Airpang

Direktlänk till inlägg 2 mars 2012

Prisläge för kaliber 30

Av Johnny Ottosson - 2 mars 2012 19:25


Mera tankar runt kaliber 30


Med tanke på de senaste dagarnas funderingar runt kaliber 30 så tog jag tjuren vid hornen och ringde runt lite för att kolla lite om förutsättningarna för prisläget till den nya kalibern. Det visar sig att JSB tillämpar en form av enhetspris för sin ammunition. Deras Maxitin ("storburk") förefaller kosta €4.90-5.60, i princip oavsett kaliber. 


I kundled så betyder detta, med frakter, marginal för importör/återförsäljare samt moms, ett pris runt 100 sek.


Exempel på detta är FX-P 5.52 (16 gn) som kostar 95 kr (Hurricane) och JSB King 6.35 (25.40 gn) vilka betingar 105 kr från samma leverantör. Båda dessa sorter ligger i samma typ av burk (Maxitin), skillnaden är att för kaliber 22 så innehåller burken 500 st diaboler där samma burk med kaliber 25 bara rymmer 350 st diaboler. Man kan alltså fastslå ett litet påslag för den mer ovanliga kalibern, men i övrigt hyfsat likvärdigt - bortsett att man får färre diaboler för samma vikt i en burk av samma format.


JSB kommer att tillämpa samma princip även för kaliber 30 så min gissning är att vi (högt räknat) kan tänka oss någonstans mellan 119-129 kr för en burk med kaliber 30 som dock bara kommer att rymma 200 st diaboler (runt 38-40 grains). För tyngre diaboler runt 47-49 grains så får man förmodligen räkna med blott 150 st diaboler.


Räknat på styckpris enligt ovan så blir 22 billigast med 19 öre/st, kaliber 25 blir 30 öre och nya stora kaliber 30 någonstans runt 60 öre.


Vad kan man då säga om detta? Tja, jämfört med 22 LR så blir prisläget högst rimligt. Ska man idag hitta 22 LR för mindre än 60 öre styck (vid köp av enstaka ask) så får man leta och då handlar det ofta om rätt "billig" ammunition som inte alltid fungerar perfekt.


När det gäller JSB överlag så brukar dock deras diaboler (med kaliber 177, 20 & 25) som vi känner dem hittils, överlag prestera ohyggligt bra eller åtminstonde rimligt bra i stort sett vilket PCP som helst. Patroner till 22 LR med samma generella nivå av kvalité betingar vanligtvis minst en krona styck i dagsläget (åter igen, vid köp av enstaka ask, källa Vapex). Kollar vi på traditionell ammunition till bigbore PCP så är emellertid priset ett helt annat. 


Antingen så får man gjuta projektilerna själva eller använda konverterad krutvapenammunition som sizas till korrekta dimensioner. I vilket fall som helst så är det bökigt, kräver know-how/utrustning eller kostar betydligt mera pengar, inte sällan 2-3 kr per skott.


 
 
Johan

Johan

2 mars 2012 21:49

Jag tycker problemet med tidigare bigbores var att det saknades magasin samt att kulorna skulle specialbeställas eller tillverkas själv. Med Wolverine och JSB är ju detta löst plus att bössan är riktigt snygg, tänker mig en Huntsman XXL när jag ser den. Andra bigbres påminner mer om gamla svartkrutsvapen. Bara priset kan komma ner en bit så är den perfekt för klass 4 luftjakt...

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

Silwer

2 mars 2012 23:59

Den där .303 Daysatten blir ju fullständigt galet dyr införd hit iaf.

FX kommer väl antar jag, men jag tycker .25 räcker som högsta kaliber faktikst, vad är det man om det inte är jakt man köper .30 för?
.25 verkar ju utmärkt för långa håll menar jag, och ammo finns, .30 blir nog aldrig vanligt här i landet iaf.

Ja inte med de jaktregler vi har, boig bore blir bara knallpåkar att skryta med eller nåt.

 
Ingen bild

ocy

3 mars 2012 08:42

Hej Jonny!
Det vore intressant att veta om det finns vettiga gjutformar i cal. 25 och cal.30 Jag tänkte rent balistiskt på form och vikt. För en inbiten entusiast vore det ett alternativ attgjuta sia egna projektiler under regniga dagar eller under mörka vinterkvällar.

Johnny Ottosson

3 mars 2012 22:48

Jag har faktiskt aldrig prövat på att gjuta egna projektiler så jag har ingen kunskap om detta.

 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

3 mars 2012 10:17

Tycker inte det där med priset på kulorna är så stort problem.Vad det gäller att gjuta diaboler själv så skall man nog helst glömma det.Jag har gjutit kulor till andra vapen i många år och vet vad det kostar med Lee-gryta,kulblock skyddsmask mm.Går heller aldrig att få samma precision med en sådan diabol som med en swaged(pressad).Skall bli roligt att se vad FX kommer med för något,säkert inte något sämre än Daystate.Jag skulle vara den förste som köpte ett FX i kaliber .303 med valnötstock under förutsättning att priset hamnade under 15000kr och att det inte påverkade vapengarderoben.Jag tror dock ännu att det inte blir någon storsäljare,mer en parentes i utvecklingen.

 
Ingen bild

POS

3 mars 2012 12:03

Bra efterforskning kring priset, det verkar ju vara överkommligt än då.
Jag är också mycket nyfiken på vad FX kommer med, är det en vettig bössa i klass-4 och priset är satt ungefär som andra FX-vapen så kommer jag starkt att överväga att köpa ett.

Det är ju enkelt med licens när det är klass4, ingen förening att som ska tycka till och möjligheten att öva lite där det passar i stället för bara på bana.

 
Ingen bild

POS

3 mars 2012 17:41

Kommer JSB göra en jaktdiabol också?

Om jag tolkar naturvårdverket rätt så är det krav att diabolen expandera/deformeras.

Uppfyller en vanlig JSB det kravet?

"Luftgevär och injektionsvapen samt undantag
20 §
Räfflade tvåhandsvapen med en minsta kaliber av 5,5 mm (.22) laddade med projektil som tillverkats för att expandera/deformeras och där projektilen
drivs av komprimerad luft, kolsyra eller annat liknande utskjutningsmedel (luftgevär m.m.) får användas vid jakt efter viltarter som enligt 16 § får jagas med kulgevär avsedda för patroner i klass 4, om projektilens anslagsenergi
uppfyller villkoren för klass 4 enligt 14 §.
För att få innehavstillstånd (licens) för luftgevär för jakt gäller samma krav på kunskap som för kulgevär avsedda för patroner i klass 4."

Johnny Ottosson

3 mars 2012 22:47

Här finns ingen given sanning.

En projektil kan deformeras på två olika sätt, endera igenom sin formgivning eller igenom sitt material val.

Viket som NVV anser överensstämmer med deras bestämmelser är oklart.

Min högst subjektiva bedömning är att samma regler bör gälla som för kulvapen klass IV (typ 22 LR).

Där anses projektilen vara konstruktivt lämplig för jakt bara på grund av dess material val, alltså att det är en omantlad ren blykula.

Då mycket av regelverket runt luftvapen klass IV förefaller överensstämma med kulvapen klass IV (krav kvalifikationer etc) så anser jag att den rimligaste tolkningen är att detta även bör vara tillämpligt på projektilens utformning.

 
Johan

Johan

3 mars 2012 19:17

Diabolen lär ju deformeras i 150J...=)

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

POS

3 mars 2012 19:49

Jo såklart, men hur verkligheten ser ut och hur lagar ska tolkas är inte samma sak.
Min fundering är om det tex krävs hålspets eller liknande diabol.

Nä nu får Axelsson ta och visa upp sin .30 bössa nästa vecka på IWA så vi får lite mera fakta och slipper gissa massa saker. :)

Jag har ju faktiskt tagit jägarexamen och köpt vapenskåp bara för den här grejen.

Johnny Ottosson

4 mars 2012 22:41


Jag är helt övertygad om att du inte kommer att bli besviken över årets IWA.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards