Airpang

Direktlänk till inlägg 23 januari 2012

Framtiden...?

Av Johnny Ottosson - 23 januari 2012 10:00


 

Elektronik eller mekanik?

Vackert, tidlöst och en given framtida klassiker - The Air Wolf

Nu kommer det fler och fler PCP som delvis fungerar med hjälp av elektronik. En av pionjärerna på området är ju som bekant brittiska Daystate som lanserade sitt MCT-system redan hos modellen Mk 3 under 2003 och detta anrika företag har nu fått sällskap av Crosman Rouge (2011) samt helt nya modeller från Evanix.

Just fördelarna hos elektroniken jämfört med nackdelarna har man ivrigt debatterat på diverse internetforum ända sidan de första modellerna kom ut på marknaden. Den nyaste modellen med elektronik är Evanix semi- och fullautomodeller vilka i strikt mening inte är "äkta" select fire i rent konventionell mening.

Anledningen till detta är att dessa vapen repeterar sin mekanism igenom hjälp av en elektrisk motor. Precis som att man inte kan kalla en Gatling Gun för ett maskingevär så är inte heller Evanix modeller riktiga select-vapen, trots att de onekligen skjuter fruktansvärt fort. På samma sätt så är inte en Crosman 1077 heller ett äkta semiautomatiskt vapen eftersom den under karossen egentligen bara är en double action revolver.

Ska man skjuta semiautomatiskt eller fullautomatiskt så krävs helt enkelt gasåterledningsrepetering.

Bortsett ifrån lite ordklyveri här så finns det i sak inget praktiskt problem med Evanix modeller. De har ett uppladdningsbart batteri inbyggt och detta matar elmotorn med ström så att magasinet kan indexera igenom att mekanismen repeteras med hjälp av själva elmotorn. Snabbskjutande ja, semiautomatiskt nej - men är det elektroniskt? Nej, knappast. Snarare så får man kalla vapnen för elektriska, precis som ett Airsoftvapen, vilka de för övrigt delar konstruktionsprinciperna med.

Ska man ha äkta elektroniska vapen så är det antingen den udda Rouge från Crosman eller den tekniskt sett betydligt intressantare och mer avancerade MCT-serien från Daystate som man får bekanta sig närmare med.

Vad Daystate har gjort är helt enkelt att man har ersatt den traditionella knock-open ventilen med en elektroniskt styrt ventilsystem. De flesta vet ju att MCT-vapnen har en lite skärm/panel vid sidan om blocket där man kan justera in en rad olika variabler för sitt skytte, en närmare beskrivning av hur detta fungerar kan man läsa i ett av mina tidigare blogginlägg: http://airpang.bloggplatsen.se/2011/01/07/4297336-respekt/

Det elektroniskt styrda ventilsystemet öppnar blixtsnabbt ventilen med hjälp av en solenioid, alltså en elektrisk manövermagnet precis som tillslaget på en startmotor till exempelvis en bil. Fördelen med detta är en exceptionellt snabb locktime, tiden det tar från avtryck till luftacceleration är betydligt kortare än för ett mekaniskt system eftersom man slipper en hammare som ska accelereras och slå upp ventilen. Likaså stängs ventilen mycket snabbare när strömmen bryts och magnetfältet i solenioden försvinner, jämfört med den tid det tar för lufttrycket att stänga en mekanisk ventil. Konsekvensen av detta är ett mindre mängd spilluft och därmed en snålare luftförbrukning samt ett lägre skottljud.

Tack vare den elektroniska styrningen av hur ventilen agerar så kan man lätt förändra dessa inställningar, med hjälp av panelen på sidan av vapnets låda. Här man man justera in effektuttag och liknande variabler. Dessutom så innebär vapnets beroende av ström också att man även har försett bössan med en "huvudströmbrytare" i form av ett nyckelförsett inbyggt lås, precis som man hade på statioära datorer förr i tiden. En mycket praktisk detalj, inte minst i de länder (ex USA) där man inte förvarar sina vapen i vapenskåp.

Teoretiskt sett har vi alltså en hel del fördelar men vilka nackdelar bär dessa finesser med sig?

Först och främst så känner en del köpare ett spontant motstånd mot elektronik, detta trots att vi dagligen i alla möjliga och omöjliga sammanhang omges av just avancerad elektronik. Elektronik upplevs av många som ömtåligt, dyrt och allmänt obegripligt. Den delen av problembilden kan vi nog helt avskriva. Sedan Mk 3 med den här tekniken kom för mer än 10 år sedan så har antalet kända haveri varit mycket få. Komponentpriset på elektronik är ständigt fallande och Daystate förefaller ha bra priser på reservdelar/service (åtminstonde i England) för att motverka ett köpmotstånd på grund av detta. Svårast att rå på är nog faktiskt den subjektiva känslan av obegriplighet som gör att vissa köpare inte vill ha elektronik på sina vapen - enbart för att det är just elektronik.

Om vi däremot ser på de rent konkreta nackdelarna, alltså sådana som faktiskt existerar och som inte bara är befarade eller rent subjektiva, så saknar dessa elektroniska vapen, av naturliga skäl, en mekanisk känsla för själva avtryckarsystemet. Det man gör är ju egentligen att slå till en strömbrytare och dessa tenderar till att vara av- eller på helt mekaniskt "döda". Mycket av detta är ju en ren vanesak men faktum är att man får aldrig samma typ av känsla hos en elektronisk avtryckare som hos en mekanisk.

Vidare så kräver elektroniken en energikälla, i form av ett batteri. Vapnet drivs sålunda inte bara av luft utan även av ström. Detta inbyggda batteri måste underhållsladdas med jämna mellanrum och även, på sikt, ersättas när det har tjänat ut.

Är då elektroniska vapen bättre eller sämre än mekaniska vapen?

Detta är, som jag ser saken, högst subjektivt. MCT-systemet innebär att vapnet blir regulerat utan att man använder en vanlig mekanisk regulator. Förut så var detta en stor fördel eftersom tidigare regulatorer var begränsade till runt 28-30 fpe som maximal effekt (hos serieproducerade vapen). Reguleringen av vapnet innebär att man kan använda ett högre systemtryck - upp till 250 Bar på 500 cc - vilket i kombination med den precisa och snåla styrningen av luftflödet också innebar ett enormt antal skott på en fyllning. Numera så kan man emellertid uppnå precis exakt samma sak med en mekanisk regulator och får då också precis samma utfall - enormt med antal skott på duktigt hög effekt. Flexibiliteten med inställningsmöjligheterna via skärmen på blocket kvarstår dock som en unik finess för de elektroniska vapnen, vilket då får vägas mot merkostnaden för dessa vapen vid inköpet liksom den subjektiva känslan, på gott och ont, att de är elektroniska och inte mekaniska.

Den snabbare locktimen då, är inte det en stor fördel då?

Jo, det är den säkert - för vissa. Det är ju så med en del finesser att blotta närvaron av dem är tillräckligt för att många skyttar ska prestera bättre, en ren placeboeffekt helt enkelt. Det kan naturligtvis låta löjligt men faktum är om det får en skytt att prestera bättre så fyller ju finessen sin funktion, dess syfte är ju trots allt att få skytten att prestera ett ännu bättre resultat med det aktuella vapnet jämfört med om inte finessen hade funnits där.

Fördelen finns där alltså, men om den har en direkt påverkan på alla och envar som skjuter dessa vapen är jag personligen högst tveksamt till.

Sammanfattningsvis så är min syn på Daystates vapen att de är oerhört intressanta. Detta företag är ett av få företag som går sin egen väg och utvecklar en egen teknologi snarare än att försöka prångla ut samma gamla grundkonstruktioner år efter år i decennier eller som helt fräckt bara plagierar andra tillverkares konstruktioner. För detta så ska Daystate i min bok ha stor kredit. Elektroniken är spännande och intressant men tyvärr, för Daystate, så har idag andra tillverkare kunnat visa precis lika goda tekniska resultat med ren mekanik, vilket till stor del sätter Daystates gloria lite på sned. Daystate är därför lite av en särling, man är udda och man är högpresterande men man kan inte längre ställa sig själv högst på pedistalen i rent tekniska termer.

Vackra, udda, avancerade och kostbara - vem skulle egentligen kunna motstå ett sådant vapen - inte jag i alla fall..

Daystate och de elektroniska vapnen är säkert en del av framtiden men de är inte den hela framtiden.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards