Airpang

Direktlänk till inlägg 21 februari 2012

Praktisk precision BSA R10

Av Johnny Ottosson - 21 februari 2012 10:00


Dags för lite praktisk precision


Två x fem skott på uppmätta 30 meters avstånd

Eftersom detta exemplar är på 10J med kaliber 177 så har jag kört de första precisionstesterna på uppmätta 30 meter utomhus istället för sedvanliga 50 meter. BSAs PCP har ett genuint gott rykte för bra precision och dess pipor används ibland även på andra fabrikat, exempelvis Theoben. Detta är naturligtvis inte utan anledning, dess kallhamrade pipor har alltid levererat bra resultat i alla de exemplar som jag själv har provskjutit eller ägt igenom åren.


Mest noterbart är den BSA Lonestar som jag hade innan min FX Airguns Elite, den sköt regelbundet och med relativ enkelhet femskotts träffbilder under 25 mm på uppmätta 80 meter. Lika bra som det vapnet presterar inte min tämligen svårskjutna Ultra men den kan också skjuta fenomenalt bra, givet bra förutsättningar och en invan skytt.

Nya R10 har alltså en hel del att leva upp mot och jag har ännu bara prövat den med JSB Exact 4.52 mm på 8.44 grains och det resultatet var minsann inte att klaga på, vilket filmen ovan också tydligt visar. Träffbilderna blev på följande sätt, fotograferade efter videon var filmad:

Första träffbilden, cirkeln är en avritad svensk enkrona


Andra cirkeln, inte illa minsann..


Redan den första och hittils enda diabolmodellen visar mycket goda resultat. Visserligen så är JSB alltid ett säkert kort men faktum är att många BSA också presterar utomordentligt bra med diaboler från HN, så även min Ultra och forna Lonestar. Därför ska jag naturligtvis också pröva stora delar av HNs sortiment. Notera även att träffbilderna ovan inte är justerade för träffläge, de är bara skjutna för att se gruppstorlek. Anledningen till detta är att det är bökigt nog att filma vettigt redan utan att man ändra fler variabler än fokus och förstoring.

Med eller utan shroud gjorde ingen mätbar skillnad i resultetet, träffbilderna ovan är skjuta med shrouden på plats. Däremot så låter vapnet en smula mera med shrouden borta men för 10J så fungerar det ljudmässigt bra att skjuta utan shroud. En positiv bieffekt av detta är att vapnet dessutom blir kortare och mera hanterligt.

BSA R10 är ett mycket lättskjutet och förlåtande vapen för att leverera bra praktisk precision. De främsta invändningarna som jag har mot modellen i detta avseende är den opraktiskt formgivna stocken vars välvda undersida på förstocken gör det svårt att stabilisera vapnet stilla med exemempelvis en ihoprullad filt under förstocken som stöd. Vackra böljande former är alltså inte direkt någon praktisk tillgång när man vill få ett vapen att ligga stilla.

Lösningen på detta är att använda en bipod (vilken man måste skruva och på vid fyllningen) eller att använda ett riktigt skjutstöd, där detta finns tillgängligt. Men, som sagt, vacker är ju stocken om än inte så praktisk.

Avtryckarsystemet är jag mycket nöjd med och det har jag inte justerat om från fabrikens inställningar. Jag kan dock inte påstå att jag finner det märkbart bättre än exempelvis det hos vapnen från FX Airguns, vilka ofta får, för mig obegriplig, kritik för att vara dåliga. Pistolgreppets position och avstånd till bakkappa respektive avtryckarblad känns helt lagom för mig som är 178 cm lång och har storlek 9 i handskar. Med sådant medelformat så tror jag att man som köpare kommer att uppfatta R10 som ett mycket fysiskt lagom vapen, om än en smula tungt.

Rekylen i skottögonblicket är försumbar. Måttlig effekt, lätta diaboler samt relativt hög (subjektivt uppfattat) vapenvikt tyglar effektivt alla tendenser till rörelser av vapnet när skottet avlossas.

Överlag så är R10 ett skönt vapen att skjuta med, när man väl har fått det stabiliserat i ett skjutstöd eller en bipod. Det är även ergonomiskt behagligt att skjuta med fristående även om jag hade föredragit en mer plan undersida på förstocken för att underlätta skytte i olika positioner och mot olika underlag.


   




 
 
Ingen bild

Air

21 februari 2012 13:58

Roligt att skyttet börjat med R10an.
Försökte höra på filmen hur den lät.
Verkar vara lagom ljudnivå blir den
inte högljudd utan shroud.
Fin precision verkar det vara var det
HN FTT kulor?.
Mera tester av BSAn tack det här är
riktigt kul.

 
Ingen bild

Air

21 februari 2012 15:15

Jaha börjar bli smittsamt med BSA PCP.
Beställde mig en BSA Scorpion bok single
shot i 4,5mm 10J.Ska bli spännande mitt
första PCP från England.Hoppas man blir
nöjd.

 
Ingen bild

Jazz

21 februari 2012 17:50

Jag anser som du att det är väldigt bra precision. Jag kan så här på frihand inte komma på mer än några enstaka bössor som kan prestera detta. Dvs fjäderbössor. Men detta är en Pcp som kostar runt 10,000 ska inte den prestera bättre än ett fjädergevär för 4000. Den som blir impad av din träffbild, ja det vet jag inte vem det skulle vara. Det är ju 30m.

Johnny Ottosson

21 februari 2012 19:10


När det gäller den teoretiska egenprecisionen så spelar det ingen roll om det är ett fjädervapen eller ett PCP så där håller jag helt med dig.

När det gäller praktisk precision så är dock skillnaden i verkligheten stor mellan PCP och fjädervapen eftersom PCP är så otroligt mycket mer lättskjutna och i synnerhet vid ett högre effektuttag.

På avstånd som 25-30 meter och bortom detta så börjar de yttre omständigheterna spela en dominerande roll för 10J/177 och då är det mycket svårt att dra slutsatser om ett vapens teoretiska egenprecision.

Om sedan ett 10J/177 PCP kostar 4000 kr eller 10.000 kr spelar ingen roll för praktisk precision på 25-30 meter, i princip alla PCP lämnar riktigt bra precision på dessa avstånd.

 
Ingen bild

sven

28 februari 2012 12:37

Ja 30m i .177 och 10j är nog max om man vill ha kulorna där man siktar å på 20m bör ju kulorna sitta i hop helt med stöd, men hur går den i 7,5j på 30m i lugnt väder?

Johnny Ottosson

28 februari 2012 20:48

Jag har inte prövat R10 på 7.50 joule men min CZ200T ger likvärdig prestanda under lugna omständigheter på 30 meter oavsett om jag skjuter 7.50 joule eller 10.00 joule.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards