Airpang

Direktlänk till inlägg 1 mars 2012

En dagslända....?

Av Johnny Ottosson - 1 mars 2012 10:00


Kaliber 30?


I samband med Daystates lansering av sin nya Wolverine så är det en hel del som har funderat över om ett PCP med kaliber 30 har något att tillföra på vår svenska luftvapenmarknad. Blir det en relativ storsäljare eller blott ett udda kuriosavapen, som någon besökare så poetiskt uttryckte?


Jag tror personligen att kaliber 30 kan slå, under vissa förutsättningar.

Till att börja med så måste ammunitionspriset vara vettigt, maximalt 1 kr per projektil. Då står man jämt mot bra ammunition till 22 LR. Prismässigt sett så bör vi räkna med ungefär samma prisbild som vanliga PCP i toppskiktet ifrån samma tillverkare, alltså från strax under 10.000 kr och uppåt. Grovt räknat dubbelt upp mot en välpresterande billig 22 LR (CZ 452) och samma pengar som ett premiumvapen i samma kaliber (SAKO Quad). Fyllstation tillkommer dock, från 2-4000 kr, såvida inte entusiasten har en sådan utrustning tidigare.

Till skillnad ifrån krutvapen så har man dessutom fördelen av att få skjuta inom detaljplanerat område (om inte lokala föreskrifter säger annat), enligt §6 Allmänna ordningsstadgan. En annan fördel jämfört med krutvapen är möjligheten att rusta vapnet med en shroud vilket betyder en legal ljudreducering ner till en nivå som 22 LR inte kan nå utan en separat ljuddämpare som kräver licens. 

Den höga effekten, över 150 joule, innebär att licensproblematiken helt försvinner. Jägarexamen räcker helt enligt samma regler som 22 LR och inga intyg från en skytteförening krävs. Bara att kryssa i rutan för "Jägarexamen" på ansökan så är man home free...

När vapnet sedan finns i skåpet så löser man en växelsats till en klenare kaliber och sänker effekten för vanligt luftvapenskytte. Växelsatsen är ju inte behovsprövad (vapentillbehör, vital del) så även den licensen ska ramla ut helt problemfritt. 

Bortsett från den ekonomiska och juridiska delen då? Hur är dessa vapen att skjuta?

De kommer inte att bli som traditionella bigbore, som närmast för känslan till svartkrutsvapen, tack vare sin tunga grova projektil och långsamma utgångshastighet. Här tänker vi oss istället en oversize 25 med 50% högre vikt som flyger med ca 300 mps, alltså en högst normal skjutkänsla jämfört med konventionella effektstarka PCP som har kaliber 22/25. Visst kommer den något tyngre (45-50 gn) diabolen att ge lite mera rekyl men projektilbanan kommer att bli snarlik de vapen vi redan är vana vid, ljudnivå likaså. 

Effekten mot levande mål kommer emellertid att bli dramatisk, jämfört med 22 LR eller PCP kaliber 25. En såpass mycket grövre diabol (+20%!) med +10-15% högre vikt (jmfr 22 LR) som dessutom färdas en del långsammare kommer tveklöst att slå HÅRT mot villebråd i klass IV. Eftersom projektilbanan hålls runt 1000 fps så blir man även av med den regnbågsformade projektilbanan hos vanliga bigbore, vilka vanligtvis ligger mellan 7-800 fps.

Vad vill vi mera ha för att det ska bli en succé? Rejält med luft naturligtvis, minst 400 cc men helst 500 cc alternativt ett självförsörjande system (typ Independence), vi bör nog önska åtminstonde 25-35 skott på en fyllning, räknat inom 20 fps spridning. Ett magasinsystem vore kanske inte heller en dum idé? Självklarheter hos moderna PCP som quickfill och manometer behöver jag inte ens nämna. Stockar som är valbara som endera valnöt eller syntet vore självfallet ett plus så att alla smakriktningar tillgodoses.


Vad tror ni själva, finns det en plats på marknaden för den typen av premium performance PCP...?

 
 
Ingen bild

at

1 mars 2012 12:05

Säkert skulle det sälja, hoppas bara att tillverkaren anlitar någon formgivare. Dyra vapen måste vara snygga.

 
Ingen bild

ocy

1 mars 2012 12:27

Mycket intressanta tankar kring cal.30 Jag tror att det skulle kunna bli en storsäljare under de förutsättningar du nämnde. Ett flexibelt vapen som, med växelsats, kan användas vid jakt och luftgevärs skytte skulle vara drömmen. Förutsättningen är ett vapen som har god precition både vid full effekt och vid reducerad effekt med en klenare kaliber Hög kvalité och god service...


När kommer FX med ett dylikt vapen? Jag skulle inte tveka! Framför allt om vapnet redan från början såldes med en växelsats.

 
Ingen bild

Thomas

1 mars 2012 14:49

Om FX släpper den med ställbar energi och växelsatser i olika kalibrar inklusive 4,5 mm, så jag jag definitivt vara intresserad. Såvida inte priset "skjuter" igenom molnen...

 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

1 mars 2012 15:26

Har haft lite funderingar över SMLE kalibern och hur jag än försöker väga för och nackdelar så blir det kraftig övervikt för det senare.Har svårt att tro priset kommer att ligga på <10000kr.För jakt i klass4 så räcker kaliber .25 gott och väl.Vilken enorm skillnad att gå i skogen med ett litet Anschutz och High velocity patroner istället för ett tungt grovkalibrigt pcp.Halva vikten men samma precision.Vill man sedan skjuta tysssst så har man 22lr subsonic.Har svårt att fatta vitsen i det hela med .303.Men vem vet,jag kan ju ha fel.

 
Ingen bild

POS

1 mars 2012 17:11

Fördelarna finns i teorin, nackdelarna är upp till tillverkaren att lösa så bra som möjligt.

1kr/diabol är för mycket, kan man köpa 22lr för 40öre/st så kan man nog göra .30 dioaboler för samma pris även om marknaden är mindre. Både hylsa och krut slipper man ju.

Växelpipsats tycker jag ska erbjudas, man får ett universalvapen då och för att motivera priser på det dubbla mot en cz455 så är det ett måste.

Dubbla flaskor (gladiator typ) i stället för opratktiskt höga fyllnadstryck (250bar) är också en sak att tänka på.

Johnny Ottosson

1 mars 2012 19:11

Visst går det att köpa 22 LR för 40 öre styck men ofta är det då frågan om väldigt billig ammo på många sätt. Billigast på Vapex nu är Remington med 28 kr för 50 st, räknat på enstaka ask. Man kan dock, som du nämner, säkert pressa priset nedåt 35-40 öre om man köper typ 5000 st.

Generellt sett så får man nog faktiskt räkna med drygt en krona per skott ser jag nu, det var uppenbarligen länge sedan jag köpte 22 LR.

Att 22 LR är såpass billiga beror troligtvis på enorma serier, något som udda luftvapenammunition aldrig kommer i närheten av. Det är mao 22 LR som är billig, inte större diaboler som är dyra.

Ett så lågt systemtryck som möjligt är naturligtvis önskvärt.

 
Ingen bild

POS

1 mars 2012 20:27

Svenska rekordet i KH/50m gjordes med vanlig CCI som privatpersoner kan köpa för 40öre/st i 5000pack så bara för att den är billig är den inte dålig.
Men 50 öre kan jag väll sträcka mig till för en blysvamp. :)

Daystate Wolverine verkar ha 250bar fyllnadstryck vilket jag tycker är för högt för "våra" vanliga fyllnadsgrejer.
Hoppas FX håller sig till 210-220 som max.

 
Ingen bild

abbe

1 mars 2012 21:36

Naturligtvis kommer detta att sälja, det finns alltid folk som vill ha det värsta precis som med bilar och annat vare sig de behöver det eller ej. I USA (vart annars) finns en herre som heter Gary Barnes som hantverksmässigt tillverkar egna pcp vapen i kal 45 med energier upp mot 400 joule, men dessa serietillverkas inte utan görs bara på beställning och priset blir också därefter men vill man ha det värsta så.

 
Ingen bild

Stor

1 mars 2012 22:38

Allt under cal.50 är löjligt!

 
Ingen bild

Luftgevärsbögen

2 mars 2012 03:07

det behövs verkligen kraftigare luftgevär att skjuta med i svenska trädgårdar,ytterligare en leksak för män som söker pubertal underhållning

 
Ingen bild

Jazz

2 mars 2012 07:35

Luftgevärsbögen: Vi skjuter numera på ganska långa håll och därför behövs det tyngre kulor och kalibrar. Men jag tänkte på ditt namn: Grövre kaliber ger ju grövre pipa. Blir du inte glad för detta?

 
Ingen bild

lillen

2 mars 2012 17:13

Grov kaliber e mums på många sätt he he he!

 
PolarWolf

PolarWolf

2 mars 2012 17:44

For most of the world, Daystate is a bit late to the game of larger bore airgunning, it's been around for a while now, especially in the "unlimited" markets. They sell, and the Wolverine will sell too simply because people want stuff like this. Most interresting about this news is JSB making pellets for the thing which will also be useable in the other .30x caliber airguns like the Beaumont, Corsair, Quack, etc. Most of those high power guns shoot self cast boolits. Time will tell how good those JSBs are, but it'll sure make quite interresting discussions on the various forums about what is better, especially on long and extreme distance airgun shooting ;)

http://www.fxoc.info

 
Ingen bild

Silwer

3 mars 2012 00:03

Nej inte för Sverige, men för USA, och där mer kaliber än så.

Sent och sent, vilka är före, korenerna, det är inet direkt saamma grejor tycker jag även om pris på 2200£ låter rätt tufft.

I Europa och UK så har vi ingen större nytat av big bore, det är ju inet så att aalla europeiska tillverkare inte kan bygga vilken kaliber de har lust med, det ska ju sälja med, och UK tänker på hemmarknaden och där blir det inget med nåt sånt här, tyskarna vet jag inte men de har ju 7.5J tex. så bara licensvapen där och jakten är ju inte som i UK, bomm igen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards