Airpang

Alla inlägg under mars 2012

Av Johnny Ottosson - 7 mars 2012 18:00


Nyheterna


På torsdag kväll eller fredag morgon så kommer jag att lägga ut ett inlägg med alla nyheter från FX Airguns under säsongen 2012, komplett med bilder. Dessa nyheter presenteras samtidigt på IWA-mässan.


En annan god nyhet är att FX Airguns hemsida äntligen kommer uppdateras samma dag, inklusive nyheterna!


Min gode vän Marcus på Fondprodukter har också lovat att bidra med lite foton direkt från IWA till förmån för bloggen och dess läsare. Förhoppningsvis så kommer vi där att få se lite av Steyrs nyheter.


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 7 mars 2012 10:00


Mera förberedelser


Jag mekade med en 1322A för ett par år sedan och det är en mycket enkel och genialisk konstruktion, väldigt lätt att meka med. Liksom Ruger 1022 så består den av ett antal huvudenheter som man kan separera en i taget ifrån själva vapnet.


Här finns en sprängskiss: http://www.gunspares.co.uk/showcatimage.asp?id=24333


Först så tar man ur sprinten som håller pumparmen, längst fram på cylindern (SP020 på skissen ovan).

Då ramlar hela förstocken med pumparmen ut som ett enda stycke.

Sedan tar man bort två skruvar (B1364 & B1625) varpå man kan ta loss pipan och breechen ifrån huvudcylindern, klämd mellan pipa och cylinder finns transferport och en dekorationslist. Kornsiktet lossar med den första sprinten (SP020).

Därefter tar man loss kolvplattorna (B1358) så att man kommer åt själva skelettet (handtaget). Cylindern sitter fast i handtaget med två skruvar (okänt nummer), framför och bakom själva handgreppet. Den främre av dessa håller även fast ventilen inuti cylindern. Med den skruven borta så kan man skaka fram ventilpaketet. 

Den bakre av dessa skruvar håller fast bakstycket till hammarhuset och låser hammaren på plats.


Länk till en andra aktörer: 

http://www.mountainaircustomairguns.com ... s_page.htm

http://scopesandammo.com/storefront/pro ... cts_id=194

Den sistnämnde handlaren saluför detta kit:


 

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 6 mars 2012 18:00


Quattro Diabola II


Nu var det uppmätta 80 meter istället för 50 meter som sist..


Idag fortsätter testet av fyra diaboler i kaliber 25 på olika avstånd och idag blir det 80 meter. Utfallet blev:


1. Exterminators - 48 mm (bästa 9 skott 35 mm)

2. JSB King - 42 mm (bästa 9 skott 42 mm)

3. HN Baracuda - 61 mm (bästa 9 skott 43 mm)

4. Denjamin Domes - 80 mm (bästa 9 skott 68 mm)


Exterminators drog inte det längsta strået denna gång på 80 meter, till min förvåning så sköt King bättre, vilket jag tror beror på goda omständigheter med lite vind. Exterminators känns dock fortfarande stabilare och mera förutsägbara även om King då o då kan ge en riktigt tät grupp.


Baracudan skjuter klart mera yvigt än King och Exterminators men ändå förutsägbart, jag vidhåller dess placering som nummer 3 bland de diaboler som presterar bäst i min Elite, efter Exterminators och King.


Största spridningen hittade jag hos Benjamin Domes, både när det gäller bäst totalt liksom för bästa 9. På 80 meter så var de klart mest oförutsägbara denna gång med ett par riktiga avvikare. Dock så ska man inte underskatta Domes och tillsammans med de övriga tre sorterna ovan så hade jag definitivt köpt en ask Domes bara för att testa om jag hade förvärva ett helt nytt och okänt vapen med kaliber 25.

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2012 10:00


Bygget börjar..


Det man måste göra är att förändra headspace i själva ventilen, alltså öka mängden luft som den dumpar vid varje avfyrning. Att bara pumpa fler pumptag hjälper inte eftersom bara en given mängd luft får plats i ventilen. Risken med att bara pumpa fler pumptag är att packningarna går sönder eftersom de belastas hårdare av ett högre tryck. Det är alltså flödet (mängden luft) och inte trycket (hastigheten på luften) som måste ökas.

Här är en bild som tydligt visar saken:


 

De gröna kulorna är gjorda av modellera och visar volymskillnaden mellan original headspace (vänster), putsad original (mitten) respektive en eftermarknadsventil (höger). Med en eftermarknadsventil och en pipa med kaliber 22 så klarade vapnet, tillsammans med en justerbar pumpstång, att ge 632 fps med 14.30 gn vid 12 pumptag ifrån en 10.25 tum lång pipa (originallängd) - i övrigt helt standard. Ägaren har skjutit 1200 skott utan att notera någon prestandaförsämring så modifikationen får nog anses som hållbar och slitstark.

Modifikationen (ventilen) kostade $35 + frakt.


Normalt sett så ger 12 pumptag lägre effekt än 10 pumptag eftersom det högre trycket gör att luften blir varm och varm luft tar mera plats än kall luft (= man förlorar värdefull volym o därmed effekt).

Med en sådan ventil samt 14 tum (längre) pipa från 2250 så borde runt 200 mps vara rimligt för kaliber 22.

Ventilen köper man hos Airgunsmith (www.airgunsmith.com).

En RJ breech kostar $56 och kan köpas här: http://www.rjmachineshop.com/8428.html

Visst är det skoj med billiga Crosman som man kan modifiera friskt utan att bli ruinerad..? 

Av Johnny Ottosson - 5 mars 2012 18:00


Kraften av en kvarts tum...


Kaliber 25 slår brutalt hårt även på mycket långa avstånd...


Här hittade jag en intressant video som mycket tydligt visar effekten av kaliber 25 mot levande mål. Intressant nog så är diabolen JSB King nedställd till 873 fps och därför långt ifrån maxad, min egen Elite kan leverera dem med bortåt 950 fps utan större problem. Den lägre hastigheten betyder mindre penetration och man kan se hur duvan bokstavligt talat knockas baklänges av träffen snarare än att diabolen bara snärtar rakt igenom. Detta då till skillnad från exempelvis 22 LR vars snabbare och mindre projektil bara tenderar till att stansa ett hål rakt igenom.


Noterbart är även hur stabil projektilbanan är, hade projektilen vobblat lite mera vid själva anslaget så hade träffen blivit än mera spektakulär. Den stabila projektilbanan är dock en stor tillgång för skytten eftersom avståndet är såpass drygt (60 yards). Videon visar också tydligt att man inte behöver ha så vrålhög utgångshastighet för att träffa bra och leverera ordentligt med effekt även på mycket dryga distanser...


Av Johnny Ottosson - 5 mars 2012 14:00


Fler inlägg


Som ni säkert har märkt så har vinterns lågsäsong inneburit ett inlägg om dygnet här. Nu kommer det dock att levereras två eller tre inlägg om dygnet då jag har mycket material liggande, inte minst runt IWA-nyheterna som jag skriver om för stunden. 


Detta kommer att bli en ovanligt aktiv säsong för FX Airguns där en lång rad nyheter kommer på samma år, naturligtvis till glädje för alla oss entusiaster. Vidare så har jag en serie om kikarsiktet Bushnell Elite 6500 på lut, mera om Crosman-projektet (Favorit i repris) samt BSA R10 och en del filmer som ligger för redigering.


Upplägget blir förmodligen ett inlägg på morgonen och ett på kvällen, lite beroende på hur mycket material jag hinner redigera klart under dagen. Eftersom det dessutom blir ljusare och ljusare på kvällarna så hinner jag även nyproducera material till inlägg i en allt raskare takt.


Våren är ju här !!

Av Johnny Ottosson - 5 mars 2012 10:00


Quattro Diabola


Få andra fabrikat med kaliber 25 är lika toleranta...


Idag så sköt jag 10 skott på 50 meter med fyra olika sorters diaboler. Syftet var att försöka hitta den sort som gav minst flyers när man sköt en serie längre än de sedvanliga fem träffarna för varje träffbild. Utfallet blev som följer:

1. Exterminators - 26 mm (bästa 9 skott 11 mm)

2. JSB King - 39 mm (bästa 9 skott 25 mm)

3. HN Baracuda - 32 mm (bästa 9 skott 29 mm)


4. Benjamin Domes - 43 mm (bästa 9 skott 33 mm) 


Åter igen så förefaller Exterminators dra kortaste stråt, dessutom med ovanligt god marginal till JSB King. Detta tillhör inte vanligheterna, på 50 meter så brukar de ligga närmare varann. Troligtvis så beror detta på att det inte var helt perfekta förhållanden för skytte idag.


De båda lågprisalternativen King och Baracuda presterar dock oerhört bra, i relation till sitt pris. Jumbo hamnar Benjamin Domes, intressant dock är hur jämnt de presterade (skillnad ctc mellan bästa 9 o bästa totalt), detta förstärker mitt subjektiva intryck om att Domes är väldigt förutsägbara i sin prestation om än inte det bästa diabolvalet i just detta vapen. 


Vad gäller Domes så ska man definitivt pröva dem om man köper ett PCP med kaliber 25, råkar ens unika vapen gilla Domes så kan man säkert få fram en riktig drömkombination, förutsatt att man accepterar kostnaden och smutsen.


Både King och Baracuda skjuter också lite yvigt, om än bättre än Domes och sämre än Exterminators. Skillnaden mellan bästa 9 och totalt är dock bättre för Baracuda, en diabol som förutom att vara billig även är tung, vilket ger en fördel mot Kings. Dock så brukar King prestera bättre än idag och förmodligen då gynnades Baracuda av lite tuffare förhållanden.

Ohotad etta är som vanligt Exterminators, de är dyra men väl värda sitt pris om man verkligen vill suga ut bästa möjliga praktiska precision ur just mitt vapenexemplar. Exterminator är mycket förlåtande, de skjuter bra på både 50 och 80 meter, de presterar stabilt under goda såväl som dåliga förhållanden och antalet skott i serien förefaller inte spela så stor roll. Detta är mycket förutsägbara diaboler som verkligen kan leverera. Extra plus också för bra ask och mycket ren finish.

Vad gäller projektilbanan så går JSB högt på grund av sin höga hastighet, Exterminator, som är betydligt tyngre, skjuter dock lika högt vilket indikerar en klart bättre BC. Baracudan som är tyngst faller lite och har förmodligen bra BC, likvärdigt med JSB King men inte lika bra som Exterminators. Domes är jag mera fundersam över då den sprider rejält i vertikalt led. Troligtvis så ligger de i paritet med King men förefaller ha en viss spridning i vikt och därmed BC då tre träffar går högt, en lågt och resten oerhört samlat.

Hur blev då resultatet för samma diaboler på 80 meter under samma omständigheter?

Ja, det kommer jag att återkomma till de närmaste dagarna...

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2012 18:00


Favorit i repris


Ett par läsare har önskat se min serie om Crosman 1377 i repris, en lång serie av inlägg som jag gjorde på Airgun för några år sedan. Och varför inte? Crosman 1377 är en evergreen som alltid förtjänar att uppmärksammas, sedan kan man ju naturligtvis ifrågasätta det rimliga i att spendera 6000 kr på en tusenkronors plastpistol men detta är ju en helt annan sak...


Marcus på Fondprodukter har också låtit hälsa att 1322 (alltså kaliber 22-versionen) nu åter är i produktion från Crosman och att den kommer att importeras av dem. Grepp och förstock kommer dessutom att vara tactical black istället för bajsbrunt fuskträ i plast...


Idag så har jag beställt en Crosman 1377 av Tobbe på Hurricane, komplett med axelkolvdel.

:D 

Jag har länge sneglat på modellen men inte kommit till skott (!) på saken innan idag. 
Totalt så har jag ägt 3 olika vapen ifrån Crosman tidigare och varit nöjd eller väldigt nöjd med samtliga;

Mod 1389 - en takedown mulitpump liknande 1377 men med sämre laddsystem (laddkassett)
Mod 2250 - Ratcatchern, tyvärr Co2 som är dyrt i drift men annars väldigt kul och med bra prestanda
Mod Discovery - deras första PCP, det finns bättre PCP på marknaden men få är lika prisvärda, bra precision


  Min målbild..


Anledningen till 1377 är att jag vill se hur mycket luftvapen man kan få för lite pengar (inspirerad av Tomaz) samt att jag har varit nöjd med tidigare Crosmans, inte minst precisionen hos 2250 och Disco. Då jag inte gillar Co2 så känns multipump helt rätt, den justerbara hastigheten gör även att den fungerar fint i källaren under vintertid. Möjligheten att variera sig mellan pistol (om än klumpig) och gevär gör den flexibel, som pistol blir den diskret att använda för att avfånga eventuella skadeskjutningar ifrån exempelvis 22LR. 

En annan kul grej är naturligtvis det gigantiska sortimentet av tillbehör, trimsaker och möjligheten att modifiera - precis som hos Ruger 1022.

Detta ska bli riktigt spännande.

Länk till mera info: http://en.wikipedia.org/wiki/Crosman_1377

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se