Airpang

Direktlänk till inlägg 15 mars 2012

Crosman 1377 - del 8

Av Johnny Ottosson - 15 mars 2012 10:00


Effekt


Jag tycker idén är intressant, ett självförsörjande rekylfritt vapen (men ej PCP) som kan leverera effekt matchande en Diana 54 i ett paket som blir 30 + 32 cm långt med en totallängd på 62 cm och en vikt med riktmedel på under 2000 gram, därtill användbart även som pistol.

Till skillnad ifrån PCP så blir även ljudnivån relativt diskret och konstruktionen är säkrare än PCP vad gäller konsekvenserna av hårt trimning när den går åt skogen. 

Nackdelarna är främst mycket pumpande och den ekonomiska kostnaden i relation till utgångsmaterialet - min 1377 kommer att ha kostat 3600 kr i modifikationer (ink kolv & valnöt), 1000 kr i själva vapeninköpet och ytterligare 1000 kr för optiken, in alles 5600 kr.... :shock: :ubbloco

Sedan kan man gå vidare med bättre optik, kanske en LW-pipa osv...

Metallkolven är för övrigt tillverkad av aluminium för att hålla nere vikten, enbart fästet (bakstycket i vapnet) är av stål. Jag funderar på någon form av svart krympslang eller liknande som kindstoppning där, vi får se..


Nu är inte tanken att jaga med en 1377 på 25 joule utan den som jagar med dessa vapen lägger sig sannolikt på lagligt minimum (180 mps) vilket inte blir 25 pumptag utan snarare 10-15 st och dessutom lågtryckspumptag (se nedan).

Effekten hos ett pumpvapen fungerar ju ungefär som expansionskammaren hos en tvåtaktsmotor, man har ett givet register som man kan flytta uppåt eller nedåt och därmed få ut olika egenskaper.

OM man har en liten volym på luften vid varje pumptag så får man upp högt tryck men kan då bara göra ett fåtal antal pumptag (relativt sett), resultatet blir bra effekt på få pumptag men måttlig toppeffekt eftersom man inte kan köra så många pumptag totalt sett, trycket gör vapnet för tungt att pumpa helt enkelt..

OM man har en större volym på luften vid varje pumptag så får man ett lägre tryck på varje pumptag vilket innebär att effekten sjunker på fåtalet pumptag men i gengäld så ökar effekten dramatiskt när man ger många pumptag eftersom trycket då stiger succesivt och volymen finns ju där redan innan igenom alla tidigare högvolymspumptagen.

Många trimventiler är dock justerbara, man kan alltså själv avgör hur stor volym man vill ha med en och samma ventil och därmed justera vapnets effektkaraktär.

Att göra 30 pumptag med lågt tryck är alltså mindre tungt än att göra 15 pumptag med högt tryck, det är med andra ord inte samma pumptag som man talar om i sammanhanget.

Volymen hos 1377 är för övrigt (som original) blott 1.96 cc (jmfr med ett PCP), trycket finns dessutom bara inuti ventilen, då den här typen av vapen inte har något externt tryckkärl som ett PCP. 

Hos ett PCP finns detta externa tryckkärlet (tuben) och ventilen bär därför ingen luft själv (undantag: regulatorer), ventilen fungerar därför egentligen bara som en slags dörr till tuben.

Brister ventilen hos ett pumpvapen så sker detta inuti vapnet och trycket frigörs inuti vapnet, den del av ventilen som brister kommer då att skjutas framåt i tuben (cylindern) tills den bromsas av pumphuvudet. Eftersom volymen är så liten så ebbar kraften ut på bara ett par centimeters färd.

Brister tuben på ett PCP däremot så finns det inget som skyddar, tuberna är normalt sett inte inkapslade och den stora volymen hos dessa (relativt sett, ca 150+ cc) gör att tub etc kan flyga rätt långt med duktig kraft kvar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards