Airpang

Alla inlägg under mars 2012

Av Johnny Ottosson - 17 mars 2012 10:00


 

Leverans av lite godis !


Idag kom mina prylar ifrån USA !!

:D 

Givetvis har jag ägnat hela kvällen åt att skruva.... :yeah 

Naturligtvis så läser man inte instruktionerna så noga, det enda jag såg var att det ansågs som oerhört noga att man justerade in pumparmen korrekt på en hårsmån när för nå optimal effekt etc..

Jag ställde den lite grovt och fick ut runt 500 fps med CPL (tidigare bäst med CPL var 525 fps) - vid 10 pump.

Nåväl, man kanske ska justera lite mera noga då.... :roll: 

Nästa justering var helt klart närmre, dock inte 100 procent och därtill så låste jag inget med Loctite vilket rekomenderades för att justeringen ska vara fast.

Första skottet efter demontering/montering av pumparmen brukar jag göra på 5 pumptag då att jag känner att allt tätar innan jag belastar med 10 pumptag, med originalventilen fick jag då 432 fps och med trimventil ojusterad 411 fps.

Nu drog den iväg till 565 fps...?! Med bara 5 pumptag, mer än original med 10 pumptag..!

:shock: 

Förväntansfullt så pumpade jag upp till 10 pumptag och kronografen slog upp till 668 fps - på 10 pumptag..!

Trots detta så hade jag dumpluft kvar efteråt...(mer justermån finns med andra ord kvar).

Nu fick tillverkaren minsann genast min fulla uppmärksamhet - nu jävlar så ska det justeras in ordentligt tight, exakt enligt instruktionerna... :twisted: 

Jämt och fint gick den annars, mellan 660-670 fps - alltså 204 mps och 10.60 joule...

Tydligen så ska ventilen tåla upp till 30 pumptag och bössan har blivit betydligt mera lätt att pumpa, trots att jag bara har original plastpumphandtag monterad ännu...

Jakten på 700 fps har börjat....
Av Johnny Ottosson - 16 mars 2012 18:00


Mera Wolverine


Ifrån BAR, England, så kommer nu besked om att Daystate har presenterat leveransplanen för nya Wolverine. Produktionsvapen ska vara klara för leverans redan i mitten av Juni månad 2012 och först ut blir kaliber 303. Det är oklart vilka marknader som får vapnen först men troligtvis ligger England och USA bra till.


Efter "ett par månader" (aug-sept?) så kommer även Wolverine med kaliber 22 och 177 (!). Underligt nog inget bud om försäljningsstart för kaliber 25 överhuvudtaget.


Priset kommer att bli £1399 för en FAC i England, såvida inget oförutsett inträffar innan Juni. I svenska pengar så betyder detta ca SEK 19.000 om en importör i Sverige tillämpar samma prissättning som Daystates övriga sortiment. Motsvarande för USA hamnar på $2300-2500, lite beroende på vilken modell i Daystates nuvarande sortiment som man jämför mot.


More about the Wolverine


News from BAR is that Daystate will start selling the new Wolverine in June 2012 and the UK/US market will likely be the first markets for this new model launch. The calibre 303 will come first and the smaller calibres "a few month" later. MSRP will be £1399 and this sum, compared to other Daystate models sold at present time, will give hand of a pricetag around $2300-2500 on the US market.

Av Johnny Ottosson - 16 mars 2012 10:00


Ett billigt och bra alternativ...


  Den svarta tejpen jämfört med den som har kamuflagemönster..


Idag så prövade jag en rulle hästbandage på mitt vapen. Rullen importeras av Eurofarm och kostar mellan 19-29 kr, lite beroende på vart man köper den. Principen är densamma som kamuflagetejpen som jag prövade tidigare, skillnaden är främst att hästbandaget är bredare samt avsevärt billigare.


Bredden är imponerande 100 mm - dubbelt upp jämfört med kamuflageversionen


Precis som med kamuflagetejpen så är det primära syftet att skydda utsatta partier (ex shroudrör) ifrån att skrapas samt isolera kalla kontaktytor av metall från kyla vid beröring vintertid (ex flasktuber). Har man sedan ett vapen av trä och blånerat stål så ser det kanske lite sådär ut att köra kamuflagetejp så här smälter den svarta tejpen in bättre.


Close-up jämförelse av texturen..


Vidhäftningen av den svarta tejpen är klart bättre igenom dess ökade bredd, ju mer överlapp man får desto bättre kniper den åt. Själv så lade jag ett lager med "sömmen" uppåt och sedan ett lager med sömmen nedåt. Alltså "tejpat" med rullen i shroudens längdsriktning. Då räcker bredden runt shrouden med lagom marginal.


Kanten som är handklippt kan man iofs snygga till lite bättre..


Sammanfattningsvis så smiter tejpen åt riktigt tight och fint samtidigt som den absorberar islag mycket bra. En nackdel jag märke var att träffläget förändrades marginellt samt att shrouden dämpade någon ytterligare decibell, sannolikt beroende på att resonansen reducerades.


Sammanfattningsvis: kostnaden på 19 kr som jag betalade är försumbar, kvalitén kanon, funktionen (såsom jag använder den) helt perfekt och nu återstår bara att se hur den hanterar tidens tand. Min lidning får vara kvar framöver o så får jag återkomma om saken i kommande inlägg. Hittils så är det dock tummen upp och en sådan rulle är väl värd ett köp bara för att testa om inte annat - 20 kr är ju inte mycket.


För den mindre diskrete vapenägaren så finns det ett flertal kulörer att välja mellan, inklusive lila (!) och rosa (!!).

Av Johnny Ottosson - 15 mars 2012 10:00


Effekt


Jag tycker idén är intressant, ett självförsörjande rekylfritt vapen (men ej PCP) som kan leverera effekt matchande en Diana 54 i ett paket som blir 30 + 32 cm långt med en totallängd på 62 cm och en vikt med riktmedel på under 2000 gram, därtill användbart även som pistol.

Till skillnad ifrån PCP så blir även ljudnivån relativt diskret och konstruktionen är säkrare än PCP vad gäller konsekvenserna av hårt trimning när den går åt skogen. 

Nackdelarna är främst mycket pumpande och den ekonomiska kostnaden i relation till utgångsmaterialet - min 1377 kommer att ha kostat 3600 kr i modifikationer (ink kolv & valnöt), 1000 kr i själva vapeninköpet och ytterligare 1000 kr för optiken, in alles 5600 kr.... :shock: :ubbloco

Sedan kan man gå vidare med bättre optik, kanske en LW-pipa osv...

Metallkolven är för övrigt tillverkad av aluminium för att hålla nere vikten, enbart fästet (bakstycket i vapnet) är av stål. Jag funderar på någon form av svart krympslang eller liknande som kindstoppning där, vi får se..


Nu är inte tanken att jaga med en 1377 på 25 joule utan den som jagar med dessa vapen lägger sig sannolikt på lagligt minimum (180 mps) vilket inte blir 25 pumptag utan snarare 10-15 st och dessutom lågtryckspumptag (se nedan).

Effekten hos ett pumpvapen fungerar ju ungefär som expansionskammaren hos en tvåtaktsmotor, man har ett givet register som man kan flytta uppåt eller nedåt och därmed få ut olika egenskaper.

OM man har en liten volym på luften vid varje pumptag så får man upp högt tryck men kan då bara göra ett fåtal antal pumptag (relativt sett), resultatet blir bra effekt på få pumptag men måttlig toppeffekt eftersom man inte kan köra så många pumptag totalt sett, trycket gör vapnet för tungt att pumpa helt enkelt..

OM man har en större volym på luften vid varje pumptag så får man ett lägre tryck på varje pumptag vilket innebär att effekten sjunker på fåtalet pumptag men i gengäld så ökar effekten dramatiskt när man ger många pumptag eftersom trycket då stiger succesivt och volymen finns ju där redan innan igenom alla tidigare högvolymspumptagen.

Många trimventiler är dock justerbara, man kan alltså själv avgör hur stor volym man vill ha med en och samma ventil och därmed justera vapnets effektkaraktär.

Att göra 30 pumptag med lågt tryck är alltså mindre tungt än att göra 15 pumptag med högt tryck, det är med andra ord inte samma pumptag som man talar om i sammanhanget.

Volymen hos 1377 är för övrigt (som original) blott 1.96 cc (jmfr med ett PCP), trycket finns dessutom bara inuti ventilen, då den här typen av vapen inte har något externt tryckkärl som ett PCP. 

Hos ett PCP finns detta externa tryckkärlet (tuben) och ventilen bär därför ingen luft själv (undantag: regulatorer), ventilen fungerar därför egentligen bara som en slags dörr till tuben.

Brister ventilen hos ett pumpvapen så sker detta inuti vapnet och trycket frigörs inuti vapnet, den del av ventilen som brister kommer då att skjutas framåt i tuben (cylindern) tills den bromsas av pumphuvudet. Eftersom volymen är så liten så ebbar kraften ut på bara ett par centimeters färd.

Brister tuben på ett PCP däremot så finns det inget som skyddar, tuberna är normalt sett inte inkapslade och den stora volymen hos dessa (relativt sett, ca 150+ cc) gör att tub etc kan flyga rätt långt med duktig kraft kvar.

Av Johnny Ottosson - 14 mars 2012 19:00


BSAs fjädervapen nu med gasfjäder


Förmodligen ett arv ifrån moderbolaget GAMO  

Av Johnny Ottosson - 14 mars 2012 10:00


Strictly British....


Tio grader varmt, värmande vårsol och luftvapenskytte en ledig söndag...


Idag så avnjöt vi den första riktigt seriösa vårdagen denna säsong och vad kan vara bättre än att inviga densamma med lite luftvapenskytte, the british way...? Idag dammade jag av min Ultra och kunde konstatera att den manometer jag köpte från XTX Air vid juletid fungerar bättre än tidigare. Från början så hade jag ju problem med att den läckte lite de första två-tre fyllningarna men nu hade den hållit perfekt tätt. Förmodligen så behövde den nog sätta sig lite efter monteringen. 


En störande egenskap som den har är dock att den överlag visar 20 Bar för lite igenom hela registret. Rent praktiskt så spelar detta inte så stor roll, eftersom min Ultra bara ger 20 skott, vilka man lätt kan hålla ordning på i huvudet, men för den brittiska marknaden med kanske 40-60 skott så måste det vara mer frustrerande.

Jag ska kolla med XTX om det är något som man kan kalibrera in eller om man får leva med saken som den är...


På väg hem efter 20 skott över 50 meter..


Idag så sköt jag över 50 meter med de tillgängliga 20 skotten och resultaten blev väl ungefär som förväntade med tanke på vindförhållandena. Ultran är ju relativt krävande att skjuta bra tavlor med så bäst resultat brukar man få om man först skjuter in sig några grupper innan man skjuter "i skarpt läge". 


Lite spridning i sidled..  

Av Johnny Ottosson - 13 mars 2012 10:00


Stocken


Idag blev min nya kolv komplett...!!

:D 

Designad av mej själv och konstruerad/byggd av en anonym hantverkare här på forumet.

Inspirationen var en Gil Irwin-stock och dessa ser som bekant ut på följande sätt:


Originalet


 Här är då min version på samma tema, först som gevär:


Ganska trogen originalet, eller hur?


 Notera den svarta pluppen på bilden.

Kopplingen mellan vapen och kolv löstes på följande sätt, här är också pluppen med på bild:


Isärskruvat


 Bakstycket är tillverkat av solitt stål och sitter med två stycken M4 skruv precis som original fast metriskt, bakstycket är också urborrat inuti för att rymma hammarfjäder och hammarfjäderguide.


Packat för transport...


 Här är vapnet som takedown, pluppen sitter på plats för att täcka gängorna - nu kan vapnet även användas som pistol.

 

 

 

 

Av Johnny Ottosson - 12 mars 2012 18:00


Är klass IV luftvapen vettigt för jakt?


Nu när vi har åtminstonde två tillverkare av nya kaliber 30 och dessutom vapen i överkomlig prisklass jämfört med tidigare bigbore, alltså väl under 10.000 kr, så är det naturligtvis en del inte minst inom krutvärlden som frågar sig om kaliber 30 är ett bra tekniskt alternativ till klassiska 22 LR?


Jag håller på o räkna och författa lite olika jämförelser mellan nya kaliber 30 och övriga krutkalibrar i klass IV så här kommer lite av en försmak på detta. Idag har jag lagt fokus på kaliberns rent dödande effekt på levande vilt, beräknat enligt Taylor Knockout Value (TkoV). 


Först så kör vi en typisk 22 LR, det är en hålspetskula om 40 grains som skjuts med 1170 fps, alltså godkända 165 joule och supersonic:


TkoV för kaliber 22 LR enligt ovan..

Som vi ser så har 22 LR en fördel jämfört med kaliber 30 igenom en högre utgångshastighet, 1170 fps jämfört med bara 1000 fps. Nackdelen för 22 LR är dock att hastigheten på projektilen minskar med avståndet..


TkoV för kaliber 30 räknat på 1000 fps Vo, 55 gn projektil och BC=0.050 jämfört med BC=0.100 för 22LR

En stor skillnad mot 22 LR är att de två starka sidorna hos kaliber 30 är en större projektildiameter och en högre projektilvikt, två variabler som dessutom inte försämras i takt med att avståndet till målet växer. Diametern på en projektil är ju precis densamma vid mynningen som 100 meter bort, liksom vikten...

Ifrån våra grafer ovan så kan vi läsa följande; redan vid mynningen så levererar kaliber 30 ett värde av 2.40 där den klenare kaliber 22 LR bara mäktar med 1.50 På ett vanligt jaktbart avstånd, 50 meter, så är värdet för kaliber 30 imponerande 2.00 där 22 LR faller till 1.20

På fulla 100 meter så håller kaliber 30 fortfarande ett rejält TkoV trots att den handikappas av ett hälften så bra BC jämfört med 22 LR. I krassa siffror så innebär detta 1.70 för kaliber 30 och 1.05 för 22 LR. Man kan alltså säga att kaliber 30 även på detta fjärran avstånd ger nära 70% högre dödande effekt!

Man kan alltså bara av detta enskilda värde förstå att kaliber 30 har ett högt egenvärde för jägare, även om de inte ser luft som en förutsättning eller ens ett bärande argument för att köpa just ett sådant här vapen. Den här kalibern har helt enkelt ett högt tekniskt egenvärde vars likhet inget annat erbjuder i klass IV.

Vi kan alltså konstatera att kaliber 30 luft teoretiskt sett dödar effektivare än det mesta annat i klass IV, oavsett drivmedel. Frågan är hur kaliber 30 fungerar ballistiskt sett? Hur mycket dalar den jämfört med 22 LR och erkända flackskjutare som 17 HMR och 17 Hm2?

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards