Airpang

Alla inlägg under januari 2012

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2012 22:00


Fullt tryck 2012


Statistiken idag klockan 21.00


Året har börjat med rekordfart på bloggen med sällan skådat besökarantal. Idag är hittils den dag som har näst flest besökare någonsin och glädjande nog som förefaller besökarna komma ifrån en lång rad olika källor. Under dagen så har jag dessutom åter igen blivit bannad ifrån Airgun, fråga mig inte för vilken gång i ordningen för jag har tappat räkningen. Detta betyder dock fullt fokus på bloggen med fler inlägg och högre kvalité än de gånger jag fördelar min disponibla tid även till att svara på frågor och driva trafik över vårt svenska forum.


Apropå forum så känner ni kanske till det nya forumet för ombyggda vapen, med det passande namnet "Pimp my Airgun", ett formligt eldorado för de som gillar att hänga på glansiga mässingsbitar på sina bössor i traditionell amerikansk julgransanda. Självklart finns det även representation ifrån Sverige, glädjande nog.


Länk: http://www.pimpmyairgun.com/index.php


Notera även att forumet har haft den goda smaken att låta sitt index prydas av AMCs underbara TV-serie "Mad Men", en serie som är undertecknads absoluta favoritserie. Mycket passande och kanske även symboliskt?


En annan intressant sida är Chinese Airgun Portal som avhandlar kinavapen. Nu har jag inte så mycket till övers för just kinavapen men man måste medge att de blir bättre och bättre trots att helt egna konstruktioner som vanligt lyser med sin totala frånvaro. Mest intressant är deras indexsida som ger en bra överblick på de vapen som motsvaras av vilka modeller som vi känner igen: http://chineseairgunportal.brutuz.com/clonelist.htmANNONS
Av Johnny Ottosson - 2 januari 2012 18:15


Evanix Speed


Ett nytt gevär som klarar både semi- och fullauto. 


Jim Chapman på American Airgun Hunter har nu författat en liten trevlig artikel om helt nya Speed från Exanix. Detta är den första bössan på marknaden som skjuter både semi- och fullauto. Konstruktionen förefaller emellertid vara snarlik den hos ett Airsoft-vapen, alltså en elektrisk motor driven av ett batteripaket som sköter repeteringen. Ett enkelt och väl beprövat system men i egentlig mening inte ett "äkta" semisystem eftersom man inte använder gasretur som på krutvapen eller riktiga semivapen som Revolution och Monsoon.


Kalibern är 25 och man uppger imponerande 40 st skott ifrån 290 cc med 60 fpe! Detta känns högst tveksamt, såvida man inte räknar med en ordentligt (läs, oacceptabelt) stor spridning från skott till skott. Som referens kan nämnas min egen Elite som ger 50 skott ifrån 400 cc och då har ändå alla FX mycket bra ventilsystem, oavsett regulator eller inte. Med bakgrund av detta så är jag tveksam till ytterligare 10 fpe ifrån en tub som är 3/4 så stor..


Här finns recensionen i sin helhet, tyvärr utan några siffor för spridningen:


http://www.americanairgunhunter.com/speed.html

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 2 januari 2012 16:30


Uppdatering


Nytt mail från Andrea, GINB:


"Hi,
My father is concious finaly afte six days, at the moment he is
stable and now we need to adress the other issues, finaly some good news after a
long week.
All the best, Andrea"


Det förefaller alltså som Antonio har återfått medvetandet och är stabil så det mesta talar för att han överlever den hemska olyckan förra veckan när en tub exploderade i hans hand. På forum runt om i världen så har just hanteringen av tryckluft i de små kärl som utgör tuberna till våra vapen hamnat i fokus och en vanlig fråga är - hur farliga är de?

Sprängkraften i tryckluft ska absolut inget underskattas, den är enorm! Man kan räkna ut saken exakt igenom följande formel: Tryck (i Bar) x Volym (i liter) x 450 = Energi (i Joule). Ifrån detta så kan vi konstatera att en helt vanlig tub på 400 cc innehåller 232 x 0.4 x 450 = 41.760 joule!

Hur mycket är då detta jämfört med något annat? Tja, kollar vi på en vanlig handgranat så innehåller den normalt runt 150 gram med TNT. En vikt av 150 gram motsvarar 2300 grains och TNT ("Trotyl"), som är en potent högexplosiv, har en sprängkraft av 266 joule per grain. Detta betyder att en handgranat ger 2300 x 266 = 611.800 joule.

Man kan alltså säga att en handgranat är ca 15 gånger kraftfullare än en 400 cc flaska fylld till 232 Bar.

Om vi däremot tänker oss en dykarflaska på 12 liter fylld till 300 Bar så har vi sprängkraft som bokstavligen talat kan demolera ett hus fullständigt. Där finner vi 300 x 12 x450 = 1.620.000 joule, alltså knappa tre handgranater.

Hur farlig är då en handgranat?

En vanlig amerikansk handgranat, typ M67, har en fyllvikt på 180 gram. Den ska kastas minst 30 meter ifrån kastaren (säkerhetsavstånd) och när den väl landar så anses sprängkraften vara potent nog att döda alla människor inom 5 meters radie! Man räknar med 30 % risk för dödsfall på en soldat inom 15 meter (effektiv radie).

Fragmenteringsavståndet, alltså den sträcka som splitter från den kan flyga och fortfarande döda, beräknas till 250 meter. Med detta i bakhuvudet så tror jag alla och envar inser att hanteringen av tryckluft kräver den allra största omsorg och försiktighet. Korrekt hanterad så är vår tryckluft mycket hanteringssäker men den som slarvar eller beter sig vårdslöst löper risk att släppa loss våldsamma krafter...

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2012 10:00


The Crow Magnum


En legendarisk diabol


Idag så ska vi kolla lite närmare på en legendarisk diabol, den mäktiga Crow Magnum. En diabol som trots flera decenniers produktion ännu har en mytisk status och ännu i denna dag kan hålla undan för modernare konkurrenter på samma tema som exempelvis Predator Pellets. Konceptet bakom Crow Magnum är en stor hålspetsdiabol med en exceptionellt generöst tilltagen öppning och en mellantung vikt på uppgivna 26.23 grains. Beeman skriver följande:

 

"The Crow Magnum pellet was designed for shooters who wanted a heavier hollow
point with a gigantic forward expansion cup. A key objective of the new design
was to provide exceptional stability and thus long range accuracy for the higher
power adult airguns on the market. A yawning mouth and greater forward weight
was included resulting in one of the world's most accurate field pellets. In
independent testing, a .25 caliber Crow Magnum pellet recovered from a feral
pigeon had nearly doubled in size to .41 caliber when shot at 25 yards! Easily
one of the most unique pellets we have ever designed, the Crow Magnum was
bestowed a Product Award of Merit by American Firearms industry magazine."


Visst låter det imponerande och visst blir man sugen på att pröva alla dessa lovord i verkligheten? Jag köpte därför en ask hos min hovleverantör, den alltid lika välsorterade herr Rosén på Hurricane, Vittsjö. Sedan så har jag vägt, skjutit och stunderat dagen lång och visst förmår denna gamla klassiska diabol att imponera ännu.

  En diabol vars utseende inte liknar någon annan..


Jag började med att ta ut 10 slumpmässigt valda exemplar direkt ur asken och ställa dem på min digitala krutvåg. Genomsnittet för dessa diaboler blev 26.91 grains, att jämföra med angivna 26.23 grains. Sedan vägde jag ytterligare tio stycken diaboler och fick då fram följande vikter:

26.92, 26.92, 26.92, 27.02, 26.68, 27.02, 26.86, 26.72, 27.12, 26.92

Man kan med andra ord påstå att detta är en viktstabil diabol som håller sig rimligt bra inom den angivna vikten. Detta är naturligtvis en stor tillgång när man sedan ska undersöka vilken praktisk precision som man kan uppnå med denna diabol. När det gällde att testa den praktiska precisionen så använde jag mig av en tavla på uppmätta 50 meter samt en vindstilla dag med bra stöd för bössan. Då blev utfallet på följande sätt:


Genomsnitt blev:  47.50 mm

Utfallet blev faktiskt förvånansvärt bra med tanke på att hålspets och flatnosdiaboler sällan presterar speciellt väl på längre avstånd, mer än möjligtvis någon enstaka turträffbild. På tavlan ovan så är den röda fyrkanten 1 tum stor, alltså 25.40 mm och den svarta ramen är 3 tum stor.

Nu är kanske 50 meter ett väl drygt avstånd men för den som jagar med en Elite på runt 25-30 meter så kan jag svårligen tänka mig en diabol som slår lika hårt som just Crow Magnum. Anledningen till detta är att denna diabol, förutom att vara en kvarts tum grov, dessutom är terminalt ballistiskt instabil. Detta betyder med andra ord att den kantrar vid anslaget och tumlar in i målet med ett spektakulärt (läs, kladdigt) slutresultat.

Relativt billiga med 59 kr för 200 st så är de väl värda att pröva, inte minst för den som jagar eller bara tycker det är kul att skjuta sönder saker.

  
 

Av Johnny Ottosson - 1 januari 2012 10:00


Ta inga onödiga risker

Tyvärr så har jag inga nyheter att ge om Antonio Gentilin och den olyckan som drabbade honom för en vecka sedan då en trycktub till ett luftgevär exploderade i hans hand. Det senaste budet från hans son, Andrea, är följande:

"Hi ,

Thank you very much for the email, I read all emails even though he is unconscious I know he is listening.

Will let everyone know once he is better.

All the best, Andrea"

Uppenbarligen så är Antonio fortfarande medvetslös men vi håller alla tummarna för att han överlever olyckan och i skenet av detta så kanske inte ett par förlorade fingrar så mycket att orda om. Den intressanta frågan för oss andra är hur vi ska förhålla oss till händelsen och vilka lärdomar man kan dra av den. I skrivande stund så vet vi inte exakt vad som har inträffat eller vilken typ av behållare som var inblandad men personligen så resonerar jag på följande sätt:

Välj ett vapen med trycktank av aluminium eller rostfritt stål

Om du trots allt inte har den möjligheten, inspektera då regelbundet ditt vapen med ståltub så att detta inte har rostat. Kan du inte göra det själv så låt någon annan, kompetent, person göra det. Använder man en handpump så bör man verkligen vara noga med detta. Byt luftbehållaren efter 10 år eller när tillverkaren så rekomenderar (HW anger exempelvis max 10 år på sina rostfria ståltuber).

Välj så bra luft som möjligt när du fyller ditt vapen

Detta gäller i synnerhet om man har ett vapen med en tub som kan vara känslig. Välj i första hand luft från en dykarflaska och tillse att den är fylld hos Räddningstjänsten snarare än en mindre obskyr dykshop. Måste du använda en handpump, använd då en så bra pump som möjligt och ingen billig kopia från Hills, Kina eller liknande. Pumpen måste ha bra vätskeavskiljning, kommer det in vatten i tuben och den inte är av rostfritt eller aluminium så kommer den att rosta och ett sådant förlopp sker snabbare än vad man tror.

Trixa inte med hemmabyggda HPA-vapen eller tveksamma lågprisvapen

Visst kanske Crosmans Co2-tuber (byggda för 60 Bar) klarar det dubbla men varför chansa med livet som insats? Att bygga egna fyllkit eller att konvertera Co2-vapen till HPA kan vara riktigt farligt. Undvik kinatillverkade PCP med okänd kvalité, dessa kan vara frustrerande som fjädervapen men rent livsfarliga som PCP. Vill ni själva komponera med ett lågprisvapen, köp en begagnad Typhoon före en Xianpang Magnum.

Igenom ovanstående och sunt förnuft så minskar man riskerna vid hanteringen av våra vapen.


Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se