Airpang

Direktlänk till inlägg 31 mars 2012

Mer om shrouder...

Av Johnny Ottosson - 31 mars 2012 19:00


Gubben i lådan


Efter flera års frånvaro i luftvapenkretsar så har äntligen Peter Karlsson från Fjugesta dykt upp igen. De som har varit med under några år i hobby känner honom mera under hans nickname Rosten och den luftvapenfirma som han tidigare drev från hemsidan Skyddsjakt.se.


I våra kretsar så är han mest känd för sitt enträgna arbete för att få ut en licens till en ljuddämpare för luftgevär. Efter en drygt två år lång kamp mot rättsväsendet så lyckades han slutligen få ut en sådan, med förbehåll att den bara fick användas utanför detaljplanerat område.


Nu tror jag inte att Peter var speciellt ledsen för detta eftersom han troligtvis fann mera glädje i själva kampen mot myndigheterna än belöningen i form av en erhållen licens. Förutom glädjen att agera rättshaverist så har han emellertid lyckats tillskansa sig en omfattande kunskap runt det juridiska regelverket när det handlar om ljuddämpare.


Förr i tiden då hans företag gick runt så rekomenderade han varmt shrouder till sina kunder, något som jag ivrigt protesterade mot eftersom de då aktuella shrouderna ifrån FX Airguns inte var juridiskt hållbara. Detta visade sig vara en helt korrekt bedömning och efter påstötningar från SKL så har också FX Airguns övergivit dessa.


Nu har åren passerat och erfarenheten och kunskapen ökat eftersom Peter nu, denna gång helt korrekt, citerar Airpang på LuftvapenInfo i fråga om de helt nya shrouderna:


En ljuddämpare är en anordning som har till sitt främsta syfte att reducera ljudet..


Här gör denne auktoritet på ljuddämpare en nykter analys när det gäller de nuvarande shrouderna från FX Airguns; så länge en shoud har ett annat primärsyfte än att enkom dämpa ljudet då är den inte i juridiska termer att likställa med en ljuddämpare. På grund av detta så är den här nya typen av shroud alltså tillståndsfri och inte licenspliktig.


Det är för mig och hobbyn mycket glädjande att Peter gör en helt annan analys än Mikebike som för någon vecka sedan hade en helt motsatt uppfattning innan Fredrik himself kontaktade honom för att klargöra situationen.


Med nya insikter om skillnaderna mellan olika shroudkonstruktioner så har Peter tagit ett steg framåt, låt oss nu också hoppas att Mikebike gör detsamma så att vi kan få alla tongivande profiler inom hobbyn att dra åt samma håll.


 
ANNONS
 
Ingen bild

at

31 mars 2012 19:32

Aj aj, Johnny!

 
Ingen bild

Krim

31 mars 2012 20:39

johnny, du har ju själv både haft och sålt otillåtna ljuddämpare på div olika forumen som har funnits genom tiden.

Johnny Ottosson

31 mars 2012 21:12

Jag har sålt föremål som i ett ihopmonterat tillstånd skulle kunna anses som ljuddämpare.

Förhoppningsvis så har dock inga av köparna monterat ihop dessa på det sättet.

Principen utvecklades vidare utav Commander i Malmö på den tiden som de var aktiva.

 
Ingen bild

skogen

31 mars 2012 20:55

Du kan inte hålla dig ifrån att läsa på luftvapeninfo vah ?

Johnny Ottosson

31 mars 2012 21:13

Överallt där luftvapen diskuteras har jag ambitionen att vara närvarande.

OM inte så då kunde jag inte uppdatera bloggen med färska och aktuella ämnen.

 
Ingen bild

Silwer

31 mars 2012 23:29

Vad ni nu än menar om saken hit eller dit då man kan tolka det här olika.

Så tycker jag det var fel av en del att anse att det var oseriöst med ljuddämpare fast de mycket väl förstår varför vi använder dem, hur mna en vänder sig i det ämnet så har man arslet bak tyvärr.

Dämpning skulel var helt naturligt tillåtet för luftvapen, ja om nu shroud är svaret med bafflar i för att det blir svårare tat sätta på vilken bössa som helst, so be it!

Jag vill ha det tillåtet, inga grannländer bedrivet några sånna tramsiga regler.
Bovar och tjuvfolk struntar i regler, de enda drabbade är folk som egentligen inet vill nån illa utan bara sluta förpesta omgivningen med oljud.

 
Ingen bild

pingpong

1 april 2012 09:07

Agerat rättshaverist? Är det så folk bedöms som bara hävdar sin fulla rätt gentemot en myndighet som medvetet missbrukar och misstolkar sin makt? i så fall är det här landet fullt av rättshaverister av olika slag.

Johnny Ottosson

1 april 2012 15:24

Jag har absolut inget problem med rättshaverister men man bör ändå göra en klar skillnad mellan de som bara hävdar sin rätt och de som försöker skapa en ny praxis igenom att processera för sakens egenvärde.

Rosten, som det handlade om i sammanhanget, har ju tidigare varit i konflikt med länsstyrelsen (om körkort), bilprovningen (om fordon) och tillståndsenheten (om vapenlicenser).

Att man ständigt bråkar med myndigheter om de mest skiftande ting antyder ju att man finner någon form av nöje i att göra detta för sakens skull och det gör att man per definition är en rättshaverist snarare än någon som "bara hävdar sin rätt".

Dock så, han för gärna göra det om det roar honom, trots att det är vi andra som betalar hans excesser igenom våra skattepengar.

 
Ingen bild

Robsoft

27 oktober 2013 09:55

Inne på Robsoft skrivs en massa skit om dig Johnny och Rosten höjs till skyarna.
Fy fan.

Johnny Ottosson

27 oktober 2013 11:31


Tack för detta.

Som du ser så uppmärksammade jag tråden redan igår och har kommenterat den där.

 
Ingen bild

Silwer

30 oktober 2013 15:23

Det var rätt länge sen har försökte det här med ljuddämpare och ju fick en egen licens på en för luftvapen.

Så många vet nog inte vem det är idag inom luftskytte iaf, han är inte värst intresserad av att delta på lika villkor tyvärr och har en avigsida mot de flesta som jag tycker är tråkig, mot Johnny ok, han menar ju att Johnny försökte hindra honom i alltihop, och så har vi mikebike som nu envisas lite med shrouder med.

Jag vill inte ta nån sida där med Rosten och Johnny, det blev bara fel på nåt sätt alltihop.

För mig är shrouden som utvecklats för USA marknaden även en skänk från ovan till oss här i landet då de störda trögskallar som verkligen bestämmer nåt här inget begriper, det passar mig utmärkt.

Mina villkor om jag kunde vore alltid de där staten floppat genom att inte begripa vad de själva bestämt eller öht förstår vad de beslutar om.

Jag förstår inte dne enorma kamp som finns för att få bli erkända av krutskyttar alls, vi vet redan att vi är bättre och de borde komma och testa luftskytte och inget annat:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se