Airpang

Direktlänk till inlägg 23 januari 2012

Ständigt återkommande...

Av Johnny Ottosson - 23 januari 2012 12:00


Service av FX Airguns Royale 400


Mycket skjuta och lite skruva..


På LuftvapenInfo så såg jag en tråd där någon undrade över hur ofta man behöver serva en Royale 400 och om man till och med ska byta packningar etc i ett förebyggande syfte. Det ska man defintivt INTE göra!

Royale-serien är ett av de absolut mest underhållsfria vapen på marknaden och dessutom ett av de enklaste att meka med men vad många inte vet är att det även är tillverkat för att vara det slitstarkaste. Argaste konkurrenten på vissa marknader, Theoben Rapid, har ett gott (o välförtjänt) rykte om sig att vara enkelt att meka med samt stryktåligt och slitstarkt så med tanke på att Royale var byggd för att på alla sätt överglänsa densamma så är detta vapen naturligtvis ännu bättre även på detta.

Royale/Elite är tillverkade för att klara 100.000-tals skott utan att slitas eller kräva nämnvärd service. När sedan något behöver bytas så är detta lätt för ägaren själv att göra med vanliga handverktyg. Liksom hos de flesta PCP av idag så är det mycket få saker som slits, O-ringar och liknande är idag av sådan kvalité att de klarar enorma mängder skott utan att uppvisa slitage.

Det som gör att O-ringar till sist ger sig är som regel kontamination och åldrande. Bra O-ringar av idag klarar normalt minst 10 års tjänst innan de har åldrats och börjar läcka. Detta förutsätter dock att O-ringarna ligger i eloxerade säten så att de inte är placerade direkt mot mässing eller stål då detta förkortar deras livslängd. Här kan alltså en tillverkare göra mycket för att förlänga serviceintervallerna och detta är en sådan detalj som FX Airguns har ägnat omtanke men som sällan framkommer på forum eller i reklamen. O-ringar kan även kontamineras av damm och smuts, detta är vanligast för "öppna" O-ringar som sitter i kontakt med luften, exempelvis O-ringen i pipan. Den slits också mekaniskt eftersom en del skyttar kör med kantiga diaboler (typ flatnos/HP). Inre och tryckbelastade O-ringar som sällan utsätts för luftburna partiklar från omvärlden håller avsevärt längre.

Den som handpumpar utsätter också sitt vapen för större risk av smuts och fukt liksom den som inte förvarar sin fyllnippel, oavsett fyllkälla, i en lite plastpåse eller liknande. Smuts och fukt är alltså livsförkortare till O-ringar.

De O-ringar som trots allt finns är minimerade i antal, de håller högsta tänkbara kvalité och de har optimala säten hos Royale jämför med billigare konkurrentvapen. Detta betyder att de håller så länge som möjligt. När något sedan väl går sönder så är O-ringen i pipan sannolikt den första att falera. Sedan så har vi ventilsystemet och hur det ser ut kan man se på fotot av innehållet i lådan till en FX Airguns Elite som jag lade online här på bloggen igår. Man skruvar bara bort ett lock och sedan finns hela ventilen där lätt åtkomlig. Till skillnad ifrån andra fabrikat så behöver man alltså inte riva avtryckarenheten eller tömma hammarhuset för att kunna byta packningarna till själva vapenventilen, detta är oerhört smidigt och genomtänkt.

Förutom O-ringen i pipan och ventilkäglan med dess tätning så finns det även en backventil i själva tuben. Den kommer ytterst sällan att behöva bytas men är enkel att fixa också om det trots allt skulle uppstå problem. Så mycket mera tätningsytor finns det inte i vapnet, det är oerhört enkelt och driftsäkert byggt jämfört med exempelvis Cyclone med sitt delade block och dess "inbyggda" vapenventil. Även den tunna vita packningen under manometern är enkel att byta och har en mycket lång livslängd så FX strul med manometerar är sedan länge avslutade.


Slutligen till sist några ord om den absolut största källan till strul - ägaren själv.


Förvisso så är dessa vapen enkla att skruva med men all erfarenhet visar att desto mindre någon skruvar med dem desto mindre strul får man. Jag har själv en betydligt mer enkelt konstruerad BSA Ultra och den har gått runt 35.000 diaboler och jag har ägt den i 6 år sedan den var ny. Först för en månad sedan så fick jag första driftstoppet på den och då var det ett sedan länge känt konstruktionsfel som gjorde sig gällande. Bli alltså inte förvånad över om du kan lägga 100.000 skott med din nya Royale under mer än 10 års tid utan att behöva göra någonting alls med den.


För trots allt så är detta vapen som är byggda för att leverera. De är skapade för att skjutas med och inte skruvas med och detta länge, länge, länge...det är detta du som ägare har betalat för, njut av det och skruva inte i onödan.

 
 
Ingen bild

abbe

23 januari 2012 19:02

Inget nytt under solen, även FWB 150 och 300 var skapade för att skjutas med utan trassel vilket också bevisades år ut och år in på skytteklubbarna, men visst de var ju inte pcp och hade begränsad effekt men vad det gäller kvaliten så äger de än i dag. Har träffat på exemplar med spruckna stockar och bortnött blånering och enligt ägarna helt oservade på över 30 år som ändå skjuter hål i hål!!! Dessutom inte särskilt krångliga att ta isär om man nu absolut vill det. Allt var inte bättre förr men nog finns det gamla godbitar att impas av än idag.

 
GalaXyBloggen

GalaXyBloggen

23 januari 2012 22:15

"If it aint broken, dont fix it".. ;)

http://galaxybloggen.blogspot.com

 
Ingen bild

Silwer

26 januari 2012 11:36

Dock beror FWBerna du nämners långa livslängd till del på at de faktikst inte har nån pistongpackning, de har en kolvring likt en motor så du kan ju förstå att dt håller länge.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards