Airpang

Direktlänk till inlägg 26 februari 2012

Praktisk ballistik del 1

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2012 10:00


Recept för avlägsna distanser...


På ett av våra forum så var det en kille som frågade vilken typ av luftgevär som krävs ifall man önskade skjuta på så långa avstånd som 100-150 meter. Detta är egentligen en väldigt komplicerad fråga som kan brodderas ut nästan hur mycket som helst men i grund och botten så krävs det faktiskt bara två variabler:


1. En projektil med så högt BC som möjligt

2. En projektil som levereras med så jämn hastighet som möjligt


Detta är det enda som vapnet behöver kunna leverera.

När en projektil färdas mot målet så måste den träffa rätt i två led, vinkelrätt- och horisontellt läge. En projektil med högt BC innebär att man får hjälp att träffa rätt i vinkelrätt led och en projektil som levereras med jämn hastighet hjälper till så att man träffar så bra som möjligt i horisontellt led.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Hur stor skillnaden i BC motsvarar i verkligheten ska vi nu studera med hjälp av två grafer:


Här har vi en BC på 0.038


Här har vi en BC på 0.024


Förutsättningarna är följande: Jag skjuter med min FX Airguns Elite och använder två stycken fiktiva diaboler. De har samma vikt men ändå helt olika BC, detta trots att de skjuter med precis samma hastighet (257 mps).

Så lika förutsättningar som möjligt med andra ord, det enda som skiljer är BC.

Skillnaden är som sagt endast BC, från 0.038 (högt men rimligt med tanke på kalibern) samt 0.024 som motsvarar en illa vald diabol i samma kaliber. I relativa termer så handlar det om 58% skillnad, man brukar ju säga att BC (inom samma kaliber) kan skilja upp till 60% mellan bästa tänkbara diabol i bästa tänkbara hastighet samt sämsta tänkbara diabol i sämsta tänkbara hastighet. Notera att bästa hastighet långt ifrån alltid betyder högsta hastighet. 

Det är inte ovanligt att BC sjunker när hastigheten ökar över en viss gräns.

Båda graferna ovan är baserade på en rak sidvind (90 grader) som håller 6 m/s, alltså 10 km/h. Detta är förhållandevis goda omständigheter i den mening att förutsättningarna är totalt konsekventa. I verkligheten så kan ju vinden dels öka och dels minska i styrka medan man skjuter samt dessutom vrida sig så att den träffar diabolen i olika vinklar och inte bara raka 90 grader.

Som regel så får man alltså sämre resultat i verkligheten än vad graferna ovan kan prognosera.

När vi läser graferna så kan vi konstatera att vid 50 meter så driver projektilen av med 50 mm om vi har BC 0.038 Om vi däremot skjuter med BC 0.024 så får vi istället 80 mm skillnad! 

Notera också att detta kan vara precis samma diabol, men som rör sig i helt olika hastigheter varvid den får så enormt olika BC. Det KAN också vara så att 0.024 råder vid 300 mps där 0.038 råder vid 250 ms.

Sug på den!

Nu vet jag att många yrar om att man måste ha kort bantid (alltså hög utgångshastighet) för att kunna prestera bra på långa avstånd, man får ju en flackare projektilbana eller hur?

Sant, teoretiskt sett - men om BC plötsligt blir 60% sämre så är en flackare projektilbana en klen tröst.

Varför då? Vilket är mest "värt", en hög BC eller en flack projektilbana (om man nu måste välja)?

Jag säger alla gånger en bättre BC!

Varför då? Jo, en projektilbana, hur krokig den än är (i princip) kan alltid förutses eftersom gravitationens påverkan är konstant. Avdriften i sidled däremot (på grund av usel BC) är TOTALT oförutsägbar i de flesta fall. Detta eftersom den påverkas av ett flertal olika variabler där de största är vindens vinkel och vindens styrka. Båda dessa variabler kan variera och dessutom flera gånger hit och dit under diabolens färd mot målet.

En skicklig skytt kan alltså kompensera sin krokiga projektilbana förbluffande väl, om han bara känner den ordentligt. Det är detta som gör att hängivna långhållsskyttar (typ Harry Fuller etc) kan hantera dropp på kanske boråt en meter. Visst kan en meters avvikelse vara enormt mycket i relation till en önskad träffbild på kanske 50 mm men så länge den är repeterbart förutsägningsbar så är den egentligen bara ett mentalt problem, inte ett precisionstekniskt sådant.

Att förutsäga vindens vinkel och styrka av och till på en färd som kanske varar 150 meter kräver närmast en magisk kristallkula, eller i brist på detta - vindvimplar. Trots detta hjälpmedel så kan knappast varenda meter fram till målet markeras och detta öppnar dörren för oberäknerlig avvikelse längs projektilbanan.

Låt oss nu kolla ännu längre bort, fulla 100 meter. Då ser vi att högt BC ger 22 cm avvikelse där lågt BC ger 38 cm avvikelse i graferna ovan. Tänker man sedan på avstånd bortåt 150 meter så är avvikelserna otroligt stora.

I klartext så betyder detta att man gör saken väldigt mycket svårare för sig själv om man inte ser till att använda den absolut bästa BC som man kan få ur sin vapen/projektil-kombination. Av detta så kan vi också lära oss att vilket vapen man använder är egentligen inte så otroligt viktigt i jämförelse med vilket BC som det aktuella vapnet kan prestera med "rätt" projektil.

Ett "sämre" vapen (hög spridning från skott-till-skott, "låg" utgångshastighet etc) kan vara ett väl så kompetent långhållsredskap om det kan trolla fram rejält hög BC med just den diabol som den också kan prestera bäst resultat med i verkligheten.

I nästa del så ska vi kolla på en mer förutsägbar variabel - utgångshastigheten och dess betydelse..

 
 
Ingen bild

brytpipa

26 februari 2012 12:57

Trevligt med grundläggande ballistik.

Ska nu ut och panga JSB heavy i 10J bössa.

 
Ingen bild

Air

26 februari 2012 16:51

brytpipa släng in en kommentar om hur
det gick med JSB heavy.
Skjuter JSB 8,44gr i mina PCP har tänk
själv att prova de tyngre JSB någon dag.

 
Ingen bild

brytpipa

26 februari 2012 18:45

Air, som vanligt gick Heavy klart bäst vid ej perfekta förhållanden (blåsigt) idag användes de i Universalen på 24meters håll. Provade även med vanliga Exact och RS som blev utskåpade.

Anledningen att jag provat med så tunga diaboler till "10J" bössor är att jag hade några burkar kvar då jag sålde min AT-44 där de gick fantastiskt bra i fullfart.

Lägger senare upp tavlorna på forumet.

 
Ingen bild

Air

26 februari 2012 20:05

brytpipa ska prova tunga JSB jag
med i 10J ska bli spännande tack.

 
Ingen bild

Stefan

27 februari 2012 07:16

6 m/s = 21,6 km/h

Johnny Ottosson

27 februari 2012 10:47

Hmm..jag räknade nog åt fel håll där...

 
Ingen bild

sven

28 februari 2012 12:21

är 257 mps optimalt i ST pipan eller gäller det bara ditt exemplar eller beror det även på kulvalet?


~Harry Fuller for president~ :P

Johnny Ottosson

28 februari 2012 20:49

Det var den hastigheten som min bössa var ställd på just då.

Jag tycker att just mitt ex går bäst med 900 fps för JSB King (270 mps) och 850 fps med Exterminator.

 
Ingen bild

jocke

3 december 2012 10:04

Har endå inte fattat vad BC är för nåt. Alltså vad det är som gör bc? Hur räknar man ut vad man har för bc?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards