Airpang

Direktlänk till inlägg 17 mars 2012

Dagens rekommendation..

Av Johnny Ottosson - 17 mars 2012 18:00


En intressant fråga..


"Vilken av följande PCP skulle du välja till jakt och till viss del prickskytte på 50-75 meter i kaliber 22?

FX Airguns Royale 200, Air Arms S510 Twin eller Air Arms S410 Long?"


Den här frågeställningen ramlade in tidigare under dagen, se frågelådan, och är såpass allmänt intressant att jag tänkte ge den ett helt eget inlägg. Om vi börjar med prisbilden så kostar dessa vapen; 7395 kr för Royale, 9999 kr för Twice och 8295 kr för 410 Long. Alla priser ifrån Hurricane (www.luftvapen.se) som lagerför samtliga modeller och som troligtvis har landets bästa priser på den här typen av luftvapen.


Rent prismässigt sett så har Royale ett klart och uppenbart övertag, därtill så ingår en effektiv shroud och en repeterbar 3-stegs fartomställare. Nackdelen är att Royale 200 fn saknar trästock. Modell 410 Long har förvisso också en fartomställare men den är av typen rheostat och därmed inte pålitligt repeterbar. Shrouden hos 410 är mindre i volymen än Royale och har eventuellt en tveksam juridisk status i Sverige, mer så än Royale.

Den udda Twice har samma för och nackdelar när det gäller shrouden och fartomställaren. Fördelen med Twice är att den använder dubbla tuber av aluminium istället för 410s ståltub (med alugavlar), en nödvändighet då den annars hade blivit orimligt framtung med stål som material till tuberna. Aluminium är naturligtvis en fördel för att tuben ska motstå rost i långa loppet och här har Royale och Twice fördelar. Royales tub kan även ersättas med en ny på ett enkelt sätt eller bytas till en med en annan storlek.

I kaliber 22 så använder Royale ett magasin för 12 skott där Air Arms använder 10 skott, magasinen kostar 495 kr för FX där Air Arms begär 395 kr för sina. Alla modeller använder smidiga och moderna sidospännare för att repetera mekanismen och ladda upp nya diaboler - mycket bra! Royale kan även singelladdas utan att man behöver använda ett magasin eller en enkelskottsadapter, mycket smidigt för ett enstaka skott då alla dessa magasin (men speciellt FXs) är bökiga att ladda. 

Piporna är konventionella skurna enheter från Lothar-Walther hos Air Arms medan FX Airguns använder den egenutvecklade Smooth Twist teknologin. Vilken är då bäst? Jag brukar säga att en bra pipa är en bra pipa, oavsett vem som tillverkar dem. Alla pipor är individer och råkar man få en "dålig" pipa så är det viktigt att man har en leverantör och tillverkare som kan tänka sig att ersätta den med en bättre. Jag har själv haft pipor som har presterat mycket bra av diverse olika fabrikat men generellt sett så föredrar jag ST-pipor. Anledningen till detta är att de kräver mindre rengöring, de är lättare att rengöra och de ger projektilen ett bättre (högre) BC downrange igenom en mindre diaboldeformation då den har avlossats. En pipa måste alltså prestera bra och det utgår jag ifrån att alla tre modellerna gör, däremot så ger ST-pipor ett mervärde som konventionella pipor saknar.

Drivkällorna hos dessa vapen är också sprungna ur olika konstruktionsfilosofier. Företag som FX Airguns och Daystate är innovationsdrivna verksamheter och det är inte fallet med företag som BSA eller Air Arms. Vad betyder detta? Jo, ett bra år för Daystate är ett år som bär någon eller några nyheter där ett bra år för BSA är ett år som visar acceptabel försäljning utan att man behöver förändra sin lineup överhuvudtaget. Man har alltså helt olika mindset till synen på sin verksamhet. Daystate och FX Airguns låter innovation bära sitt varumärke, det är här unika finesser och fördelar först uppstår. Man är globala och har inte bara fokus på England. BSA och Air Arms fungerar inte så, det är statiska företag som kör samma lineup år efter år och har tung fokus på hemmamarknaden (England) där exportmarknader har lägre prioritet. 

Poängen är att Air Arms och BSA använder som regel gammal teknik så länge som möjligt och när deras lösning presenterades så var den som regel inte speciellt nydanande utan oftast en förändring av redan kända konstruktionslösningar. Daystate och FX Airguns ligger däremot hela tiden på och spottar fram en aldrig sinande ström av nyheter och förbättringar. Bäst är aldrig bra nog utan kan alltid bli bättre. Dessa skillnader i tankesyn har naturligtvis olika effekter. Den som köper en produkt ifrån ett statiskt företag köper som regel gammal teknik men av hög kvalité och beprövad konstruktion, nackdelen är mediokra prestanda. Den som köper en produkt ifrån ett innovativt företag får som regel dagsfärsk teknik men ibland så uppstår det barnsjukdomar och köper man det absolut nyaste så finns det ändå alltid något ännu nyare och bättre att köpa nästa månad.

Med dessa filosofiska skillnader klargjorda så fungerar ventilsystemet hos 400/500-serien mycket bra, det har ju trots allt rötterna ända tillbaka till 300-serien på mitten av 1990-talet. Med dagens mått mätt så är luftförbrukningen ofta hög och spridningen ifrån skott till skott omodernt stor. Ett bra tecken på detta är att det här systemet ofta svarar mycket bra på regulatorkonverteringar. Royale-serien kom 2009 och var redan då före sin tid. Självklart har förfiningar inträffat hela tiden sedan dess och idag levererar man en veritabel spjutspetsteknik när det handlar om mekaniska tryckluftsvapen för allmänt bruk. Inga andra oregulerade vapen kan leverera lika många skott på en fyllning och med så liten spridning i relation till tubvolymen. Att sedan få en sådan konstruktion att svara märkbart bra på en regulatorkonvertering kräver en helt ny generation av regulatorer och även detta har man - Eliteregulatorn! Med detta tillbehör så lämnar man samtliga konkurrenter i bakvattnet och inte ens Daystates mäktiga toppmodeller med helelektronisk styrning av ventilsystemet förmår att matcha upp en Royale med Eliteregulator och i synnerhet så vid höga effektuttag och grova kalibrar.

Royale är alltså rykande färskvara och för att man som kund ska våga satsa stora pengar på så (relativt sett) oprövade konstruktionslösningar kräver det att man som tillverkare laddar varumärket med stora mängder förtroende. Här krävs ett grundmurat gott rykte för garantier/goodwill samt en förvissning om att tillverkaren har tillräckliga erfarenheter av att producera nya och banbrytande produkter i raskt tempo utan risk för barnsjukdomar eller andra otrevliga överraskningar som drabbar kunden. Att tillverkaren även har rensat i träsket av återförsäljare och tagit bort de mest uppenbara tomtarna i branschen är även detta att stort plus. Vill man hålla uppe ordning och reda samt odla bra slutkundskontakter så gäller det att välja sina återförsäljare med omsorg. Det är inte roligt att som kund känna något hårt röra sig sakta in och ut där bara naturliga extrement ska ut då man har besökt den lokale återförsäljaren och handlat prylar för tusentals kronor.

Hur ska man då sammanfatta det hela?

Jag hade personligen valt FX Airguns Royale 200. Skälet för detta är att den kostar mindre men ger ändå mervärden som Air Arms saknar. Till dessa hör en bättre shroud, en repeterbar fartomställare, möjlighet att skjuta enkelskott smidigt, bättre utbyggbarhet (matchavtryckarsystem, modifiering till andra modeller etc) och en tub av rostsäker aluminium istället för stål samt ST-teknologin. Till detta så kommer även tillverkarens position som innovatör och drivande bakom hobbyn i landet samt rena miljöaspekter som ett lokaltillverkat vapen som säkrar arbetstillfällen här hemma i Sverige.

Andra alternativ?

Starkaste kortet här har Royale 400. Den kostar 7795 kr (+400 kr) men erbjuder stortub istället för den vanliga smala tuben. Fördelarna där är mindre risk för pingljud, mer luft och därmed fler skott, mindre spridning från skott till skott och bättre balans (mindre framtung). Nackdelar är en något sämre dämpning av ljudet i shrouden samt utseendet, om man inte uppskattar det.

T12 Whisper respektive T12-400 kostar 5995 kr och är ett prismässigt intressant alternativ. Det man förlorar är främst fartomställaren och den smidiga sidospännaren, Typhoon-baserade vapen använder ju en äldre typ av repeteringsmekanism. Finish på blocket är inte heller av lika hög nivå som Royale-serien och Typhoon-vapnen kan inte heller uppgraderas med samma fina avtryckarsystem och samma regulator som Royale-serien.

I skenet av detta så tycker jag nog att 1400 kr är ett rimligt merpris för ett Royale-baserat vapen.

Är det då fel eller ett värdelöst val att välja modell X från Air Arms? 

Nejdå, inte alls. Att välja vapen är som att välja en bil, det finns ingen universallösning. Det en person älskar hatas alltid av någon annan. De absolut flesta luftvapen köps med hjärtat och inte med hjärnan, inte minst så i England. Oavsett vilket så måste man ha respekt för detta. Det finns fullt förnuftiga människor som köper de mest bisarra vapenmodeller bara av den enkla anledningen att de råkar gilla eller "tända" på dem, se bara på undertecknad och BSA Ultra! Gillar man exempelvis en Twice för att det är en Twice så är Royale inget reelt alternativ. Det enda jag kan hjälpa till med här är att redogöra för de sakliga skillnader som föreligger. Detta bör man beakta och vara informerad om så att man har klart för sig vad man köper eller inte köper då man handlar. 

Själva vapnet sedan, det ska alltid handlas med hjärtat. Den som köper det näst bästa eller det man kan tänka sig att äga men inte det man VILL ha blir ofelbart alltid missnöjd på sista raden...

 
 
Ingen bild

at

17 mars 2012 19:28

Intresset för bloggen har ju minskat nu, ett tips är att testa nån hatsan eller nåt i samma klass och tona ner fx snacket. Folk tröttnar ju till sist på att läsa om samma saker om och om igen.

Johnny Ottosson

17 mars 2012 19:43

Öh?

De facto så har bloggen fler besökare nu än någonsin tidigare.

Varför just Hatsan och vad är i samma klass?

Ska det vara billiga vapen, eller primitiva vapen?

 
Ingen bild

ogster

17 mars 2012 19:52

Hur funkar det med en Royal 200 med regulator och effektväljare?

Jag tycker att en skyddsjaktsbössa måste ha effektsreglage, bössan får helt plötsligt många mer möjligheter.

Johnny Ottosson

17 mars 2012 22:43

Intressant fråga.

Jag vet inte eftersom jag inte har prövat den kombinationen.

 
Ingen bild

at

17 mars 2012 19:55

Ok, tänkte på kommetarerna. Ditt svar var ju ett typ exempel på det som får folk att tröttna.
Men för all del: billiga

Gör wtf du vill, det var ett råd bara. Om det är till luftskyttar du riktar dej så kanske du ska höra vad luftskyttarna tycker.

Johnny Ottosson

17 mars 2012 22:45

Billiga vapen har bara en enda fördel - de är billiga i inköp och representerar en ringa mängd pengar om de skadas eller stjäls.

I övrigt så tillför de marknaden lite eller inget.

Åsikter är alltid välkomna.

 
PolarWOLF

PolarWOLF

17 mars 2012 21:01

Why is the barrel shroud of the AA series gun legally questionable and the FX's isn't. I think that deserves a bit more explanation.

http://www.fxoc.info

Johnny Ottosson

17 mars 2012 22:48

Well, its due to a lot of legal mumbo-jumbo.

Devices with a main function that is other then just reducing the rifles report is legal.

Devices that only reduces the report but have no other function is not.

Since the FX shrouds contains an airstripper improving the rifles accuracy, its seen as legal.

Shrouds that only contain baffels or other known silencing parts are not seen as legal but viewed as a sound moderator requiring a legal separate gun permit (that is hard to get).

 
Ingen bild

brytpipa

17 mars 2012 21:28

Urvalet är trångsynt.

Till luft kal.22 jakt ska man så klart ha en Inependence.

Då den saknar möjlighet till rembyglar, missar man inga tillfälle för att bössan hänger på ryggen.

 
Ingen bild

ocy

17 mars 2012 22:52

Tack Jonny för en saklig jämförelse.
Tråkigt att en del verkar tycka illa om allt vad Fx heter. Förstår inte riktigt deras inställning till ditt inlägg. Trist med osakliga påhopp som inte är relevanta till frågan eller dagens inlägg. De borde vara glada för att det finns en svensk tillverkare av pcp med god kvalité och långtgående goodwill. Det är helt ok att tycka om andra märken på bössor, men f....n låt oss som gillar fx vara i fred! Bevislligen tycker många om bloggen och uppskattar både tidigare inlägg och möjligheten att få seriösa svar om luft skytte i allmänhet och fx i synnerhet.

 
Ingen bild

Alex

17 mars 2012 23:12

Hej igen,

Tack för ett minst sagt mycket gediget svar.

Jag har idag ett FX royale 500, mitt första pcp och framförallt första luftgevär sedan jag bröt nacken 2005, pcp med magasin gör ju att man kan skjuta igen. Detta gevär har gjort mig besatt av allt som har med skytte och jakt med luftgevär igen.

Det finns bara en rimlig lösning på valet av gevär.

Ett av Air Arms gevären och royalen 200.

En annan sak, att handla från någon annan butik Hurricane finns inte med på kartan, trevligare/hjälpsammare snubbe får man leta efter.

 
Ingen bild

sven

18 mars 2012 10:51

ocy, det är jantelagen som spökar i huvet på en del personer, man måste tycka som massan och så får man inte visa upp sina färdigheter eller rätta någon som har fel för då blir man idiotförklarad av dom mindre vetande! Det finns en del messersmittar och skvallerkärringar som sitter och ljuger och sprider lögner dagen i ända, men man får helt enkelt vara ärlig mot sig själv och säga som man tycker och skita i om vissa inte håller med!!

 
Ingen bild

Tobbe

18 mars 2012 12:15

Det är inga lösa bafflar i shroud piporna från air arms i sverige

Johnny Ottosson

18 mars 2012 15:45

Tack för detta klargörande.

Jag misstänkte att så var fallet.

I detta läge så får ägaren av en sådan Air Arms alltså välja mellan att vara utan dämpning eller att konfigurera sitt vapen på ett illegalt sätt.

 
Ingen bild

mods

18 mars 2012 15:24

Håller med At, efter ett längre uppehåll har jag åter börjat läsa bloggen men inser nu att ingenting har hänt, samma trista tester av samma märken samma meningslösa kultester som tidigare, vad är nytt, att vissa kulor sprider mer? o vad är det för fel på budgetmodeller, utan dom skulle inte de så kallade fina märkena överleva. Risken är stor att kineserna tar över luftvapenmarknade också vartefter det har redan börjat, bäst du lär dej kinesiska Jonny.

Johnny Ottosson

18 mars 2012 15:43

Det är absolut inget fel på budgetmodeller, jag har själv ett riktigt snikvapen som jag använder flitigt (CZ200T).

Nya T12/400 ska också bli en spännande bekantskap framöver.

Det är mycket troligt att vi kommer att se fler kinesiska vapen i hobbyn men därmed är det inte sagt att de kommer att få någon presentation eller framträdande plats här på bloggen.

Gillar man kinesiska/turkiska/spanska etc vapen så finns det ju utmärkta arenor för att diskutera detta på våra fina forum. Airgun har helt nya arenor både riktade till nybörjare och vapen tillverkade i Asien.

LuftvapenInfo har tillika ännu större möjligheter att träffa likasinnade med dessa speciella intressen.

Vad gäller inläggens substans så har bloggen flera olika ben att stå på. Airpang ska inte bara informera och underhålla utomstående utan även vara en arena där jag själv, efter högst eget gottfinnande kan lägga ut precis det jag själv anser intressant och givande.

 
Ingen bild

sven

18 mars 2012 16:42

När man tittar på bilder av CZ200T ser den ju inte ut som ett snikvapen direkt, vad ligger en CZ200T på i pris ny och beg? Kunde ju va kul att testa, finns dom i både .177 .22 och .25? Har du någon review med den och hur den är?

Johnny Ottosson

18 mars 2012 17:00

Det är ett extremt prisvärt vapen.

Min modell kostade strax under 5000 kr komplett med fyllkitt (värde 1000 kr), diopter samt kornsikte och div tillbehör.

Pump eller naken dykflaska var allt som krävs för att börja skjuta. En hammarfjäder för 39 kr tillkom för full effekt (ca 18 joule/177).

MartinW sålde en helt ny månadsgammal begagnad S-version för 3000 kr beg på Airgun för inte så länge sedan..

Utomlands så finns de nya för 2800 kr och begagnade för mycket små pengar.

Väldigt mycket vapen för pengarna..

T-modellen finns bara som 177, S-modellen som 177 eller 22. Kaliber 25 finns inte original.

Bloggen har massor med material om modellen.

 
Ingen bild

at

18 mars 2012 19:16

Det är klart att du själv väljer vad du skriver, men när du återkommande frågar vad läsarna tycker så, tja torka upp snoret och lär dej något av saklig kritik. Utan kritik och dess lärdom stagnerar det hela i brist på substans. Det blir lite Nordkorea. Jag tror du vill ha fler läsare, eller?
Det är jobbigt att vara en "offentlig" person men du kan själv påverka hur folk ser dej.
Senast du frågade, fick du som svar att vi vill läsa om luftvapenjakt, där har du ett spår att följa.

Johnny Ottosson

18 mars 2012 19:53

Jag är mycket tacksam för all form av konstruktiv kritik men detta betyder inte per automatik att all sådan har en påverkan för mina beslut.

Antal läsare är ju intressant eftersom jag vill underhålla, informera och roa andra entusiaster men i övrigt så spelar det ingen roll.

Som en kanal för att få utlopp för skrivlusten så spelar antalet läsare ingen egentlig roll.

Jag vet att det finns ett intresse för luftvapenjakt men jag själv är inte så intresserad av jakt.

Däremot då delar jag gärna bra filmer och länkar om detta när jag springer på dem.

 
Ingen bild

Ashour

20 februari 2015 01:14

Varför gå in i ICA och klaga på de?
Gå in i coop handla ditt sen gå hem och lägg dig.
Vad är det för fel på er människor?

Johnny kan man efter montera en 3 stegs fartomställare på en royale och vad tror du skulle det kosta på ett ungefär?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards