Airpang

Direktlänk till inlägg 5 mars 2012

Tolerans

Av Johnny Ottosson - 5 mars 2012 10:00


Quattro Diabola


Få andra fabrikat med kaliber 25 är lika toleranta...


Idag så sköt jag 10 skott på 50 meter med fyra olika sorters diaboler. Syftet var att försöka hitta den sort som gav minst flyers när man sköt en serie längre än de sedvanliga fem träffarna för varje träffbild. Utfallet blev som följer:

1. Exterminators - 26 mm (bästa 9 skott 11 mm)

2. JSB King - 39 mm (bästa 9 skott 25 mm)

3. HN Baracuda - 32 mm (bästa 9 skott 29 mm)


4. Benjamin Domes - 43 mm (bästa 9 skott 33 mm) 


Åter igen så förefaller Exterminators dra kortaste stråt, dessutom med ovanligt god marginal till JSB King. Detta tillhör inte vanligheterna, på 50 meter så brukar de ligga närmare varann. Troligtvis så beror detta på att det inte var helt perfekta förhållanden för skytte idag.


De båda lågprisalternativen King och Baracuda presterar dock oerhört bra, i relation till sitt pris. Jumbo hamnar Benjamin Domes, intressant dock är hur jämnt de presterade (skillnad ctc mellan bästa 9 o bästa totalt), detta förstärker mitt subjektiva intryck om att Domes är väldigt förutsägbara i sin prestation om än inte det bästa diabolvalet i just detta vapen. 


Vad gäller Domes så ska man definitivt pröva dem om man köper ett PCP med kaliber 25, råkar ens unika vapen gilla Domes så kan man säkert få fram en riktig drömkombination, förutsatt att man accepterar kostnaden och smutsen.


Både King och Baracuda skjuter också lite yvigt, om än bättre än Domes och sämre än Exterminators. Skillnaden mellan bästa 9 och totalt är dock bättre för Baracuda, en diabol som förutom att vara billig även är tung, vilket ger en fördel mot Kings. Dock så brukar King prestera bättre än idag och förmodligen då gynnades Baracuda av lite tuffare förhållanden.

Ohotad etta är som vanligt Exterminators, de är dyra men väl värda sitt pris om man verkligen vill suga ut bästa möjliga praktiska precision ur just mitt vapenexemplar. Exterminator är mycket förlåtande, de skjuter bra på både 50 och 80 meter, de presterar stabilt under goda såväl som dåliga förhållanden och antalet skott i serien förefaller inte spela så stor roll. Detta är mycket förutsägbara diaboler som verkligen kan leverera. Extra plus också för bra ask och mycket ren finish.

Vad gäller projektilbanan så går JSB högt på grund av sin höga hastighet, Exterminator, som är betydligt tyngre, skjuter dock lika högt vilket indikerar en klart bättre BC. Baracudan som är tyngst faller lite och har förmodligen bra BC, likvärdigt med JSB King men inte lika bra som Exterminators. Domes är jag mera fundersam över då den sprider rejält i vertikalt led. Troligtvis så ligger de i paritet med King men förefaller ha en viss spridning i vikt och därmed BC då tre träffar går högt, en lågt och resten oerhört samlat.

Hur blev då resultatet för samma diaboler på 80 meter under samma omständigheter?

Ja, det kommer jag att återkomma till de närmaste dagarna...

 
 
Ingen bild

Sven

5 mars 2012 16:12

Jag uppskattar dina tester mycket!
Jag upplever att Exterminator går bättre i ST pipa än i vanlig traditionellt räfflad pipa, har du märkt samma sak eller är det annorlunda i dina bössor?
Tycker jsb går bättre i vanlig räfflad pipa i mina bössor oavsett fabrikat. Eller så beror det även på att Exterm väger mer?

Johnny Ottosson

5 mars 2012 17:02

Jag upplever också att Exterminator går väldigt bra i ST-pipor (både 22 & 25), i min 22 BSA med räfflad pipa skjuter de inte alls bra.

 
Ingen bild

Sven

5 mars 2012 16:32

Har du jämfört Logun Penetrator, Exterminator, Defiant och fx smooth twist? Det är väl samma pellets allihop fast olika pris?

Johnny Ottosson

5 mars 2012 17:00

Nej. Jag har inte fått tag på Logun Penetrators med kaliber 25 och inte heller ST-diabolerna i den kalibern.

Troligtvis så skjuter de dock rimligtvis ganska snarlikt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards