Airpang

Alla inlägg under januari 2012

Av Johnny Ottosson - 7 januari 2012 10:00


Ett Monster i Ultran...


Är tyngre bättre...? 


Inspirerad av Thomas funderingar runt JSB Monster så plockade jag upp några Monster jag hade liggande för att testa dem. Dessvärre så hade jag inte tillräckligt många av dem för att få ihop en kurva till Royale samt träffbilder men till den lilla Ultran med sin 67 cc lilla tub så räckte antalet gott.

Utfallet blev som följande:

566, 76, 72, 73, 73, 74, 75, 75, 76, 73 - genomsnitt 573 fps, spridning: 10 fps

577, 74, 72, 71, 70, 67, 67, 66, 62, 64 - genomsnitt 569 fps, spridning: 15 fps

557, 53, 46, 41, 32 - genomsnitt 546 fps, spridning: 25 fps

Högsta värde: 577 fps (176 mps)  - 18.80 fpe (25.50 joule)

Lägsta värde: 562 fps - (171 mps) - 17.80 fpe (24.20 joule)

Medelvärde: 571 fps - (174 mps) - 18.40 fpe (24.90 joule)

Spridning: 15 fps

Detta verkar väl lovande, eller hur? En jämn och fin effektkurva med dessa supertunga diaboler. Frågan är bara hur bra de hävdar sig när det gäller den praktiska precisionen? Normalt så skjuter jag ju min lilla Ultra med HN Baracuda på 21.10 gn och de diabolerna presterar den mycket bra med. Detta är en typisk måltavla med dessa:


Inte mycket att klaga på, eller hur? Röd fyrkant är 25.40 mm

Efter att ha konstaterat att Baracudan fortfarande presterar bra så var det då dags att ladda upp Ultra med Monster och se hur det hela utfaller. Jag körde två tavlor för att verifiera utfallet, avstånd 50 meter och fullt stöd:


Här är tio skott, riktpunkten var fyrkanten längst upp till vänster..

Man kan lugnt påstå att detta resultat inte var något vidare. Skjuter den verkligen så exceptionellt uselt med just dessa eller är den bara så kräsen så att den enbart föredrar Baracudan? Dags att testa även med lite andra skott:


Allt utom Monster känns det som..

Här kan  vi se följande; längst upp till vänster JSB Monster (ett skott träffade träffbilden under), till höger om denna HN Baracuda, sedan JSB 5.52 och slutligen JSB 5.51 Man kan alltså lugnt konstatera att min Ultra inte gillar Monster medan övriga sorter förefaller fungera rimligt bra, åtminstonde på dessa uppmätta 50 meter.

Manometer/fyllventil från XTX Air, England samt en airstripper från Webley & Scott Tomahawk.

För övrigt så sköter sig mitt gamla BSA utmärkt, sin ålder till trots. Jag hade isär tuben i samband med monteringen av den nya ventilen och kunde konstatera att tuben var rostfri inuti. Bössan köpte jag från BAR under försommaren 2006 och den har jag brukat ganska flitigt sedan dess. När jag köpte den så såg den ut på följande sätt:


Anno 2006 med Leupold EFR VX-I (numera sålt), samt orignal avtryckare, varbygel och fyllventil..

Små förändringar nu 6 år senare..

   Varbygel från Maccari samt avtryckarsystem från Rowan Engineering, England.



   


   

   



Av Johnny Ottosson - 6 januari 2012 16:00


En titt in till det förgångna...

Av någon anledning så skenar alltid statistiken varje gång jag blir bannad på Airgun..


Jag vet inte om ni har upptäckt detta men till vänster på bloggen så finns det en avdelning som heter "Tidigare år" och där kan man se de inlägg som gjordes på bloggen. Detta kan vara en kul nostalgitripp, åtminstonde för mig själv som författade inläggen, där man bland annat kan se väderförhållandena samt olika prognoser/förutsägelser som jag gjorde om diverse ting, exempelvis olika vapenmodellers lanseringstider, deras troliga försäljning och andra spekulationer. Ibland träffsäkert bra och ibland tämligen usla..

För precis ett år sedan så gick Airpang för första gången över 200 unika besökare och jag var storligen imponerad över detta. Nu ett år senare så är en dag med samma mängd besökare nästan en "förlorad" dag. Nu förväntar jag mig minst 200, normalt runt 250 och en bra dag över 300 stycken unika besökare. 

Något som jag därmed fortsätter att förvåna mig över är att bloggen de facto kan dra så många besökare, mitt erbjudande till läsaren är ju ytterst magert, bra ett eller kanske ett par korta inlägg varje dag. Detta då till skillnad ifrån exempelvis ett forum som utan vidare skulle kunna erbjuda ett hundratal fräscha inlägg (o dessutom inte bara om luftvapen) varje dag, därtill från kanske tiotalet olika skribenter. Något för alla liksom.

Trots detta så roterar stora forum som Airgun bara ca 550 besökare/dygnet och LuftvapenInfo runt 850 besökare/dygn. Här borde det finnas möjlighet att ta bra mycket fler besökare, speciellt om man betänker att åtmionstonde Airgun har en arena på engelska.

Just detta för mig in på kärnämnet för detta inlägg. Är det värt att köra bloggen även på engelska? Jag får ständigt påstötningar på de tre stora forumen (GTA, Yellow & Advice) om att ha bloggens inlägg översatta. Detta skulle utan tvekan kunna öka besöksantalet ordentligt men frågan är om det är värt merarbetet? Samma tid och engagemang hade jag ju istället kunnat lägga på att producera ytterligare ett dagligt inlägg på svenska?

I USA så finns det ju redan bra forum med hög kvalité och på en helt annan nivå än de svenska forumen, deras behov av min blogg är därför klart mindre och där tjänar ju Airgun mest som en slags nyhetskanal. Tanken med bloggen var ju ursprungligen att kunna köra informativa artiklar dagligen främst för att guida in nybörjare i vår hobby, något som forumen egentligen borde kunna sköta, men nu känns bloggen lite spretigare. Det hela bottnar kanske i vad jag egentligen vill göra med den, snarare än att bara låta den kanalisera ut all min skrivklåda?


Vad har ni som läsare för tankar och önskemål?


Av Johnny Ottosson - 6 januari 2012 12:00


Uppdatering


Idag så kom det ytterligare nyheter om Antonios olycka:


"Antonio is now stable and recovering from skin grafting surgery.
It'll be a few days before it's known if this is a success.

I've had a number of people ask what was the cylinder that blew up, and I've asked Andrea this
question tonight in an email. I hadn't wanted to ask previously as it has no bearing on his father's recovery.

More when I know more."


Ovanstående meddelande kom från David på StB. Uppenbarligen så har Antonio omfattande vävnadsskador eftersom man har genomfört en hudtransplantation, låt oss hoppas att det inte var delar av ansiktet som försvann, vi vet ju att han skadades i huvudet vid explosionen.


Den här typen av operation sker igenom att man "hyvlar" av en del hud med hjälp av en rakbladshyvel ifrån en oskadad del av kroppen och sedan fäster man på vävnaden över skadan för att detta parti ska läka ihop utan alltför omfattnande ärrvävnad. Det finns en artikel om detta på Wikipedia (med en del obehagliga operationsbilder) för den som är intresserad. Det är förmodligen bra att tekniken existerar man det är absolut inget som jag skulle önska någon att genomlida..


Var försiktig när ni handskas med tryckluft...

Av Johnny Ottosson - 6 januari 2012 10:00


Budgetsikte

  Nikkon Stirling Mountmaster 3-9/40 Ao


En populär frågeställning är vilket kikarsikte man ska köpa och var man kan få tag på ett rimligt bra och billigt kikarsikte. Generellt sett så är jag personligen allergisk mot budgetsikten men eftersom behovet bevisligen finns så tänkte jag presentera en intressant modell i dagens inlägg.

Att köpa ifrån ett annat land innebär som regel att man köper sin vara lite billigare men att man i gengäld själv får ombesörja en möjligtvis något omständigare kommunikation och transport vid en eventuell reklamation. Känner man sig inte bekväm med detta så är det smidigare och enklare att köpa sitt kikarsikte på svensk mark.

Kikarsikten i den prisklass som jag presenterar idag är alltid lite av ett risktagande. Detta är extremt billiga kikarsikten som lätt kan drabbas av haveri men som samtligt likväl kan göra problemfri tjänst under decennier. Det som skiljer billiga kikarsikten ifrån mer kostbara när det gäller långtida hållbarhet är alltså att de "bättre" och dyrare modellerna har en förutsägbart lång livslängd medan man aldrig riktigt vet med det unika exemplaret hos de billigare. En chanstagning med andra ord. Den som sedan använder sitt kikarsikte på ett fjädervapen och därmed utsätter det för enormt mycket större teknisk stress tullar naturligtvis betänkligt på de små marginaler som finns.

Jag köpte själv ett Tasco 2.5-10/42Ao för ett par år sedan och trots att detta siktet kostade en hel del under tusenlappen så har det regelbundet gjort förtjänstfull tjänst på mitt BSA Ultra och jag är mycket nöjd med dess värde för pengarna.

Tekniskt sett så är det naturligtvis inte att jämföra med fabrikat som Leupold etc men om man inte jämför sikten sida vid sida så är det förbluffande hur snabbt man även som kräsen användare trubbas av och anpassar sig till den billigare optiken - så länge som inte siktet utsätts för några svårare användningsförhållanden (skymnningsljus etc).

Åter till dagens kikarsikte ovan. Här har vi ett budgetsikte 1A och som sådant varken bättre eller sämre än många andra modeller och fabrikat. Naturligtvis så är det tillverkat i Kina och det har inga speciella finesser överhuvudtaget, sådan kan man inte förvänta sig för priset. Detta sikte betingar £39 vilket med frakten (+£11) betyder en totalsumma av £50 eller 565 kr. Detta är alltså den totala summan för siktet levererat hem till brevlådan. Billigare än så blir inte inte ett rimligt vettigt kikarsikte. Ingår i priset gör nämligen även kikarsiktesfästet, i form av två stycken ringar.

Självfallet så är inte dessa att jämföra med Sportsmatch, B-Square eller liknande men de funkar på ett PCP om de monteras försiktigt och korrekt. Alltså, styva femhundringen inklusive frakt och fästen. Då kan man inte kräva så mycket utöver rena basfunktioner. Här finns justerbar förstoring mellan x3 till x9 samt 40 mm lins med justerbar parallax ner till 10 yards. Riktmedlet är ett vanligt 30/30 hårkors utan MilDots. Rattarna har 1/4" justering samt myntskråror för justeringen, ingen vidare lösning - men tänk igen på prislappen. Självfallet så är kikarsiktet vattentätt, immfritt samt rekyltåligt, åtminstonde enligt tillverkaren. Mitt stalltips är att inte pressa siktet på dessa punkter...

Linserna deklareras vara multicoated och en nogrannare specifikation på detta anges, klokt nog, inte. Låt oss komma överrens om att detta är ett sikte som fungerar bäst (läs, överhuvudtaget) under normal användning. Detta är dagtid, utan regn, snö eller extrema temperaturer. Likaså skulle jag föreslå att ett sådant kikarsikte används till PCP, den som dristar sig att köra det på ens effektsvaga fjädervapen bör vara medveten om att siktet konstant lever på lånad tid.

Är det då verkligen ett vettigt köp? Tja, vad är en femhundring idag? Man kan inte ens tanka bilen för en sådan måttlig summa pengar och samtidigt så får man också komma ihåg att dagens kikarsikten av den här typen ändå är tekniskt sett totalt överlägsna dyra märkessikten med bara ett par decennier på nacken. Utveckligen går framåt. Som ett första kikarsikte när man har köpt sitt första PCP och konstaterat att det rann till mer pengar än vad man först hade tänkt sig så är det emellertid en utmärkt lösning. Kör den tills plånboken har återhämtat sig och köp sedan ett bättre, detta sikte duger sedan gott som reservsikte eller referenssikte framöver.




Av Johnny Ottosson - 5 januari 2012 19:45


Ett oväntat besök...


  Slavia 618


Idag så ramlade bloggbesökaren KJ ner på mitt jobb med en bössa i bagaget, en underbart vacker och välrenoverad Slavia 618. Bössan hade han förvärvat ifrån Pergeo på Tradera och sedan själv renoverat. Det intressanta med detta vapen är att renoveringen är så pietetsfullt utförd, den är alltså inte på något sätt topprenoverad till nyskick utan den är varsamt återställd till ett mycket vackert patinerat utförande.

Vidare så har han byggt om drivkällan med en helt egen packning och sett över vapnet i smått och stort. Förutom en trevlig pratstund så fick jag också en del värdefulla tips och råd om just fjädervapensrenoveringar, något som jag hoppas att jag kommer att få tillfälle att återkomma till framöver.

Av Johnny Ottosson - 5 januari 2012 10:00


Kopior på Leupolds kikarsikte


Populära på eBay och liknande ställen men inget man vill visa på sitt eget vapen precis...


Tack vare Internet så kan vi idag handla varor ifrån hela världen på ett enkelt och bekvämt sätt. Vi kan även köpa varor direkt ifrån tillverkarna och på så sätt slippa passera en rad mellanhänder. Just möjligheten att köpa produkter ifrån andra och tredje världen samt slippa påslag för mellanleden gör att vi kan förvärva relativt påkostade produkter till en bråkdel av dess egentliga pris.

Ett problem med detta är dock att man samtidigt öppnar dörren på vid gavel för piratkopierade produkter av kända varumärke från västvärlden och ett av de hårdast drabbade varumärkena för detta är dessvärre anrika Leupold.

Detta problem förvärras dessutom av att det finns skrupelfria aktörer som köper kinakopior på varumärkesprodukter för en billig peng och sedan utger dem för att vara äkta och därmed tjänar en grov summa pengar på att saluföra dem för ett pris någonstans emellan vad de är värda och vad en originalprodukt betingar.

En del av Leupolds sikten kan man idag köpa för $40-90 (USD) och när de sedan säljs på svensk mark, som regel via sajter som Blocket och Tradera, så kostar de inte sällan ett par tusenlappar. Det är inte heller ovanligt att säljaren är tydlig med att det är kopior men påstår då att de är lika bra och tillverkade i samma fabriker som originalet för att påskina att de trots allt är bra värde för pengarna, även att de är kopior, något som naturligtvis aldrig är fallet.

Bortsett ifrån att man gör sig själv en björntjänst om man lägger 2000 spänn på ett kikarsikte som kostar $50 så bidrar man även till den florerande piratverksamheten med sitt ekonomiska stöd då man köper illegala kopior.

Undersidan av ett kinesiskt "Leupold", som är tillverkat av Wuhan Electrical i Nantong

Det enklaste sättet att identifiera ett falskt Leupold, bortsett ifrån formgivningen av grafiken och (ibland) avsaknaden av "The Golden Ring" är att notera serienumret på undersidan av kikarsiktet. Där finns ett unikt serienummer för varje äkta Leupold och igenom att maila detta nummer till Leupold så kan man direkt få svar på huruvida siktet är äkta eller inte. Siktet på bilden ovan, som är en förfalskning, har nummret generiskt som 8888SC.

Bortsett ifrån det moraliskt förkastliga att använda illegala kopior så håller dessa som regel en väldigt låg kvalité, något som är särskilt tydligt om man använder dem på fjädervapen eller skjuter under optiskt sett krävande omständigheter såsom dåligt ljus, nederbörd och liknande. Även reglagen brukar vara skäligen enkelt konstruerade, inte sällan med drev av plast, vilka inte tål upprepade justeringar upp och ned på samma sätt som en originalprodukt.

De pengar man tror att man sparar kan med andra ord snabbt visa sig vara totalt bortslösade. Har man en begränsad budget att spendera på sitt optikinköp så rekomenderar jag varmt att man väljer att köpa sitt billigare sikte av en etablerad aktör på svensk mark, exempelvis Hurricane, ProGunner och liknande. Då siktet är billigt oavsett så blir garantiåtagandet ifrån återförsäljaren mycket värdefullt, inte minst då många billiga kikarsikten lätt och därmed ofta går sönder.




Av Johnny Ottosson - 4 januari 2012 10:00


Dags för Royale


Dagens kurva blev totalt 50 skott lång.. 


Idag så blev det dags att pröva min gamla Royale Mk I på samma sätt som Elite Carbine under gårdagen. Diabolen blev JSB Jumbo Exact 5.52 på 16.00 grains och utfallet blev som ovan. Ifrån kurvan så kan vi läsa fram följande:

Högsta värde: 951 fps (290 mps) och 32.10 fpe (43.60 joule)

Lägsta värde: 924 fps (281 mps) och 30.30 fpe (41.10 joule)

Medelvärde: 941 fps (287 mps) och 31.50 fpe (42.70 joule)

Spridning: 27 fps eller 2.90 %

Utfallet blev ungefär som väntat, en relativt flack projektilbana över ett rimligt antal skott om man betänker kalibern och tubstorleken. Utav dessa 50 skott så hade jag 43 stycken som hamnade inom 17 fps och det är de sista 5-7 skotten som drar upp spridningen ända till 27 fps. Med en 500 cc flaska så hade jag troligtvis nått 62-63 skott bara på 25 % större volym.

  FX Airguns Royale Mk I

Begränsningen på detta vapen jämfört med Elite är bristen på regulator vilket gör att man inte kan utnyttja fulla 235 Bar på 400 cc eller 250 Bar på 500 cc. I reda siffror så hade en regulator givit +15 respektive +30 skott bara av det högre arbetstrycket som regulatorn medger. Detta hade inneburit dryga 90 skott även här om vapnet vore utrustat med 500 cc och regulator.

En annan märkbar skillnad är att Royale skjuter en hel del tystare samt rör sig mindre i själva skottet på grund av en mindre rekyl, diabolen till 22 Royale väger ju trots allt knappt hälften av motsvarigheten för 25 Elite. Nackdelen med detta är att den upplevs som skenbart tam och effektsvag i skenet av 15-17 joule mindre effekt. Dock så är dryga 40 joule en hel del effekt, vilket inte minst märks på hur fort diabolerna åt sig igenom den telefonkatalog som jag använde till projektilfång bortom kronografen.

Av Johnny Ottosson - 3 januari 2012 10:00

     

Effekt, spridning och antal skott...


Här är 60 skott med 26.97 gn HN Ram Point


Idag så körde jag Elite Carbine i en komplett kurva för att se hur den kortare pipan och den mindre tuben påverkar det resultat man kan få ut. I sitt fullånga utförande så hade jag ju 90 fina skott inom 15 fps spridning och frågan är hur utfallet skulle bli denna gång. Bössan fylldes till 235 Bar och var tom på 125 Bar.

Diabolen jag valde var HNs Ram Point som är en medeltung diabol för kalibern, alltså kanske egentligen något för lätt för just detta vapen. Räknar man på saken så borde jag få 25% färre skott eftersom tuben nu är på 400 cc istället för 500 cc och detta betyder då 90 x 0.75 = 68 st skott. Därtill så har jag även skillnaden i starttryck, nu 235 Bar istället för fulla 250 Bar som den större tuben är godkänd till. Då varje enskilt Bar över 220 Bar är värt ungefär ett skott så borde jag ha 68 - 15 = 53 skott tillgängliga. Nu är dock mindre tuber något mer effektiva i antalet skott än större, man brukar räkna med ca 10% bättre effektivitet på sista raden så då hamnar vi på 53 x 1.10 = 58 skott.

  FX Airguns Elite Carbine

Nackdelen med den mindre tuben är dock att spridningen generellt sett ökar och dessutom så tenderar spridningen att öka bara av det faktum att de diaboler jag mäter med idag är ca 4 grains lättare än förra gången då jag körde med 30.90 gn Baracudas. Sist hade jag ju en spridning på 15 fps så här räknar jag med runt 20-25 fps med tanke på dessa två ogynnsamma omständigheterna.

Så, hur blev det då? Jo tack, man kan se utfallet av kurvan högst upp på dagens inlägg. Totalt så blev det 60 st skott inom 23 fps spridning, alltså i princip exakt som beräknat.

Lägsta värde: 839 fps (255.50 mps) och 42.20 fpe (57.20 joule)

Högsta värde: 862 fps (262.50 mps) och 44.50 fpe (60.40 joule)

Medel värde: 852 fps (259.50 mps) och 43.50 fpe (59.00 joule)

Spridning över 60 skott = 23 fps eller 2.70 % (under 3.00 % målet)


Jag har alltså förlorat en del i absolut prestanda jämfört med lång pipa, lång shroud och stor tub. Anslagsenergi har fallit med 10 joule, spridningen har ökat med ca 10 fps, antalet skott har sjunkit från 90 till 60 och dessutom har ljudnivån ökat från 89 dBa till 98 dBa.

Vinsten är att vapnet nu är 103 cm långt istället för 120 cm och vikten naken är 3060 gram jämfört med 3430 gram, en vinst på 17 cm samt 370 gram. Komplett med kikarsikte (Light Stream 630 gram) så väger bössan nu 3890 gram.

I praktiken ett betydligt smidigare vapen och bara runt 300 gram tyngre än min Royale med EFR fast med en helt annan slagkraft downrange - inte bara på grund av den grövre diabolen utan dessutom på grund av 15 extra joule.



Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards