Airpang

Direktlänk till inlägg 26 januari 2012

Udda lösningar...

Av Johnny Ottosson - 26 januari 2012 10:00


Att modernisera en Rapid


Inte så snyggt kanske men vad ska man göra...?


Som ni säkert vet så brukar jag häckla Theobens Rapid-serie i tid och otid, till glädje för vissa och irritation för andra. Trots att Rapid är utomordentligt gammalmodig så har den en del gemensamma nämnare med Rugers 1022 när det gäller antalet prylar på eftermarknaden och inte minst uppfinningsrikedomen när det gäller att hitta lösningar på Rapidens inbyggda svagheter.

Ett vanligt önskemål är att få en manometer och en snabbfyllning på bössan, något som Rapid-serien inte erbjuder som original trots att detta har varit självskrivna finesser hos konkurrenterna sedan ett drygt decennium. Vanligtvis så hamnar dessvärre manometern på Rapids uppåt, alltså mot pipans undersida, eftersom snabbkopplingen hamnar 180 grader åt andra hållet vilket blir nedåt, igenom ett hål som man får borra upp i den välvda förstockens undersida.

På MFR-modellen med sin lilla 280 cc tub och tighta utrymme så kan man på grund av regulatorn inte få plats med en manometer vänd uppåt och nedåt går ju inte heller på grund av luftfyllningen så där får man istället borra upp ett hål i sedan av förstocken, som på bilden högst upp i dagens inlägg.

Detta är kanske estetiskt störande men vill man nödvändigtvis ha en manometer så...

  Här går man på tunn is...


Något som de flesta vill ha, i ännu större utsträckning än manometer, är ju en quickfill, något som alla och envar förstår efter att ha prövat att fylla en Rapid enligt originalproceduren med luftningsskott o allt. En populär lösning är att helt enkelt borra upp ett hål i botten av Luxfertuben (!) och sedan gänga in en fyllnippel. Enkelt och primitivt men förhoppningsvis (för alla i närheten) fungerande.

Jag tror att de flesta av er som läser bloggen vet vad jag tycker om sådana tilltag, som att borra hål i ett typgodkänt tryckkärl bara för sin egen bekvämlighet? Ägarna till vapen som är modifierade på detta vis hävdar naturligtvis att detta förfarande är helt säkert och dessutom provtryckt efter modifieringen, vilken utförs av en välkänd luftvapensmed, men själv är jag ytterst skeptisk. Den gången då en nippel släpper med 250 Bar bakom sig (500 cc) så kan jag lova er högtidligt att jag inte vill vara i närheten.

En sådan mässingsnippel får säkert en hel massa joule med sig när den lossar...



 
 
Ingen bild

hotshot

26 januari 2012 18:08

Sylindermod: lær deg enkel fysikk!
Nippelen flyr hvis den løsner, men det er ikke så ille.
Geværet med sylinder blir derimot en "torpedo", det er denne delen av systemet som inneholder "drivkraften":
hele luftreservoaret!

 
Ingen bild

brytpipa

26 januari 2012 20:17

Bra kommentar hotshot!

Söt liten manometer, medföljer lupp.

 
Ingen bild

Jazz

27 januari 2012 09:37

Det finn ett uttag under i blocket som en fyllnippel passar i. F.n vet varför de sätter den i tuben. Sedan det här med uråldrig konstruktion. Det är först nu som de andra börjar komma ikapp Theoben. Antidamper hammare har funnits länge i Theoben. Förra året kom det på Fx. Vet inte hur många år sedan man införde regulator som standard, men det var långt före de andra. Det finns ett par grejer som skiljer Theoben från Fx. Det är fyllanordningen, varför de inte fixat detta som standard förstår jag inte. Men en anledning jag hört är att folk vill ha med sig extra tuber istället för dyk tub när man skjuter. Jag tro att de vill tjäna extra på Luxfertuberna. Ok nu är de billiga med Luxfertuberna, kostar ju bara 8-900 jämfört med mer än det dubbla för Fx. Kanske en anledning att man inte satt fyllkitt som standard är att det finns hur många som helst. Priserna varierar från 300kr till ca 2000kr. Att Sideleversystemet skulle vara bättre tror ju inte jag på. Jag har aldrig träffat på ett sideleversystem som funkat bra. Tom Hatsan gick i från det systemet eftersom de tyckte det var kasst. Pian vet jag inte, Funkar Fx pipan bra i 16 joule, Jag har alltid fått för mig att polygonpipor som Fx är funkar bäst i höga effekter. Jag håller med dig på att från att vara Outstandin före de andra så är inte Theoben det längre. Men det är väl samma som engelska bilar. När de väl funkade så rör inte skiten.

Johnny Ottosson

27 januari 2012 10:13

Antidamper är ju iofs lite som automatstoppet när man släpper avtrycket på en högtryckstvätt, det är en nödlösning som gör att en dålig sak inte fungerar sämre snarare än en fördel vilket reklamen försöker framhäva.

Ett bättre ventilsystem ska inte behöva en antidamper även om denna gör att ett sämre ventilsystem fungerar acceptabelt.

Regulatorer har Theoben haft sedan åtminstonde 2003 men alla äldre regulatorer hade nackdelen av ett effekttag runt 30 fpe. Där ha FX gått längre och har nu en regulator som kan leverera mer effekt, vilket Theoben saknar (ännu).

Bristen på QF tror jag beror på att fokus historiskt sett har legat på UK där man få runt 350 skott på fyllningen varvid QF inte känns lika akut. Får man bara 30 skott på fyllningen däremot så blir QF värdefullare.

Priset på Luxfertuberna spelar ju inte så stor roll, de kan ju sättas på vilket vapen som.

Sidelever ÄR bättre:

1. Endast två rörelser för repetering (fram, bak), en bolt kräver fyra (upp, bak, fram & ner)

2. Mekanisk hävstångseffekt, mindre kraft krävs för att repetera en tung hammarfjäder

3. Reglaget sticker inte ut när det inte används, sidolever ligger tätt mot låda/stock, bolthandtag har alltid samma utstick

Nackdelar?

Kräver tighta toleranser för att inte glappa, tänk Cyclone. Sprintar etc måste sitta tight så att de inte ramlar ur "leden".

Jag vet inte hur bra FX pipor presterar på 16J eller lägre effekt, förmodligen inte bättre än LW etc eftersom man inte har lagt fokus där.

 
Ingen bild

hotshot

27 januari 2012 21:47

Hammerdempning og regulator fantes tidlig også på feks. BSA SuperTen..........

Johnny Ottosson

27 januari 2012 22:22

Japp, BSA har haft tillgång till modern teknik tidigt tack vare JB.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards