 14:01

Förvisso men det kan ju vara fråga om saker som inte är färdiga stommar, slutstycken eller pipor.

 
Ingen bild

Superbee

21 april 2012 12:48

Låter som konstig journalistik.
Enligt ovan så är vitala delar t.ex slutstycken redan licensbelagda, alltså försöker "de" göra en krångligare lag av något som redan löser behovet.
Tänk bara på vad alla i vår hobby nojjar för lösa pipor till lufvapen.
Som sagt lagarna finns redan. Börja med att tillämpa dem...

 
Ingen bild

Rolle

21 april 2012 15:54

Hjälp nu måste jag kanske slänga de extrastarka fjädrarna till alla mina bläckpennor.

 
Ingen bild

Fängelse

21 april 2012 20:42

Konstiga lagar.
Kammaråklagare har tänkt att om köra så här,det blir minska kriminell i sverige,men tyvärr alla vet att man kan köpa en krut pistol för bara tusen kronor i malmö,och kriminella användar aldrig fullpower luftgevär.
I alla fall varför de bestämmer hela tiden for oss att älskar fullpower luftgevär.
Jag är inte kriminell och älskar bara skjuta luftgevär för lång avstånd och lyssnar inte på åklagare.

 
Ingen bild

Fängelse

21 april 2012 21:38

Jag tycker att åklagare säger,om ni ska köpa knivar för köket,först måste skaffa licens,för att man kan dödar människor med detta på en gång.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 26 mars 18:00


  Större eller störst?     Med 580 cc så finns det massor med luft tillgängligt - dessutom med låg vikt!   Talon Tunes har nu presenterat en ovanligt stor tubflaska av kolfiber som passar till diverse vapen från FX Airguns. Sedan länge s...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se