Airpang

Direktlänk till inlägg 29 januari 2012

Regler och annat...

Av Johnny Ottosson - 29 januari 2012 10:00


Säsongen 2012

Nu är våren inte långt borta och med den så kommer även den nya tävlingssäsongen. Liksom inför alla andra säsonger så har förhandssnacket kommit igång på forumen och många olika åsikter luftas. Vad finns det då för något nytt att rapportera?

Jo, nytt för den här säsongen är att många entusiaster har börjat växla över till kaliber 25, en tekniskt mycket bra kaliber som dock handikappas av vårt regelverk som stadgar maximalt 45 joule. Detta kan på sikt skapa problem då en del bara har ett vapen på licens och väljer där kaliber 25, varpå deras konkurranskraft minskar på tävlingarna. Resultatet av detta kan då bli att man avstår ifrån att tävla.

Lösningen är naturligtvis att höja gränsen till 60 eller 70 joule, alternativt begränsa uppåt till maximalt kaliber 25, alltså våra vanliga luftvapenkalibrar. Då får tävlanden själv avgöra om den mindre diametern på kaliber 22 motiverar ett val av just denna kaliber framför den mer vindtåliga kaliber 25 och dess större tvärsnittsyta i relation till målområdets storlek.

Jag tycker att Martin i Onsala LGK har ett utmärkt förslag på klassningar:

- 10J som en licensfri klass

- 16J som en internationell klass

- Fri effekt för allt annat

När det sedan gäller klassningen för drivkällor så anser jag personligen att semirekylfria fjädervapen bör gå ihop med PCP så att inte fjäderklassen under 10J utarmas till en ren klass för enbart gamla matchgevär från 10M Int.

Vad tycker ni andra?
 
ANNONS
 
Ingen bild

ogster

29 januari 2012 13:31

Effekten är väl inte det största problemet utan det är väl målen, skjut 50st skott på en gamoråtta med 70J på 7m så får du se.

Eftersom cal .25 är riktigt potent så skulle man ju även behöva flytta max avståndet som idag är 50m vilket medför svårare att hitta/bygga säkra banor.

Johnny Ottosson

29 januari 2012 18:18


Inget säker ju att man måste ha fallmål, det funkar ju lika bra med snurrmål eller tamburiner.

 
Ingen bild

POS

29 januari 2012 16:25

Nu såg jag precis en film på youtube där du Johnny verkar skjuta levade fåglar på FT-tävlingar, så en översyn av regler och tävlingsmoral är ju verkligen på sin plats. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=MOSbSPPVr10&feature=g-u-u&context=G2ad2c77FUAAAAAAABAA

Johnny Ottosson

29 januari 2012 18:17

Hehehe....ja, stålkråkorna lever farligt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se