Airpang

Alla inlägg under januari 2012

Av Johnny Ottosson - 17 januari 2012 07:00


Crosmans nya underspännare


Man kan tydligt se vilken konkurrent som har inspirerat..


På SHOT-Show så brukar det dyka upp en hel del nyheter och nu har de första börjat släppas, ifrån bland annat Crosman. Vapnet ovan är deras nya underspännare, misstänkt lik klassiska TX-serien men liksom kopian BAM-40 så är den avsevärt stilrenare och elegantare än originalet som man med tiden har besudlat med diverse blombladdekorationer och annan nätskärning av närmast högbarock typ...


Det ska bli spännande att se vad som mera presenteras från USA i dagarna framöver. 


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 16 januari 2012 20:30


John Bowkett Airgun Designer


Så har då JB äntligen fått en egen hemsida på nätet där man kan studera de tjänster som han erbjuder:


Länk: http://www.johnbowkett.co.uk/

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 16 januari 2012 00:30


Harry Fuller testar FX Airguns Elite


Nu har Harry (aka Yrrah) genomfört sina första tester på sin FX Airguns Elite som kom ner till Australien precis före jul. Som jämförelseobjekt använde han sin synnerligen välskjutande BSA Hornet som John Bowkett har handbyggt och blueprintat åt honom av utvalda komponenter. Ett bra BSA är naturligtvis synnerligen svårslaget, vilket inte minst vi kan intyga som har ägt Lonestar-modellen och Harrys utfall var naturligtvis oerhört intressant.

Med lika effekt, den effektnivå där hans BSA går som bäst (dock inte Elite), så blev utfallet följande:

http://www.network54.com/Forum/79537/message/1326668609/FX+Elite+.25+V%27s+BSA+JB+OZ+1B+Hornet+.25+at+50+%26amp%3B+100+yards+Test+%23+1.

På 50 yards så fick han ut exakt samma c-t-c om 0.35" och på fulla 100 yards så blev utfallet 1.05" för Elite och 1.00" för BSA med 4 bästa om 0.65" för Elite och 0.80" för BSA. I praktiken alltså jämnt lopp.

Det finns dock ett par mycket intressanta saker som är väl värda att notera:

- Droppet mellan 50-100 yard är lägre för Elite, trots samma Vo och diabol - ST-pipan ger högre BC

- Harrys BSA är ett handbyggt customvapen, hans Elite är en helt vanlig bössa ur normal produktion


Det ska bli mycket intressant att följa hans kommande och fördjupande tester av Elite framöver.


Av Johnny Ottosson - 15 januari 2012 10:00


Luftens hastighet och volym


Bild skamlöst stulen ifrån FX Airguns hemsida. 


Jag fick ett mail i förra veckan där en entusiast undrade om det spelade någon roll vilken volym som vapnets tub har. Skjuter ett vapen med stor tub bättre eller sämre än motsvarande vapen med liten tub? Jo, teoretiskt sett så skjuter ett vapen faktiskt bättre med en stor tub än med en liten och varför det förhåller sig så ska vi kolla lite närmare på idag.

För det första så är en större volym (eller massa) svårare att påverka än en mindre. Det gör att volymen av luft i en större tub agerar "trögare" än volymen av luft i en mindre tub. Detta är mycket gynnsamt eftersom luften "rörs till" varje gång ventilen öppnar och ju mer stilla luften är desto enklare är det för ventilen att portionera ut korrekt mängd luft i rätt tempo. Det är detta fenomen som gör att vapen med stora tuber som regel har mindre spridning ifrån skott till skott än vapen med små tuber och i synnerhet då tuben har olika trycknivåer, alltså i början och slutet av kurvan.

Av rent praktiska skäl så har man ofta en större diameter på tuberna när de börjar komma upp i volym, från ca 280 cc och uppåt. En 400 cc tub med en inre diameter om 24 mm (ex BSA, CZ) skulle bli 89 cm lång! Detta är mycket opraktiskt, inte minst med tanke på vapnets balans. Som regel så försöker man hålla tuberna på max 50 cm vilket med 24 mm diameter innebär 226 cc. Visst kan man öka tubens diameter men då ökar man även ytterdiametern, alternativt minskar grovleken på väggarna i tuben, något som man av lätt begripliga skäl gärna undviker.

Kör man 32 mm ytterdiameter och 26 mm inre diameter så blir 400 cc ändå rätt långa 75 cm. Med för stor ytterdiameter så måste även förstocken gröpas ut mera vilket kräver en större förstock (=klumpigare vapen) och dessutom så måste blocket göras högre för att kunna ge utrymme åt en shroud ovanför tuben.

En flaskformad tub däremot har rejäl diameter - 60 mm, vilket gör att med en innerdiameter om 54 mm så räcker runt 18 cm längd för att ge 400 cc och därmed helt andra förutsättningar för vapnets balans. Räknar man sedan med en piplängd om 500 mm så har man utrymme för en 300 mm lång shroud bakåt och kanske 100 mm framåt, alltså totalt 400 mm shroud.

Den grova flaskformade tuben ger alltså bättre balans och är mer utrymmeseffektiv på en normal vapenkonfiguration jämfört med smala tuber. Den större diametern gör också att luften får större utrymme att röra sig, även om luftmassan är tyngre att flytta. På grund av detta så slipper man "pingeffekten" och behovet av en pingdämpare som reducerar den tryckvåg som pulsar igenom tuben när ett skott avlossas och trycket i tuben därmed förändras.

Förutom ett irriterande och ljudligt läte av pingen så skapar pingen en turbulens inuti tuben som försvårar för ventilen att mata ut korrekt mängd luft i rätt hastighet. Problemet med lättrörligheten av den lilla volymen förstärks alltså av resonanseffekten som pingen skapar. Båda dessa nackdelar slipper man med en stor och grov tub.

En stor tub av flaskformad sort ger alltså bara fördelar, förutom möjligtvis den subjektiva estetiken. Man slipper pingen och dess nackdelar i form av ökad spridning från skott till skott och höjd ljudnivå/otrevligt läte. Dessutom så gör den större volymen att ventilen arbetar jämnare, vilket ytterligare minskar spridningen. Slutligen så får man den obestridliga fördelen av fler skott på grund av den större volymen samt bättre balans/mindre framtunghet hos vapnet.

Det finns alltså många goda tekniska skäl till att "flaskvapen" trots sin look är mycket populära..


 


Av Johnny Ottosson - 14 januari 2012 12:00


Inget inlägg idag


Ann-Marie * 14/4 1940 - 13/1 2012


Igår lämnade min mamma oss alla i stor saknad efter en kort kamp mot cancer.

På grund av detta så blir det inget inlägg idag.

 

Vila i frid, lilla mamma. 


Yesterday my mom passed away after a short struggle with Pancreatic cancer.
Due to this there will be no blog entry today.

 

Rest in Peace my little mom


Av Johnny Ottosson - 13 januari 2012 10:00


Stor kaliber med litet sikte


FX Airguns Elite med Clearidge Ultra RM 3-9/32Ao MilDot


I jakten på lägre vikt och smidigare format så skiftade jag av den mäktiga Light Stream mot en liten och förbluffande kompetent Clearidge. Igenom detta så sjönk totalvikten på vapnet från 3890 gram till blott 3571 gram, en skillnad på 319 gram. Detta lilla Clearidge väger alltså rätt så exakt hälften av Light Stream - 311 gram mot 630 gram.

Nu börjar man komma ner i riktigt angenäma format, 103 cm med effektiv shroud samt drygt 3500 gram med sikte.

Igår precis innan det blev mörkt så blev jag klar med skiftet så jag hann precis lägga 5-6 skott för att skjuta in siktet innan dagens övningar. Idag, måndag, så visade det sig dock börja snöa ymningt och dessutom så blåste det ganska friskt så resultatet blev inte så bra som jag hoppades. Jag ska göra några filmer sedan framöver med den riktiga kameran fäst på kikarsiktet så att man får en vettigare bild över hur siktet upplevs på plats, som skytt.

En kort video från mobilen...

Som vanligt så var det uppmätta 50 meter och jag började med JSB King som här fick inleda med 45 skott i den bistra snålblåsten, sedan så körde jag vidare med Exterminators från Hurricane:


  Genomsnitt 23.77 mm - under en inch iaf...


  Genomsnitt: 23.66 mm

Som synes så var det så jämnt det kan tänkas mellan båda dessa sorters diaboler, trots att de är så olika. En på 25.40 gn och en på fulla 30.00 gn. Att det ändå blev såpass "bra" resultat är jag mycket nöjd med, givet förutsättningarna. Man kan också se tydligt att träffarna drar åt höger. Under perfekta förhållanden och vindstilla så borde man lätt kunna klara tio mm mindre genomsnittsvärden för respektive diabol.

För övrigt så kändes det lite ovant, jag körde ovanstående med x6 förstoring istället för x10 förstoring som jag är van vid från Light Stream. Rent praktiskt så gjorde det emellertid ingen skillnad, det krävs bara en kort mental omställning. Likaså sköt jag lite på snurrmålet, borta på 80 meter, utan problem.

Ju mer man skjuter med detta (relativt) billiga Clearidge desto mer imponerad blir man över dess värde för pengarna, detta måste vara optikens motsvarighet till fjädervapnens Weihrauch HW30S. Med ett pris på $250 så får man inklusive frakt räkna med ca 2100 SEK hem till Sverige. Ett klipp om man accepterar den relativt låga maxförstoringen. Jämfört med Leupod EFR så är den avsevärt billigare och bjuder ändå på finesser som riktiga rattar samt Mildot.

Av Johnny Ottosson - 12 januari 2012 10:00


En kort Diana


Vart tog pipan vägen...?


Blackpool Air Rifles erbjuder nu en karbinmodell av Dianas välkända, kraftfulla och populära modell 52 med en superkort karbinpipa. Med marknadens kortaste visirlinje på de öppna riktmedlen så är den här versionen av klassiska modell 52 sannerligen udda rent utseendemässigt sätt. Snygg eller ful - upp till betraktaren antar jag.

Den här modellen ingår i BARs FB erbjudande och betingar därmed bara £299 + frakt, dock enbart som 12 fpe.Av Johnny Ottosson - 11 januari 2012 20:00


Luftvapentidning online !


Idag fick jag en länk till en onlineprenumeration till Airgunner och dessa ser ut på följande sätt:


http://edition.pagesuite-professional.co.uk/launch.aspx?referral=other&pnum=&refresh=Cc601Zk231Ma&EID=a5b497c4-8b77-405c-b8eb-2c2069698164&skip=&h=127

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se