Airpang

Alla inlägg under mars 2012

Av Johnny Ottosson - 26 mars 2012 10:00


Andra våren med Elite...


Nu har redan ett år gått sedan jag tog leverans av min FX Airguns Elite


FXs flaggskeppsmodell Elite väcker alltid uppseende på utländska forum och relativt få exemplar av detta vapen har gått ut i produktion. Jag har frågat Fredrik om saken och han gissade lite svävande på rak fot att ungefär 35 stycken exemplar har producerats. Ifrån AoA så finns det uppgifter om 15 stycken exemplar exporterade till USA så detta innebär maximalt 20 stycken kvar här i Sverige.


Mitt exemplar har ett kikarsikte från Clearridge Optics..


Det exemplar som jag äger är #006, nummer #005 finns i Stockholm och #007 finns i Australien. Vidare så känner jag till ännu ett exemplar i Sverige som ägs av en kille i Göteborg. Alla dessa vapen är äkta fullpower, ett antal Elite har också sålts strypta och är då stämplade med 10J samt har, om de är i full effekt, konverterats av ägarna själva.


Jag kör med 400cc tub, tillbakaflyttad långshroud samt 600 mm pipa..


Räknar vi av 15 ex för USA, ett par ex för övriga exportmarknader (finns en i Holland) så återstår runt 20 ex där troligtvis 15 st är strypta. Det lämnar oss med kanske 5 ex svensksålda ostrypta fullpower. Det är med andra ord inte så konstigt att man sällan läser om Elite på utländska forum.


Fler exemplar lär det inte heller bli av Elite Mk I då lådan numera borras för det nya matchavtrycket vilket betyder att lådan blir en Mk II som borrad. Oavsett om vapnet levereras med det nya avtrycket eller inte så finns ju hålen där så att en framtida ägare kan uppgradera vapnet med matchavtryck om denne så önskar, såvida vapnet inte har det tillvalt redan som original.


Ett oerhört komplett och kompetent vapen..underbart söndagsväder..


Så, vad är då poängen med att köpa en Elite för mer pengar än en Royale som dessutom har både magasin och fartomställare som standard? Även en Royale kan ju utrustas med regulator och därmed få fullständiga specifikationer som en Elite vad gäller prestandan.


Femtio meter bort väntar måltavlan.


Det som är unikt för Elite är ju laddningen direkt till pipan samt möjligheten att enkelt byta pipa/kaliber eftersom det inte finns någon matarpinne som är kaliberspecifik. Rent praktiskt så betyder detta att inget annat vapen som jag har prövat är lika förlåtande och förutsägbar med så många olika sorters diaboler. Just denna ammunitionsokänslighet är en stor tillgång eftersom man då lätt kan välja ut 2-3 olika sorter för speciella omständigheter, exempelvis lugnt väder, blåsigt väder och jakt etc.


Första raden Kings, andra Exterminators, sista Baracuda - 50 meter


Hemligheten med Elite är alltså att den alltid presterar förutsägbart med en hög och jämn nivå vilket är oerhört tacksamt för skytten. Detta betyder inte bara att vapnet de facto skjuter bra utan även att skytten får ett stort förtroende för vapnet och därför tror sig skjuta bra vilket naturligtvis också innebär att man även gör detta i praktiken. Man ska alltså inte underskatta kraften i en egen övertygelse.


Plinking på 80 meter är kul...  


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 25 mars 2012 13:00


Ännu en trevlig film med kaliber 25


Denna gång så är det en Gladiator Mk II med kaliber 25

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 25 mars 2012 10:00


Kaliber 25 för jakt..


Här kan man tydligt se hur stabilt kaliber 25 går även i styv vind..


Idag hittade jag ett intressant klipp som tydligt visar den dramatiska effekten av kaliber 25 mot levande vilt. Notera här hur den tunga och grova diabolen formligen slår duvan helt och hållet av sina fötter av anslaget i träffen. Sevärt är också hur stabilt diabolen färdas på väg till målet, detta trots att det blåser så mycket att fjädrarna fladdrar i duvans fjäderdräkt.

Av Johnny Ottosson - 24 mars 2012 17:00


Den nya utredningen..


På olika jakt och sportskytteforum runt om så har det blivit ordentlig trafik de senaste dagarna med anledning av den föreslagna utredningen runt skärpning av vapenlagstiftningen.


Långa trådar finns på Robsoft, Skytteforum.com osv men underligt nog inte på någon av våra ännu sovande luftvapenforum. Anmärkningsvärt med tanke på att luftvapenskyttet blir synnerligen illa drabbat om utredningens slutsatser blir lagstiftning...

Av Johnny Ottosson - 24 mars 2012 10:00


Royale as years pass by....


Tidig stock utan nätskärning och logga i botten på pistolgreppet


Åren går och nu är det tre år sedan FX Airguns Royale var en ny modell på marknaden. Trots att den presenterades så nyligen som maj 2009 så har den redan utvecklats till en rad olika generationer och det är dessa som vi ska kika lite på idag. Det har nämligen inträffat mer med den här modellen under denna korta tid än vad man först tror.

Mk I (tidig version)

Först ut 2009 kom Mk I som i sin tidiga version var utrustad med LW-pipa. Unikt för de allra första exemplaren är stocken utan nätskärningar och andra tryckta mönster samt den udda kilbasen som bara kom ut på ett femtiotal exemplar. Kilbasen hade två löstagbara klackar och funktionen med dessa väckte viss förvåning. Min första tanke var att man skulle kunna byta klackarna mot en annan bredd eller utforming (ex Weaver) men verkligheten bakom dessa var tyvärr inte alls lika genomtänkt - tvärtom..

Det var helt enkelt ett produktionstekniskt fel. Av okänd anledning så tillverkades de första lådorna med för smal kilbas så att vanliga kikarsiktesringar inte passade. Lösningen blev då att för hand fräsa ur två klackar och därefter borra/gänga hål nedåt i blocket. Tack vare dessa hål så kunde man sedan montera lösa klackar och därmed ändå använda blocket i produktionen istället för att bara kassera dem. 


Med märkningar  


Mk I (sen version)


Året därpå 2010 så kom den första större uppdateringen då vapnet fick Smooth Twist pipa istället för Lothar-Walther. Alla vapen hade nu en normal kilbas, liksom de flesta LW-försedda Mk I av tidig version. Kaliber 25 blir nu valbar igenom lanseringen av ST-piporna. Fartomställaren saknas och här kan man säga att Royale nu hade hittat sin form. Stockarna hade nätskärning, vars utformning dock har varierat lite. En del stockar hade bokstäverna FX infräst på förstockens nätskärning men de flesta kom utan detta.


Fartomställare!  


Mk II (tidig version)


När vi skrev 2011 så kom den största revideringen av modellen hittils, här kom fartomställaren! En fullt repeterbar fartomställare med tre olika effektlägen toppade Royale och underminerade därmed ett av skälen att hålla fast vid Cyclonens plattform. Unikt för den här varianten är att lådan är borrad för fartomställare men INTE borrad för det nya matchavtrycket som ännu inte hade lanserats. Piporna var nu naturligtvis bara ST, såvida det inte handlar om en udda kundorder som promt önskade LW. Stocken blir utfräst på vänster sida för den nedre delen av fartomställarens reglage.


Mk II (sen version)


Under 2012 så kom äntligen matchavtrycket och på grund av detta så borras lådan med två skruvhål undertill så att avtrycket kan fästas. Som en konsekvens av detta så får stockarna en liten urfräsning inuti för det större avtrycket. I övrigt inga ändringar jämfört med den tidiga versionen av Mk II.


Som synes så finns det en lång rad underversioner av detta populära och storsäljande vapen. Sannolikt så kommer vi att få se Royale i produktion under en lång rad år framöver, betänk att Cyclone nu har varit med i ett fullt decennium. Det är inte omöjligt att vi ännu 2020 kommer att kunna köpa fabriksnya Royale och med tanke på hur länge Theoben har sålt den numera kraftigt föråldrade Rapid så dröjer det nog länge innan den ännu mer robusta Royale blir ovanlig...


Vilken ska man då välja av alla? Köper man nytt så får man ju det mest kompletta vapnet, med alla finesser i samma paket. Väljer man begagnat och tänker på samlaraspekten så är naturligtvis en tidig bössa, ju tidigare desto bättre, att föredra. Samtliga Mk I är ju nu helt ur produktion och det går inte längre att köpa en Royale utan fartomställaren, dessa vapen är nu så att säga limited edition...


Troligtvis så får vi nog vänta något decennium innan de börjar stiga i värde, det är ju först nu på 2010-talet som de tidigaste vapnen ifrån FX Airguns (2000-serien) böjar bli eftersökta och mystikladdade, åtminstonde på USA-marknaden, vi ligger ju som bekant alltid lite efter där.

Av Johnny Ottosson - 23 mars 2012 19:00


Förändringar i vapenlagstiftningen.


Idag presenterade Justitiedepartementet sitt utredningsuppdrag för att skärpa vapenlagstiftningen med bakgrund av den senaste tidens kriminella händelser i Malmö.

Länk: http://www.regeringen.se/download/36de471c.pdf?major=1&minor=189173&cn=attachmentPublDuplicator_0_attachment

Det som är intressant i texten är att man nu kommer att ställa högre och konkret definerade krav på vad som är en Skytteklubb i juridisk mening. Man vill motverka att Kalle och Pelle skapar en "köksbordsförening" och sedan ansluter den till ett förbund och vips får möjlighet att skriva ut licensgrundande intyg.

Exakt vilka kraven på vad som är en godtagbar skytteklubb i juridisk mening ska innebära är för utredningen att föreslå.

Min gissning är (efter att ha läst grundbetänkande etc) att man kommer att kräva att skytteklubben har varit verksam under X antal år och att klubben under X antal år har haft tillgång till en egen skyttebana samt under tiden bedrivit X antal tävlingar med minst X antal deltagare etc...

Nästa huvudpunkt är att man vill undersöka om halvautomatiska vapen har något berättigande för tävlingsskytte och om det ska ställas högre krav på den här typen av vapen i detta sammanhang än för andra vapentyper.

Slutligen så frågar man om högkapacitetsmagasin (över 10 skott?) ska tillståndsbeläggas eller inte.

Detta är de relevanta delarna som berör luftskytte, i övrigt så vill man skärpa påföljden för vapenbrott och även definitionen av vad som är att anse såsom ett grovt vapenbrott.

Utredningen ska vara klar senast 31 januari 2013 och ambitionen är att stifta lag därefter så fort som möjligt, sannolikt till 1 Juli samma år.

Av Johnny Ottosson - 23 mars 2012 10:00


Med längre pipa


Efter att ha reklamerat den kortare originalpipan så fick jag istället en längre pipa från 1760 av Fondprodukter, den blev sedan kapad och krönt varpå resultatet blev följande:


Öppna riktmedel saknas ännu...Pivotsprinten blev grovt förstärkt med en härdad stålpinne..
   

   


Idag kom en ny hammarfjäder med guide ifrån USA.

:D 

Fjädern fick jag i gåva av en annan entusiast (Alejandro Corredor från North Carolina) som hade sett mina prestandatester av min 1377 på ett US forum och ville då donera en sats som han tillverkade för en utvärdering.

Här ett foto på den och Mountain Airs trimfjäder, Alejandros är den korta med metallguide:

   

      Ny fjäder ger mera fart?

   

  Lustigt nog så är Alejandros fjäder kortare trots utlovad högre effekt så detta ska bli spännande att se.

Här är mina bästa värden med Mountain Airs kit:

5 pumptag - 525 fps (160 mps) = 6.56 joule
8 pumptag - 630 fps (192 mps) = 9.44 joule
10 pumptag - 667 fps (203 mps) = 10.60 joule
12 pumptag - 729 fps (222 mps) = 12.64 joule

Här har vi testen på Alejandros fjädersystem:

5 pumptag - 522 fps (159 mps) = 6.48 joule
8 pumptag - 618 fps (188 mps) = 9.10 joule
10 pumptag - 679 fps (207 mps) = 10.97 joule
12 pumptag - 741 fps (226 mps) = 13.02 joule

Allt mätt med CPL och ett genomsnitt av 3 mätningar (trött i armarna annars).

Mattematiskt sett så bör jag nå ca 14.30-14.50 joule med tunga diaboler och om jag byter kaliber till 22 med samma piplängd så bör jag ha 20-21 joule eller ca 200 mps med 16 gn JSB Exact.

Rätt okej för en självförsörjande (icke-PCP) luftpistol...

Av Johnny Ottosson - 22 mars 2012 22:00


Problem med Dianas nya P1000


Tyvärr så verkar det som att Dianas nya PCP har inneburit en hel del strul för sina återförsäljare och inte minst kunderna har drabbats illa. BAR har publicerat följande på sin hemsida.


Well, the P1000´s are not quite the gun we were hoping for. Multiple problems including power isuues, leaks and an unreliable loading mechanism has meant the guns have been shipped back to the importer. This isn´t what we expected from Diana and are very unhappy that guns can be shipped with such glaring problems. More info to follow but at this moment we don´t recommend this rifle .Förhoppningsvis så kommer Diana att lösa dessa problem så fort som möjligt..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se