Airpang

Alla inlägg under mars 2012

Av Johnny Ottosson - 22 mars 2012 10:00


Kraftpaket i lingonserien


FX Airguns Typhoon singleshot kan köpas för 4395 kr


Kaliber 25 har under det senaste året gjort ett veritabelt segertåg över världen och många är de entusiaster som har fått upp ögonen för kalibern som sådan. För en del så har den här kalibern gjort att man tar steget fullt ut och köper ett eget PCP och för andra så kanske man funderar på att skaffa ett andravapen enkom för att komma åt den här spännande kalibern.


Båda dessa tänkbara köpare har ofta varit intresserade av att hitta riktigt billiga vapen och på marknaden så finns det två riktigt prisbilliga vapen - FX Airguns Typhoon samt den ännu billigare Hatsan AT 44.


Hatsan AT 44 är ännu billigare - bara 3395 kr som singleshot


Gemensamt för båda modeller, förutom kalibern, är att det handlar om respektive tillverkares absolut enklaste modell. Man har en syntetstock, man saknar magasin och man saknar också i princip alla tänkbara finesser som återfinns på de lite dyrare vapen från varje tillverkares sortiment.   


Hugget som stucket vilken man väljer med andra ord?


Tyvärr så är det inte så enkelt. Trots att det är vapen riktade mot (!) samma köpargrupp så finns det en hel del skillnader mellan dem. Visuellt sett så ser Hatsan väldigt tilltalade ut med en modernare sidospänningsmekanism, en medsänd manometer samt den inte sällan så intressanta detaljen att den är enklare att hemmatrimma. Förutom detta så finns det också ett betydligt lägre pris - det skiljer exakt en tusenlapp mellan respektive vapen.


Det FX Airguns erbjuder istället för Hatsans godis ovan är en varumärkespipa, ja - man får faktiskt en riktig ST-pipa redan på den här prisnivån! Till Hatsans försvar vill jag dock framhålla att deras egna turktillverkade pipor faktiskt ganska ofta skjuter respektingivande bra och i synnerhet förefaller det vara så med just kaliber 25. För den händelse att man får en dålig pipa så har båda tillverkare bra support från respektive tillverkare och importör.


FX Airguns håller sin Typhoon med ett gammaldags repeterhandtag som måste manövreras upp, bak, fram och ner vid varje repetering. Detta till skillnad från de snabbare och smidigare bak - fram som en modern sidospännare erbjuder. Mekaniken hos Typhoon är dock mjuk och behaglig med en riktigt fin mekanisk känsla för sin prisnivå. 


Trots den tekniskt sett bättre lösningen på pappret så är Hatsans sidospännare knappast ett nöje att manövrera. Den stötvis tröga, nästan kärvande, och grovhuggna passningen hos länkaget för närmast tankarna till en osynkroniserad växellåda hos en rysk lastbil från 1950-talet. Till detta så kan man även lägga en hårdare hammarfjäder som kräver betydligt mer kraft för repeterrörelsen.


Här krävs grova rejäla tag, tänk spett i trädgårdslandet, men funktionen som sådan är det inget fel på. Den lite pysslige ägaren kan säkert göra underverk här med smärgelduk och handsvett under några timmar i garaget.


Något som man måste leva med hos Typhoon är avsaknaden av manometer, såvida man inte köper en som tillval. Just kombinationen av hög effekt, grov kaliber och liten tub gör emellertid att man sällan saknar en manometer i praktiken. Lägg därtill också att manometrar inte sällan krånglar och gör att vapnet läcker...


Formgivningsmässigt sätt så har det tidigare varit jämnt skägg mellan de båda kombatanterna och jag tror aldrig jag har träffat någon som har uttryckt någon beundran för respektive modells formgivning - snarare tvärtom. Jag brukar personligen säga att det ända som var fulare än tumhålsstocken på en At-44 var den första versionen av Typhoonens plaststock...


Dessa tider är nu förbi! Åtminstonde för Typhoonen. Nu har detta vapen fått en normalt formgiven stock med en för prisklassen enastående god finish och därtill solid känsla. Detta är hästlängder bättre än föregångaren och som en extra bonus så har stocken även en varbygel av metall och en justerbar bakkappa. Detta är i princip lyxklass på den här nivån. Dess tidigare tillkortakommande med en mindre vridstyv förstock är nu helt borta.


Hatsan då? Här har tyvärr inga förändringar inträffat. Soliditeten och plastkänslan när man knackar försiktigt på kolven med nageln för fortfarande tankarna till instrumentbrädan i hårdplast på 1978 års Ford Fiesta. Den ihåliga stocken gjuts ännu i två halvor som plastsvetsas ihop, skarven för detta är fullt synlig (se fotot ovan) och bör även denna putsas ner lite av ägaren så att man inte skär sig på dess skarpa kam.


Luftförvaringen sker i en aluminiumtub hos FX Airguns och denna är trycktestad till nivåer som vida överstiger Hatsans, mer än 900 Bar! Tuben är också utbyggbar med förlängningsdelar till längre längd och därmed också större volym. Konstruktionen har varit på marknaden i mer än tio år och har visat sig klara tidens tand på ett utmärkt sätt.


Hatsan kör fortfarande med billigast tänkbara ståltub på sin At-44, den mer påkostade BT-65 har emellertid en aluminiumtub. Den som handpumpar sin At-44 och därmed kanske inte får den bästa fuktavskillningen gör klokt i att inspektera sin tub invändigt med jämna mellanrum och vara beredd att byta tub då och då. Värdet av säkerhet ska aldrig underskattas!


När vi har pipa, stock och luftbehållare så återstår egentligen bara ett bra avtryckarsystem för att bilden av kompletta vapen ska framträda. FX Airguns kör här med sitt klassiska avtryckarsystem med rötterna ända tillbaka till 1990-talet och detta på goda grunder. Det är ett enkelt men mycket bra enstegssystem med utmärkt känsla. På den här prisnivån så motsvarar det mycket väl förväntningarna. Hatsan har också ett skäligen enkelt avtryckarsystem men med en betydligt mer diffus skjutkänsla. Åter igen så får ägaren plocka fram smärgeldukten för att slippa en knastrande grusig känsla, ett släääp av varierande tröghetsgrad och en förbluffande tung avtryckspunkt.

Hur ska man då sammanfatta det hela?

FX Airguns Typhoon är dyrare men klarar mycket väl upp att motivera den prisbilden med en betydligt bättre finish och passform. Man använder en varumärkespipa där Hatsans motsvarighet (Lothar-Walther) kostar extra och man har en avsevärt mer påkostad stock. Den mekaniska känslan är betydligt bättre i avtryck och repeteringsmekanism. 

Hatsan är billigare, på många sätt, men sparar ändå en tusenlapp åt köparen. Man får en manometer och även finesser (sidospänning etc) som dock förfelas lite av bristande finish i utförandet. Säkerhetsmässigt en mer tveksam konstruktion igenom sin ståltub och inte lika utbyggbar för framtiden som Typhoon där FX Airguns erbjuder mängder av olika tillbehör och add-ons. 

I skenet av detta så framträder Typhoonen för de flesta som det smartare valet och det är förbluffande hur mycket PCP man kan få för såpass små pengar. Intressant nog så finns ju båda dessa vapen med kaliber 25, något som är ganska svårt att hitta hos även dyrare varumärkesvapen såsom exempelvis Air Arms. 

Båda dessa gevär saluförs av Tobbe på Hurricane och har två solida aktörer bakom sig som tillverkare och importörer vilket borgar för trygga köp ifall något trots allt skulle strula efter köpet.

Mycket skjutglädje för små pengar med andra ord...

Av Johnny Ottosson - 21 mars 2012 10:00


Effekten i verkligheten - efter trimning


Lite tester idag, fet stil är med trimventil - övrigt originalventil.

HN Baracuda 10.60 grain:

3 pumptag - 311 fps (95 mps) = 3.09 joule * 345 fps (105 mps) = 3.80 joule
5 pumptag - 376 fps (115 mps) = 4.51 joule * 429 fps (131 mps) = 5.90 joule
8 pumptag - 437 fps (133 mps) = 6.10 joule * 514 fps (157 mps) = 8.43 joule
10 pumptag - 467 fps (142 mps) = 6.96 joule * 560 fps (171 mps) = 10.00 joule

Crosman Premiers Light 7.90 grain:

3 pumptag - 363 fps (111 mps) = 3.14 joule * 389 fps (119 mps) = 3.60 joule
5 pumptag - 432 fps (132 mps) = 4.44 joule * 486 fps (148 mps) = 5.60 joule
8 pumptag - 491 fps (150 mps) = 5.74 joule * 514 fps (157 mps) = 6.30 joule
10 pumptag - 525 fps (160 mps) = 6.56 joule * 604 fps (184 mps) = 8.70 joule

Vidare så testade jag även 12 pumptag med trimventil (vilket jag inte kunde med originalventil), resultatet blev:

HN Baracuda - 587 fps (179 mps) = 11.00 joule
Premiers Light - 618 fps (188 mps) = 9.10 joule

Dessvärre så släppte pumparmen idag och effekten sjönk, jag blir nog tvungen att säkra den med Loctite då enbart en extra låsmutter inte verkar hjälpa.


Texten American Classic var lite petig att få till bra..


Helbild 


Ordentlig hylla för tummen..


Snabbmontage för kikarsiktet.. 

   

 

   

 

Av Johnny Ottosson - 20 mars 2012 10:00


Bowkett supertune


På Bowketts fansida så presenteras idag innebörden av Bowketts "Supertune" och dessutom en hel del spännande bakgrundshistorik runt den klassiska SuperTen. Ordet går nu över till JB himself:


The FAC/Export Blueprint Tune differs from the non FAC one in as much as part of the regulator is replaced with another of my design. Approximately sixteen years ago when I was asked to assist in bringing BSA Guns UK Ltd into the world of PCPs the first model I worked on was the S10. The UK 12ft/lbs version had a different regulator from the Export/FAC version. After barely six months production it was decided by those in charge of production to use the 12ft/lbs regulator on all versions.


This meant that the high power S10s had a regulator pressure setting at about the maximum for its design when set at 28ft/lbs in .22” using a heavy pellet. At that setting the regulator is on the borderline of not working at all. Over the years I have carried out many hundreds of FAC Blueprints but I use a regulator which is capable of working at far higher pressures than required and usually set the velocity with 16g pellet at 910fps unless asked to set higher. Using heavier pellets will give more energy. It therefore is working in a relaxed manner which is better for both mechanisms and humans! From the feedback I get through owners of my FAC Blueprint Tuned rifles that decision, and others based on similar production ideology, to use and continue using an overstressed regulator killed off the export demand for the S10 before it even got going. It could have been a huge seller with its superb trigger and a barrel capable of unsurpassed accuracy in .22” calibre. Now out of production for several years the Super Ten is still much in demand but with the passage of time and curious hands there are quite a number of bodged up examples on the market – so beware!


The Blueprint Tune on all versions of the S10 is not just a quick service but includes hand/custom work that is outside the realm of production in addition to a number of modifications that for a variety of reasons were never included in factory rifles. These all vastly improve the performance and reliability. This is the reason I can have confidence in offering a guarantee on a Blueprint Tuned S10 providing it hasn’t been taken apart or abused in an out of the normal way.


All Blueprint Tuned rifles are tested for accuracy at 50 yards with a variety of easily available pellets. The target sheet supplied acts as a guide to steer the shooter in the right direction without having to buy many different tins of expensive pellets only to find they wont perform in their particular air rifle. BSA produce some fine .22” calibre barrels which, providing they have been machined with the choke on the muzzle end, are capable of consistent accuracy at both FAC and non-FAC power levels that cannot be beaten. I usually test with four or five different brands of pellets and it is a rare occasion when any of these give poor results. The shorter barrels can be the little more pellet fussy of the two but nothing to worry about.


The smaller calibre barrels are however a different kettle of fish. I usually test these with anything up to six types of pellets to find a light, medium and heavy pellet that gives good accuracy. More often than not only heavy pellets will work well restricting the choice for accuracy. This is not a problem for hunters, informal target shooters and plinkers but can be a real problem for anyone seriously considering taking up HFT or FT shooting with an air rifle dedicated to that task. The carbine barrels can be even more pellet fussy in .177”. The smaller calibre BSA barrels vary so much batch to batch but on rare occasions one can be found that produces exceptional accuracy with a lightweight (7.9g Crosman Accupell type) and medium weight (H&N Field Target Trophy) pellets in addition to the normal heavyweights. Recently I have been having a degree of success with JSB Exact in 4.53” head size as a medium weight option but this again is not always the case.

The cost of the Blueprint Tune includes all spares required unless someone has sawn the barrel in half or it needs a new trigger fitted to work correctly with safety. Pretty much everything else is included. Many new non-factory parts are fitted that I have developed over the years and make for each rifle on an individual basis. Starting at the top:-
The barrel is removed, the breech end is modified to improve flow and also to allow smooth pellet feeding into the rifling. The transfer port recess is cleaned up if it has been damaged by past incorrect assembly. The barrel can be threaded ½” UNF for a silencer if required but this is at extra cost. The muzzle end of the barrel is crowned correctly so that the fragile pellet leaves the rifling evenly around its circumference and without being damaged.
The bolt has all its sharp edges removed and is polished for smoother operation. The bolt nose is modified at the same time.

The buddy bottle valve assembly is removed, the valve seat refaced and the valve machined to work in the way I designed it and to the correct dimensions. The probe on the “cigar” was designed in such a way that the bottle O ring is protected by being fully enclosed at the point when the valve is opened. The bottle can then be screwed on further until metal to metal is felt and then backed off 1/8th turn. BSA modified the valve to suit the Spitfire, instead of making the Spit. to suit the standard bottle. It never got back to the way it should be after the Spitfire went out of production! The Blueprint Tune corrects this problem making changing bottles less of a chore.


The bottle O ring is replaced with a longlasting one of mine that I have been using for 15+ years. Lubrication should be with a drop of Abbey SM50 or Bisley Gun Lubricant both of which are a silicone/moly liquid mix that is good for both O ring and bottle/socket brass components. Other greases may cause damage when they migrate to where they are not supposed to.







The “cigar”. This was the name given to the regulator/valve/anti-bounce unit which I designed to be easily removed from the S10 by an owner if required. He could get it serviced by the factory or a distributor who would send him an exchange unit to fit. The same idea, but even more simple using one large caphead screw instead of four small, is also in the R10 where the regulator block complete can be removed without stripping the rifle down. I match the probe to the bottle or bottles.





I then machine and fit a different valve from the high to the low pressure side of the reg. The factory ones give problems. I have been fitting mine to blueprints since the early 2000s. The factory PTFE rings fitted to replace the original poor quality poly. ones work fine initially but as PTFE has no memory, are not elastic, they will close up in time giving flow problems. I finally got my modified valve in production with the late Mk1 and the Mk2 R10 long after the S10 and Hornet were obsolete.

The regulator piston is modified and fitted with back up rings made of a different material and to suit the individual honed cylinder they run in. The regulator pressure is set to match the rifle as an individual and as low as possible. This avoids problems when the S10 comes off the reg.

The exhaust valve seat is refaced, valve replaced where necessary and set to the correct dimensions. The valve stem recess machined and seal altered.

The anti-bounce unit is honed and set up to work correctly.

The trigger unit is set and slightly modified to give a better feel.

The hammer spring is replaced and balanced with specially made shims to exactly match the reg. pressure of your rifle and the spring guide itself modified so that the detent ball locates better in the bolt.

After the tune is completed but before velocity is finally set your S10 is shot for accuracy as previously described. Shot count after a Blueprint Tune varies from rifle to rifle but experience has shown that from a full fill of 232 bars in rifle form expect 240-250 good shots in 22”, 200-210 in .177” with carbine versions giving 170-180 and 100-110 respectively.

Cost for the 12 ft/lbs Blueprint Tune as from 1/4/2012 is £125, barrel threading £20, large ball handle bolt ( about 1¼”diameter with a band of knurling) £25, lightweight regulator body and bolt £85. All of these prices are subject to VAT at 20%. Return postage, if required is £23 Special Delivery service which is the only way I post air rifles/pistols. A popular modification over the last year or so has been fitting the S10 with a barrel between the length of the carbine and the rifle so giving better shot count than the short 10 ½” barrel versions but keeping it quite short with the threaded barrel ending flush with the 200cc buddy bottle. FAC Blueprint Tuned S10s are usually set at 900fps using a 16g pellet but can be higher/lower if required . The standard FAC Blueprint Tune is £150 +VAT including the special regulator. Phone for more details and prices of longer/shorter barrels.

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2012 10:00


Lugnt och fint..


Lugnt väder kan ge enastående resultat på 50 meter..


Idag var det riktigt lugnt och fint vårväder i Ödsmål och jag passade då på att lufta Elite. Idag så tänkte jag fortsätta att pröva skillnaderna mellan JSB King och Exterminators. Som vi har sett tidigare så skjuter Exterminator märkbart bättre när det råder tuffa yttre förhållanden med blåst och nederbörd samtidigt som de skjuter ungefär likvärdigt under bättre förhållanden. Idag så rådde det dock riktigt bra förhållanden och frågan är då om den trenden håller i sig för i så fall så borde ju King faktiskt prestera bättre än Exterminators..?


Som vanligt så körde jag uppmätta 50 meter med fullt stöd:


Röda värden Exterminators, blå värden JSB King


Som synes så verkar minsann den tesen stämma, idag så presterade King klart bättre och fick till åtminstonde en styck enastående fin 5-skottsgrupp. Denna gång så var det King som kändes mest förutsägbar att skjuta med...

Av Johnny Ottosson - 18 mars 2012 20:00


AERONs stockar...


Kanske något även för Sverige...?


Den tjeckiska vapentillverkaren AERON, som även har samarbetsavtal med svenska FX Airguns, har nu börjat saluföra eftermarknadsstockar av hightech-typ till moderna PCP. Vapnet ovan är baserad på standard Air Arms som har utrustats med AERONs nya stock samt en ljuddämpare från Huggett och ett Falcon kikarsikte. Även bipoden från Harris är ett tillbehör.


   Lite udda formgivning men värdiga arvtagare till B&M


Pris är ännu okänt men frästa metallstockar brukar kosta en hel del så det ska bli spännande att de vad en sådan här enhet betingar.

Av Johnny Ottosson - 18 mars 2012 16:00


Det nya avtryckarsystemet från FX Airguns


Tomaz har gjort en utmärkt fin presentation av sin nya Verminator Mk II på ett amerikanskt forum. Här finns även bra fotografier på hur systemet fungerar och ser ut. Väl värt ett besök.


Länk: http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1332010574/FX+Verminator+Mk2+.177


Eftersom Tomaz vurmar för små kompakta vapen med måttlig effekt och stor luftkapacitet så var hans tidigare Verminator Mk I ett logiskt val och det vapnet följer han nu upp med en modernare motsvarighet. Tomaz, som ju är en gammal tävlingsskytt, har alltid haft rykte om sig att vara krävande i valen av avtryckarsystem och därmed också såpass bortskämd att han tidigare har rynkat lite på näsan åt FX traditionella enstegssystem, vilket ursprungligen var konstruerat för allroundbruk snarare än tävlingsändamål.


Som framgår av tråden ovan så är han nu mycket nöjd men man måste samtidigt också känna till att detta nya avtryckarsystem inte primärt är konstruerat för just Verminator-modellen utan de mer konventionellt byggda vapnen runt Royale, alltså Royale/Elite/Independence.

Där kan vi med andra ord förvänta oss ännu bättre resultat med detta nya avtryckarsystem. 

Som man kan se av de utmärka bilderna så kräver en eftermontering på ett äldre vapen att två hål borras och gängas som fäste för det nya avtryckarsystemet. Den nya mekanismen vilar sedan i en separat kista som kräver lite mera utrymme nedåt och därför måste man ta ur de äldra stockarna lite material, lämpligtvis med en Dremel eller liknande verktyg.

Vidare så kan man också se hur otroligt justerbart systemet är, beroende på skyttens egna personliga perferenser. Till skillnad ifrån många andra PCP på marknaden så har ju FX Airguns väldigt lätt hammare och mjuka slagfjädrar vilket ytterligare förenklar justeringen av avtryckarsystemet då mindre massakrafter måste kontrolleras. Detta borgar för ett ett avtryckarsystem av yttersta klass.

Ska jag själv skaffa ett sådan system?

Javisst, jag måste ju självklart pröva. Däremot så är det inte säkert att jag kommer att göra det direkt och skälet till detta är att jag är såpass nöjd med original enstegssystem att jag inte ser behovet som oundgängligt. Det gamla systemet är IMHO mycket bra och väldigt konkurrenskraftigt jämfört med andra aktörer på marknaden. Dock så är det bra att man nu erbjuder det eftersom man har dragit på sin kritikt från små grupper av användare som önskar top of the edge för exempelvis tävlingsbruk och som jämför sina vapen med rena FT-vapen.

Av Johnny Ottosson - 18 mars 2012 10:00


Drivkällan

 

Här kommer lite bilder direkt ifrån köksbordet...trimningen har börjat..

 

Trimventil ovan, original nedan..

 

 Originalet är konvext och stjäl därmed luftvolym jämfört med trimventilen. Ventilpinnen inuti ser också ut på ett annat sätt, fjädern är annan och ventilens kanal upp till transferporten har en större och mjukare utformning, vinkeln är 45 grader istället för tvära 90 grader.

Här är en skiss på de inre förändringarna hos ventilen:

 

Receptet..

 

 (Gråmarkerad yta är avlägsnad och ventilens insida är kortad.)

 

Pumparmar, original ovan, trimmad nedan..

 

 Originalet har en konkav form som passar mot originalventilens konvexa spets. Trimventilens platta yta matchas mot trimversionens likaledes flata yta. Trimversionen består som synes av två delar, vilka är justerbara i förhållande till varann. Notera huvudets form på trimversionen, de två yttersta spåren längst till vänster rymmer 2 O-ringar vilka tätar pumparmens huvud. Ytterligare 2 O-ringar följer med som lösa reservdelar. De fyra övriga spåren tjänstgör som smörjmedelsbärare, dessa fuktas med Pelloil som håller systemet lagom oljat men måste regelbundet tillföras mera för optimal funktion och effekt.

Original pumphuvud tätar enbart igenom sin form och har inte någon lös slitdel (O-ringarna) som trimventilen, när detta pumphuvud är slitet får man kassera det och ersätta med ett nytt. Någon justermån finns inte heller, one size fits all - vilket tyvärr stjäl effekt.

 

Trimversion till vänster, original till höger..

 

 Pumphuvudena ifrån ovan, tyvärr så var det svårt att få en bra bild på originalhuvudets konkava form.

 

 

 

 

Av Johnny Ottosson - 17 mars 2012 18:00


En intressant fråga..


"Vilken av följande PCP skulle du välja till jakt och till viss del prickskytte på 50-75 meter i kaliber 22?

FX Airguns Royale 200, Air Arms S510 Twin eller Air Arms S410 Long?"


Den här frågeställningen ramlade in tidigare under dagen, se frågelådan, och är såpass allmänt intressant att jag tänkte ge den ett helt eget inlägg. Om vi börjar med prisbilden så kostar dessa vapen; 7395 kr för Royale, 9999 kr för Twice och 8295 kr för 410 Long. Alla priser ifrån Hurricane (www.luftvapen.se) som lagerför samtliga modeller och som troligtvis har landets bästa priser på den här typen av luftvapen.


Rent prismässigt sett så har Royale ett klart och uppenbart övertag, därtill så ingår en effektiv shroud och en repeterbar 3-stegs fartomställare. Nackdelen är att Royale 200 fn saknar trästock. Modell 410 Long har förvisso också en fartomställare men den är av typen rheostat och därmed inte pålitligt repeterbar. Shrouden hos 410 är mindre i volymen än Royale och har eventuellt en tveksam juridisk status i Sverige, mer så än Royale.

Den udda Twice har samma för och nackdelar när det gäller shrouden och fartomställaren. Fördelen med Twice är att den använder dubbla tuber av aluminium istället för 410s ståltub (med alugavlar), en nödvändighet då den annars hade blivit orimligt framtung med stål som material till tuberna. Aluminium är naturligtvis en fördel för att tuben ska motstå rost i långa loppet och här har Royale och Twice fördelar. Royales tub kan även ersättas med en ny på ett enkelt sätt eller bytas till en med en annan storlek.

I kaliber 22 så använder Royale ett magasin för 12 skott där Air Arms använder 10 skott, magasinen kostar 495 kr för FX där Air Arms begär 395 kr för sina. Alla modeller använder smidiga och moderna sidospännare för att repetera mekanismen och ladda upp nya diaboler - mycket bra! Royale kan även singelladdas utan att man behöver använda ett magasin eller en enkelskottsadapter, mycket smidigt för ett enstaka skott då alla dessa magasin (men speciellt FXs) är bökiga att ladda. 

Piporna är konventionella skurna enheter från Lothar-Walther hos Air Arms medan FX Airguns använder den egenutvecklade Smooth Twist teknologin. Vilken är då bäst? Jag brukar säga att en bra pipa är en bra pipa, oavsett vem som tillverkar dem. Alla pipor är individer och råkar man få en "dålig" pipa så är det viktigt att man har en leverantör och tillverkare som kan tänka sig att ersätta den med en bättre. Jag har själv haft pipor som har presterat mycket bra av diverse olika fabrikat men generellt sett så föredrar jag ST-pipor. Anledningen till detta är att de kräver mindre rengöring, de är lättare att rengöra och de ger projektilen ett bättre (högre) BC downrange igenom en mindre diaboldeformation då den har avlossats. En pipa måste alltså prestera bra och det utgår jag ifrån att alla tre modellerna gör, däremot så ger ST-pipor ett mervärde som konventionella pipor saknar.

Drivkällorna hos dessa vapen är också sprungna ur olika konstruktionsfilosofier. Företag som FX Airguns och Daystate är innovationsdrivna verksamheter och det är inte fallet med företag som BSA eller Air Arms. Vad betyder detta? Jo, ett bra år för Daystate är ett år som bär någon eller några nyheter där ett bra år för BSA är ett år som visar acceptabel försäljning utan att man behöver förändra sin lineup överhuvudtaget. Man har alltså helt olika mindset till synen på sin verksamhet. Daystate och FX Airguns låter innovation bära sitt varumärke, det är här unika finesser och fördelar först uppstår. Man är globala och har inte bara fokus på England. BSA och Air Arms fungerar inte så, det är statiska företag som kör samma lineup år efter år och har tung fokus på hemmamarknaden (England) där exportmarknader har lägre prioritet. 

Poängen är att Air Arms och BSA använder som regel gammal teknik så länge som möjligt och när deras lösning presenterades så var den som regel inte speciellt nydanande utan oftast en förändring av redan kända konstruktionslösningar. Daystate och FX Airguns ligger däremot hela tiden på och spottar fram en aldrig sinande ström av nyheter och förbättringar. Bäst är aldrig bra nog utan kan alltid bli bättre. Dessa skillnader i tankesyn har naturligtvis olika effekter. Den som köper en produkt ifrån ett statiskt företag köper som regel gammal teknik men av hög kvalité och beprövad konstruktion, nackdelen är mediokra prestanda. Den som köper en produkt ifrån ett innovativt företag får som regel dagsfärsk teknik men ibland så uppstår det barnsjukdomar och köper man det absolut nyaste så finns det ändå alltid något ännu nyare och bättre att köpa nästa månad.

Med dessa filosofiska skillnader klargjorda så fungerar ventilsystemet hos 400/500-serien mycket bra, det har ju trots allt rötterna ända tillbaka till 300-serien på mitten av 1990-talet. Med dagens mått mätt så är luftförbrukningen ofta hög och spridningen ifrån skott till skott omodernt stor. Ett bra tecken på detta är att det här systemet ofta svarar mycket bra på regulatorkonverteringar. Royale-serien kom 2009 och var redan då före sin tid. Självklart har förfiningar inträffat hela tiden sedan dess och idag levererar man en veritabel spjutspetsteknik när det handlar om mekaniska tryckluftsvapen för allmänt bruk. Inga andra oregulerade vapen kan leverera lika många skott på en fyllning och med så liten spridning i relation till tubvolymen. Att sedan få en sådan konstruktion att svara märkbart bra på en regulatorkonvertering kräver en helt ny generation av regulatorer och även detta har man - Eliteregulatorn! Med detta tillbehör så lämnar man samtliga konkurrenter i bakvattnet och inte ens Daystates mäktiga toppmodeller med helelektronisk styrning av ventilsystemet förmår att matcha upp en Royale med Eliteregulator och i synnerhet så vid höga effektuttag och grova kalibrar.

Royale är alltså rykande färskvara och för att man som kund ska våga satsa stora pengar på så (relativt sett) oprövade konstruktionslösningar kräver det att man som tillverkare laddar varumärket med stora mängder förtroende. Här krävs ett grundmurat gott rykte för garantier/goodwill samt en förvissning om att tillverkaren har tillräckliga erfarenheter av att producera nya och banbrytande produkter i raskt tempo utan risk för barnsjukdomar eller andra otrevliga överraskningar som drabbar kunden. Att tillverkaren även har rensat i träsket av återförsäljare och tagit bort de mest uppenbara tomtarna i branschen är även detta att stort plus. Vill man hålla uppe ordning och reda samt odla bra slutkundskontakter så gäller det att välja sina återförsäljare med omsorg. Det är inte roligt att som kund känna något hårt röra sig sakta in och ut där bara naturliga extrement ska ut då man har besökt den lokale återförsäljaren och handlat prylar för tusentals kronor.

Hur ska man då sammanfatta det hela?

Jag hade personligen valt FX Airguns Royale 200. Skälet för detta är att den kostar mindre men ger ändå mervärden som Air Arms saknar. Till dessa hör en bättre shroud, en repeterbar fartomställare, möjlighet att skjuta enkelskott smidigt, bättre utbyggbarhet (matchavtryckarsystem, modifiering till andra modeller etc) och en tub av rostsäker aluminium istället för stål samt ST-teknologin. Till detta så kommer även tillverkarens position som innovatör och drivande bakom hobbyn i landet samt rena miljöaspekter som ett lokaltillverkat vapen som säkrar arbetstillfällen här hemma i Sverige.

Andra alternativ?

Starkaste kortet här har Royale 400. Den kostar 7795 kr (+400 kr) men erbjuder stortub istället för den vanliga smala tuben. Fördelarna där är mindre risk för pingljud, mer luft och därmed fler skott, mindre spridning från skott till skott och bättre balans (mindre framtung). Nackdelar är en något sämre dämpning av ljudet i shrouden samt utseendet, om man inte uppskattar det.

T12 Whisper respektive T12-400 kostar 5995 kr och är ett prismässigt intressant alternativ. Det man förlorar är främst fartomställaren och den smidiga sidospännaren, Typhoon-baserade vapen använder ju en äldre typ av repeteringsmekanism. Finish på blocket är inte heller av lika hög nivå som Royale-serien och Typhoon-vapnen kan inte heller uppgraderas med samma fina avtryckarsystem och samma regulator som Royale-serien.

I skenet av detta så tycker jag nog att 1400 kr är ett rimligt merpris för ett Royale-baserat vapen.

Är det då fel eller ett värdelöst val att välja modell X från Air Arms? 

Nejdå, inte alls. Att välja vapen är som att välja en bil, det finns ingen universallösning. Det en person älskar hatas alltid av någon annan. De absolut flesta luftvapen köps med hjärtat och inte med hjärnan, inte minst så i England. Oavsett vilket så måste man ha respekt för detta. Det finns fullt förnuftiga människor som köper de mest bisarra vapenmodeller bara av den enkla anledningen att de råkar gilla eller "tända" på dem, se bara på undertecknad och BSA Ultra! Gillar man exempelvis en Twice för att det är en Twice så är Royale inget reelt alternativ. Det enda jag kan hjälpa till med här är att redogöra för de sakliga skillnader som föreligger. Detta bör man beakta och vara informerad om så att man har klart för sig vad man köper eller inte köper då man handlar. 

Själva vapnet sedan, det ska alltid handlas med hjärtat. Den som köper det näst bästa eller det man kan tänka sig att äga men inte det man VILL ha blir ofelbart alltid missnöjd på sista raden...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards