Airpang

Direktlänk till inlägg 29 mars 2012

Mer budgetvapen...

Av Johnny Ottosson - 29 mars 2012 10:00


En anonym budgetbössa..


Numera förefaller den föra en tynande tillvaro här i Sverige...


Under 2008 så presenterade Crosman sitt första PCP, en skäligen enkel historia baserad på deras Co2-vapen 2260. Modellen fick namnet Discovery och tanken var att den skulle presentera PCP som koncept till en bredare vapenköpargrupp främst i USA. Även här i Sverige såldes det några exemplar trots att prisklassen blev avsevärt högre här hemma.


Efter den första hypen så överskuggades snabbt Discon av Marauder i USA och här hemma i Sverige så förlorade Disco till stora delar kampen om långprismarknaden till vapen som Hatsan At-44 samt FX Airguns Typhoon. Självfallet så köpte jag själv ett av de första exemplaren för att undersöka vad det handlade om och ett pris på under 3000 kr kändes naturligtvis också lockande. Idag har dock modellen gått upp till 3295 kr, fyra år senare.


Mitt eget exemplar som hade kaliber 177, notera ett kikarsikte dyrare än vapnet..


Jag sköt en hel del med med mitt gevär under sommaren 2008 och kunde snabbt konstatera tre stora nackdelar. Vapnet hade en säkerhetsmässigt tveksam konstruktion med billig ståltub, den small högt och saknade helt bra möjligheter till ljudreducering samt dessutom så påvisade den en passning/finish som (elakt sagt) mycket väl matchade prisklassen.


Fördelar då?

Förutom att den var billig i inköp och hade en äkta valnötsstock (unikt för prisklassen) så kunde man utrusta den med en extern icke repeterbar fartomställare, den hade ett behagligt lågt systemtryck samt rimligt många skott inom en låg spridning ifrån din förhållandevis lilla (läs smala) tub. Det var också ett smidigt och trevligt vapen.


En smart fartomställare från eftermarknaden..


Efter att ha skjutit med den så kunde jag också konstatera att avtrycket var primitivt och inte speciellt behagligt, även om man kunde tuna det till anständighet på enkla och billiga sätt. Vidare så var den praktiska precisionen inte på samma nivå som övriga lågprisvapen, inte ens Hatsan.


Grovhugget avtryckarsystem med mekanik som ett ladugårdslås...


En av de stora behållningarna med vapnet, för mig, var dess enkelhet och rustika charm. Jag gillade nog faktiskt detta vapen mer än vad det egentligen förtjänade, i rent tekniska termer. Likaså var jag väldigt tilltalad av det låga systemtryck som krävdes även om man tog ut förhållandevis hög effekt:


Här har vi 20 skott från 130 Bar och nedåt med JSB Heavy om 10.50 gn:


885.00
888.00
894.00
884.00
884.00
900.00
898.00
892.00
892.00
899.00
894.00
899.00
900.00
896.00
899.00
894.00
897.00
893.00
887.00
888.00

Genomsnittet blev 893 fps (272 mps) med en spridning av 16 fps (1.80 %) vilket innebär en anslagsenergi på 18.00 ft/lbs (24.50 joule).


Som synes så körde jag på ett väldigt lågt systemtryck samtidigt som jag fick låg spridning (16 fps) och rejält med effekt (24.50 joule). Den långa pipan hjälpte naturligtvis upp effekten något liksom att ljudnivån minskade lite men avsaknaden av gänga framtill gjorde ändå att Discon blev en mycket högljudd bössa.


Den praktiska precisionen dög men imponerade inte...

Väl ute på skjutbanan så visade sig JSB Heavy även här prestera bra, resultatet blev dock närmast ett mellanting mellan en bra fjäderbössa och ett normalt PCP. Tyvärr märkbart sämre än både Hatsan och Typhoonen i samma prisklass. Dock så får man hålla i minnet att många Discoköpare skaffar detta vapen som förstabössa efter sina fjädervapen och i skenet av dessa så torde Discon ändå förmå att imponera.  
ANNONS
 
Ingen bild

Thomas

29 mars 2012 10:30

Klart rolig och trevlig krabat:)
Skjuter otroligt mkt med min=)
Min har riktigt hyfsad passform oxå!
Avtrycket går att bättra med.
Favvo ammo Jsb Monster, upp ställd så ligger dom på 258m/s i snitt.
Nackdel smäller högt.
Fördel, lätt att handpumpa.

Tror den är rätt poppis i Usa ännu.

 
Ingen bild

hotshot

29 mars 2012 21:57

Kompromisser: OK hastighet v. lavt trykk oppnås med lang pipe.
Siden den også er tynn, blir den ganske ustabil og er utsatt for urorutsigbare treffpunktendringer. Mye skrives på nett om pipestabilisator ringer osv. Primitiv sak som er billig intro til å lære om PCP modifikasjoner.

 
Ingen bild

Silwer

30 mars 2012 00:31

Det glöms dock bort att det här vapnet är väldigt billigt i USA men bli väldigt fördyrat här på marknaden, det var det som fällde bössan inte att den är usel.

Ett lågt pris hade iofs kunnat gjort risken stor för småungar som då leker med PCP i stället för dagens Co2 3J vapen i sin brottslighet som sker i princip var och varannat dag i en vanlig stad.

Då hade dt verkligen varit PCP vapen bakom de brotten som redan idag menas var koppklade till samliga luftvapen, men ddet hade blivit spiken i kistan då ingen hade kunnat säga mot media.

 
Ingen bild

Görgen

30 mars 2012 07:44

En sak kan man ju vara rätt säker på. Du lär nog aldrig slita ut det avtrycket. Snacka om grovhugget.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se