Airpang

Alla inlägg under januari 2012

Av Johnny Ottosson - 11 januari 2012 18:00


Mera FX Airguns Verminator Mk II Xtreme


Här kommer lite fler bilder på FXs nya bössa:


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0610.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0611.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0855.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0860.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0862.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0863.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0865.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0871.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0872.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0877.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0879.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0882.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0884.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0885.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0886.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0888.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0889.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0893.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0894.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0895.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0896.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0897.jpg

http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/CIMG0899.jpg

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 11 januari 2012 00:00


Vad är detta...?


En ny modell som kommer att lanseras på SHOT-ShowBilderna visar ett pre-produktionsvapen Mängder av roliga saker.. 


   


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 januari 2012 10:00


Hemmabyggda fyllkit


Kanske dyra att köpa men de kan bli ännu dyrare att bygga ihop själv...


Då och då kommer det frågor om var man köper ett fyllkitt billigast. Naturligtvis så har jag full förståelse för att man vill spara pengar men att göra det igenom att kompromissa med säkerheten är alltid en dålig idé. Ett bra fyllkit kostar idag en styv tusenlapp, importerar man ett anständigt fyllkit så får man räkna med 5-600 kr. Den som är händig kan naturligtvis bygga ihop ett själv men detta kräver verkligen att man har koll på vad man gör.

Väljer man komponenter av högsta kvalité, vilket är sunt när man hanterar bortåt 300 Bar, så kostar detta pengar i ren komponentkostnad. Därför är det naturligtvis frestande att köpa billigare komponenter för att hålla ner totalkostnaden men då måste man räkna med att man är ute på hal is när det gäller säkerheten.

Studera det hemmabyggda fyllkitet (det som är kvar av det) ovan, ägaren där fyllde drygt 200 Bar och sedan sprängdes slangen! Resten av slangen viftade sedan runt ett par sekunder som en stålfjäderpiska men ägaren klarade sig undan med blotta förskräckelsen (o möjligtvis ett par nya kalsonger). Förutom att bli lomhörd av knallen så hade han tur nog att dessutom undvika att bli träffad av den kringvispande slangstumpen. 

Vid en närmare besiktning så visade det sig att slangen var förvisso godkänd för tryckluft men bara 2700 Psi, alltså 186 Bar. En riktig microslang av kevlararmid är däremot godkänd för 6900 Psi vilket betyder 475 Bar! Då förstår man lätt att det dessutom finns marginal ifall slangen är klämd, sliten eller böjd när den belastas fullt ut av exempelvis någon som råkar tväröppna kranen och köra in 300 Bar rakt av. Den marginalen hade inte en väl använd slang för blott 185 Bar.


Jag kan försäkra er om att den killen kommer aldrig mer att snåla på sitt komponentval till sina framtida fyllkit...

Undvik att hamna i hans situation. Köp ett riktigt fyllkit ifrån en etablerad tillverkare hos en seriös återförsäljare med gott renomé. Undvik att importera sådana saker ifrån tveksamma källor. Det handlar om säkerhet.


Av Johnny Ottosson - 9 januari 2012 19:00


Interagera mera


Som ni säkert vet så finns det två intressanta avdelningar på bloggen i vänster meny. Den ena är omröstningen, som jag precis har uppdaterat, med olika frågeställningar som hjälper mig att utveckla bloggen och den andra är möjligheten att ge Like på både Facebook och Google.


De sistnämnda är mycket intressanta och om ni väljer att trycka på dem så bygger man upp ett poängkonto som ligger till grund för bloggens rating på div sökmotorer (främst Google). Alltså, ju fler som använder Like på bloggen desto enklare kommer det bli för utomstående att hitta bloggen via sökmotorerna.


Gillar du Airpang så tryck alltså Like, då kommer du att underlätta för andra entusiaster att hitta bloggen och eftersom jag dessutom i min tur länkar vidare till de ledande luftvapenforumen i världen så hjälper vi tillsammas nytillkomna att hitta vidare in i vår underbara hobby.


Att använda dessa funktioner är inget som kostar er något och inget som ger mig några intäkter utan det är bara ett smidigt sätt att sprida hobbyn och vårt gemensama intresse för luftvapen. Vidare så har jag fått frågor om donationer till Airpang, precis som Airgun åter igen har satt upp på sitt forum.


Jag är inte intresserad av några ekonomiska donationer.


Till skillnad från Airgun så kostar inte Airpang mig några pengar (bara tid) eftersom Bloggplatsen finansierar mitt utrymme med såld reklam och min egen tid är gratis, så tillvida att jag själv förfogar över den och älskar det jag pysslar med. Bränner pengarna ändå i fickan så gör gärna då en donation till något annat välgörande ändamål, Barncancerfonden, Rädda Barnen eller whatever. Det är smidigare att ni gör det direkt än att jag först tar hand om era pengar och sedan gör detsamma.


Är man handlare, importör eller någon annan aktör med luftvapenrelaterad utrustning (inte dambindor (!), tydligen så är det många kvinnor som bloggar) så kan jag vara intresserad av kostnadsfria varuprover för utvärdering, alltså objektiva artiklar här på Airpang.


Kontakta mig i så fall, mina kontaktuppgifter finns i presentationsrutan längst upp till vänster på bloggen.


Tack för ert deltagande.

Av Johnny Ottosson - 9 januari 2012 10:00Ombyggda BSA


Längre än de flesta, hela 124 cm!


Få andra moderna luftgevär är lika populära att modifiera som BSAs PCP baserade på Hornet-serien, ifrån den lilla Ultran till den jättelika Lonestar. Bössan överst ägs av Koljo från Bulgarien och den är byggd av JB, England. Förutom den iögonfallande tuben på hela 200 cc (vilket bör vara rekord eftersom den redan i original långa tuben till Lonestar är 154 cc) så har vapnet fått en blueprint samt regulator.

Enligt ägaren så ska den ge otroliga 24 st skott, vilket är nästan 10 fler än original, och dessutom med något högre anslagsenergi - den ger faktiskt hela 53 fpe från 30.90 gn Baracuda med 880 fps. Spridningen hamnar runt 10 fps!

Tvärtom på skalan så har vi Ultran och är är ett ordentligt ombyggt exemplar:


Många diskreta modifikationer..


Den här bössan har man konverterat ifrån Ultrans original MMC-system till Scorpions konventionella repeterhandtag baktill på lådan. Istället för knappen till MMC så har ägaren monterat en kort weaverrail som tjänstgör som fäste till bipoden och därtill hörande bärrem. Vidare så är vapnet en Multishot och utrustad med en prototyp fyllventil och manometer med hus av metall istället för med en täckkåpa av plast som XTX Airs standardversion.


Mest i ögonfallande är naturligtvis lackeringen av Hydrograpics och den skarpögde ser även att denna stock udda nog är baserad på Mk Is bokstock och inte den vanligare Tacticalstocken som är det populäraste valet för de som förser sina vapen med kamouflagemönster. Även HW-dämparen verkar också ha fått sig ett dopp..


Som man ser så är det både enkelt och billigt att modifiera dessa BSA-vapen och utbudet av färdiga delar är stort i England där den här modellserien och i synnerhet då Ultra/Scorpion åtnjuter en stor popularitet.

Av Johnny Ottosson - 8 januari 2012 16:00


Årets första vecka - en succé.


Nu har årets första vecka passerat och besöksantalet på Airpang är fortfarande exceptionellt högt. Under dessa 7 första dagar så hade vi som lägst 211 st besökare en enskild dag och med 1004 unika besökare denna vecka. Därmed så kvalade Airpang in på Bloggplatsens topp-25 lista för första gången med plats 24 för en enskild vecka. Bästa enskilda dag var hela 303 st unika besökare. Jag känner inte till någon vapen/skytterelaterad blogg som har större besökarantal, gör ni?Av Johnny Ottosson - 8 januari 2012 10:00


Långa avstånd med kort pipa..


Utan sunshade och med en lös bipod som fotostöd 


Idag var det vindstilla och för denna säsongen ovanligt kallt, dock måttliga -2 grader. Helt perfekt väder för att skjuta lite med andra ord. Idag så laddade jag upp för att skjuta över uppmätta 80 meter med min Elite och dess nu ganska korta pipa.

Elite skjuter bra med det mesta..


Egentligen så hade jag tänkt att skjuta med 4 olika sorter men det blev till slut bara tre eftersom det rent utsakt var svårt för Predator Pellets  att träffa inom en A4 tavla.. Första träffbilden blev JSB King, som alltid presterar bra, sedan blev det Exterminator, som brukar skjuta bättre. Träffbild nummer tre var HN Baracuda och att denna går bra i ett vapen som samtidigt skjuter bra med både Exterminator och King tillhör sannerligen inte vanligheterna eftersom dessa diaboler är så diametralt olika till sin uppbyggnad.

Slutligen så tänkte jag, som sagt, köra Predator men då de hade svårt att hitta rätt så bytte jag till ännu en serie JSB King samtidigt som jag passade på att justera om siktet lite åt höger då den första träffbilden med dessa diaboler gick lite för långt åt vänster.

Trots det bistra vädret så var det ändå trevligt att skjuta lite och åter igen så slås man av hur lättskjuten och förlåtande som Elite är även på långa avstånd. Den kortare tuben gör också att det är lättare att nå till att greppa runt framkanten av tuben när man skjuter för att styra vapnet rätt när det vilar på ett underlag. Trots 400 cc så räcker ändå luften gott till drygt 60 bra skott, exempelvis 20 på åttio meter och 45 på 50 meter. Det är skönt att slippa gå o fylla luft så ofta.. 

Av Johnny Ottosson - 8 januari 2012 08:00


Uppdatering


Idag har följande mail kommit ifrån Andrea om olyckan där hans far blev illa skadad:


"It was a Titanium HW-100 Cylinder that a friend had made, he came as it leaking
air and after weeks work my dad found the neccsary orings that was leaking air,
he wanted to show that it was leaking any but when we charged it the cap
exploded the Cylinder is completely intact (3mm of Titanium holds very well) but
the Aluminum cap was deystroyed my father thinks it might be cause there wasnt
enough thread to hold as they probably tried to save space in the cylinder for
more air."


Uppenbarligen så var det en customtub som en av hans vänner hade tillverkat i titan men dessvärre inte försett med tillräckliga gängor, vilket räckte för att katastrofen skulle kunna äga rum. Gaveln släppte och själva tuben var helt intakt, vilket sannolikt förklarade varför Antonio överlevde.


Detta skänker onekligen en eftertanke främst åt de som bygger HPA-vapen av exempelvis Crosmans Co2-vapen, där gängor och annat är dimensionerat för 60 Bars arbetstryck men där man ändå använder dem till kanske dubbla trycket eftersom man vet att det finns en inbyggd säkerhetsmarginal som då utnyttjas.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se